Pinsamt men sant ur verkligheten

FILMEN

Programtiteln "Stå upp" har två betydelser. Dels så kör programledaren Thomas Järvheden lite stå upp-monologer emellanåt, men det är inte huvudspåret i programidén. Nej, den går ut på att Thomas berättar pinsamma och osannolika men sanna historier som folk råkat ut för - och "folket" sitter i publiken och ska sedan när det känner igen sig ställa sig upp och motta den övriga publikens jubel och berätta lite mer om incidenten de varit med om.

En ganska simpel programidé baserat på att alla bär på en sådan där historia som kanske är förskräcklig när den händer men som man kan skratta gott åt i efterhand. Många av dessa har så klart sitt ursprung i rena fyllehistorier om folk som somnat i pizzor, gått nakna i sömnen, raggat tokigt på krogen och så vidare. Och det är ganska underhållande att titta på.

Thomas Järvheden behöver inte skruva till historierna speciellt mycket för att de ska bli "stå upp"-roliga, utan de är det av sig själva.

Thomas funkar bra som programledare. Han har lite erfarenhet sedan tidigare men har mest setts som paneldeltagare eller som just stå upp-komiker i tv-rutan. Han har en skön och cool känsla utan någon dryg attityd. Han är helt enkelt som klippt och skuren för programmet.

Även hans få stå upp-monologer är roliga och en av hans utstickande egenskaper är att han är väldigt musikalisk och presenterar en del pricksäkra imitationer av bland annat Robert Broberg, Jan Malmsjö, Enrico Iglesias och Tommy Nilsson.

En klart godkänd programserie som säkert återkommer i tablåerna under året.


EXTRAMATERIALET

Bland extramaterialet finns ironiskt nog rubriken "Extramaterial" som består av bortklippta stå upp-monologer med Thomas Järvheden. En del roligt och en del inte fullt lika roligt. Bland det roligare finns en sång som Thomas sjunger och spelar som handlar om "Feeders" (se denna inte alls relaterade recension för mer information om sådana). Ytterligare ett bevis på Thomas musikalitet.

"Extramaterial"-klippet är ungefär lika långt som ett normalt avsnitt men saknar alltså publikhistorier helt och hållet.

Sen finns ett kortare inslag "I kulisserna" där vi får se lite hur det ser ut bakom scenen och där det anspelas på att studiomannen Janne som kommer in med presenter till publiken har fått attityd och ser sig som programmets centralpunkt. Lite fånroligt, men en solklar one time viewing.


TRE SAKER

1. Programmet sändes i åtta 22-minuters avsnitt under hösten och vintern 2007.

2. Historien om den bakfulla tjejen som får en ostoppbar spyattack medan hon kör hör till seriens värsta.

3. En av Thomas roligaste monologer handlar om varför man alltid använder fotbollsplaner som ett mått.


ANDERS JAKOBSON (2008-04-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Tema: Stå upp
Ljud: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Bild: Dolby digital 2.0
Extramaterial:
Extramaterial, I kulisserna
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (10/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA