Hans-Åke Liljas blogg

10+ års väntan är äntligen över…
Postad: 2017-08-16 09:24:37

Ni vet hur man ibland längtar sådär ordentligt efter att se en film. Hur man läst om att den spelas in, haft åsikter om skådespelarvalen, oroat sig för om Hollywood förstört eller lyft boken den bygger på. Sen så ska man så äntligen se filmen. Flopp eller succé? Alltid lika nervöst. Mycket bygger på vilka förväntningar man har.

Idag ska jag se ”The Dark Tower” som bygger på Stephen Kings böcker om revolvermannen Roland och hans gäng. Första boken kom redan 1982. Rykten om en filmatisering startade ordentligt (det hade funnits lite viskningar tidigare) den 14 februari 2007. Då var det J.J. Abrams som skulle stå bakom kameran.

Under de 10 åren som gått sedan dess har mycket hänt. Skådespelare kommit och gått. Regissörer har bytts ut. Upplägg på filmer och TV serier har avlöst varandra. Men, idag är det Sverigepremiär. 18:40 bänkar jag mig. Då är det dags. Flopp eller succé? Oavsett vilket så ikväll vet jag. 10+ års väntan är äntligen över…hans-Åke lilja

kan detta vara årets film?
Postad: 2017-04-04 10:42:21

I dagarna släpptes trailern till nyinspelningen av ”DET” som kommer senare i höst och snacka om att det blev succés. Under de första 24 timmarna sågs den 197,000,000 gångar! Det är knappt 138,000 gånger i minuten. Problemet är dock att med en så bra trailer så ökar förväntningarna på filmen och den 8 september får vi se om den klarar av att leva upp till dem. Gör den det kan detta mycket väl vara 2017-års bästa film.hans-Åke lilja

en mellanakt följt av en nystart
Postad: 2017-02-09 09:58:08

Som jag nämnt tidigare så ser jag ju ”CSI” för glatta livet och nu finns recensioner för säsong 11 och 12 i arkivet. Vad som var intressant med dessa två säsonger är att säsong 11 känns trött och lite som ett mellanspel medan säsong 12 är precis tvärt om, en nystart för serien. Mycket tack vare den fantastiske Ted Danson som bara blir bättre och bättre ju vitare hans hår blir. Ni hittar recensionerna här:

"CSI - Säsong 11" - Säsong 11 – En mellanakt
"CSI - Säsong 12" - En imponerande nystart av serienhans-Åke lilja

martin beck är tillbaka
Postad: 2017-01-18 12:41:23

Peter Haber ät tillbaka som Martin Beck. Trots allt snack om att det inte skulle bli fler filmer så har det nu blivit dags att spela in del 35 – 38 i serien.

De nya filmerna börjar spelas in i februari och väntas ha premiär 2018. Först i C More och sedan i TV4. Både Peter Haber och Kristoffer Hivju (som Steinar Hovland) kommer att medverka.


Jag citerar mig själv från min recension av "Beck 34 - Sista Dagen":

Man lämnar dock en hel del trådar efter sig. Hur går det för Steinar och hans dotter? Hur går det för Oskar och hans fru? Säger Beck upp sig eller inte? Frågar ni mig så kommer det fler filmer och nu när Steinar gjort sitt intåg tycker jag att det vore riktigt kul om det blev fler.


hans-Åke lilja

kampen att se ikapp
Postad: 2017-01-18 10:38:29

Jag har en jäkla förmåga att börja se serier men sen inte hinna se i samma takt som DVDerna ges ut vilket betyder att jag halkar efter. Och han man väl börjat så är det svårt att hinna ikapp. Nu har jag dock börjat ett försök att hinna ikapp.

Steg 1 var att se alla säsongerna av "På Spaning i New York" --- KLART

Steg 2 var att se ikapp "Blue Bloods" säsong 4 och 5 för att vara redo när säsong 6 kommer senare i år --- KLART

Steg 3 blir att se färdigt alla de olika "CSI" säsongerna som finns kvar att se, vilket är ganska många.

När det gäller huvudserien ”CSI: Las Vegas” har jag sett 10 säsonger men har fortfarande säsong 11 – 15 plus de två avslutande avsnitten kvar att se. Totalt 107 avsnitt.

När det gäller ”CSI: Miami” har jag sett de första 8 säsongerna och har säsong 9 – 10 kvar. Totalt 41 episoder.

När det gäller ”CSI. NY” har jag sett de 6 första säsongerna och har säsong 7 – 9 kvar. Totalt 57 avsnitt.

Sen har vi även lillebror ”CSI: Cyber” som jag inte sett alls och alltså har 2 säsonger kvar av. Totalt 31 avsnitt.

Totalt landar det på 236 avsnitt. Omöjligt? Inte alls. Jag ser det inte som ett jobb utan som att jag har 236 avsnitt av underhållning framför mig. Tack för det CSI. Ett litet problem finns dock. Varken säsong 15 eller de sista två avsnitten av ”CSI: Las Vegas” eller någon av säsongerna av ”CSI: Cyber” har släppts i Sverige…

Här är de recensioner som finns i arkivet idag.

"På Spaning i New York"
"Blue Bloods"
"CSI"


hans-Åke lilja

och priset för tråkigaste film går till...
Postad: 2017-01-09 10:24:41

Jag vet att den tog storslam på Golden Globe igår.
Jag vet att man inte ska döma en film innan man sett den .
Men jag kan inte låta bli.
Jag såg trailern innan den vann en massa Golden Globe priser.
Jag såg trailern idag igen.
Jag kan fortfarande inte låta bli.

Jag tycker ”La La Land” verkar vara en av de tråkigaste filmerna som gjorts och det finns inte tillräckligt med smågodis i världen för att jag ska gå och se den på bio. Kanske är det skaparen av trailern som borde sparkas men herregud…jag somnar nästan när jag ser trailern.hans-Åke lilja

2016: tv:s År
Postad: 2017-01-02 11:13:51

Ytterligare ett år är till enda. Ett år av massor av film. Eller…i alla fall rätt mycket. Jag kollar lite i statistiken över hur mycket film jag recenserat under 2016 och hittar siffran 84 eller rättare sagt 1,5 film / vecka. Låter inte så mycket. Jämfört med 2008 när jag såg 191 filmer (3,5 filmer / vecka). Men vem räknar?

Av de 84 titlarna jag sett under 2016 är 32 TV serier. Räknar men för skojs skull om detta till filmer men denna enkla algoritm: 1 säsong = 10 timmar (varierar med detta är ett bra snitt). En film är 100 minuter lång (varierar naturligtvis). Detta skulle betyda att varje säsong är lika med 6 filmer. 6 filmer gånger 32 säsonger = 192. Lägger man dessa 192 filmer till de 84 vanliga filmer jag sett under 2016 blir det 276 filmer. Eller drygt 5 filmer / vecka. Men vem räknar?

Hur som helst har 2016 varit ett kul filmår. Jag tänker inte försöka mig på att ranka de filmer jag sett för sådant varierar alltid och man omvärderar hela tiden vad som är bäst och vad som är lite svagare. Så jag nöjer mig med att sammanfattar 2016 med att TV tar upp mer och mer av min tid. Ska bli intressant att se hur 2017 blir. Kan tänka mig att det blir ännu mer TV…


hans-Åke lilja

projekt nypd blue del 21
Postad: 2016-11-28 11:48:10

Efter 12 säsonger och 261 avsnitt är det slut. Igår såg jag sista avsnittet av ”På Spaning i New York”. När eftertexten rullade tänkte jag ”fasen, det kan inte vara slut nu”, sen tänkte jag ”men det slutade riktigt, riktigt bra” och såhär dagen efter känner jag fortfarande sorg över att serien är slut och att det inte finns fler avsnitt men samtidigt är jag så otroligt tacksam över att man lyckades sluta medans serien fortfarande var bra. Innan man hade vattnat ur allt som fanns och den blivit en parodi på sig själv. Som det är nu finns det 12 säsonger med 261 avsnitt som jag väldigt gärna skulle se igen (och förmodligen kommer jag göra det vad det lider) för jag har fortfarande suget för att återvända till New York och återigen träffa Sipowicz, Simone, John, Medavoy och de andra.

Visst, jag har redan sett alla avsnitt, vissa mer än en gång till och med men vad spelar det för roll? Vissa detaljer kommer glömmas bort, andra kommer finnas kvar, detaljer som jag kommer längta efter när jag vet att de närmar sig. Andra saker kommer jag fasa för eftersom jag vet att de kommer och eftersom att jag vet att de är obehagliga. Men som sagt, det spelar ingen roll för jag kommer inte kunna låta bli att återvända till New York och station 15. Jag kommer inte göra det idag men någon dag det är jag övertygad om…

Till dess nöjer jag mig med att skicka med de här två bilderna av Andy Sipowicz. Den översta är från första gången vi såg honom i avsnitt ett, säsong ett. Den nedersta är från sista gången vi ser honom, i avsnitt 20, säsong 12. Det har hänt en hel del under de 12 åren men Andy Sipowicz är fortfarande Andy Sipowicz.Här är en sammanfattning över ”PROJEKT NYPD BLUE”

Projekt NYPD Blue del 1
Projekt NYPD Blue del 2
Projekt NYPD Blue del 3
Projekt NYPD Blue del 4
Projekt NYPD Blue del 5
Projekt NYPD Blue del 6
Projekt NYPD Blue del 7
Projekt NYPD Blue del 8
Projekt NYPD Blue del 9
Projekt NYPD Blue del 10
Projekt NYPD Blue del 11
Projekt NYPD Blue del 12
Projekt NYPD Blue del 13
Projekt NYPD Blue del 14
Projekt NYPD Blue del 15
Projekt NYPD Blue del 16
Projekt NYPD Blue del 17
Projekt NYPD Blue del 18
Projekt NYPD Blue del 19
Projekt NYPD Blue del 20
Projekt NYPD Blue del 21

På Spaning i New York säsong 1
På Spaning i New York säsong 2
På Spaning i New York säsong 3
På Spaning i New York säsong 4
På Spaning i New York säsong 5
På Spaning i New York säsong 6
På Spaning i New York säsong 7
På Spaning i New York säsong 8
På Spaning i New York säsong 9
På Spaning i New York säsong 10
På Spaning i New York säsong 11
På Spaning i New York säsong 12


hans-Åke lilja

projekt nypd blue del 20
Postad: 2016-11-22 09:15:10

Då var näst sista säsongen av ”På Spaning i New York” sedd och recenserad och det börjar sjunka in att det nu bara finns en säsong kvar, 20 futtiga avsnitt. Känns otroligt trist och det blir inte bättre av att säsong 11 var en riktigt bra säsong. Nu kommer en hel del karaktärer vara utbytta till säsong 12 så vi får se hur den står sig. Kanske blir det katastrof och jag tycker det är bra att det nu är över eller så kommer jag fälla en tår i vetskapen om att det nu inte finns fler avsnitt. Om 20 avsnitt vet vi.hans-Åke lilja

projekt nypd blue del 19
Postad: 2016-11-11 15:23:42

För 10 år sedan fick jag tag på en så kallad Bobble Head föreställande Andy Sipowicz. Den visade sig vara väldigt unik då den bara delats ut till folk inom produktionen av serien och ev. också varit något pris i en tävling. Hur som helst var den väldigt svår att få tag på och jag minns att jag letade efter den under rätt lång tid. Men, som det stora fan jag är och var så gav jag inte upp och tillslut fick jag tag på en. Den står fortfarande hemma i bokhyllan och nu när jag återupptagit mitt tittande på serien så blev jag nyfiken på att få veta mer om den och började därför söka på nätet. Informationen om den var knapp men jag hittade ett forum där något skrivit följande under rubriken ”Andy Sipowicz, finally!”:

”Those of you that has been reading my threads in the past know that I have been on the lookout for an Andy Sipowicz Bobble Head and now I got it! Yes, that is correct. I have finally found someone that is willing to trade a Andy Sipowicz Bobble Head with me...and it's in mint condition. ”

Här borde det finnas info tänkte jag och läste vidare och upptäckte då att meddelandet var signerat “Lilja”. Och ja, ni har gissat rätt. Det var jag som postade detta den 30 november 2006 (dvs. för nästan exakt 10 år sedan) i ett forum för Bobble Heads. Oväntat och lite kul att hitta detta idag.


hans-Åke lilja

<< Augusti 2017 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV HANS-ÅKE LILJA:
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA