Anders Jakobsons blogg

titelförändring till det bättre
Postad: 2014-07-23 22:06:52

Det är Comic-Con-tider och "Hobbit"-gänget har presenterat en (exklusiv?) poster till den tredje och sista filmen som fått undertiteln "The Battle of the Five Armies". Den har inte alltid hetat så. Ganska länge hette den "There and Back Again", men den "nya" titeln (det är ju en del i boken) är ju tusen gånger tuffare och bättre.

Och postern är ju skapligt snygg:Den svenska titeln blir "Hobbit: Femhäraslaget", vilket så klart inte ligger lika bra i munnen. Känns som en seg historielektion i högstadiet.

Med lite tur släpps det en teaser nu under Comic-Con. Det får man nästan räkna med.


anders jakobson

star wars-framtiden ser ljus ut
Postad: 2014-06-21 12:46:15Vanligtvis när jag bloggar om "Star Wars" brukar det handlar om någon skojig mash-up eller liknande eftersom den värld George Lucas byggde upp verkligen satt sig i populärkulturen och i princip bett om att bli refererad till på ett eller annat vis.

Men den här gången handlar det om de kommande filmerna. Jag är ett "Star Wars"-fan utan att egentligen vara speciellt fanatisk. Det finns andra människor som verkligen lever för filmserien, medan jag gillar den bara kort och gott. Det betyder att jag är spänd på de kommande filmerna - och det blir ju många. Det jag är mest exalterad över är att Disney lyckas attrahera spännande filmskapare till filmerna. "Episode VII" görs ju av J.J. Abrams, som lyckades gjuta nytt liv i "Star Trek" genom att göra både "Star Trek" och "Star Trek Into Darkness" mer "Star Wars"-aktiga. Nog känns det rätt man på rätt plats i detta fall?

Men de smarta regissörsvalen tar inte slut där, för mellan varje film i den tredje trilogin ska en spin-off-film pytsas ut (både en Boba Fett-film och en Han Solo-film har diskuterats) och den första ska göras av Gareth Edwards, just nu bioaktuell med "Godzilla" (och med "Monsters" i bagaget). Ett mycket intressant val, och minst lika intressant är regissören till "Episode VIII" som nyligen annonserades, nämligen Rian Johnson ("The Brothers Bloom" och "Looper").

Idel smarta val och det ska bli mycket spännande att se vad Disney kan hitta på till de övriga filmerna.


anders jakobson

superhjältefilmnytt (15)
Postad: 2014-06-11 10:03:18

En massa Marvel-nyheter denna gång. Först ut är att en ny regissör hittats till "Ant-Man" efter Edgar Wrights oväntade avhopp. Efter en hel del rykten, spekulationer och halvnyheter blev det i förra veckan bekräftat att Peyton Reed ("The Break-up", "Yes Man") blir ny regissör och kommer att jobba med ett manus som fått "input" av Adam McKay (typ ALLA Will Ferrell-filmer...). Renodlade komedimänniskor tar över filmen, och det känns nu som väldigt lite av Wrights vision kommer att vara kvar i slutresultatet.

Jag känner mig väldigt splittrad inför "Ant-Mans" utveckling.

I övrigt har väldigt mycket surr på nätet handlat om "Doctor Strange" - ännu en del i Marvel Cinamatic Universe som än så länge inte fått releasedatum eller plats i Phase 3. Men den har fått en regissör i Scott Derrickson ("The Day the Earth Stood Still", "Sinister") och nu florerar rykten om vem som ska göra huvudrollen. Joseph Gordon-Levitt och Johnny Depp har figurerat i rykten tidigare, och nu nämns namn som Jared Leto, Benedict Cumberbatch och Tom Hardy. Idel stora namn, så vi får se om det blir någon av dessa eller någon annan.

En skådespelare som fått en roll är klassaktören Vincent D’Onofrio ("Full Metal Jacket", "JFK", "Escape Plan") som ska spela superskurken Kingpin i Netflix-serien "Daredevil", en roll som även kommer att figurera i de andra Netflix-serierna Marvel producerar. Rollen som Daredevil/Matt Murdock görs av Charlie Cox ("Stardust", "Boardwalk Empire").

Slutligen en, vad ska man säga... tråkig nyhet: På den kommande DVD/blu-ray-utgåvan av andra "Captain America"-filmen kommer det inte att finnas med någon "Marvel One Shot"-kortfilm. Trist, för de som har funnits tidigare har ju varit bra och indirekt fött två tv-serier - "Agents of S.H.I.E.L.D." och kommande "Agent Carter".


anders jakobson

uggleskräck
Postad: 2014-05-28 10:03:17

Efter många, många år av allmän skräckkonsumtion tror sig många kanske vara immuna mot skrämseleffekter. Well, think again, för när något rysligt står framför dig är det inte speciellt lätt att hålla masken.

Det figurerar en hel del pranks på nätet, men inget har varit så diaboliskt otäckt som detta, när ugglemannen väntar i ett övergivet hus.Lustigt nog kommer jag direkt att tänka på "Stage Fright", en giallofilm där mördaren var klädd i ugglemask. Titta på klippet och gå sedan till recensionen och titta på omslaget. Rätt likt, va?


anders jakobson

tom cruise springer
Postad: 2014-05-26 13:04:37

Många skådespelare har vissa karaktärsdrag som återkommer. Ibland inte helt rättvist, som till exempel det här om att Kjell Bergqvist alltid äter i sina filmer. Det har nog att göra med de sex Beck-filmer han gjorde på 90-talet, men det var ju så karaktären Kollberg var beskriven i böckerna. (Karaktären dök inte upp i Peter Haber-filmerna vad jag vet)

Tom Cruise då? Ja, han springer tydligen. Till och med enligt egen utsaga. Han har precis uppdaterat sin Twitter-profil där han beskriver sig som: "Actor. Producer. Running in movies since 1981."

En kul självdistans, men stämmer den? Ja, nästan till 100 procent...anders jakobson

superhjältefilmnytt (14)
Postad: 2014-05-25 09:48:43

Tråkiga nyheter denna gång, i alla i det första fallet. Edgar Wright har lämnat Marvelfilmen "Ant-Man" efter att ha varit involverad i projektet i åtta år. Anledningen sägs vara att Marvel inte var nöjda med storyn, och inte heller med de justeringar Wright och hans manuskompis Joe Cornish gjorde för att möta Marvels önskemål. Då anlitades två icke namngivna manusförfattare för att justera manuset och det hela landade i ett resultat som Wright inte längre accepterade som hans film, och hoppade då av.

En ny regissör ska vara funnen men inte presenterad ännu och avhoppat ska varken påverka de anlitade skådespelarna (bland annat Paul Rudd, Michael Douglas och Evangeline Lilly) eller premiärdatumet (17 juli 2015). Men lik förbannat är det supertråkiga nyheter. Jag som gillar Wright hade verkligen sett fram emot hans stil i en Marvel-film, och det känns som Marvel drar på sig lite bad will i detta fall.

Ett liknande men inte fullt lika dramatiskt avhopp har även drabbat Marvels tv-serie för Netflix - "Daredevil". Drew Goddard ("Cloverfield", "The Cabin in the Woods") var tänkt som manusförfattare, producent och showrunner för serien, men har nu valt att regissera "Spider-Man"-spinoffen "The Sinister Six" i stället.

Steven S. DeKnight ("Spartacus") tar över som showrunner i stället.


anders jakobson

superhjältefilmnytt (13)
Postad: 2014-05-21 22:16:16

Uppföljaren till "Man of Steel" har nu fått en officiell titel. Borta är det temporära "Batman vs. Superman" och i stället fick vi... "Batman v Superman: Dawn of Justice". Vadå "v"? Är "v" en förkortning av "vs." som redan är en förkortning av "versus"?

Smått obegripligt. Undertiteln är förstås en liten vägledning om vad som blir poängen med filmen, nämligen grundandet av Justice League, som är tänkt att bli nästa uppföljare. Det är jag med på, men "v"?

Internet har exploderat i ett myller av negativ kritik och hånfulla kommentarer. Vågar man hoppas på folkets makt i detta fall? Så här ser filmens officiella logga ut:En roligare nyhet är att en andra trailer för "Guardians of the Galaxy" har kommit. Snarlik den första, men lite nya bilder och några nya röster - men åter igen får "Hooked on a Feeling" vara med på ett hörn. Jag är peppad!anders jakobson

twin peaks i sin absoluta helhet på blu-ray (2)
Postad: 2014-05-20 19:42:47

Dags att följa upp förra veckans trevligaste nyhet - att "Twin Peaks" släpps i sin absoluta helhet på blu-ray: båda säsongerna, "Fire Walk With Me"-filmen och massvis med bonus så som 90 minuter (ryktesvis) bortklippt material från filmen.

Dessutom är ett nyinspelat samtal mellan David Lynch och Palmer-familjen med kallat "Between Two Worlds" och vad som gör det hela ännu mer spännande är att skådespelarna intervjuas av Lynch i sina karaktärsroller. Kan bli hur flippat som helst.

Så här ser det ut:Men, bäst av allt, är att det kommer en svensk version av boxen. Den finns nu att förhandsbeställa i de vanliga nätshopparna och ligger dessutom på ett mycket resonabelt pris, nämligen 599 kr.

29 juli släpps godbiten!anders jakobson

superhjältefilmnytt (12)
Postad: 2014-05-16 13:13:50

Det här inlägget handlar nästan uteslutande om kommande "The Flash", spinoffserien från "Arrow" som drar igång i höst.

Först kom detta specialgjorda smakprov som verkligen etablerar relationen till "Arrow":Och sedan kom en utökad trailer på dryga fem minuter som ger en hel del ur det första avsnittet. Väldigt mycket mer än vad en trailer brukar visa, men man får ett hum om stuket på serien och framför allt hur man skildrat "The Flashs" superkraft, och det har man lyckats väldigt bra med. Känns som det är bra nivå på effekterna. Här är trailern:Till sist, on a lighter note, efter publiceringen av Zach Snyders foto på Ben Affleck i nya Batmandräkten har internet svämmat över av bilder på "Sadbatman", där Batman maskats ut och monterats in i diverse olika sammanhang. Lite elakt, men väldigt roligt.

Leta efter "sadbatman" för ett myller av bilder. Min favorit är animationen nedan. Otroligt kul och bra!anders jakobson

twin peaks i sin absoluta helhet på blu-ray
Postad: 2014-05-15 16:15:07

Om någon hotar mig med obehagligt våld och min enda möjlighet att klara mig undan är att svara på frågan "Vilken är din absoluta favorit tv-serie genom tiderna?" så skulle svaret bli "Twin Peaks". Det är nog i alla fall den serie som betytt allra mest för mig i mitt liv.

Den kom i en tid då jag var väldigt mottaglig för något annorlunda och för första gången fick jag en upplevelse utöver vad jag hade sett tidigare. "Twin Peaks" var inte en deckare med ett nytt äventyr varje vecka eller någon komedi med burkskratt - det var en rejäl story som berättades under ett 30-tal avsnitt och var spännande och kuslig och alldeles underbar.

Nu kommer serien och dess efterföljande prequel-långfilm "Fire Walk With Me" i en fullmatad blu-ray-box där även 90 minuter bortklippt material från filmen grävts fram. Något fans längtat efter i 20 år eller så. Nu får vi se det. Boxen har noga övervakats av David Lynch och kommer att släppas 29 juli.

Här är en sorts teaser som visar hittills osedda bilder ur filmen:andthemissingpieces.tumblr.com är någon sorts officiell nyhetskälla i det här fallet. Jag väntar med spänning på information om den även släpps i Sverige.


anders jakobson

<< Juli 2014 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON: