Serien blir ännu mer komplicerad

Fringe - Säsong 3

Genre: Action, TV-serie
Format: DVD, region 2, 6 skivor
Bolag: Warner Bros., 2011
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
FILMEN

För att vara en serie som jag initialt avfärdade efter en handfull avsnitt, har "Fringe" verkligen växt till en serie jag ser med stor entusiasm och glädje. Serien blir allt mer komplicerad, men om man har hängt med sedan starten är det inte alls svårt att ta in allt. Dock känns det som man kanske borde "göra en 'Lost'" och sätta ett slutdatum för serien för att undvika att hamna i "Heroes"-land och helt enkelt tappa tråden. Jag känner efter säsong tre att man är väldigt nära att balla ur så att dra lärdom från "Lost" vore ingen dum idé.

I de två första säsongerna etablerades det att det finns ett parallellt universum från vilket Dr Walter Bishop (John Noble) hämtade en dubbelgångare till sin döda son Peter (Joshua Jackson), vilket skapade en obalans mellan världarna. Värld 2 har skakats värst av detta, men är å andra sidan betydligt mer tekniskt avancerade. När Peter fick veta sanningen återvände han till Värld 2 där hans verkliga far ("Walternate") är försvarsminister och använde sin son som en energikälla i ett uråldrigt, men icke-komplett vapen. Vår världs fringe science-team korsade över till Värld 2 för att hämta hem Peter, men i samband med tillbakaresan ersattes Agent Olivia Dunham (Anna Torv) av sin dubbelgångare och blev kvar i Värld 2, och det är där säsongen tar sin start.

Olivia 2, eller "Fauxlivia" som hon kallas efter att ha avslöjats, har ett uppdrag och infiltrerar vår värld utan att någon märker det. Peter, som övertalades att komma hem utifrån Olivias kärlek, märker att något är annorlunda men antar att det beror på att deras förhållande förändrats åt det romantiska hållet. Olivia, fängslad i Värld 2, injekteras med minnen från Olivia 2 och hjärntvättas så att hon helt enkelt blir Olivia 2. Hennes kollegor känner inte till förväxlingen och accepterar att hon initialt är förvirrad och pratar om att hon inte är den de tror hon är, men så småningom blir hon "som vanligt". Dock inte speciellt länge, för hennes verkliga minnen slår igenom allt mer tills hon slutligen inser vem hon egentligen är och försöker återvända till rätt värld.

Komplicerat? Ja, lite kanske, men det är helt solklart i serien. Vad som också är solklart är att detta helt klart är Anna Torvs säsong. I den förra säsongen fick Joshua Jackson en del att bita i, men nu får Torv plocka fram hela skådespelarregistret när hon får gestalta två karaktärer, och dessutom versioner av dessa där de är varandra... Komplicerat som sagt, och Torv får även en bit in i säsongen spela ytterligare en version av sig själv, som dock inte har något med dubbelgångarna att göra. Olivia-karaktären utvecklas ytterligare när hon väl kommer tillbaka till vår värld och tar sig an konsekvenserna av att hennes kärlek till Peter utnyttjats av någon annan. Vem var det egentligen Peter älskade - hon eller Olivia 2?

Resten av huvudplotten går ut på att lista ut vad syftet med det här vapnet är. Det byggs upp i båda världarna och det är in i det sista oklart om det är ett vapen som kan förstöra världarna eller om det är något annat. Samtidigt får vi som vanligt fringe events i båda världarna att ta del av, och de är fortfarande väldigt påhittiga.

Vi tillbringar en del tid i Värld 2 alltså och det gör att serien fortfarande känns fräsch. Speciellt intressant är det att notera alla skillnader mellan världarna, som att i Värld 2 har de teknik för att läka sår och skador snabbt och att telefoner som är som örhängen, att bland annat pennor och får är utrotade och att tv-serien "Vita huset" fortfarande verkar rulla på. Man leker även med formatet lite till och precis som i förra säsongen utspelar sig ett avsnitt 1985 (varpå vinjetten har 80-talsanpassats) vilket är kul, men mindre kul är det avsnitt som är delvis animerat... Jag vet inte riktigt varför man valde att göra det så, men jag antar att det har med sammanhanget att göra som kanske hade varit lite svårt att filma på vanligt sätt. Det är dock inte speciellt bra och ett ganska stort snedsteg.

Men i övrigt håller "Fringe" måttet fortfarande, och säsongen avslutas på ett ganska spännande sätt som sätter tonen för nästa säsong. Men jag vill fortfarande framhäva att det nog kan vara bra att tänka på refrängen och inte köra konceptet i botten, hur många nya inriktningar på serien man än kan skapa...


EXTRAMATERIALET

Jag får en bra känsla av "Fringes" extramaterial, speciellt det som samlats under rubriken "Duality of Worlds" där vi i fyra featuretter går djupare in i säsongens stora tema: de två universumen och de dubbla karaktärerna. Det som jag gillar mest är att det inte enbart är seriens manusförfattare som har kolla på läget utan även skådespelarna visar att de är insatta i temat och har egna intressanta utläggningar kring det hela. Det bevisar både att skådespelarna inte bara går in och "gör sitt jobb" och att författarna/skaparna är duktiga med att dela med sig av sina tankar och idéer.

I övrigt finns det två separata featuretter om seriens musik och ljud samt det animerade avsnittet, som skaparna är oerhört stolta över. Själv tyckte jag som sagt att det var ett magplask...

Det finns också en kortare featurette om The First People som är en del av den stora "Fringe"-mytologin.

Allting rundas av med några bloopers, reklamspottar och kommentarspår på två utvalda avsnitt.


TRE SAKER

1. För att separera avsnitten som utspelar sig i det andra universumet ändras vinjetten och den blir röd i stället för blå. I det sista avsnitten är den dock grå, eller möjligen gråaktigt lila...

2. Apropå rött och blått: i en sekvens där Dr Bishop ska utföra en sorts hypnotisering har han på sig ett par glasögon med ett blått glas och ett rött. Han menar att det är en gåva från "Dr Jacoby", vilket är en klar passning till "Twin Peaks".

3. Och apropå passningar - bland William Bells saker finns en bok om Mr Spock. William Bell spelades ju av Leonard Nimoy...


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2011-12-31)