Svindlande och spännande 400 meter upp

The Walk

Genre: Drama
Format: Blu-ray, region B, 1 skivor
Bolag: Sony, 2016
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
FILMEN

Under några år sysselsatte jag mig sommartid med olika projekt och ett var att beta av tio utvalda filmer i samlingen som jag köpt men inte hunnit titta på. 2011 var en av de utvalda filmerna den Oscarsbelönade dokumentären "Man on Wire" om den franska lindansaren Philippe Petits vandring 400 meter upp i luften på en vajer spänd mellan World Trade Center-tornen i New York. Filmen varvade autentiska bilder från 1974, nya intervjuer och en dramatiserad del om själva förberedelserna. På länken ovan kan ni läsa några ord om den och se Petits vinnartal från Oscarsgalan.

Nästan tio år efter Oscarsvinsten kommer Robert Zemeckis med en långfilm om händelsen. I huvudrollen hittar vi Joseph Gordon-Levitt som galant ger liv åt den i verkligheten tämligen animerade Philippe Petit. Inledningen av filmen är lekfull. Petit står i facklan på Frihetsgudinnan och talar till tittaren och berättar om hur han fascinerade sig för lindansade som barn och tränade upp både modet och balansen och sedermera fick vägledning av cirkusmannen Papa Rudy (Ben Kingsley), allt för att förverkliga drömmen om att göra det omöjliga.

Petit hade sett en skiss över World Trade Center-tornen som var under konstruktion i New York. Fascinationen över två torn som var hundra meter högre än Eiffeltornet triggade igång något inom honom, och tanken på att spänna en vajer mellan tornen och gå mellan dem blir snabbt mer än en tanke. Det är något han bara måste göra. Han samlar ihop ett antal "medbrottslingar" och far från Paris till New York för att sätta planen i verket - en kupp som om den lyckas kommer att gå till historien...

Om inledningen är lekfull blir det blodigt (faktiskt bokstavligt talat) allvar när gänget i smyg ska ta sig upp på tornens tak och spänna upp vajern. Här blir det vansinnigt spännande och trots att jag vet vad som händer - inte minst efter att ha sett "Man on Wire" - sitter jag som på nålar. Och när jag inte gör det känner jag ett enormt sug i magen och i smalbenen för bilderna är svindlande till och med i platt 2D. Det är effektivt valda bildvinklar och bildspråk i "The Walk" och höjdrädda får kanske se till att ha en kamrat i soffan att gripa tag i när det blir som mest svindlande.

Jag gillar filmen. Storyn är stark, inte minst för att den faktiskt är sann, och här är den berättad på en smart sett som roar och skjuter in duktigt med spänning när det behövs. Riktigt bra, och det enda jag kan gnälla på är att jag inte såg den i 3D för en sådan version finns också på marknaden.


EXTRAMATERIALET

Det är ju knappast en hemlighet att greenscreen och datagenererade miljöer använts för att skapa filmen. Ändå blir jag lite ledsen när jag ser de bortklippta scenerna som inte är färdiggjorda. Här ser man "fusket" och känslan försvinner lite. Joseph Gordon-Levitt har säkerhetslinor och går på en blå planka med en vajer på, och så vidare. Scenerna i sig är det inte mycket att orda om, men en sådan här avslöjande titt bakom kulisserna stjälper mer än den hjälper...

I övrigt finns det tre bakomfilmer. Gordon-Levitt fick hjälp av den verkliga Philippe Petit med att lära sig att gå på lina på ett trovärdigt sätt. Det är kul att se hur engagerad och vital Petit fortfarande är. Han lovar i filmen att han kommer att fortsätta gå på lina tills benen inte bär honom längre. Jag tror honom. Vidare får vi träffa karaktärerna och skådespelarna som utgör Petits medhjälpare i filmen, och slutligen är vi med när själva vandringen spelas in. Här pratas det en hel del om 3D:n och då gnäller jag lite inombords igen. Kanske är det läge att investera i den utgåvan så småningom...


TRE SAKER

1. Philippe Petit garanterade att Joseph Gordon-Levitt skulle kunna gå på lina efter åtta dagars träning, och så blev det också. Nu är det förstås skillnad på att gå på lina på film och göra det på riktigt, så att säga, men det syns i bakomfilmen att Gordon-Levitt tränat upp balanssinnet snabbt.

2. Bland Petits medhjälpare finns den flummiga amerikanen David (spelad av australiensaren Benedict Samuel) som inte pallar för trycket och ballar ur när det är skarpt läge. En otroligt irriterande karaktär som kunde ha uteslutits eller gestaltats bättre.

3. Även om filmen handlar om en specifik sak är det ganska svårt att bortse från att det faktiskt är en liten melankolisk hyllning till World Trade Center-tornen. I höst är det femton år sedan de föll.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2016-03-18)