Bortkastad tid för Bridges och Moore

Seventh Son

Genre: Äventyr
Format: Blu-ray, region B, 1 skivor
Bolag: Universal, 2015
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
FILMEN

Jag har många gånger tidigare sett fantasyfilmer och tänkt att jag skulle älskat filmen om jag hade sett den som tonåring för... många år sedan. Lite så känns det med "Seventh Son" som återförenar Jeff Bridges och Julianne Moore (spelade ihop i "The Big Lebowski") och även har Ben Barnes och svenska Alicia Wiklander i huvudrollerna. Det här är en fantasyfilm som faller platt till marken enbart för att det gjorts för mycket, och många fler avsevärt bättre filmer, i genren de senaste 10-15 åren.

Bridges spelar Master Gregory och gör det med underbett och Gandalf-röst. Ett helt obegripligt grepp som enbart gör figuren till irriterande. Master Gregory är Väktare, vilket betyder att han blir inkallad för att fånga och dräpa olika monster och häxor. En häxa han fångat in och fängslat för många år sedan är Mother Malkin (Moore), alla onda häxors drottning, men nu har hon rymt ur sitt fängelse och vill ha ihjäl honom. När hon i stället har ihjäl hans lärling (Kit Harington) behöver Master Gregory hitta en ny. Det gör han i Tom Ward (Barnes), den sjunde sonen av en sjunde son och en sådan ska ha magiska krafter enligt myten. Ward har inte så mycket att tillföra egentligen, och som en lyckoamulett får han ett smycke av sin mor (Olivia Williams), vilket ska visa sig vara användbart senare i historien.

Master Gregory utbildar Tom efter bästa förmåga och det blir några eldprov där de möter otäcka motståndare, och allt ebbar förstås ut i en batalj mellan ont och gott där Wiklander hamnar mitt emellan som en halvhäxa, systerdotter till Mother Malkin och givetvis förälskad i Tom.

Filmen lyckas aldrig riktigt gripa tag i mig. Det blir inte speciellt spännande eller på något annat vis upphetsande, och för min del tycker jag att det är bortkastad tid för stjärnor som Bridges och Moore som inte behöver göra dussinfantasy av det här slaget, även om de gör rutinerade insatser i alla fall (med undantag för Bridges underbett och Gandalf-röst... Igen: varför?!). Barnes är väldigt blek som filmens hjälte. Det finns ingen karisma alls och hans eventuella utveckling från "vanlig" kille till färdig Väktare är luddig. Wiklander gör bättre ifrån sig, men det är inte den här rollen hon kommer att bli ihågkommen för.

Jag kan inte avfärda "Seventh Son" som en flopp eller kalkon. Det är inte Uwe Boll-klass, men det är heller inte något mästerverk inom genren. Många stora namn och fullt godkända miljöer och effekter, men inte minnesvärt alls.


EXTRAMATERIALET

Det bortklippta och alternativa materialet bildar nästan ett halvtimmeslångt block där tonvikten ligger på det alternativa. Många olika varianter på scener och slutet provades. Vissa idéer känns alldeles fel så det var nog rätt som hamnade i filmen till slut.

En tre-delad making-of betar av de goda, de onda och miljöerna. Karaktärer bryts ned, i vissa fall ända in på kroppen med tittar på kostym och smink, och man får en ganska heltäckande bild av produktionen. En kul grej att ta med sig från delen med de onda är hur man plockade inspiration ur olika världsdelars mytologier för att skapa de olika häx- och monstertyperna.

En kort, men rätt intressant animerad film om myten om den sjunde sonen av en sjunde son, ligger med där det framgår att det finns varianter av myten i olika delar av världen. Även siffran sjus betydelse belyses.

Som avrundning kan man se på lite specialeffekter från fyra scener i filmen. Inte så jättegivande, dessvärre.


TRE SAKER

1. Filmen gjordes i 3D och en 3D-blu-ray finns utgiven även i Sverige. Vissa bildvinklar och liknande känns uppenbart valda för att de ska se fräna ut i 3D. Till exempel är det ett par "stå jävligt nära kanten vid ett stup och kameran filmar uppifrån"-sekvenser.

2. En konsekvens av att se filmen i 2D är att vissa specialeffekter ser riktigt usla ut (utifrån någon sorts modern standard). I alla fall inbillar jag mig det - de kan ju faktiskt se lika illa ut även i 3D.

3. Filmen bygger på romanen "The Spook's Apprentice" av Joseph Delaney. Boken finns översatt till svenska som "Väktarens lärling" och är först ut i "Väktarserien" som på originalspråk kommit upp i tolv delar. Åtta finns översatta till svenska. Huruvida det blir fler filmer återstår att se, men jag tror inte det.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2015-07-31)