Klassisk 80-tals skräckfilm från 2005

FILMEN

"Toolbox Murders" är en ganska klassisk B-skräckis. Den handlar om en grupp människor, den här gången i ett hyreshus, som jagas av en galen mördare. Det är lite Jason ("Fredagen den 13:e") och Freddy ("Terror på Elmstreet") varning över filmen. Vi har den ensamme mördaren som ingen riktigt vet vem det är men som alltid lyckas dyka upp och överraska offret.

Det som utmärker just den här mördaren är att han alltid mördar med just ett verktyg, där av namnet "verktygslådemördaren". Vi har även den nyinflyttade tjejen, Nell Barrows, som naturligtvis ser att allt inte är som det ska och försöker få de andra att reagera men utan resultat. Vi har tonåringen som spionerar på sin snygga granne när hon byter om. Med andra ord vi har allt som de stora 80-tals skräckisarna hade.

Det visar sig dock längre fram i filmen att det finns ett hus inne i huset och att det är där "verktygslådemördaren" håller till. Naturligtvis ger sig Nell in och försöker hitta ett av hans offer. Hon hittar både offer och mördare och tvingas då fly med mördaren i hälarna.

En annan sak som filmen har gemensamt med de stora från 80-talet är att den är väldigt grafisk. Vi får bland annat se hur en man får överdelen av huvudet avsågad och en annan får ansiktet uppfrätt av syra. Skillnaden mellan det glada 80-talet och nu är att censuren blivit mindre benägna att klippa i filmerna.

Tobe Hooper har annars tagit i med stora släggan och de stora blodpåsarna i den här filmen. Det är en del scener som kan kännas lite onödigt utdragna och som kanske skulle tjänat på att kortas lite så det inte blir så stor fokus just på effekterna. För i sanningens namn skulle det inte skada om lite mer krut lagts på agerandet.


EXTRAMATERIALET

Vad gäller extramaterialet så är det framför allt en bakom kulisserna-film som är av intresse. Vi får se och höra lite om hur filmen gjordes. Tyvärr är den gjord med en "programledare" som verkar var mer mån om att synas själv än att göra ett bra inslag. Det hela avslutas sen med att vi får se några "roliga" klipp med just nämnda programledare.


TRE SAKER

1. Menyerna på DVD:n är i form av symboler (som finns i filmen) och detta gör det extra svårt att navigera. Man får gissa sig fram till vad som är inställningar, extramaterial och film. Ser rätt snyggt ut men är inte det minsta praktiskt.

2. Detta är en remake av en äldre version av filmen från 1978. I den hade Cameron Mitchell och Pamelyn Ferdin huvudrollerna.

3. Tobe Hoper har gjort massvis med skräckfilmer men förknippas nog fortfarande mest för "Motorsågsmassakern".


HANS-ÅKE LILJA (2005-11-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Kommentarer av Tobe Hooper och manusförfattarna Jace Anderson och Adam Gierasch, kommentarer av producenterna Jacqueline Quella och Terry Potter och journalisten Calum Waddell, bakom kuliserna dokumentär och trailer
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA