Ojämn comeback för Family Guy

Family Guy - Säsong 4

Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD, region 2, 3 skivor
Bolag: FOX, 2008
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
FILMEN

Säsong 4 var en comeback för "Family Guy". Efter de tre första säsongerna lades serien ned av Fox, men tack vare en formidabel succé på DVD fick Seth MacFarlanes skapelse nytt förtroende och sedan dess har serien bara tuffat på. Nyligen inleddes den sjunde säsongen på amerikansk tv.

Men för att vara en comeback känns säsong 4 ganska ojämn. Ibland är det riktigt kul, men lika ofta är trist och billigt. "Family Guy":s signum är de blixtsnabba skämten och de ofta återkommande flashbackscenerna i stil med "Det här är inte värre än när jag [gjorde någonting]", som till större delen är roliga men det är ett våldsamt överflöd av sådana.

Det roligaste tycker jag är de utdragna skämten som blir alldeles för långa och därför roliga. Som i "Blind ambition" där Peter Griffin står och håller ett försvarstal för sin sexgalna granne Quagmire och en gigantisk kyckling plötsligt dyker upp och börjar mata på Peter med knytnävsslag. Det hela ebbar ut i ett slagsmål på flera minuter innan Peter som vinnare kan komma tillbaka och avsluta meningen. Helt absurt och skruvat men vansinnigt kul.

Peter Griffin är - för de som inte känner till serien - titelns familjefar, tillsammans med frun Lois, barnen Meg, Chris och Stewie samt hunden Brian. Peter är ett vuxet barn som alltid lyckas ställa till det för sig själv och Lois gör sitt bästa för att hantera situationerna men oftast är det Brian som ställer allt till rätta.

"Family Guy" kritiserades tidigt för att vara en "Simpsons"-kopia och så klart finns det vissa uppenbara likheter, men de är väl egentligen inte större än de som finns mellan vilka två sitcoms som helst. "Family Guy" är dock en mycket snabbare och råare version av "Simpsons" (på DVD:n finns till och med riktiga svordomar) och samtidigt har den en mer klassisk sitcomkänsla.

Även om man tittar genom de 13 episoderna i ett nafs så känns det som om "Family Guy" fungerar bättre i mindre doser, det främst för att seriens form är så pass upprepande. Men ett skruvat "Family Guy"-avsnitt när man är på rätt humör är utmärkt underhållning.


EXTRAMATERIALET

I och med att det var DVD-släppen av de första säsongerna som räddade "Family Guy" är det inte så konstigt att denna utgåva är fullmatad med extramaterial.

Det finns ett par featuretter, dels en bakomfilm till säsong 4 som förklarar lite om hur och varför serien kom tillbaka, dels en om musiken i serien - som likt "Simpsons" är riktigt avancerad med riktig orkester och allt, och dels en om gästskådespelare i säsongen.

Vi får också följa med in bakom kulisserna och vara med i inspelningsbåset där Seth MacFarlane och de andra spelar in sina många röster, och även se hur det går till på en "table reading". Mycket kul, och verkligen bakom kulisserna.

Vidare finns lite bortklippta scener, storyboards, animatics och liknande för att ge ännu mer material till tittaren.

Utöver det finns det också kommentarspår till några utvalda episoder. Mycket godis för pengarna alltså.


TRE SAKER

1. Det glädjer mig att översättaren fått till en korrekt översättning av texten till "Family Guys"-vinjettmusik. På svensk tv har jag sett den obegripliga översättningen "Lucky är en familjefar". Vem är Lucky?

2. Det är otroligt många referenser till "Indiana Jones" i den här säsongen, men förmodligen inte lika många som till "Star Wars". I vanlig ordning.

3. Säsong 4 består egentligen av 27 avsnitt och i USA har den på DVD delats upp i två volymer, medan den i Europa blivit säsong 4 och 5, vilket därmed gör att DVD-utgåvornas säsongsmärkning blivit helt galen i förhållande till verkligheten. Så när "säsong 5" släpps i Sverige i december så är den egentligen resten av säsong 4 och "säsong 6" som preliminärt kommer i mars nästa år är egentligen säsong 5 och så vidare. Mycket förvirrande för oss kalenderbitare.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2008-11-03)