Anders Jakobsons blogg

superhjältefilmnytt (41)
Postad: 2016-11-10 11:14:08

Om man ska vara konkret finns det just nu tre stora superhjältefranchiser inom filmvärlden. Vi har till att börja med det som kallas för DC Extended Universe, filmserien baserad på DC Comics-karaktärer som startade med "Man of Steel", fortsatte med "Batman v Superman: Dawn of Justice" och "Suicide Squad" och har en hel framtid utstakad med tio filmer inom de närmaste fyra åren.

Sen har vi givetvis Marvel Cinemantic Universe som vid det här laget är fjorton filmer in i och med bioaktuella "Doctor Strange", även den med en tydlig framtid planerad där vi under fyra år kan räkna med elva nya filmer.

Den tredje är X-Men-franchisen som får ses som den stora långköraren i sammanhanget då den sedan 2000 genererat tio filmer fördelat på tre trilogier och en enskild film. Franchisen utgår från Marvel Comics men hör inte ihop med Marvels filmuniversum.

Hur ser då framtiden ut för dessa franchiser? Jo, DCEU kämpar fortfarande med att få till en fullträff som tilltalar både kritiker och fans. De tre första filmerna har visserligen varit framgångsrika men även fått mycket kritik från olika håll. Nästa film ut är "Wonder Woman" följt av först "Justice League" och det är två tunga titlar som har goda chanser att bli de filmer franchisen behöver. Utöver det är framtiden lite knagglig, men många filmer ligger fortfarande långt bort i tiden.

När det gäller MCU är framtiden förtäckt av ett hemligt dunkel. Sedan en längre tid har Marvel annonserat tre datum 2020 men inte gått ut med några titlar. Inte heller den fjärde "Avengers"-filmen (2019) har fått någon titel än och detta kan ha att göra med att eventuella titlar skulle vara spoilers på vad som blir utfallet av "Avengers: Infinity War" (2018). Jag tycker att detta låter lite knäppt då man sannolikt inte kan vänta tills 2018 för att annonsera dessa titlar. Samtidigt kan det ligga något i det. Flera långtidskontrakt med skådespelarna i MCU löper ut och det är mycket troligt att Marvel väljer att skaka om ordentligt i samband med "Infinity War". Älskade karaktärer kan dö, eller ersättas av andra."X-Men"-franchisen har kört in i en liten återvändsgränd. "First Class"-trilogin som avslutades med inte helt lyckade "X-Men: Apocalypse" ser inte ut att få någon omedelbar fortsättning. Kontrakten på tunga namn som James McAvoy, Michael Fassbender och Jennifer Lawrence har löpt ut. Dessutom sätter Hugh Jackman spiken i kistan för sin tid som Wolverine i "Logan" nästa år. Allt hopp ligger på "Deadpool" som gjorde braksuccé från nästan ingenstans. Tyvärr har "Deadpool 2" drabbats av en del strul, men Fox som har rättigheterna blickar redan fram emot "Deadpool 3" där de planerar att introducera X-Force, en lite mer militäraktig version av X-Men. Detta har varit på gång ett tag och det känns ganska smart att introducera dem via en "Deadpool"-film. Men då gäller det förstås att "Deadpool 2" blir bra...Men... Spider-Man då, kanske någon undrar. Ja, karaktären Spider-Man återuppstod i sin tredje filmversion i "Captain America: Civil War" vilket gjorde att figuren tillhör MCU samtidigt som den inte gör det. Sony har fortfarande rättigheterna för distributionen och kommer att ansvara för de solofilmer som kommer att göras, med start i "Spider-Man: Homecoming" nästa år. Tom Holland som spelar Peter Parker nu har avslöjat att han har kontrakt på att göra Spider-Man i sex filmer, tre solofilmer och som bikaraktär i andra Marvel-filmer, där en alltså redan är gjord. Sannolikt är det i de två kommande "Avengers"-filmerna som vi får återse nätkastaren igen.


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (41)
Postad: 2016-10-20 16:44:33

Två nya trailers har nått oss och det är två riktiga storfilmer som verkligen har två helt olika känslor. Den tredje och sista filmen i "X-Men"-franchisens "Wolverine"-gren, "Logan", är en dyster sak där en uppenbart föråldrad Wolverine/Logan står inför sin sista strid, till tonerna av Johnny Cashs Nine Inch Nails-cover "Hurt". Grått och slitet och melankoliskt.För att balansera upp detta har vi då förärats med en teaser till "Guardians of the Galaxy vol. 2" där färgsprakande humor i Marvel-rymden återigen musiksätts med "Hooked on a Feeling". Hur skön verkar inte uppföljaren vara?anders jakobson

dvdkritik.se 10 år!
Postad: 2016-10-16 14:53:37I dag för 10 år sedan slog vi upp de digitala portarna för DVDKritik.se. Efter att ha bunkrat upp med lite recensioner gick vi "live" med "Lost - Säsong 2" som första recension.

Vi tänkte inte göra något speciellt av detta jubileum utan bara lite torrt konstatera att vi funnits i 10 år. Vilket inte är så tokigt. Till höger ser ni en liten bild på hur en tidigare version av sajten såg ut, dock inte ursprungsdesignen. Den kanske vi gräver fram en annan dag.

Vi är ganska nöjda med den nuvarande formen på sidan vilken hängt med ett tag, men det finns lite utrymmen för förändringar och inom kort kommer vissa mindre justeringar att göra. Håll utkik efter dem.

Kalasandet får vänta till en annan gång, nästa milstolpe är ju 5000 recension och apropå det kan vi bjuda på lite dagsfärsk statistik. Siffror är ju rätt kul...

• DVDKritik.se har funnits i 3 654 dagar och publicerat 1,2 recensioner per dag.
• Det sammanlagda antalet tecken i alla recensioner är 15 311 947, vilket motsvarar ungefär 5 104 A4-sidor.
• Det finns totalt 4 538 recensioner fördelade på 3517 DVD, 995 blu-ray, 26 streamade släpp.
753 recensioner är tv-produktioner (säsongsboxar, tv-filmer eller miniserier).
• Det finns 7 484 skådespelare kopplade till recensionerna.
• Flest recensioner, 928, är i genren Drama.

FEM MEST LÄSTA RECENSIONERNA:
1. "Spider-Man 3" (2007-10-24)
2. "Chloe" (2011-04-04)
3. "Sneakers" (2011-07-29)
4. "Superman Returns" (2006-12-08)
5. "Den gröna milen" (2006-11-24)

Mot 10 år till, eller hur?


anders jakobson

trailers på nätet förr vs nu
Postad: 2016-10-11 12:06:37

Det borde vara ungefär 20 år sedan nu som jag skaffade internet hemma. Ett sprakigt modem förde lite oväsen och så var man "online" medan telefonräkningen tickade. Snabbt ladda hem mailen och sedan koppla ned sig medan man läste och svarade och la eventuella svar i utkorgen i väntan på nästa gång man kopplade upp sig.

Så där kul när man tittar i backspegeln. Att ladda hem något tyngre var inte att tala om. Jag minns när en kompis bifogade en liten halvminutslång videofil med den headbangande dockan Flat Eric i ett mail och det tog en kvart eller mer att få hem några megabyte.

När man väl ville titta på trailers var det lika lätt som att gå in på iTunes trailers eller YouTube och glo på en streamad trailer i HD-kvalitet på nolltid, nej, här fick man antingen ladda hem en snutt i kass kvalitet eller sitta och "buffra" med Real Player. Inte så kul.

Så det är bättre nu, på alla sätt och vis. I går cirkulerade en läckt trailer som kittlade mitt intresse så mycket att jag tittade på den back to back ett par gånger. Och sen igen. Trailern är avfilmad från en videospelare, den är vattenmärkt och har ofullständiga specialeffekter, men den var ack så sevärd. Filmen det handlar om är "The Dark Tower", nästa års stora Stephen King-filmatisering (tills del ett av remaken av "Det" kommer) och det är en film som varit extremt efterlängtad av fansen och extremt omdiskuterad bland fansen. Det finns anledning att återkomma till det.

Tills den skarpa fina trailern släpps officiellt får denna duga. Om den nu finns kvar - filmbolaget har varit snabba på att ta ner alla läckta klipp, men i denna virala värld är den en snudd på omöjlig uppgift. Googla, så hittar ni säkert den.anders jakobson

superhjältefilmsnytt (40)
Postad: 2016-10-09 10:39:25

Just nu är det New York Comic-Con och Marvel och Netflix passade på att lansera trailern för den fjärde enskilda serien i "The Defenders"-konceptet, "Iron Fist". Serien släpps i sin helhet 17 mars nästa år, men här är ett tidigt och kittlande smakprov.Under panelen passade Finn Jones (känd från "Game of Thrones") att ropa upp "några vänner" och för första gången kunde vi se "The Defendes" tillsammans - eller åtminstone skådespelarna...Dessutom annonserades skurken till "The Defenders". Hon kommer att spelas av veteranen Sigourney Weaver. Namnet på skurken är just nu inte känt, ej heller om det är en etablerad figur eller en nyskriven. Sannolikt är skurken kopplad till organisationen The Hand som figurerat i framför allt "Daredevil" än så länge.anders jakobson

sådant här ser man inte i modern tv...
Postad: 2016-10-07 13:12:25Att Kiss delvis inspirerades av de serietidningar Gene Simmons läste när han som invandrare lärde sig engelska är känt sedan tidigare. Seriefigurskänslan stärktes av den magiskt bra-dåliga "Kiss Meets the Phantom of the Park" och de serietidningar som Marvel tryckte upp där bandmedlemmarna bidrog till rödfärgen genom att hälla i sitt eget blod.

Varför detta tjat om seriefigurer då? Jo, i detta klipp som ramlade ut på YouTube häromdagen kan vi se medlemmarna (nåja) dansa (!) tillsammans med Linda Carter i en version av discohiten "I was made for loving you". Carter är känd som Wonder Woman i en älskad tv-serie på 70-talet (och kommer nu att dyka upp som Amerikas president i säsong två av "Supergirl").

Det här ett klipp som ställer fler frågor än det ger svar, men håll till godo!


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (39 version 2)
Postad: 2016-10-05 17:31:04

I går postade jag ursprungligen detta inlägg men ser mig tvungen att uppdatera då en hyfsat stor superhjältenyhet ramlade ut. Det gäller den tredje filmen med Wolverine i fokus, planerad till 3/3 nästa år. Den har nu fått en titel och teaseraffisch, och titeln blev "Logan".Helt ur sitt sammanhang känns "Logan" inte som någon vidare klatschig titel efter "X-Men Origins: Wolverine" och "The Wolverine" men samtidigt kan man inte påstå att det funnits någon direkt konsekvens i de tidigare titlarna. Filmen, som ska bli Hugh Jackmans sista insats som karaktären (vilket betyder att han gjort den i totalt nio filmer under 17 år, vilket i sig är otroligt imponerande) ska bygga på en storyline som heter "Old Man Logan" i tidningarna, och därför kan man dra vissa slutsatser. Frågan är vem som håller Logan (jo, Wolverine heter ju så) i handen och hur kan den osårbara mutanten plötsligt ha såriga händer?

[...tillbaka till ursprungsinlägget...]

En lite snabb uppdatering av schemat gällande kommande superhjältefilmer och -serier de kommande fem åren... Egentligen har det inte hänt så där överdrivet mycket sedan sist, utöver lite nya titlar på schemalagda filmer.

"Avengers: Infinity War Part 1 & 2" har blivit "Avengers: Infinity War" och... ja, den fjärde filmen i Avengers-sviten har av förklarliga skäl ingen titel än, men konceptet med "Part 1 & 2" har lagts ned, precis som med de två kommande "Justice League"-filmerna. Det är inte halva historier som spritts ut över två filmer utan enskilda filmer.Ben Afflecks solo-Batmanfilm har fått titeln "The Batman" nu, vilket är en titel som figurerat länge. Dock ska man inte vara fast besluten om att det blir den slutgiltiga titeln...

I fredags ramlade hela "Luke Cage"-säsongen ut på Netflix och nu har nästa serie fått sitt släppdatum - "Iron Fist" publiceras i sin helhet 17 mars nästa år. I övrigt hittar ni lite nya titlar bland "Okänt datum/rykten" där jag även rensat bort några som sannolikt aldrig kommer - eller åtminstone inte är aktuella länge ("The Sinister Six" till exempel).

Här är schemat, med nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2016 (DATUM GÄLLER BIOPREMIÄR I SVERIGE)
28/10 - Doctor Strange (MCU)

2017
3/3 - Logan (XM)
5/5 - Guardians of the Galaxy Vol. 2 (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DCEU)
7/7 - Spider-Man: Homecoming (SM, MCU)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
12/11 - Justice League (DCEU)

2018
12/1 - Deadpool 2 (XM)
16/2 - Black Panther (MCU)
23/3 - The Flash (DCEU)
4/5 - Avengers: Infinity War (MCU)
6/7 - Ant-Man and The Wasp (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DCEU)
5/10 - The Batman (DCEU)

2019
8/3 - Captain Marvel (MCU)
5/4 - Shazam (DCEU)
3/5 - Avengers 4 (titel TBA) (MCU)
14/6 - Justice League sequel (DCEU)
1/11 - DC-film (DCEU)

2020
3/4 - Cyborg (DCEU)
1/5 - Marvel Phase 4-film #1 (MCU)
19/6 - Green Lantern Corps (DCEU)
10/7 - Marvel Phase 4-film #2 (MCU)
6/11 - Marvel Phase 4-film #3 (MCU)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN
Gambit (XM) - SANNOLIKT 2018
Venom (SM)
X-Men: The New Mutants (XM)
Guardians of the Galaxy Vol. 3 (MCU) - SANNOLIKT 2020
Lobo (DCEU)
Fantastic Four 2 (FF) - EVENTUELLT NEDLAGD
Inhumans (MCU)
Irredeemable (?)
Suicide Squad Sequel (DCEU)
Harley Quinn Spin-off (DCEU)
Man of Steel 2 (DCEU)


TV
2017
17/3 - Iron Fist (MCU, DEF)
OKÄNT - The Defenders (MCU, DEF)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN/PILOTER
Jessica Jones - Säsong 2 (MCU, DEF)
Daredevil - Säsong 3 (MCU, DEF)
Punisher (MCU, DEF)
Damage Control (MCU) - 2016/2017?
Powerless (DCTV)
Scalped (DCTV)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DCEU - DC Extended Universe/Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum, inte nödvändigtvis relaterade serier
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (38)
Postad: 2016-07-25 11:14:15

I veckan som gick har det varit Comic-Con i San Diego (SDCC) och det betyder förstås att en hel del nyheter presenterats inom superhjältefilmgenren. Här samlar jag allt som är av intresse. Var beredd på att titta på många YouTube-klipp...

Vi kan börja med tv där det framför allt handlade mycket om Marvels Netflix-serier där det nu i höst är dags för "Luke Cage". Här är seriens maffiga trailer:Därefter kommer "Iron Fist", vars första relativt hemlighetsfulla teaser släpptes:Troligen visas serien våren 2017 och lagom till hösten är det då dags för alla fyra hjältar, utöver Luke Cage och Iron Fist syftar jag på Jessica Jones och Daredevil, att stråla samman som "The Defenders". En första teaser släpptes, detta trots att inget material filmats än...Även en liten teaser för en tredje säsong av "Daredevil" visades, men den kommer sannolikt tidigast 2018. Dessvärre kom det ingen information om en andra omgång av "Jessica Jones". Däremot fick vi veta lite mer om Marvels andra tv-projekt, till exempel "Agents of S.H.I.E.L.D.", som i sin teaser visade att Marvel-karaktären Ghost Rider tydligen skrivs in i serien till säsong 4. Karaktären har ju tidigare filmats två gånger med Nicolas Cage i rollen, men det är nu bekräftat att det inte är samma variant av Ghost Rider som kommer att vara med i serien. Han kommer att spelas av Gabriel Luna.Dessutom kom den första trailern till en helt ny originalserie för FX som är löst kopplad till "X-Men"-franchisen: "Legion". Premiär under 2017:När det gäller DC Comics så visades piloten till "Powerless", en komediserie om ett företag som rensar upp efter att superhjältar "skräpat" ned. Ingen trailer har släppts och det är i dagsläget oklart när serien ska börja visas på NBC.Däremot var DC absolut mest frikostiga med offentligt rörligt material till sina kommande filmer. Någon sorts höjdpunkt får ses i trailerna till "Wonder Woman" och "Justice League". Om man ska göra någon sorts Marvel-referens till just "Wonder Woman" så är det att det känns lite som en blandning av "Captain America: The First Avenger" och "Thor". Dels för att historien inte utspelar sig i nutid och dels för att det är en "annan värld" inblandad. Men jag lämnar den referensen där för jag tycker inte att den första superhjältefilmen i modern tid med en kvinnlig huvudperson ska nedvärderas på något vis. Här är trailern:Även en speciellt hopsatt SDCC-trailer för "Justice League" visades och publicerades för allmänheten och här får vi en första titt på Aquaman, Cyborg och The Flash. Ben Afflecks Bruce Wayne fungerar som en sorts värvare och rekryterar de olika, opolerade hjältarna. Notera att Superman inte syns alls i trailern… Jag blir milt peppad av trailern. Jag tycker att The Flash ser lite märklig ut, vilket mest har att göra med att CW-versionen på tv etablerat en look av karaktären som är svår att bortse från. Å andra sidan får man inte se jättemycket av karaktärerna i sina dräkter. Här är trailern:I övrigt släpptes även en ny, sista (?) trailer till "Suicide Squad" som bara är några veckor bort från sin biopremiär:Marvel var lite snålare med vad av det de visade som släpptes offentligt under SDCC, men det kanske bara är en tidsfråga innan trailern till "Guardians of the Galaxy Vol. 2" släpps då den visades. Även bilder från "Thor: Ragnarok" och "Spider-Man: Homecoming" visades men båda filmerna är fortfarande under produktion så de smakproven är förmodligen längre bort. Under Thor-presentationen visades en humoristisk kortfilm som berättade vad Thor gjorde medan alla andra Avengers vevade på varandra i "Captain America: Civil War". Tydligen hängde han med en kompis i Australien. Förhoppningsvis får vi se denna film så småningom.

Men vad som både visades och publicerades på nätet är trailer nr 2 till "Doctor Strange" och här har vi den:Marvels största avslöjande under sitt program var att de kunde annonsera Brie Larsen som helt klar för rollen i "Captain Marvel", den första MCU-filmen med en kvinnlig hjälte i förarsätet. Larsen har misstänkts vara aktuell för rollen ganska länge, och nu är det äntligen klart. Filmen släpps först våren 2019 men karaktären lär sannolikt smygpresenteras, rimligtvis i tredje "The Avengers"-filmen men kanske till och med innan som "eftertext"-scen i antingen nya "Thor" eller "Black Panther".


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (37)
Postad: 2016-06-22 09:39:20


Den här gången blir det "Justice League"-special med anledning av att många nyheter kring denna ensemblefilm i det som kallas DC Extended Universe (DCEU) dykt upp på nätet de senaste dagarna. Detta är i sin tur ett resultat av att utvalda filmskribenter och -bloggare bjudits in till inspelningsplatsen i England och fått möjlighet att se visst rörligt material och även fått intervjua både skådespelare och regissören Zack Snyder.

Justice League är DC:s motsvarighet till The Avengers, det vill säga ett superhjälteteam som står emot ett hot som de inte skulle kunna klara av att värja sig emot på egen hand. I "Batman v. Superman: Dawn of Justice" tas de första stegen mot detta team då Batman, Superman och Wonder Woman strålar samman, samtidigt som Aquaman, The Flash och Cyborg skymtar förbi som hastigast.

I kommande filmen "Justice League" (november 2017) är det framför allt Batman som samlar ihop alla hjältar till ett team. Filmbloggarna har fått se en scen där Bruce Wayne (Ben Affleck) konfronterar Barry Allen (Ezra Miller), det vill säga The Flash, som vägrar tillkännage sin superkraft till Wayne avslöjar att han är Batman. Scenen verkar rolig, men är samtidigt väldigt snarlik Tony Starks rekrytering av Peter Parker/Spider-man i "Captain America: Civil War", och likheterna med The Avengers kommer sannolikt vara fler än så.Till skillnad från de förhållandevis mörka filmerna i DCEU hittills sägs det att "Justice League" har en lite lättsammare ton vilket är ett resultat av att många olika karaktärer med helt olika attityder samlas på samma plats. Dessutom är Cyborg och The Flash avsevärt yngre än sina nya kollegor vilket leder till en påtaglig skillnad. Ezra Millers The Flash verkar så här på förhand stjäla showen rejält, vilket känns klart intressant.

Vad det är för hot Justice League ställs emot är inte känt. Det har tidigare spekulerats i att filmens skurk är den i DC-sammanhang välkända Darkseid, men bland raderna sägs det nu att skurken är Steppenwolf, vilket tyvärr inte säger mig så mycket. Vi kan även räkna med att se mer av de flygande karaktärer som heter Parademons, vilka kunde ses i en drömsekvens/framtidsvision i "Batman v. Superman".

Till sist har det bekräftats att det tidigare utannonserade upplägget med "Justice League Part One" och "Justice League Part Two" ändrats. Första filmen blir "Justice League", punkt slut. Det är en komplett film och inte en halv. Om detta betyder att juni 2019-datumet för "Justice Legue Part Two" behålls för en film som då sannolikt heter "Justice League: [tuff undertitel]" återstår att se.

Det återstår även att se om DC/Warner förser oss längtade fans med en teaser av något slag under sommarens Comic-Con. Det är fortfarande långt kvar av själva inspelningen och specialeffekter och annat är förmodligen bara lätt påbörjat, men en liten teaser skulle sitta fint.


anders jakobson

twin peaks 25.0
Postad: 2016-06-21 10:57:50

Jag ska inte tjata igen om hur mycket "Twin Peaks" betydde för mig när serien visades första gången. Jag konstaterar bara att serien bjöd på något mycket speciellt som var "helt nytt" då.

Så frågan är då: Kommer "Twin Peaks" att leverera när den nu återvänder nästa år? Blir det så bra som det känns i fantasin just nu, eller blir det en lika antiklimaktisk upplevelse som nya "The X-Files"? Låt oss för allt i världen hoppas på det första!

David Lynch har precis släppt den här reklamaffischen som givetvis trots sin enkelhet kryllar av referenser till den gamla serien. Frasen "It is happening again", ugglan... ...som egentligen är upp-och-ned, och så vidare. Jag gillar det, jag blir tveklöst peppad på de 18 avsnitten och håller tummarna för det bästa.anders jakobson

<< November 2016 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:

NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA