Hans-Åke Liljas blogg

en stor svensk actionhjälte!
Postad: 2012-08-23 00:46:03

Det första man slås av när man möter Dolph Lundgren är hur stor han är. Jag är inte jättekort men jag fick ändå titta ordentligt uppåt när jag presenterade mig och skakade denne jättes hand. Ganska snart upptäcker man dock att lika stor som han är lika trevlig och ”down to earth” är han. Under den knappa halvtimmen jag spenderar i hans sällskap finns inga tecken på annat än en välvilja från hans sida att göra oss journalister nöjda. Och det efter att han suttit och gett intervjuer en hel dag...Dolph är i stan för att göra reklam för den nya ”Expendables” filmen som just ska gå upp på svenska biografer. Filmen är fylld av actionhjältar både från 80-talet och lite yngre. I spetsen står Sylvester Stallone som också skrivit manuset och han flankeras av namn som Jet Li, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Terry Crews och Randy Couture. Dessutom ser vi även svenska Amanda Ooms i en liten roll.

Dolph inleder med att berätta att han haft kul under inspelningen av ”The Expendables 2”. Under en tid valde han att satsa på familjen istället för karriären men nu har han flyttat tillbaks till Los Angeles och nu är det karriären som gäller. Jag frågar om det var självklart att han skulle hoppa på ”The Expendables 2” då jag hört att han inte var så förtjust i manuset till en början. Och det stämmer. Till en början gillade han inte alls det manus Stallone snickrat ihop. ”Men det gjorde inte Stallone heller” säger han och härmar Stallone klockrent med ”This is a piece of shit”. Dolphs karaktär Gunner Jensen var för ointressant, det fanns inget att bygga på. Inte som i första filmen där han växlar mellan att vara god till att vara ond till att vara god igen. Han var mer intressant i första filmen helt enkelt. Men Stallone fixade till manus, la till att Gunner egentligen var riktigt smart, hade en magisterexamen i kemi, som Dolph själv har, och detta gjorde karaktären mer intressant och då tvekade han inte att tacka ja.

Filmen hann knappt gå upp på bio i USA innan den var en succé och att det så småningom kommer en tredje film är det nog inte många som tvivlar på. Men finns det fler actionhjältar att plocka in? Jodå, Dolph vet vilka han skulle vilja se i en tredje film. Wesley Snipes, Jackie Chan och från det gamla gardet så klart Clint Eastwood. ”Om han kom in och sköt ner några med en Magnum .44 så vore det ju brutalt”. Säger Dolph med ett snett leende.Under karriären har det blivit mest actionfilmer och det är inte så förvånande. Dolph själv tror att det till stor del beror på att han ser ut som en actionhjälte och att han, som han själv säger, kan sparkas. Han har dock gjort andra filmer också under karriären. Tidigare i år kunde han ses i Jonas Åkerlunds komedi ”Small Apartments” och han ska i höst spela in ett drama helt utan action.

Jag kan inte låta bli att fråga hur det funkade på inspelningen av ”The Expendables 2”. Hur samsas så många stora skådespelare i samma film? Blev den en krock mellan en massa egon eller? ”Det funkade bra. Alla har sina egenskaper, karate, boxning och så vidare så alla får sin plats i strålkastarljuset”. ”Sen vet alla att Stallone är chef och det är ingen ide att tjafsa med honom, alla får hålla sig på mattan helt enkelt.”

En annan sak med ”The Expendables” filmerna är att alla ska göra så mycket av sina egna stunts som man känner att man kan och vill så jag frågade Dolph hur mycket han gjorde själv. ”Alla fightscener och skottlossningsscener gör vi själva.” Han säger också att just den typen av scener är så väl inövade att de inte är något större problem. Däremot när det är maskiner inblandade blir det farligare. Bland annat finns det en scen i filmen där de åker på JetSkis och hoppar in i ett plan. Även denna scen gjorde Dolph själv men det var inte helt riskfritt och en stuntman omkom till och med under inspelningen av just dessa scener.

Om man blickar framåt är det närmast TV som gäller för Dolph. Han ska vara värd för TV programmet ”Race to the scene” där deltagare ska utföra stunts från filmer som ”Terminator”, ”Die Hard”, ”Indiana Jones” och andra liknande filmer. ”Det blir en annan typ av jobb. Man står och snackar in i kameran och jag frågar ’Are you ready for this’ och sen kastar de sig ut genom fönstret istället för att jag gör det.”

Den enda fråga som Dolph hade problem med att svara på under intervjun var vem han ville skulle spela honom i filmen om Dolph Lundgren. ”Det måste ju vara någon som är stor. Det finns ingen…kanske Arnold Schwarzenegger i blond peruk brytandes på svenska.” Och det är bara att konstatera att han har rätt. Vem skulle kunna spela Dolph? Jag vet faktiskt inte.Efter intervjun får jag chansen att bli fotad med Dolph och det är inte utan att man blir lite nervös när han lägger sin stora, och jag menar stora, näve på min nacke. Det vet ju alla vad actionhjältar gör när de får tag på en nacke eller hur? Men det går bra. Vi fotas och jag tackar för en bra intervju och lämnar rummet väldigt nöjd med dagens insats.


hans-Åke lilja

<< Augusti 2012 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV HANS-ÅKE LILJA:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA