Samhällskritiskt om framtiden

FILMEN

”Death Race 2000” är gjord 1975 och är tänkt att utspela sig år 2000, det vill säga 25 år fram i tiden eller för åtta år sedan beroende på hur man ser på det. Som alltid när man ser framtidsfilmer i efterhand ter de sig rätt larviga och så även med ”Death Race 2000”. Här har man trott att man år 2000 skulle ha ett race som gick från USA:s östkust tvärs över kontinenten till västkusten. Det räcker dock inte med att vinna på bästa tid. Här får man också poäng för antalet personer man kör ihjäl under loppets gång.

Barn och gamla ger mest poäng och fansen till en del åkare offrar sig mer än gärna för att ge sin idol poäng. Vid sjukhus sätter man till exempel ut gamla och svaga på vägen för att ge förarna poäng och också för att få mer plats över på sjukhuset gissningsvis.

I årets race är det fem deltagare som ställer upp och det är två av dessa som egentligen har någon större mening för filmen. De övriga tre är mest med som utfyllnad. Huvudmotståndarna är Frankenstein (spelad av David Carradine) och Machine Gun Joe Viterbo som spelas av en ung Sylvester Stallone.

Frankenstein heter så för att han förlorat ena benet, ena armen, båda ögonen (fast han ser hur bra som helst), kraniet och ena lungan i tidigare krascher. Då detta utspelar sig i framtiden har det dock mindre betydelse. Hans motståndare Machine Gun är här något av en bad guy medan Frankenstein faktiskt visar sig vara den gode.

Nu är det lätt att tro att ”Death Race 2000” bara är meningslös action men så är det definitivt inte. Filmen är extremt samhällskritisk och även om man förtäcker det med underhållningsvåld kritiserar man det amerikanska samhället rätt ordentligt.

I filmen finns nämligen en närmast diktatorisk president som styr landet med järnhand och dessutom censurerar vad medborgarna får och inte får veta. Det finns också en motståndsrörelse som arbetar för att avsätta presidenten och även få slut på dessa dödsrace. De planerar att kidnappa Frankenstein och ersätta honom med en av sina egna medlemmar och på så vis komma nära presidenten och tvinga honom att göra som man vill.

Sylvester Stallone är här rätt ung och kanske inte så bra skådespelare som man kunnat önska. Han har dessutom endast en (rätt stor) biroll, även om omslaget vill få det att se ut som om det är han som har huvudrollen. I stort är filmen ändå rätt okej och om man dessutom kan leva med att specialeffekterna lämnar en hel del att önska får man här en film som är riktigt underhållande.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en trailer för filmen, information om skådespelarna (i textform) och en relativt ny intervju med producenten Roger Corman gjord av filmgurun Leonard Maltin.


TRE SAKER

1. Vid ett tillfälle tar Frankenstein av sig sin mask. Efter att ha tagit av sig resten av dräkten har han sen helt plötsligt har på sig masken igen…

2. Sättet man använder för att få det att se ut som om bilarna kör fort är att man kör filmen fortare. Detta funkar hyfsat när det gäller bilar men när Machine Gun vid ett tillfälle jagar en springande man blir det definitivt Benny Hill-varning på det hela.

3. Specialeffekter i stort är rätt dåliga. Folk blir överkörda utan att det blir speciellt kladdigt. Några splashscener finns men oftast blir det endast någon lite röd fläck på kläderna.


HANS-ÅKE LILJA (2003-10-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2003
Bolag: Atlantic
Ljud: Mono
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (25/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA