Dags att parkera bilarna på skroten

Death Race 3: Inferno

Genre: Action
Format: Blu-ray, region B, 1 skivor
Bolag: Universal, 2013
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
FILMEN

Redan "Death Race 2" kändes som en överflödig prequel-sequel till "Death Race", remaken på "Death Race 2000", så hur överflödig är inte "Death Race 3: Inferno" då? Tja, rätt så.

Tidsmässigt ska filmen placeras in mellan "Death Race 2" och "Death Race" och i kontinuitetens namn gör filmen faktiskt ett riktigt bra jobb med att knyta ihop trådarna mellan de båda filmerna, och förhoppningsvis sätter filmen även punkt för den här repetitiva filmserien. Jag var ärligt talat fullt nöjd efter den första filmen som uppfyllde alla mina krav på hjärndöd popcornaction, men uppenbarligen fanns det mer att berätta.

Återigen står Roel Reiné för regin och Tony Giglio för manuset, när Death Race-tävlingen flyttas till Sydafrika. Den brittiska mogulen Niles York (Dougray Scott) har köpt hela konceptet under lite märkliga former av Weyland (Ving Rhames) och har grandiosa planer att göra Death Race till en världsomspännande tv-sänd tävling i varje tufft fängelse som finns. York pressar maskerade fixstjärnan Carl "Frankenstein" Lucas (Luke Goss) så att han alltid ska finnas kvar i tävlingen, och han och hans team flyttas över till ett fängelse i Sydafrika där den första nya Death Race-tävlingen ska hållas.

Ganska omedelbart blir Frankensteins team (Danny Trejo, Tanit Phoenix, Fred Koehler) varse om att det är Lucas som döljer sig bakom masken (i förra filmen "dog" Lucas och uppstod som Frankenstein) och upplever att de blivit svikna och lurade och Lucas får kämpa för att återvinna deras förtroende för att sedan stå upp mot York för att komma åt den efterlängtade friheten.

Däremellan hinner vi med ett antal Death Race-omgångar som är i exakt samma stil som tidigare. Pumpande musik, muskliga bilar och brutalt våld. Har man sett någon av de tidigare filmerna kan man konceptet och denna film gör ingenting för att utveckla det förutom att placera handlingen i Sydafrika.

Jag blir uttråkad av filmen. Det är samma visa en gång till och om det inte hade varit så att den faktiskt knyter ihop serien på ett förhållandevis tjusigt sätt hade jag avfärdat filmen som totalt meningslös. Nu har den visserligen en mening, men speciellt meningsfull är den förstås inte. Så kör till skroten med bilarna nu - nu har nämligen allt sagts.


EXTRAMATERIALET

Den alternativa öppningsscenen har en lite mer resuméaktig karaktär, och jag känner spontant att det var bra att inte använda den. Det man behöver komma ihåg från den tidigare filmen kommer fram i alla fall. De borttagna scenerna är till större delen varianter av denna resumé och lite annat som trimmats bort av helt rätt anledningar.

Precis som till förra filmen finns det ett montage med borttaget material, eller snarare alternativt material, om man nu har en vulkaniskt brinnande längtan efter ännu mer.

Till och med bakomfilmerna går lite på tomgång. Det är ungefär samma snack som sist om hur bra filmen är och hur mycket större den är. Roel Reiné säger oroväckande att han kunde göra fyra-fem filmer till i serien. Hoppas inte!

Den lilla specialen om Goldberg - det vill säga Danny Trejos karaktär - sticker ut lite, då Trejo är gammal kåkfarare som kunde haft ett helt annat liv om han inte hade hamnat i filmbranschen.

Och för entusiasterna finns det även ett kommentarspår.


TRE SAKER

1. Ett par "Swedish serialkiller twins" figurerar i början av filmen, men dessvärre försvinner dessa påstått svenska kvinnor ur historien rätt kvickt.

2. Det dyker upp en "Saw"-aktig twist i slutet som förklarar hur allting gick till, vilket inte är så överdrivet svårt att lista ut. Här känns det som filmskaparna trodde att de fått till en smartare story än vad den faktiskt är.

3. Den här sviten innehåller faktiskt fem filmer. Efter "Death Race 2000" gjorde Roger Corman scififilmen "Deathsport" (1978) som utspelar sig runt år 3000. Det blev ingen succé.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2013-04-03)