Tänjer gränserna och formatet

FILMEN

Det roligaste med den tredje säsongen av "South Park" är att skaparna och röstskådespelarna Trey Parker och Matt Stone börjat tänja på gränserna vad det gäller själva formatet på serien. Att de varit påhittiga med alla tänkbara sätt Kenny dör på vet vi sedan gammalt, men i säsongens andra avsnitt "Spontaneous combustion" dör den lille parkasknatten nästan omedelbart vilket förvånar både tittaren och Stan, Kyle och Cartman.

Men det är kanske ingen direkt tänjning av gränserna. Jag tänker mer på avsnitten "Cat orgy", "Two guys naked in a hot tub" och "Jewbilee" som alla berättar tre olika historier som äger rum samtidigt. Eller "Starvin' Marvin in space" där den lilla utmärglade etiopiern från säsong 1 dyker upp igen - i ett rymdskepp.

Julspecialen "Mr Hankey's christmas classics" (med bara sånger) och "Tweek vs. Craig" är två avsnitt som sticker ut på grund av användadet av "otecknad" film, speciellt det sistnämnda som på grund av just det blir smått obehagligt att kolla på.

Givetvis finns det "vanliga" "South Park"-avsnitt bland de 17 avsnitten i boxen. Säsongen gjordes och visades 1999 lagom till "Star Wars: Episode 1" kom ut och Parker/Stone attackerar detta i "Jakovasaurs" där en Jar-Jar Binks-liknande figur målas upp som det mest irriterande någonsin. De attackerar även Pokemon-trenden i "Chinpoko Mon" där "South Park"-barnen trimmas till japanska krigare för att bomba Pearl Harbor på nytt.

Cartman står som alltid ut. Här förvandlas han till General Lee och vill förändra historien, får mens (!), blir hemskolad och stämmer Stan för sexuella trakasserier efter att en panda (!) berättat om sådana i skolan.

Jag gillar säsongen. Den saknar möjligtvis några riktiga toppar, men är ändå en jämn och bra säsong.


EXTRAMATERIALET

I och med säsong 3 börjar Trey Parker och Matt Stone kommentera avsnitten, men de gör det bara under de inledande minuterna. De kallar det för "minikommentarer" då de säger det de har att säga och går sedan vidare till nästa avsnitt, i stället för att bara mala på om ingenting för att fylla ut tiden.

Det är en mycket bra lösning för här har man faktiskt en chans att komma ihåg vad de säger i sina kommentarer. Det är dessutom en hel del intressant information som kommer upp.


TRE SAKER

1. Det är endast en gästskådespelare med i säsongen och det är Jennifer Aniston som medverkar i det första avsnittet "Rainforest Smainforest".

2. Metalbandet Korn är i och för sig med i Halloween-avsnittet "Korn's Groovy Pirate Ghose Mystery" och spelar ett "Scooby Doo"-liknande gäng i hippiebuss som hjälper till att lösa ett mysterium i South Park.

3. Parallellt med den här säsongen jobbade Parker och Stone med långfilmen "South Park: Bigger, Longer & Uncut".


ANDERS JAKOBSON (2008-05-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Ljud: Digital dolby 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarspår
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA