”Unbroken” borde ha brutits ned

Unbroken

Genre: Krig
Format: Blu-ray, region B, 1 skivor
Bolag: Universal, 2015
Ljud: Dolby True Atmos 5.1
Bild: 1080p High Definition Letterbox 2.40:1
FILMEN

Det går inte att säga annat än att det är en till stora delar berörande historia. Som pojke hamnar Louis Zamperini ofta i trubbel. Är det inte slagsmål med mobbande skolkamrater så är det sprit och smygrökning. Ofta slutar det med att den lokala poliskonstapeln får släpa hem honom till arga och förtvivlade föräldrar. Vändningen kommer när hans storebror får honom intresserad av löpning. Det visar sig att Louis har en obändig vilja och en stor talang för sporten och det leder honom ända till de olympiska spelen i Berlin 1936 där han spurtar in som åtta efter ett rekordsnabbt sista varv. Siktet är dock inställt på OS i Tokyo 1940 men kriget mellan Japan och Kina kommer emellan och den unge Zamperini tar i stället värvning i flygvapnet.

Vad som sedan följer är en lång utdragen redogörelse för Zamperinis till synes obrytbara vilja. Efter en lyckad bombräd kraschar hans bombplan i Stilla havet där han och övriga överlevande ur besättningen driver runt i gummibåtar i flera veckor. De räddas så småningom av japaner och får tillbringa resten av kriget (och filmen) i ett fångläger.

Det är under den här sista delen av filmen som Zamperinis överlevnadsinstinkt och vilja verkligen sätts på prov. I fånglägret lever de under fruktansvärda förhållanden och för att göra det hela värre har de en sadistisk lägervakt som från första dagen gör allt för att knäcka Louis Zamperini. Den tvekampen känns dock aldrig riktigt skarp nog. Medan jag som tittare vet allt om Zamperini framstår lägervakten Watanabe (Takamasa Ishihara) som alldeles för endimensionell. Det är en fälla jag inte hade förväntat mig att manusförfattarna Joel och Ethan Coen eller regissören Angelina Jolie skulle hamna i.

Det drar ned helhetsintrycket för filmen tillsammans med det faktum att den är alldeles för lång. Det är för långa sträckor av filmen som fylls med alldeles för lite och det borde ha kunnat berättas effektivare. "Unbroken" är fortfarande en sevärd och intressant film men hade tjänat på att brytas ned lite. Att filmen sedan ger en tydligare bild av ett japanskt fångläger under andra världskriget – än vad den ger av det som gjorde Louis Zamperini till den beundransvärde person han var – gör att en viss besvikelse infinner sig till slut.


EXTRAMATERIALET

Takamasa Ishihara som spelar fånglägervakten Watanabe har en annan karriär som musikartist. I extramaterialet finns en liveinspelning där han gör en spelning för resten av filmarbetarna. Enligt Wikipedia är han en singer/songwriter men baserat på musiken han framför här skulle jag mer kalla honom för konstnär. Ett udda inslag men medryckande.

Här finns också bortklippta scener som inte tillför något, en sedvanlig bakom kulisserna-film med ryggdunkningar. Två kortare filmer om verklighetens Louis Zamperini där vi bland annat får veta hur förstörd han var psykiskt efter tiden i fånglägret. Dessa är nästan mer intressanta än själva huvudfilmen när det gäller levnadsödet Louis Zamperini.

Det mest udda är en buskispjäs som internerna framför i fånglägret i filmen. Här får man se den i sin helhet. Bisarrt men inte alls roligt. Det kompletterar ändå ett extramaterial som är bra och hyfsat genomtänkt.


TRE SAKER

1. Under OS 1936 blev Adolf Hitler så imponerad av Zamperinis rekordvarv att han bad att få träffa ynglingen. De skakade hand men detta nämns inte någonstans i varken film eller extramaterial.

2. Universal skaffade rättigheterna till berättelsen om Louis Zamperini redan 1957. Tanken var att Tony Curtis skulle ikläda sig rollen. Efter det har Nicolas Cage visat intresse för rollen men det blev aldrig något av det förrän Laura Hillenbrand publicerade en bästsäljande bok om Zamperini 2010. Det är den boken bröderna Coen har utgått ifrån i manus.

3. Efter kriget åkte blev Zamperini djupt religiös och tillbaka till Japan för att ge sin förlåtelse till de forna lägervakterna. Den enda som vägrade träffa honom var Watanabe.


Arkiv
THOMAS HELSING (2015-06-04)