CSI x 3 = Blod

CSI: Blood box

Genre: Action, TV-serie
Format: DVD, region 2, 3 skivor
Bolag: Pan Vision, 2008
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
FILMEN

Som regel är jag rätt skeptisk till samlingsutgåvor av detta slag. Är man intresserad av en serie har man förmodligen sett tidigare säsonger och har således rätt litet intresse för att se några sammansatta avsnitt ut olika säsonger.

"CSI: Blood box" har dock vissa fördelar. Dels är dock förpackad på ett riktigt läckert sätt så redan där faller jag lite för utgåvan. På framsidan sitter en blodpåse med vad som känns som rätt äkta blod i. Dessutom är fodralet en av dessa snygga plåtlådor. En mycket inbjudande utformning med andra ord.

När det gäller själva innehållet har man trots att det inte är några nya avsnitt lyckats plocka ut intressanta avsnitt ur alla tre CSI serierna, "CSI", "CSI: Miami" och "CSI: NY" och detta är en av anledningarna som legitimerar denna samling lite mer än alla andra. Här får man chansen att se avsnitt ur alla tre serierna och det är ju inte helt otroligt att man endast följt en eller två av serierna tidigare. Dessutom ger detta en väldig variation på innehållet.

Så av dessa anledningar är detta ändå en samlingsutgåva som fyller en funktion. Har man däremot redan sett alla säsongerna och kanske till och med har dessa i DVD-utgåvor tillför inte denna samling speciellt mycket, förutom att den ser snygg ut i bokhyllan.

Boxen innehåller inte mindre än 12 avsnitt, fyra från vardera av de tre serierna. Dessa 12 avsnitt ska vara några av de blodigaste, därav boxens namn "CSI: Blood box". Då "CSI" är den av de tre serierna som hållit på längst är den också representerad från flest säsonger. Vi får avsnitt från säsong 1, 3, 5 och 6 medan "CSI: Miami" bidrar med avsnitt från säsong 1, 2 och 3 och "CSI: NY" från dess två första säsonger.

Det som blir väldigt påtagligt när man ser avsnitten i denna box är vilken skillnad det är mellan de tre huvudpersonerna Gil Grissom ("CSI"), Horatio Caine ("CSI: Miami") och Mac Taylor ("CSI: NY"). Gil är den tänkande, Mac är de hårdare och Horatio den lite glassige. Alla fyller de dock sin funktion väldigt bra och omger sig dessutom med medarbetare som stämmer väl överens med den ton de själva anger. Personligen gillar jag New York-versionen bäst och Miami-versionen sämst, även om den också har sina fördelar.

En annan sak som blir påtaglig när man ser avsnitten i boxen är hur lika serierna är. CSI-grupperna är i stort likadant sammansatta oavsett var de håller till. Vi har en ledare, vi har en kvinnlig kollega, vi har en tuffing, vi har en tänkare, vi har en polis och vi har en doktor. Alla dessa karaktärer återfinner vi i alla tre versionerna och det är väl det som är lite av seriernas styrka och också svaghet. De får akta sig för att bli för lika …

"CSI: Blood box" är dock ett bra alternativ om man vill titta närmare på serierna utan att köpa på sig allt för mycket…det kan man göra senare.


EXTRAMATERIALET

Varje series avsnitt ligger på en egen disk och så även med extramaterialet. Varje serie har sitt egna extramaterial.

"CSI" är den serie som har det tråkigaste extramaterialet. Här får se hur de maskiner de använder fungerar och att de faktiskt används i verkligheten. Vi får också se hur bra serien stämmer överens med verkigheten. Visserligen rätt intressant ämnen men de framförs av otroligt gråa och tråkiga människor så av den anledningen blir det rätt segt att se.

"CSI: Miami":s extramaterial är desto mer spännande. Här får vi beskrivet i stort sätt alla olika dödsorsaker som en människa kan råka ut för och hur man ser vilken av dessa som orsakat ett dödsfall.

"CSI: NY":s extramaterial är en intervju med en rådgivare till serien som är rätt intressant. Han beskriver bland annat hur han ser till att serien håller sig till verkligheten så gott det går.

Dessutom får vi också en åtta sidor lång handbok till rättsmedicin som ligger med i boxen.


TRE SAKER

1. Som sagt är själva boxen riktigt läcker och jag hoppas att flera bolag kommer att använda dessa plåtlådor som fodral.

2. Nu när "CSI: NY" är inne på sin fjärde säsong kan åtminstone inte jag låta bli att fundera över vilken stad som står näst på tur…Los Angeles kanske?

3. Har ni tänkt på att de olika logerna till serierna även fått olika färger knutna till sig? "CSI" har grönt som sin färg, "CSI: Miami" gul och "CSI: NY" blått.


Arkiv
HANS-ÅKE LILJA (2008-03-19)