Relativt gediget men inte inspirerande

FILMEN

Av de här tre filmerna är en av dem en helt okej, bred förhandsdokumentär om sommarens EM ("Destination Vienna 2008: Vägen till finalerna"), en annan är direkt usel ("Destination Vienna 2008: Stjärnorna") och den tredje ren fotbollsporr av klassiskt snitt. Ingen av filmerna är däremot uppenbart bra, av en rad olika anledningar.

Den usla filmen är elak marknadsföring där bristande sändningsrättigheter maskeras i snabba, korta klipp på en rad europeiska fotbollsstjärnor; allt foto är hämtat från kvalet till EM, varpå bilderna som rullas är fattiga, regniga klipp med påfallande dålig fotboll.

Istället är den breda förhandsdokumentären mer värd att notera eftersom den faktiskt kryddas med bra info om varje land, korta intervjuer, presentationer av städerna som huserar sommarens matcher samt en motiverad längd (på två skivor får du sammanlagt 200 minuter film).

Jag hittar ingen information om det, men jag misstänker starkt att det är inslag hämtade från Eurosport med slutresultatet därefter: relativt gediget, hyfsat matigt men inte särskilt oväntat eller inspirerande.

Sista filmen, "Världens bästa fotboll", är ett traditionellt kavalkadgalleri om fotboll, med samma problem som oftast uppstår; det verkar inte finnas hundraprocentiga rättigheter att retroaktivt plocka sändningar som man själv velat, och ifall rättigheterna funnits där är urvalet en smula knepigt.

Upplägget är att presentera "de häftigaste ögonblicken någonsin", något man gör under olika rubriker (soloräder, långskott, lagspel etc), men en klar övervikt på brittisk fotboll (speciellt FA-cupfinaler och av någon anledning oroväckande ofta Newcastle- och Alan Shearer-klipp) och för oss fotbollsintresserade stora delar missade höjdpunkter indikerar att formuleringen istället borde vara "typ de häftigaste ögonblicken någonsin".

Därmed inte sagt att det man får är direkt tråkigt: Argentinas makalösa lagmål i senaste VM är med, Marco van Bastens volleybomb från högerkanten i EM 1988 likaså, och en orgie i långskott, målfiranden och nickar blixtrar förbi i raskt tempo.

Sådana här typer av filmer har senaste åren ställts inför konkurrens med primärt YouTube, där man kan hitta en uppsjö hemsnickrat fotbollsrunkande, klipp som dessutom struntar helt och fullt i rättigheterna.

Enda konkurrensen etablerade dokumentärföretag kan välja att göra är riktigt seriösa och bra dokumentärer, med fullständiga rättigheter, exemplariskt urval och intelligent produktion. "Världens bästa fotboll" har ingetdera.


EXTRAMATERIALET

Finns inget på någon av filmerna.


TRE SAKER

1. Menymusiken i de två filmerna om fotbolls-EM är Mozarts "Eine kleine nachtmusik". Varje gång jag hör den låten tänker jag osökt på ett inslag där Kryddan Pettersson i SVT:s "Helt apropå" spelar låten samtidigt som han sjunger en text om nyårsfylla. Kan inte få klippet ur huvudet, trots att jag såg det i förbifarten för typ tjugo år sedan, och än mer trots att scenen är en uppvisning i usel komik.

2. Bättre VM- och EM-dokumentärer att kolla upp är de som SVT traditionsenligt knåpar ihop efter varje turnering. Bästa hittills är den Albert Svanberg gjorde om VM i USA 1994.

3. På tal om det där lagmålet Argentina gjorde 2006: 24 passningar senare, liksom.


JOAKIM JOHANSSON (2008-05-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin sport
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Digital dolby 2.0
Bild: 4:3
Genre: Sport
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (9/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
THRILLERNA