Lite för mycket innehåll i en historia

Solo: A Star Wars Story

Genre: Äventyr
Format: Blu-ray, region B, 2 skivor
Bolag: Disney, 2018
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
FILMEN

Redan innan den numera legendariska försäljningen av Lucasfilm och Star Wars till Disney 2012 hade George Lucas planerat en spinoff som skulle berätta Han Solos bakgrundshistoria innan vi träffade honom i Mos Eisley Cantina. Lucas gav sin trogna manusförfattaren Lawrence Kasdan uppdraget att skriva storyn, men så skedde försäljningen och Disney avancerade snabbt med planerna om en ny trilogi och Kasdan började skriva på "The Force Awakens" i stället och stafettpinnen med ursprungsuppdraget gick vidare inom familjen till sonen Jonathan Kasdan.

Ovanstående är en fullt naturlig omväg för en film att gå från ax till limpa, men produktionen av det som skulle bli "Solo: A Star Wars Saga" kantades av mer allvarliga problem. Phil Lord och Christopher Miller med "21 Jump Street", "22 Jump Street" och "The Lego Movie" i bagaget var de ursprungliga regissörerna som jobbade med filmen under nästan ett halvår innan de fick sparken då producenterna inte var nöjda med tonen. Lord och Miller hade fått intrycket att de skulle göra en komedi och för att få fason på produktionen kallades Ron Howard in för att ansvara för resten av filmningarna. I slutändan ryktas det om att Howard spelade in 80 procent av filmen på nytt, och vad än Lord och Miller har kvar i bild räcker det enbart till att bli krediterade som exekutiva producenter.

Som om det inte vore nog med motgångar så blev slutresultatet en mycket dyr film som inte blev så omtyckt och populär som tänkt och i Star Wars-sammanhang till och med en flopp. Någon katastrof är det dock inte, men det är kanske en film som försöker lite för mycket för sitt eget bästa.

Historien utspelar sig ungefär tio år innan "A New Hope". Han Solo (Alden Ehrenreich) heter bara Han och är tjuv på planeten Corellia. Han är förälskad i Qi'ra (Emilia Clarke) och båda vill bort från planeten och den grymma Lady Proxima som lägger beslag på allt de stjäl. De lyckas rymma men när de motvilligt separeras svär Han att han ska återvända och hämta henne. För att fly ordentligt tar han värvning hos Imperiet och får efternamnet Solo. Några år senare har Han Solo misslyckats att bli den pilot han hoppats bli och är i stället fotsoldat på marken. Han stöter på ett gäng som visar sig vara smugglare som klätt sig i militärkläder för att sno det de behöver för ett uppdrag. Han Solo erbjuder sina tjänster men blir i stället anhållen som desertör och slängd i fängelsehåla där han träffar sin blivande radarpartner Chewbacca, som initialt inte är speciellt förtjust i honom.

Han och Chewie hamnar så småningom hos smugglarligan ledd av Tobias Beckett (Woody Harrelson) och hjälper till med deras uppdrag som görs på beställning av den hänsynslösa Dryden Vos (Paul Bettany). Detta leder till att Han behöver genomföra ett allt svårare uppdrag och till det behöver han ett skepp, och det hittar han i Lando Calrissians (Donald Glover) ägo, för vad är ett Star Wars-äventyr utan Milllenium Falcon?

Jag har lite svårt att sammanfatta filmens story enkelt eftersom det händer så fruktansvärt mycket i den. Detta är lite av problemet med filmen - det är actionsekvens på actionsekvens på actionsekvens. Här hade det behövt rensas lite. Jag förstår att man velat försäkra sig om att kryssa för alla måsten i en film om Han Solo: hur träffade han Chewbacca, hur träffade han Lando, hur fick han tag på Millennium Falcon, hur klarade han Kesselrutten under 12 parsek? Men mellan dessa hållpunkter finns det äventyr så det hade räckt till två filmer. Filmen vill för mycket.

Även om detta gör filmen lite mastig är det fortfarande en underhållande film inom en franchise som är älskad. Jag, som vidhåller att jag inte är ett superfan, men ändå ser filmerna och hänger med i franchisen med entusiasm, tycker inte att "Solo" är bättre eller sämre än någon av de andra nya filmerna. Hade den trimmats en smula hade den varit riktigt bra, för alla förutsättningar finns. Alden Ehrenreich var inte mitt personliga förstaval till rollen men han lyckas förmedla samma charm och självgodhet som Harrison Ford gjorde på 70-talet utan att det känns som att han imiterar Ford. Det är bra gjort. Lita samma sak är det med Donald Glover som även han har en förlaga att matcha och många tycker att Glover tar över filmen som Lando. Kanske är det så.

I och med att filmen innehåller så mycket är det ganska många olika genrer som kommer med. Allting inleds med en klassisk biljakt. Sen blir det första världskrigskänsla och sedan en tågkapning à la western/andra världskrigsfilmer. Och så mer western och traditionell Star Wars-rymdaction... Ja, det är väldigt mycket i filmen som sagt, men jag tycker ändå att "Solo" fyller sitt syfte. Den ger den där bakgrundshistorien som fansen velat se och den knyter även ihop några trådar i franchisen som vi inte visste var lösa. Så även om vägen till filmen var krånglig och kantad av problem så har den sin givna plats i den stora historien.


EXTRAMATERIALET

Frikostigt med högklassigt extramaterial ligger med på en separat skiva. Till att börja med har Ron Howard samlat alla huvudskådespelare, inklusive Joonas Suotamo som spelar Chewbacca och Phoebe Waller-Bridge som gestaltar Landos droid L3-37 för ett samtal. Den första frågan han ställer är var alla var och vad de gjorde när de fick veta att de skulle vara med i en Star Wars-film. En ganska enkel fråga som ger väldigt bra svar. Howard fortsätter med fler riktigt bra frågor som gör den här dryga 20-minutarn till en riktigt trevlig stund.

Ett annat inslag handlar om far och son Kasdan och hur de samarbetade. Det är intressant att få framför allt sonen Jonathans perspektiv. Han växte upp med en pappa som var en tung pjäs i Star Wars-världen. Hur var det egentligen?

Resterande bakommaterial är traditionella klipp med olika fokus som ger otroligt mycket mervärde. Hur re-designade man Millennium Falcon så att den såg fräsch och pigg ut till exempel? De flesta av filmerna utgår från specifika scener i "Solo" men är så pass grundligt gjorda att man får med information om kulissbyggen, design, förproduktion, efterproduktion, specialeffekter, ljudeffekter och allt man kan tänka sig i ett och samma klipp. Det är väldigt bra. Jag har alltid varit lite förtjust i det här med ljudeffekter och njuter av hur grizzlybjörnar och valrossar spelas in, för att inte tala om gelegodisen som löses upp i ett provrör!

Samtidigt gillar jag hur mycket praktiska effekter det är i filmen. Phoebe Waller-Bridge klaffsade runt i grön dräkt och diverse skrot och var droiden på plats. Uttänkta filmprojektioner visades utanför fönstren på Millennium Falcon för att ge helhetsbilden på en gång. De flesta varelserna när Han och Lando spelar Sabacc var praktiska figurer och så vidare. Mycket bra!

Jag gillar djupdykningen i tågsekvensen som är en urtjusigt designad bit av filmen på alla vis. Jag gillar även att se Chewbacca gå loss i ett vanligt gym. Det finns mycket kul att snappa upp här.

Allting rundas av med 15 minuter bortklippt eller förlängt material, smidigt nog lagt i kronologisk ordning så det är lätt att förstå var i filmen scenerna skulle ha varit.


TRE SAKER

1. Innan det blev klart att Alden Ehrenreich fick rollen var det en del andra namn som diskuterades. Ett av dem var Ansel Elgort som jag tyckte var a perfect match, framför allt utseendemässigt. Andra namn som figurerade var bland annat Miles Teller, Dave Franco, Scott Eastwood, Logan Lerman och Taron Egerton.

2. Det är kul hur några klassiska Han Solo-repliker från andra filmer fått varianter i den här filmen. Bland annat säger han "I have a good feeling about this!", när han i alla andra filmer någon gång säger "I have a bad feeling about this".

3. Det är också kul att skrytet om att han genomförde Kesselrutten under 12 parsek visar sig vara ljug! Han Solo avrundar nedåt ganska rejält. För övrigt är parsek ett längdmått så det handlar alltså om att Han Solo flugit en given sträcka på kortare avstånd än möjligt...


Arkiv
ANDERS JAKOBSON (2018-09-24)