Fantasifyllt och skruvat

Land of the Lost

Genre: Komedi
Format: DVD, region 2, 1 skivor
Bolag: Universal, 2010
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
FILMEN

Enormt mycket av det som kommer från Hollywood nu för tiden är remakes, och så även "Land of the Lost". Den är baserad på en populär äventyrsserie som gick tre säsonger på tv under mitten av 70-talet. Jag vet inte om den visats i Sverige - jag har i alla fall inte sett den, men av det jag förstått har upplägget arbetats om en del till filmen som är en renodlad komedi och kanske till och med parodi på originalet.

Will Ferrell spelar forskaren Rick Marshall som lagt enorma mängder skattepengar på forskning kring tidsresor, vilket lett till att han fått sparken och fått ta en lärartjänst istället. Tre år senare blir han uppsökt av Holly Cantrell (Anna Friel), som verkar vara den enda person som verkar tro på hans teorier och hon har gjort ett fynd som får Rick att färdigställa en sorts tidsmaskin. Och den ska visa sig fungera, för när Rick och Holly testkör den hamnar de och drönaren Will Stanton (Danny McBride) i en tidsreva där de hamnar i ett helt förlorat land där forntiden, nutiden och framtiden existerar samtidigt.

Ganska snabbt stöter de ihop med apmänniskan Chaka som blir lite av en vägledare i detta mystiska land där både dinosaurier och utomjordingar finns. I sin jakt efter Ricks maskin så de kan ta sig tillbaka hamnar de mitt i ett äventyr där hela universums existens står på spel.

"Land of the Lost" är en tämligen fantasifylld film men samtidigt väldigt skruvad och snurrig eftersom verkligen allting finns i det mystiska landet. Man har så vitt jag förstått snappat upp mycket av originalserien i form av figurer och varelser och det blir både underhållande och roligt. Jag skrattar till ordentligt flera gånger.

Will Ferrell är som alltid helskön och i kombination med Danny McBride så blir det ännu bättre. De får till en suverän kemi, medan Anna Friel står stabilt som den enda riktigt normala människan i filmen.

Ett stort aber med filmen är att det är en till större delen greenscreengjord film - av förklarliga skäl - men dessvärre märks det ganska tydligt då en del specialeffekter inte alls glider in i helheten på ett sömlöst sätt. Dessutom blir skådespeleriet lite lidande då det blir alldeles för tydligt att skådespelarna agerat mot ingenting. Det är en tråkig liten bieffekt av moderna tiders filmskapande där effekterna sätts i fokus snarare än skådespeleriet.

Ändå gillar jag filmen. Man får ta den för vad den är, och även om jag inte har några nostalgiska band till originalserien så känner jag att jag ganska snabbt kommer in i världen även om det blir väldigt snurrigt och skruvat.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är lite trist. Jag har i och för sig inte lyssnat på kommentarspåret, men det övriga ger ingenting. De bortklippta scenerna känns borttagna av vettiga skäl och de två kortare featuretterna med Danny McBride som ciceron är bara tröttsamma.

Tråkigt.


TRE SAKER

1. I originalet var Will och Holly syskon och Rick deras pappa. Originalet var även en seriös serie men om man tittar på klipp på YouTube så är specialeffekterna skrattretande dåliga, nästan i paritet med Ed Wood.

2. Sekvensen där Rick och Will framför Chers "Believe" är otroligt fånrolig.

3. En bit in i eftertexterna kommer ett litet påskägg där det på sätt och vis känns som de fått till en liten ingång till en eventuell uppföljare, men än så länge har inte någon sådan utannonserats.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2010-01-20)