Den karismatiske kungen i Queen

FILMEN

Denna utgåva av Queens konsert i Montreal finns i två utgåvor. Dels en det en singeldisk som bara innehåller konserten i Montreal och dels en dubbeldiskutgåva där vi också får med deras framträdande på Live Aid-galan. Jag har tagit en närmare titt på den senare.

Som vanligt är Freddy Mercury konsertens stora behållning. Han är som vanligt den karismatiska frontfiguren som inte viker för något. Han hoppar runt på scen med sitt lilla mikrofonstativ som han gör att från att sjunga i till att spela luftgitarr med.

Det är också kul att se hur han får mindre och mindre kläder kvar på kroppen ju längre konserten pågår. I början har han jeans, t-shirt och en skinnjacka men när det är dags för sista numret har han bara ett par små kortbyxor kvar på kroppen.

Många av sångerna vi bjuds på är klassiker som "We will rock you" och "Another one bites the dust". Jag slås samtidigt av vilken suverän låt "We are the champions" är. Vi bjuds också på en del covers, bland annat på Elvis "Jailhouse Rock" som Freddy framför galant.

När man lyssnar på Brian May och Roger Taylors kommentarer till konserten får vi också veta att det vi ser är en kombination av två separata konserter och det är bara att erkänna att de verkligen gjort ett bra jobb med klippningen.

På den andra disken får vi se ett framträdande från Live Aid-galan och det är verkligen ett Queen i toppform vi får se. Det är inte mer än sju låtar men de öser på i 180 hela vägen och det är bara att luta sig tillbaka och njuta. Queen är ett perfekt liveband!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av kommentarspår till Montrealkonserten av Brian May och Roger Taylor. Det är med väldigt blandade känslor jag lyssnar på dem. Dels är de tysta en hel del vilket känns lite trist men samtidigt avslöjar de en hel del intressanta saker. Som när Freddy sätter sig vid pianot kan de säga saker som "där tog han inledningen två gånger för att få hämta andan". Det är sådant som jag i alla fall inte märkte själv men som är kul att få reda på.

Dessutom får vi se repetitionerna inför Live Aid och en TV-intervju som visades i USA. Mycket extramaterial för en musik-DVD.


TRE SAKER

1. En sak som fick mig att haja till vara i ett mellansnack när Freddy säger: "This next song is only dedicated to beautiful people here tonight" och genast tänker jag "kan man säga så?". Han tillägger dock snabbt "that means all of you" och räddar på så vis situationen.

2. Som de flesta vet gick Freddy bort 1991 men Queen lever än idag. Av originalmedlemmarna finns Brian May och Roger Taylor kvar och som sångare har man tidigare hyrt in folk som Elton John och Robbie Williams. Idag är det bara Brian May och Roger Taylor som är Queen och tillsammans med Paul Rodgers turnerar de under namnet Queen + Paul Rodgers.

3. På senaste albumet "Made in Heaven" som kom 1995 var det, trots att han varit död i fyra år, Freddy som stod för sången. Brian och Roger hade nämligen satt ihop de inspelningarna om fanns kvar från inspelningen av "Innuendo".


HANS-ÅKE LILJA (2007-12-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Playground
Ljud: DTS 5.1
Bild: Widescreen & 4:3
Extramaterial:
Kommentarspår, repetitioner till Live Aid och en TV intervju.
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA