Absurt och skruvat drama

Det är nåt som inte stämmer

Genre: Drama
Format: DVD, region 2, 1 skivor
Bolag: Sony, 2007
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
FILMEN

En av mina favoritfilmer - som sannolikt kommer att dyka upp som en favorit på den här sidan en vacker dag - är "Royal Tenenbaums", en fantastiskt rolig film om den dysfunktionella familjen. Den här filmen, i original "Running with scissors", fick mig på förhand att tro att den skulle vara i samma stil (och det skriver jag inte bara för att Gwyneth Paltrow är med i båda filmerna!), men så var det faktiskt inte.

"Det är nåt som inte stämmer" har visserligen många beröringspunkter med "Royal Tenenbaums" - den absurda och skruvade familjen, 70-talsestetiken, ett annorlunda bildspråk och ett lite ovanligt berättarspråk, men den saknar humorn från Wes Andersons mästerverk.

Filmen är visserligen stundtals rolig, på ett mycket absurt sätt, men det är i grund och botten ett mycket allvarligt drama som bygger på författaren Augusten Burroughs memoarer, något som känns helt overkligt när man ser filmen.

Augusten växer upp i ett hem där föräldrarna inte längre tycker om varandra. Hans mor, exemplariskt spelad av Annette Bening, är misslyckad poet med en stark tro på att det stora genombrottet väntar bakom hörnet. När slitningarna i familjen blir allt för grava söker de hjälp av en psykiatrier - doktor Finch, minst lika exemplariskt spelad av Brian Cox. Finch verkar till en början ha koll på läget - även om en av hans första repliker i filmen är hur knäpp som helst (se Tre saker) - men när terapin fortsätter i hans eget hem blir det snabbt annorlunda.

Han bor i ett stort rosa hus där det är skit överallt, både utvändigt och invändigt. Han har en fru, två döttrar och en adoptivson som får bo i skjul på gården. Ingen i familjen mår speciellt bra och doktor Finch är kanske inte helt normal han heller. Det blir inte bättre än att Augusten tvingas flytta in i detta dårhus medan hans mamma försöker bearbeta sina problem på olika sätt. Samtidigt som Augusten inser hur allvarliga hans mammas problem i, fajtas han med sina egna och tvingas ta livsavgörande beslut redan som 15-åring.

Som sagt, det här är ett ganska tungt drama med komiska övertoner. Jag hade förväntat mig att det komiska skulle vara lite mer dominant i historien. Kanske är det något som växer fram vid upprepade tittar.

Visuellt är filmen fullkomligt lysande. Oerhört tjusiga miljöer från olika delar av 70-talet med familjen Finchs knäppa och äckliga hus som absolut mästerverk från designteamet.

Skådespelsmässigt är detta en riktig ensemblefilm utan någon svag länk. Fantastiskt bra skådespeleri från främst Bening och Cox, men även unga Joseph Cross som Augusten och Evan Rachel Wood som en av Finch-döttrarna och kanske den mest normala personen i filmen, gör bra ifrån sig.

"Det är nåt som inte stämmer" lämnar lite att önska. Den är inte så direkt som jag hade velat att den skulle vara, men jag kan ändå rekommendera den då det är ganska osannolikt att ni sett en film som denna tidigare.


EXTRAMATERIALET

Ibland behöver man inte vräka på med enorma dokumentärer för att ge en bra inblick i en film. I det här fallet finns det tre korta featuretter som ändå ger något till tittaren.

Den första featuretten är en allmän titt bakom kulisserna där både skådespelare, regissör och producent med flera pratar om filmen. Den andra är lite mer spännande då den verkliga Augusten Burroughs dyker upp och pratar lite, bland annat om hur negativ han var till att sälja filmrättigheterna till sin bok. Den sista featuretten fokuserar helt på hur de framför allt byggde och designade Finchs hus.

Allt som allt tre små filmer som inte ens tar en halvtimme att titta på, men ändå blir man helt tillfredsställd av dem.


TRE SAKER

1. När doktor Finch först dyker upp i filmen, får han frågan om han vill ha kaffe och svarar med smått oväntade: "Jag tar gärna några korvskivor med pepparrot."

2. Regissör, manusförfattare och producent till filmen är Ryan Murphy som tidigare varit just regissör, manusförfattare och producent till TV-serien "Nip/Tuck".

3. Även Brad Pitt har varit med och producerat filmen.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2007-07-24)