Dirty Harrys sista strid - på film

The Dead Pool

Genre: Action
Format: DVD, region 2, 1 skivor
Bolag: Warner Bros., 2008
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
FILMEN

"The Dead Pool", eller "Dödsspelet" som den tidigare hetat på svenska, är den femte och sista Dirty Harry-filmen, om inte Clint Eastwood kommer på andra tankar och gör en ny. Men Eastwood är i skrivandets stund 78 år så det är väl lite tveksamt. När denna film kom (1988) var han 58 och fortfarande i god form.

Som vanligt hamnar Harry Callahan i trassel. Han har sett till att en maffiaboss hamnat i fängelse vilket lett till att han har fått ett pris på sitt huvud. Gång på gång jagas han av maffiabossens hejdukar, men han knäpper dem som alltid med sin .44 Magnum.

Men det är inte bara det. Harry hamnar, som nybliven kändis i San Francisco, på en lista över kändisar som spås dö snart. Listan är skriven av skräckfilmsregissören Peter Swan (Liam Neeson) som deltar i en bisarr lek, ett dödsspel, och när en efter en dör på listan blir Harry inte speciellt road av att vara med på den. Den första som dör är knarkande hårdrocksstjärnan Johnny Squares som gör en musikvideo till Swans film "Hotel Satan".

Johnny Squares spelas av Jim Carrey i en av sina absolut tidigaste filmroller. Han är inte med så länge, men man känner lätt igen honom. Låten han mimar till är "Welcome to the Jungle" (Guns 'n Roses gör en cameo i filmen vid ett annat tillfälle) och han gör det på typiskt Carrey-manér.

Inte nog med allt detta, Harry får en driftig tv-reporter (Patricia Clarkson) på halsen som är med och rotar i dödsspelshärvan samtidigt som hon gärna vill göra ett exklusivt porträtt av Harry. Hon blir snart varse om vad det innebär att stå Harry nära.

Allting tyder på att Peter Swan är den skyldige, inte minst eftersom allt som händer ger hans b-filmer extra publicitet, men Harry är tveksam och det blir allt tydligare att mördaren är efter honom till vilket pris som helst.

"The Dead Pool" är en klart godkänd film, men samtidigt är den ett tydligt exempel på när ett koncept körts i botten. Harry bjuder på lite hårda one-liners och knäpper bovar på löpande band, oavsett vilket brott de begått. Det känns lite automatiskt och inte speciellt spännande längre. Det känns mest som filmmakarna har bestämt sig för att ge fansen vad de tror att fansen vill ha. Den förändring av karaktären som man kunde tyda i "Sudden Impact" är som bortblåst och det blir tyvärr lite Formulär 1A-Dirty Harry av det hela.

Filmen innehåller en tämligen spektakulär biljakt (som det sig bör när det är en film som utspelar sig i San Francisco) där Harry jagas av en bombförsedd leksaksbil! Det tenderar dock att bli lite komiskt och samtidigt väldigt ologiskt i och med att mördaren kör i sin egen bil några meter bakom leksaksbilen och lyckas på något magiskt sätt styra båda fordonen...

Mest nöjd är jag dock av att Clint Eastwood fortfarande gör Dirty Harry som en kraftfull karaktär, trots att han nästan var 60 år och trots att nästan 20 år gått sedan den första filmen. Det är ingen grå och gammal polis vi ser i filmen, utan samma gamla stenhårda Harry Callahan. Men under ytan kan jag ana att både Callahan och Eastwood hade tröttnat på det här och i och med det var det bra att sagan slutade här.


EXTRAMATERIALET

Kommentarspåret består av snack från filmens producent David Valdes och fotografen Jack N. Green. Jag har inte lyssnat på det och heller inte på de andra för det har väl inte direkt varit så speciellt spännande personer som samlats ihop till kommentarerna. Kanske har jag fel och missar något. Vem vet?

Dokumentären i denna sista film i serien handlar om hantverket bakom filmerna, eller filmer i allmänhet. Det vill säga regi, foto, klippning och musik. Lite mer tekniskt än de övriga dokumentärerna men fortfarande intressant.

Avslutningsvis trailers till alla filmer. Efter att ha sett dem kan jag konstatera att man verkligen inte kunde göra trailers på 70-talet. Trailern till "Dirty Harry" är ett skämt!


TRE SAKER

1. Precis som alla andra Dirty Harry-filmer slutar filmen med att Harry vandrar bort från slutstridsplatsen medan kameran gör en rejäl kameraåkning.

2. Filmen är den kortaste i serien med sina 87 minuter. Den är också den enda som inte gjordes i 2.40:1-ration. Den gjordes i stället i 1.85:1 men presenteras här i 1.77:1

3. "The Dead Pool" finns tillsammans med de andra fyra Dirty Harry-filmerna i en "Ultimate collectors"-box där man får lite extra godis: En 42-sidig bok med hårt omslag, en polisbricka med laminerat ID-kort, en karta över San Francisco som följer Harrys jakt på "the Scorpio Killer", fem Dirty Harry-samlarkort m.m.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2008-07-31)