Sorgbearbetning och trams

Spider-Man: Far From Home

Genre: Action
Format: Blu-ray, region B, 1 skivor
Bolag: Sony, 2019
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
FILMEN

Det är väl sannerligen på sin plats att säga att de som ännu inte hängt med i Marvel Cinematic Universe och i synnerhet duon "Avengers: Infinity War" och "Avengers: Endgame" bör sluta läsa här och nu, då vi oundvikligen kommer att trampa runt i spoilervärlden.

"Spider-Man: Far From Home" tar oss vidare i denna post-Thanos-värld där jordborna helt enkelt får tugga i sig att vissa av dem åldrats fem år medan andra inte har det och att det längre inte finns någon Tony Stark bland de levande. Det sistnämnda är förstås något som drabbar Peter Parker (Tom Holland) extra hårt. Tony var en mentor och en fadersfigur och han är saknad. Det spelar ingen roll att han har tillgång till mycket av Tonys teknologi och Happy (Jon Favreau). Personen saknas.

Och inom skolans väggar springer det nu runt småbröder som blivit äldre än sina äldre syskon. Händelsen, Thanos eliminering av 50 procent av befolkningen och deras återkomst, kallas i folkmun för "blipp". Det är ett tydligt exempel på filmens mer tramsiga inslag, vilka jag får återkomma till.

Grundstoryn i filmen är att Peter och hans klasskamrater ska åka på klassresa till Europa med lärarna Harrington (Martin Starr) och Dell (JB Smoove). För Peter är resan hans stora chans att erkänna sina känslor för MJ (Zendaya), om bara allting går enligt planen. Det gör det förstås inte. Parallellt har vi sett hur ett cyklonmonster röjt sönder en mexikansk stad, vilket får Nick Fury (Samuel L. Jackson) och Maria Hill (Cobie Smulders) att rycka in. De får hjälp av en person som påstå sig komma från en annan version av jorden, Quentin Beck/Mysterio (Jake Gyllenhaal). Han vet precis vad som pågår.

Efter visst besvär lyckas Fury engagera Peter som tillsammans med Mysterio slåss mot ytterligare några elementbaserade varelser. Peter imponeras av Mysterio och främlingen blir den mentorfigur han saknar. Men är det verkligen så enkelt?

Att knyta ihop Nick Fury och Peter Parker är ett bra sätt att etablera att Spider-Man är en del av Avengers framtid och tilläggen av Mysterio och elementalerna är förstås rent godis för fans av serietidningarna. Den stora vändningen i filmen gör susen och bidrar till att "Spider-Man: Far From Home" ändå slutar som en helt okej MCU-film. Fram till dess är det lite för ungdomligt och "roligt" för min smak. Hade inte Peter Parker varit en av karaktärerna är jag till och med beredd att säga att det hade varit ganska dåligt.

Även om det finns mycket bra i filmen är det ändå lite för tramsigt och flamsigt i det stora hela. På sätt och vis har det varit ett genidrag att låta Peter Parker vara en skolungdom i den här versionen, men det känns som han och de runt omkring honom måste växa upp till nästa gång.


EXTRAMATERIALET

Nio kortare featuretter, från en och en halv minut till sex och en halv som mest, betar av fluffigare tittar på allt från karaktärer, storys, samarbeten, dräkter och lite annat smått och gått. Inget som har någon tyngre substans, men det är något i alla fall.

Det ligger faktiskt med en kortfilm också där Peter förbereder sig för Europaresan. Jag vet inte hur den kommit till, men den skulle kunna vara bortklippta scener som stuvades om på detta vis. Lite småkul. Ett block med bortklippt och ett annat med bloopers ligger också med. På det lite fånigare kontot finns resetips från Peters lärare och på det mer intressanta kontot kan man absolut lägga en titt på påskägg i filmen. Sånt är alltid kul.

Mindre kul är välgörenhetsprojekt som har dåligt med pengar. Det absolut längsta inslaget på skivan är en sorts reklam för organisationen Brothers som Tom Holland (och hans riktiga bröder) är engagerad i. Behjärtansvärt, men jag vet faktiskt inte varför inslaget är med här.

Lite pre-vis-scener får avrunda det omfattande men ändå lite lätt innehållslösa extramaterialspaketet.


TRE SAKER

1. Missa förstås inte mid-creditsscenen som återintroducerar en gammal bekant och bjuder på exakt samma slutreplik som "Spider-Man: Homecoming" men som framför allt lägger upp spelbrädet för Spider-Mans framtid...

2. ...en framtid som för ett ögonblick mer eller mindre omöjliggjordes. Samarbetet mellan Sony och Marvel Studios upplöstes under några jobbiga veckor vilket där och då betydde att Spider-Man inte längre var en del av MCU, vilket i ärlighetens namn drabbade Sony värst. Men förhandlingarna om hur procentsatserna skulle fördela sig återupptogs och allt gick tillbaka till det normala igen. Spider-Man är kvar i MCU!

3. Den tredje Spider-Man-filmen är schemalagd till juli 2021.


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2019-11-25)