Mystiken ökar för varje nytt avsnitt

Fringe - Säsong 2

Genre: Action, TV-serie
Format: DVD, region 2, 6 skivor
Bolag: Warner Bros., 2010
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
FILMEN

När "Fringe" rullade igång för några år sedan pratades det om att det var en modern variant av "Arkiv X" och i och med säsong 2 förstärks det resonemanget ytterligare. Den övergripande historien blir allt mer intrikat och mystiken ökar hela tiden, vilket gör att serien känns smartare och bättre för varje avsnitt. Säsong 1 inleddes svagt, men avslutades desto starkare, och nu kan man i princip bara köra på, och det gör man.

I slutet av den första säsongen avslöjades det att orsakerna till att så mycket konstigt sker hängde ihop med en parallell värld som är väldigt lik vår, men med många avgörande skillnader. En är att den vetenskapliga och tekniska nivån är mycket högre där, vilket delvis har att göra med att William Bell (Leonard Nimoy) vistas där. Han och Walter Bishop (John Noble) drev sin fringe science-forskning ihop till en allvarlig incident inträffade och Bishop placerades på mentalsjukhus.

Säsongen slutade med agent Olivia Dunham (Anna Torv) kom över till den andra sidan och träffade Bell, och det är där den andra börjar. Bell förklarar riskerna med att de båda världarna möts, och i och med att de i den andra världen är piggare på att komma till vår, och faktiskt delvis även gör det, får vårt gäng fullt upp med att hindra dem. Walter är förstås en nyckelperson i och med att han en gång kreerat en portal mellan världarna som indirekt är anledningen till att allt konstigt händer. En annan nyckelperson är hans son Peter (Joshua Jackson) som egentligen inte är hans son, utan sonens dubbelgångare från den andra världen som Walter stal när hans egen son dött som barn. Från början är det bara Walter och vi tittare som vet om detta, men så småningom får både Olivia och Peter reda på detta, vilket gör att det blir en stor spricka mellan Walter och Peter.

Givetvis finns det dubbelgångare till Olivia och Walter också, som är betydligt farligare, och när säsongen slutar känns det som nästan vad som helst kan hända.

Det känns som plotten är betydligt mer komplicerad än vad den egentligen är, nu när jag sammanfattar den i grova drag, och även om serien är konstruerad så att man ska kunna missa ett avsnitt och ändå hänga med (enligt seriens skapare) så tror jag inte riktigt på den idén. Det gäller att hänga med, och den stora fördelen är att "Fringes" mystik hålls ihop på ett logiskt sätt. Den övergripande historien är komplex men till skillnad till "Heroes" där man snabbt tappade kontrollen så har "Fringe" full koll trots alla snårigheter.

Huvudtrion, och i förlängningen Walters assistent Astrid Farnsworth (Jasika Nicole) har växt ihop till ett tajt gäng och jag gillar verkligen Joshua Jacksons karaktär mer och mer för varje avsnitt. Till att börja med är han väldigt rolig på ett sarkastiskt vis, men sen får han lite att jobba med när sanningen om hans ursprung uppenbarar sig. Karaktärsutveckling är alltid trevligt och här är det enbart till seriens fördel.

Även om den övergripande storyn finns där så är det ofta så att serien likt "Arkiv X" presenterar ett nytt mysterium varje vecka som är ganska fantasifulla minst sagt. Ur den synvinkeln kan man se ett avsnitt bara sådär utan att hänga med i den övergripande storyn, men för att få ut mest av serien ska man hänga med fullt ut.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är utspritt över de sex diskarna och består bland annat av lite kommentarspår och några enstaka borttagna scener. Det finns även en handfull korta "Analyzing the scene"-featuretter där man går in i detalj på en viss scen i ett avsnitt, ofta av stunt- eller specialeffektskaraktär. Jag finner dessa korta featuretter mycket intressanta.

Vidare finns ett litet block med bloopers som som alltid är underhållande att se till en "seriös" serie.

På den sista disken finns en liten genomgång av rekvisita med John Noble och den ansvariga rekvisitamannen Rob Smith. Rekvisita är ju en detalj i helheten som inte speciellt ofta lyfts fram i ljuset i sådana här sammanhang så det gillar jag. Det finns även en längre bakomfilm om mytologin i serien vilken i själva verket är den stora "det här handlar säsong 2" om-filmen, och den är riktigt bra. Här får man ett hum om hur komplicerad storyn egentligen är och för min del förstärker denna bakomfilm helhetsintrycket avsevärt.

Det finns även ett helt avsnitt att titta på som heter "Unearthed". Detta avsnitt visades på tv ungefär i mitten av säsongen men är egentligen ett avsnitt som blev över från den första säsongen och egentligen inte passade in i helheten i säsong 2, varför det placerats separat. Det är dock inget dåligt avsnitt alls.

Fint extramaterial!


TRE SAKER

1. Agent Charlie Francis (Kirk Acevedo) råkar ut för ett ganska dystert öde under säsongen.

2. Likt "Arkiv X" börjar man leka lite med formatet under ett par avsnitt. Ett avsnitt utspelar sig 1985 och man har till och med gjort en 80-talsvariant av seriens vinjett vilket är riktigt coolt. Ett annat avsnitt berättas metaforiskt som en surrealistisk noir-deckare med vissa musikaliska inslag. Inte riktigt lika coolt, men ändå mycket bra gjort.

3. Den tunga och prisbelönta manusförfattaren Akiva Goldsman ("Batman Forever", "Batman & Robin", "Da Vinci-koden", "I am Legend" och "Änglar och demoner" med flera) är mycket delaktig i serien, både som manusförfattare och även regissör till några av de viktigaste avsnitten i säsongen.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2011-01-02)