Välgjort men torrt om läckta hemligheter

We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks

Genre: Dokumentär
Format: Blu-ray, region B, 1 skivor
Bolag: Universal, 2014
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
FILMEN

Dokumentärer kan ibland ha den smått magiska förmågan att bokstavligt golva tittaren. "We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks" är dessvärre inte en sådan film. Det är ingen dålig film, men samtidigt inte en film som jag känner att jag behöver se om gång på gång. En välgjord, men samtidigt lite torr genomgång av WikiLeaks entré som anarkistisk informationskälla, vägen mot toppen och sedan fallet.

Störst fokus är det förstås på Julian Assange som person. Karismatisk och smart, men även paranoid och osäker. Han blev tidigt en hacker i Internets barndom hemma i Australien och straffades för olagliga intrång. WikiLeaks blev ett resultat av ett behov av att exponera hemligheter och sådant som folk inte borde få veta, men bör få veta.

Jag minns själv när WikiLeaks blev allt vanligen förekommande i media och det berättades om alla dokument de gjort offentliga. Ofta enorma samlingar med hundratusentals dokument. De få gånger jag gått in på sidan har jag inte haft ork att klicka på någonting. Var ska man börja, och vem ska egentligen läsa dokumenten?

Kanske är det därför dokumentären aldrig riktigt tar sig för mig. Jag är helt enkelt inte överdrivet intresserad av den typ av information som WikiLeaks gräver fram.

Filmen centreras kring WikiLeaks publicering av läckt material från den amerikanska militären som soldaten Bradley Manning samlade ihop. Mannings liv och öde är betydligt mer intressant än Assanges. Utdragen från chattar Manning hade med den hacker som till slut satte dit honom är gripande läsning. En person som inte lever det liv han vill leva blottar sig totalt.

Det är egentligen den stora behållningen med filmen. Assanges resa är intressant men han framstår till slut som en lätt osympatiskt person snarare än en digital frälsare.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I inledningen av recensionen nämner jag WikiLeaks fall, och det är en definitionsfråga. Sajten finns fortfarande och släpper regelbundet ny information.

2. Sverige figurerar i filmen på flera vis. Dels ser vi Julian Assange åka med SJ flera gånger och dels var det efter ett besök i Sverige som Assange anklagades för våldtäkt och sexuellt ofredande, varpå Sverige ville få honom utlämnad från England. Sveriges status är inte speciellt bra bland många röster i filmen som menar att det var en amerikansk smutskampanj styrd via Sverige.

3. Filmens berättarröst låter exakt som Brian Cox, men med tanke på vad rösten säger antar jag att den faktiskt tillhör regissören Alex Gibney även om jag inte kan vara helt säker på det.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2014-01-27)