Djävulen eller inte?

FILMEN

"The Reaping" handlar om Katherine Winter (spelad av Hilary Swank) och hennes kollega Ben (spelad av Idris Elba) som reser runt och avslöjar så kallade mirakel. De använder sig av vetenskap för att bevisa att det finns en logisk förklaring på det mesta. Hittills har de lyckats avslöja 48 påstådda "mirakel" av 48 undersökta. Ett rätt bra betyg.

Men detta var innan de ombads komma till Haven i Lousiana. Där hittar de nämligen en flod som är blodröd, boskap som blivit galna, flugsvärmar, gräshoppesvärmar och grodor som faller från himlen. Allt tyder på att det är de tio hemska plågorna (från andra Moseboken) som hemsöker staden.

Katherine vägrar naturligtvis att tro på detta och gör allt hon kan för att hitta en vetenskaplig förklaring på det som händer. Hon får dock svårare och svårare att rationellt förklara vad det är som händer och till slut börjar även hon tvivla.

Folket i Haven, som är en mycket religiös stad, är övertygade om att det är djävulen som är ute efter dem och det i form av en liten flicka som bor ute i skogen. Det sägs att hon mördat sin bror och på så vis fått floden att färgas röd. Nu är det ju inte så och det inser man rätt snart att det skulle vara allt för lätt. Sanningen och den rätta anledningen till att Katherine ombetts att komma dig växer dock fram under filmens gång och man behöver inte vara ett geni för att räkna ut det innan det avslöjas.

Upplägget i filmen är bra och rätt stabilt. Man tror på Katherine och det hon gör och filmen flyter framåt i ett lagom tempo. När vi sen får lära oss lite mer om hennes bakgrund vacklar det dock lite. Katherine har nämligen tidigare varit präst men när hennes dotter och man offrades till gudarna av en afrikansk stam vände hon Gud ryggen och bestämde sig istället för att avslöja de så kallade miraklen. Detta känns inte lite överdrivet…

"The Reaping" är dock en sevärd film som bjuder på en och annan skrämselsekvens men den kommer knappast att gå till historien.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av tre dokumentärer där vi får lära oss mer om de karaktärer som finns i filmen, inspelningsplatsen och de jättestora gräshoppor som man använder sig av. Den senare är kort men fasen vad otrevliga dessa enorma gräshoppor ser ut att vara.

Vi får även en dokumentär om de tio plågorna som känns mer som om den vore gjord för Discovery än denna DVD.


TRE SAKER

1. Det var ett tag sedan jag såg Hilary Swank i något nytt men här gör hon väldigt bra ifrån sig och det känns skönt att se att hon är tillbaka.

2. Här är de tio plågorna som staden råkar ut för 1) vattnets förvandling till blod, 2) grodor, 3) löss, 4) mygg- skalbaggs- eller flugsvärmar, 5) bölder, 6) boskapsdöd, 7) hagel, 8) gräshoppor, 9) mörker, 10) de förstföddas död

3. Något jag retar mig lite på är att Swank ser något för ung ut för att ha hunnit med att bli präst och fått en dotter som han bli runt 10 innan hon dog. Jag säger inte att karaktären inte kunde ha gjort allt detta men det känns som om hon är i yngsta laget.


HANS-ÅKE LILJA (2007-12-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Science of the 10 plagues: Sökandet efter vetenskapliga förklaringar, The characters: Skådespelarna berättar om inspelningen, A place called haven: Utforska denna exotiska miljö och The Reaping - The seventh plague: Dessa krälande insekter
RECENSERAT DENNA DAG (4/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA