Dubbla jobb och nytt team för Green Arrow

Arrow - Säsong 5

Genre: Action, TV-serie
Format: Blu-ray, region B, 4 skivor
Bolag: Warner Bros., 2017
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
FILMEN

Säsong 4 av "Arrow" slutade på ett sådant vis att serien kunde vara över, men det var bara ett sätt att vända blad och delvis börja om på nytt. I det här fallet betyder det att Oliver Queen/Green Arrow blev av med merparten av sitt team och inledningsvis agerar ensam med enbart understöd av dataexeperten Felicity Smoak (Emily Bett Rickards). Samtidigt har Oliver i "det privata" blivit borgmästare i Star City, vilket förstås inte är ett helt problemfritt uppdrag. Det är full sula dag som natt med de dubbla liven och det blir utmattande.

Som borgmästare har han hjälp av sin syster Thea (Willa Holland), som lagt hjältepersonan Speedy på hyllan, och så småningom av den stundtals instabila före detta poliskaptenen Quentin Lance (Paul Blackthorne) som rekryteras som vice borgmästare. Som Green Arrow är han som sagt ensam, men Felicity propsar på att han ska skaffa ett nytt team, speciellt som många amatörhjältar poppat upp inspirerade av honom. Efter lite krångel och uttagningar har Green Arrow fyra yngre förmågor kring sig. Till att börja med Curtis Holt (Echo Kellum) som vi känner igen från tidigare säsonger då han assisterat Felicity med diverse datajox. Nu kallar han sig Mr Terrific (suck...) och lider av ett dåligt självförtroende. Rene Ramirez/Mad Dog (Rick Gonzalez) är arg och otyglad och ett stort problem för Oliver, men nyttig när det behövs. Evelyn Sharp/Artemis (Madison McLaughlin) är som oftast ganska kritisk till Olivers regelverk och bakgrund, men i övrigt ganska anonym medan Rory Regan/Ragman (Joe Dinicol) är en meta-människa som använder en dräkt av trasor på ett effektivt vis.

Både Evelyn och Rory försvinner ganska snabbt och teamet består av Curtis och Rene, samt en återvändande John Diggle (David Ramsey). Så småningom rekryteras meta-människan Dinah Drake (Juliana Harkavy) som en ny Black Canary.

Den skurk gänget - och i Olivers fall även som borgmästare - ställs emot är Prometheus. En maskerad, mordisk och listig skurk vars agenda är rent av personligt kopplad till Olivers förflutna. Hur och varför och vad det ska leda till är förstås säsongens stora fråga. I maktens korridorer får Oliver hjälp av åklagaren Adrian Chase (Josh Segarra) och det är ju ett namn som serieläsande fans känner igen. Är inte det alter egot för antihjälten Vigilante som mördar skurkar som kommit undan lagen? Jo... Och dyker inte Vigilante upp i säsongen? Jo... Men är det Chase som döljer sig under masken? Hm...

"Arrow" fortsätter i sin femte säsong att liksom de senaste omgångarna kännas lite seg och krånglig, och precis som sist avslutas det hela med en final som skulle kunna vara seriens definitiva slut (om än lite märkligt) eller ett sätt att som till denna säsong börja om. Det kommer fler säsonger, men jag kan ändå inte låta bli att tycka att det kan vara dags att fundera på hur det hela kan rundas av på ett vettigt och värdigt sätt. Karaktären Green Arrow behöver inte försvinna men hans äventyr blir i mina ögon mindre och mindre intressanta.


EXTRAMATERIALET

Här finns det lite smått och gott utspritt över skivorna. Vissa avsnitt har borttagna scener att titta på, men i övrigt handlar det mest om featuretter av olika slag.

På första skivan ligger en introduktion till de nya hjältarna som bildar Team Arrow i denna säsong, och glädjande nog är samtliga plockade ur DC:s digra arkiv av karaktärer, så det är alltså inget som hittats på till serien.

På skiva två ligger "Arrows" del i dokumentation av den stora crossovern (se Tre saker) och som kul liten detalj kan jag nämna att "Arrow"-avsnittet i denna crossover var seriens 100:e avsnitt. Inte illa!

Den sista featuretten ligger på skiva fyra och den tar upp säsongens stora skurk Prometheus och vad han betyder för Oliver och egentligen hur det hela hänger ihop. En ganska ambitiös kvart.

I övrigt hittar man fem minuter med bloopers och en halvtimmeslång panel från Comic-Con 2016, det vill säga mitt emellan säsong 4 och 5. Inte hyperaktuell med andra ord, men som de flesta paneler av det här slaget finns det lite intressant att snappa upp i alla fall.


TRE SAKER

1. En av säsongens höjdpunkter är den fyrdubbla crossovern mellan samtliga fyra serier i Arrowverse, när hjältarna ställs emot ett utomjordiskt hot. Äventyret börjar lite lätt i slutet på ett "Supergirl"-avsnitt och tar fart i "The Flash", fortsätter i "Legends of Tomorrow" och avslutas i "Arrow". Även om Superman, Batman och Wonder Woman med flera saknas är det det närmaste ett fullskaligt "Justice League" man kommit. Rätt maffigt faktiskt!

2. Sedan säsong 1 har en stor del av varje avsnitt ägnats åt en flashback "fem år tidigare" som på något vis haft betydelse för huvudplotten. Själv har jag tyckt att dessa flashbacks inte tillfört ett dugg och tittar bara på dem med ett halvt öga. Den här gången handlar det om Olivers äventyr i Ryssland, men det blir lite intressant då ingen annan Dolph Lundgren kliver in som Konstantin Kovar. Lundgren har väl inte gjort några direkt imponerande insatser under de senaste åren men här träffar han riktigt rätt i sin gestaltning. Kovar tar plats och är ryskt vräkig och det passar Lundgren bra. Riktigt kul att se.

3. För övrigt slutar flashbacksekvenserna denna gång ungefär där serien började en gång i tiden och därför slipper vi kanske dessa till säsong 6.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2017-11-10)