Grunden till filmsuccéerna

Spaced - The Complete Series

Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD, region 1, 3 skivor
Bolag: BBC, 2008
Ljud: Digital dolby 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
FILMEN

Jag har inte lagt många timmar på min forskning, men så vitt jag kan förstå har "Spaced" aldrig visats på svensk tv. Den officiella fansidan Spaced Out listar vilka tv-bolag som har rättigheterna i Finland, Norge och Island, men varken Danmark eller Sverige.

Hur som helst; denna serie visades i två omgångar om sju avsnitt var 1999 och 2001 i hemlandet England. Det blev radarparet Simon Pegg och Edgar Wrights stora genombrott. Pegg skrev manus tillsammans med sin motspelerska Jessica Hynes och Wright regisserade. Ambitionen var att göra en annorlunda sit-com, en som visuellt hade ett helt annat uttryck och som folk i twentysomething-åldern kunde relatera till. Wright valde att filma med en (1) kamera vilket inte alls var kutym för sit-coms och allting fick en mer filmmässig look. Att serien sedan dryper av populärkulturella referenser, inte minst till olika genrefilmer, gjorde så klart susen för att uppnå ambitionen om något annorlunda.

Pegg spelar aspirerande serietecknaren Tim. När serien börjar har han precis blivit dumpad av sin flickvän men bor fortfarande kvar hos henne tills han hittar något annat. På ett kafé träffar han Daisy (Hynes) som också letar lägenhet. Hon är journalist. Eller författare. Hon gillar att sitta vid skrivmaskinen i alla fall även om det inte blir så mycket skrivet. Just nu bor hon i ett kollektiv med en massa drönare och det är dags att flytta. Lägenhetsletandet går inget vidare men en dag hittar hon en perfekt lägenhet. Kruxet är lägenheten endast får hyras av ett äkta par. Hon övertalar Tim att de ska agera som ett par för att dela lägenheten. Sagt och gjort – de pluggar på varandras personliga historier, konstruerar ett eget förflutet tillsammans, tar i bästa "Green card"-anda semesterkort framför posters och så vidare. Och de får lägenheten. Hyresvärdinnan Marsha (Julia Deakin) bryr sig inte ens om att titta i deras fotoalbum – hon är mest glad över att någon flyttar in så hon kan våldgästa med ett par pavor vin under armen – som hon själv dricker upp.

Resten av serien går sedan ut på att Tim och Daisy försöker hålla upp sin charad samtidigt som de delar utrymme med varandra. En del andra karaktärer ansluter – konstnären Brian (Mark Heap) som bor i källaren, Tims vapengalne kompis Mike (Nick Frost) och Daisys bästa väninna Twist (Katy Carmichael). Efter ett tag ansluter även minischnauzern Colin till den lilla familjen. Tillsammans är alla dessa med om olika äventyr men det mesta handlar om att hänga i lägenheten.

"Spaced" är inte dum alls. Efter att ha sett Pegg och Wrights filmer så ser man hur allting grundades i "Spaced". I den första omgångens tredje avsnitt lever vi oss in i ett dataspel där Tim skjuter zombies och ja, har ni sett "Shaun of the Dead" så förstår ni vad jag syftar på. De popkulturella referenserna är både diskreta och oerhört tydliga. I ett avsnitt blir det både "Matrix" och "Gökboet" av det hela. Det roligaste i hela serien är dock en ganska svidande parodi. Brian blir inbjuden till en installation av hans forna kollega Vulva (spelad av "Little Britains" David Walliams) och här får den finkulturella världen en riktig känga av "Spaced".

Walliams är inte den enda "kända" gästskådespelaren ur den engelska humorfaunan. Mark Gatiss och Reece Shearsmith från "League of Gentlemen" medverkar i olika avsnitt, Ricky Gervais gör ett kort inhopp och Bill Bailey ("Black books" med mera) gör en lite större roll som Tims chef Bilbo. Även John Simm från "Life on Mars" tittar förbi. Och säkert fler som jag inte känner till.

Så om du är en 70-talist och gillar film, tv-spel, serier och all möjlig kultur som räknas som ful så är "Spaced" något för dig. Du kommer att känna igen dig och du kommer att skratta.


EXTRAMATERIALET

Den här utgåvan är den första kompletta boxen i USA där serien blivit kult. Tidigare har det varit problem att få alla låtar i serien godkända utanför England så nu släpps denna box som tidigare har funnits tillgänglig i England. Dock finns det vissa småsaker som skiljer dem åt. I och med att boxen är ämnad för den amerikanska marknaden har nya kommentarspår med Pegg, Wright och Hynes spelats in där de gästas av olika amerikanska figurer de tycker om. I tur och ordning Kevin Smith, Diablo Cody, Matt Stone, Patton Oswalt, Quentin Tarantino och Bill Heder. I dessa kommentarspår tas vissa skillnader mellan USA och England upp (uttryck och produkter till exempel) samtidigt som amerikanerna ger sina åsikter om serien. Utöver detta finns även originalkommentarspåret med alla skådespelare att lyssna på.

Om man inte vill missa alla popreferenser så finns det ett speciellt textspår – "Homage-o-meter" – att slå på där vi i klartext får veta vad Pegg och Hynes syftar på i sina skämt.

I övrigt finns det en mängd outtakes, råfoto och bortklippta scener att titta på. Det mest spännande har dock förärats en egen skiva i boxen. I en långfilmslång dokumentär ("Skip to the End" – ett uttryck i serien) från den engelska boxens releaseår 2004 får vi veta allt vi behöver veta om serien och dess karaktärer. Vi får också följa med Pegg, Wright och Hynes till olika inspelningsplatser i London och i samband med allt detta får vi faktiskt en liten epilog till vad som hänt Tim och Daisy. En minst sagt rejäl och mycket givande dokumentär.

Sedan finns det en Q&A med alla inblandade – förutom Hynes som tydligen inte kunde vara med – inspelad 2007 och även här får vi massor av information och den eviga frågan om en eventuell tredje säsong tas upp, men någon sådan kommer det nog inte att bli.


TRE SAKER

1. Första säsongen spelades in innan "Star Wars: Det mörka hotet" och innehåller en hel del "Star Wars"-pepp. Den andra gjordes efter filmen och i och med det ändrades peppet till rent hat...

2. Trots titlen och boxens omslag har serien inte alls någonting med rymden att göra.

3. Dock hintas det hela tiden om övernaturliga inslag som aldrig riktigt kommer.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2008-08-08)