Episk och dyr men påtagligt tom

The Great Wall

Genre: Äventyr
Format: Blu-ray, region B, 1 skivor
Bolag: Universal, 2017
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.42:1
FILMEN

En bit in i "The Great Wall" börjar jag känna mig en smula matt och trött på episka äventyrsfilmer. Den här känslan har kommit emellanåt under de senaste åren när jag sett storfilmer som borde träffa mer rätt än vad de gör. Kanske får man anklaga "Sagan om Ringen"- och "Hobbit"-filmerna och "Game of Thrones" för att på något vis gjort starka avtryck och dragit riktlinjer som andra filmer och serier måste mäta sig efter. Jag vet inte, men de episka miljöerna och de myllrande slagen i "The Great Wall" slutar snabbt att vara intressanta.

Och det är lite lustigt, för inledningsvis är det just de grejerna jag går i gång på. Historien, en påhittad saga utifrån den kinesiska mytologin, börjar bra med Den kinesiska muren som en bas och med en sannerligen färgglad och färgsorterad militärstyrka som har tydliga uppgifter och finurliga sätt att försvara sitt rike från - ja, vad då?

Innan dess har vi stött ihop med några europeiska legosoldater som letar efter svartkrut. I gruppen hittar vi bland annat William Garin (Matt Damon) och Pero Tovar (Pedro Pascal) och de är även de enda som överlever en attack där en främmande varelse slafsar i sig tre gruppmedlemmar innan William hugger av en kloliknande arm och varelsen störtar ned i en avgrund. De har ingen aning om vad de mött, men de ilar vidare snabbt som ögat och William tar med sig klon för att eventuellt hitta svar längs vägen. Och svar får de när de infångas av De namnlösas order vid muren. Soldaterna, med Kommandör Lin (Jing Tian), General Shao (Zhang Hanyu), and Strateg Wang (Andy Lau) i spetsen tror inte sina öron när William berättar att han ensam dödade en Taotie, som varelsen heter. Detta monster kommer i horder var 60:e år och förökar sig lavinartat, och risken är att hela världen kommer att drabbas om ingenting görs.

Framför allt William ska visa sig vara en nyttig tillgång för De namnlösas order i den oundvikliga striden mot varelser som är smartare än vad man först kan tro - och framför allt livsfarliga.

Det börjar som sagt bra och spännande, men ganska snabbt avtar mitt intresse. Det är liksom för tunt på något vis och då spelar det ingen roll att miljöerna och effekterna är maffiga. Dock tenderar det att kännas lite väl "data" i vissa sekvenser och att filmen är gjord för att bäst ses i 3D är uppenbart när det kommer till val av bildvinklar och annat.

Filmen är en kombinerad kinesisk och amerikansk produktion och glädjande nog är merparten av skådespelarstallet kinesiska skådespelare som pratar mandarin och jag inbillar mig att det finns en tydlig kinesisk känsla i filmen. Dock slutar det hela med att jag känner att jag sett något som förmodligen tagit lång tid att göra och kostat tonvis med pengar men som inte lämnar något bestående avtryck. Trist.


EXTRAMATERIALET

Utöver en handfull bortklippta och förlängda scener består extramaterialet av ett lass featuretter i treminuterslängd som ger en ganska heltäckande bild av filmen, men även känns som en lätt skrapning på ytan. Två featuretter går ut på att Matt Damon och regissören Zhang Yimou ska få bidrag till självförtroende-kontot. Med andra ord är det det numera så vanligt förekommande kärleksbombandet som inte ger speciellt mycket mervärde för gemene man.

Resten av featuretterna avhandlar visuella effekter, tre bataljer mot monstren, vapenarsenalen och design av både scenerier, prylar och kläder. Kul att se men så mycket mer än så är det inte.

I och med att Taotie tillhör den kinesiska mytologin hade det varit intressant att se en liten fördjupning kring detta eftersom det inte är en varelse som övriga världen känner till i någon större utsträckning. Men inget sådant går att hitta på skivan.


TRE SAKER

1. Utöver Matt Damon och Pero Tovar finns det med ytterligare en västerländsk skådespelare i en av de större rollerna, och det är Willem Dafoe.

2. Tre personer har skrivit manuset utifrån en story som tre andra personer hittat på. En i det senare ledet är Max Brooks.

3. Mycket riktigt behövdes "tonvis med pengar" för att göra filmen - "The Great Wall" är den dyraste kinesiska filmen någonsin med en prislapp på 135 miljoner dollar.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2017-07-26)