Anders Jakobsons blogg

superhjältenytt (18)
Postad: 2014-09-04 13:56:39

Sist i detta inlägg finns en hyfsat detaljerad kalender över vad som är på gång - och det är mycket! - men först några nyheter.

* * *

"Shazam" är en DC-serie som kanske inte är superkänd i Sverige. Den ska i alla fall bli film som en av de filmer DC/Warner planerat in. Länge har det varit känt att Dwayne "The Rock" Johnson varit aktuell för filmen, till och med så att han fått välja medan att spela hjälten Shazam eller anti-hjälten/skurken Black Adam. Nu har Johnson valt och kommer att spela Black Adam. Vem som ska göra huvudrollen är inte känt just nu, men Darren Lemke ska skriva manuset. Filmen och karaktären kommer inte att ingå i Justice League-universumet som byggs upp just nu, utan kommer att stå på helt egna ben.

Shazams styrka är att han kan framkalla krafter från sex mytologiska karaktärer - Solomon, Herkules, Atlas, Zeus, Akilles och Mercurius genom att säga ordet "shazam". Karaktären hette ursprungligen Captain Marvel men det gillade inte Marvel och namnbytet blev ett faktum.

* * *

Joaquin Phoenix sägs vara precis på gränsen att skriva på för rollen som Doctor Strange till filmen med samma namn, en roll som tidigare haft skådespelare som Justin Theroux, Benedict Cumberbatch, Tom Hardy och Jared Leto som potentiella kandidater. Nu är det ytterst nära att den går till Phoenix.

* * *

Trots att det görs mängder av superhjältefilmer finns det också en mängd som inte har gjorts, men som varit nära. Tim Burtons version av Superman till exempel, samt J.J. Abrams skrivna "Superman: Flyby" från 2002. Nedan är en ganska tramsig videopodcast som återger storyn från Abrams manus. Det känns dock som det var väldigt rätt att filmen aldrig gjordes...* * *

Okej, dags för en rejäl genomgång om vad som är på gång både på film och i tv-rutan. Just nu lever superhjältegenren verkligen upp och både Marvel och DC, samt Sony och Fox som äger några franchiser har vräkt ur sig datum som sträcker sig långt in i framtiden. Jag är lite tveksam till poängen är att boka upp en massa datum, men det är väl för att brösta upp sig på något vis.

Hur som helst - jag har sammanställt det jag hittat. Det finns säkert ännu mer och det kan finnas anledning att uppdatera listan allt eftersom nyheter dyker upp. Jag har delat in listorna för i film och tv och sen år för år utifrån vad jag vet. Efter varje titel finns en liten förkortning som berättar vad titeln har för tillhörighet. En lista för dessa kommer sist. Observera att de datum som anges avser de amerikanska premiärerna, men för filmerna brukar det inte skilja så mycket med de svenska.

--- FILM ---

2015
1/5 - The Avengers: Age of Ultron (MCU)
19/6 - Fantastic Four (FF)
17/7 - Ant-Man (MCU)

2016
25/3 - Batman v Superman: Dawn of Justice (DC, JLA)
5/5 - Captain America 3 (MCU)
27/5 - X-Men: Age of Apocalypse (XM)
8/7 - Marvelfilm, sannolikt Doctor Strange (MCU)
5/8 - DC-film, sannolikt Shazam (DC)
11/11 - The Sinister Six (SM)

2017
Okänt - Kvinnlig superhjälte (SM)
3/3 - The Wolverine 2 (XM)
5/5 - Marvelfilm (MCU)
23/6 - DC-film, möjligen Justice League (DC, JLA)
14/7 - Fantastic Four 2 (FF)
28/7 - Guardians of the Galaxy (MCU)
3/11 - Marvelfilm (MCU)
17/11 - DC-film, möjligen Wonder Woman (DC, JLA)

2018
Okänt - The Amazing Spider-Man 3 (SM)
23/3 - DC-film (DC, JLA?)
4/5 - Marvelfilm, sannolikt The Avengers 3 (MCU)
6/7 - Marvelfilm (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - DC-film (DC, JLA?)
2/11 - Marvelfilm (MCU

2019
5/4 - DC-film (DC, JLA?)
3/5 - Marvelfilm (MCU)
14/6 - DC-film (DC, JLA?)

2020
3/4 - DC-film (DC, JLA?)
19/6 - DC-film (DC, JLA?)

--- TV ---

2014
22/9 - Gotham - Säsong 1 (DC)
23/9 - Agents of S.H.I.E.L.D. - Säsong 2 (MCU)
7/10 - The Flash - Säsong 1 (DC, DCTV)
8/10 - Arrow - Säsong 3 (DC, DCTV)
24/10 - Constantine - Säsong 1 (DC)

2015
Januari - Agent Carter - Säsong 1 (MCU)
Maj - Daredevil (MCU, DEF)
Okänt - iZombie (DC)
Okänt - Preacher (DC)

Okänt årtal
Jessica Jones (MCU, DEF)
Iron Fist (MCU, DEF)
Luke Cage (MCU, DEF)
The Defenders (MCU, DEF)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DC - Hjälte hemmahörande hos DC
JLA - Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

3900 recensioner!
Postad: 2014-08-22 11:46:52Egentligen har vi slutat uppmärksamma nya hundratalsgränser avseendet antalet filmer på DVDKritik.se, men den här gången kunde jag inte låta bli. Det är ju trots allt bara futtiga 100 kvar till 4000 jämt, vilket är en imponerande siffra.

Antalet tickar ständigt på trots att vi för tillfället recenserar färre filmer än när det var som värst. 14-15 nya recensioner på en vecka är nog rekordet om jag minns rätt.

Hur som helst - recension #3900 blev av en slump "Evil Dead II" som väl på sätt och vis är en ganska representativ film för DVDKritik.se. Eller så är det inte alls det. Frågan är vilken film som får äran att bli #4000...


anders jakobson

fler tragiska dödsfall
Postad: 2014-08-13 11:40:00

De tragiska dödsfallen inom film- och tv-världen duggar otäckt tätt just nu. Utöver Robin Williams har Lauren Bacall ramlat av pinn, och nu har även Sverige drabbats när Hans V. Engström gått bort.Engström blir givetvis mest ihågkommen för rollen som Uno Kronqvist i "Rederiet" - en karaktär som ändrade form många gånger under seriens alla år. Jag följde "Rederiet" slaviskt och det var alltid extra kul när Uno var med i rutan. Engström skapade verkligen en riktig karaktär av rollen och det är lite tråkigt att hans karriär mer eller mindre peakade med serien.


anders jakobson

superhjältefilmnytt (17)
Postad: 2014-07-30 09:24:30

I ett tidigare inlägg skrev jag att den klassiska "Batman"-tv-serien är på väg ut i en komplett box och i samband med Comic-Con (givetvis) presenterades innehållet och det känns inte som det finns något att klaga på. Blu-ray-boxen blir dessutom limiterad med en hel del extra godis - både att titta på och att klämma på.Det exklusiva i boxen blir:

• An exclusive Hot Wheels® Replica Batmobile
• Adam West Scrapbook – featuring never-before-seen photos from Adam’s own archives
• 44 Vintage Trading Cards
• Ultraviolet Digital Copy of all 120 episodes
• Episode guide – includes synopsis of all episodes, photos from the series and a personal letter from Adam West to the fans

Det övriga extramaterialet ingår även i DVD-boxen, men det är inte fy skam det heller:

• Hanging with Batman – A true slice of life in the words of Adam West.
• Holy Memorabilia Batman! – A journey into the most sought-after collectibles through the eyes of three extraordinary collectors.
• Batmania Born! - Building the World of Batman – Explore the art and design behind the fiction.
• Bats of the Round Table – A candid conversation with Adam West and his celebrity friends, chatting all things Bat ’66.
• Inventing Batman in the words of Adam West (episode 1 &2) – A rare treat for the fans as Adam discusses his script notes on bringing Batman to life in the first and second episodes.
• Na Na Na Batman! — Hollywood favorite’s stars and producers recount their favorite Batman memories.

Och givetvis - alla 120 avsnitt som producerades till serien!

Det enda som känns aningens jobbigt just nu är att jag inte hittar utgåvan på någon svensk eller engelsk webbshop, men förhoppningsvis dyker den upp i god tid inför releasen 11/11 - eller så får man hålla tummarna för att blu-ray:en är regionsfri...


anders jakobson

hobbit: the battle of the five armies teaser
Postad: 2014-07-28 21:56:17

Detta premiärvisades under Comic-Con och nu har den "äntligen" nått allmänheten. Nog blir man peppad på det slutgiltiga kapitlet i Peter Jacksons 20 år (!) långa projekt. Fett!anders jakobson

superhjältefilmnytt (16)
Postad: 2014-07-27 11:40:08

Comic-Con 2014 har gått i mål och givetvis har det pytsats ut mängder med superhjältefilmsnyheter, fast kan inte något som man verkligen gapar åt. Om vi fokuserar på Marvel och D.C. finns det följande att rapportera.

Marvel presenterade en lång rad med datum för kommande filmer, men ytterst få av dess är fyllda med titlar än så länge. Det står i alla fall klart att "Marvel Cinamatic Universe" kommer att tuffa på ett bra tag till.

Dessa datum är nu aktuella (amerikanska premiärer, brukar diffa någon dag till de svenska premiärerna):

1 augusti 2014: "Guardians of the Galaxy"
1 maj 2015: "Avengers: Age of Ultron" (final på Phase 2)
17 juli 2015: "Ant-Man" (start på Phase 3)
6 maj 2016: "Captain America 3"
8 juli 2016: Möjligen "Doctor Strange"
5 maj 2017: Okänd film
28 juli 2017: "Guardians of the Galaxy 2"
3 november 2017: Okänd film
6 juli 2018: Möjligen "Avengers 3" och i så fall final på Phase 3)
2 november 2018: Okänd film (eventuellt start på Phase 4)
3 maj 2019: Okänd film

Den enda nya titeln som spikades var "Guardians of the Galaxy 2", resten är rena spekulationer. Filmer som kan vara på tal är "Iron Man 4", "Thor 3" och en ny "Hulk"-film.

I övrigt visade Marvel upp konceptbilder och några teasers som kanske letar sig ut på nätet. Här är en konceptbild för "Avengers: Age of Ultron" som kanske ger en föraning om vad som väntar:(Klicka för större version)

Vid sidan av allt detta pratades det mycket om att Joaquin Phoenix kan vara aktuell för huvudrollen i "Doctor Strange", och det känns som det bara är en tidsfråga innan det kommer någon officiell nyhet om vem som ska göra rollen.

D.C. hade inte lika mycket att bjuda på, men visade upp en teasertrailer för "Batman v. Superman: Dawn of Justice" som i sin beskrivning låter högintressant. Det är bara att hoppas på att den kommer ut på nätet i fin kvalitet. En poster på Gal Gadot som Wonder-Woman gjordes också offentlig och så här ser den ut:anders jakobson

tusk-trailern levererar
Postad: 2014-07-26 11:23:13

I ett drygt år har jag väntat. Det var ungefär då Kevin Smith och hans podcastkompis Scott Mosier spånade fram en skräckhistoria utifrån en (fejkad) bostadsannons. En efterföljande Twitterkampanj fick avgöra om det skulle bli en film eller inte och majoriteten sa ja och så blev det en film av det hela.

Premiär först i höst men trailern släpptes igår och nog levererar den isande rysningar. Det här kan bli hur bra som helst.Jag har bloggat lite om filmen tidigare, här är det första inlägget och här är det andra där jag själv blev lite involverad i filmen...


anders jakobson

titelförändring till det bättre
Postad: 2014-07-23 22:06:52

Det är Comic-Con-tider och "Hobbit"-gänget har presenterat en (exklusiv?) poster till den tredje och sista filmen som fått undertiteln "The Battle of the Five Armies". Den har inte alltid hetat så. Ganska länge hette den "There and Back Again", men den "nya" titeln (det är ju en del i boken) är ju tusen gånger tuffare och bättre.

Och postern är ju skapligt snygg:Den svenska titeln blir "Hobbit: Femhäraslaget", vilket så klart inte ligger lika bra i munnen. Känns som en seg historielektion i högstadiet.

Med lite tur släpps det en teaser nu under Comic-Con. Det får man nästan räkna med.


anders jakobson

star wars-framtiden ser ljus ut
Postad: 2014-06-21 12:46:15Vanligtvis när jag bloggar om "Star Wars" brukar det handlar om någon skojig mash-up eller liknande eftersom den värld George Lucas byggde upp verkligen satt sig i populärkulturen och i princip bett om att bli refererad till på ett eller annat vis.

Men den här gången handlar det om de kommande filmerna. Jag är ett "Star Wars"-fan utan att egentligen vara speciellt fanatisk. Det finns andra människor som verkligen lever för filmserien, medan jag gillar den bara kort och gott. Det betyder att jag är spänd på de kommande filmerna - och det blir ju många. Det jag är mest exalterad över är att Disney lyckas attrahera spännande filmskapare till filmerna. "Episode VII" görs ju av J.J. Abrams, som lyckades gjuta nytt liv i "Star Trek" genom att göra både "Star Trek" och "Star Trek Into Darkness" mer "Star Wars"-aktiga. Nog känns det rätt man på rätt plats i detta fall?

Men de smarta regissörsvalen tar inte slut där, för mellan varje film i den tredje trilogin ska en spin-off-film pytsas ut (både en Boba Fett-film och en Han Solo-film har diskuterats) och den första ska göras av Gareth Edwards, just nu bioaktuell med "Godzilla" (och med "Monsters" i bagaget). Ett mycket intressant val, och minst lika intressant är regissören till "Episode VIII" som nyligen annonserades, nämligen Rian Johnson ("The Brothers Bloom" och "Looper").

Idel smarta val och det ska bli mycket spännande att se vad Disney kan hitta på till de övriga filmerna.


anders jakobson

superhjältefilmnytt (15)
Postad: 2014-06-11 10:03:18

En massa Marvel-nyheter denna gång. Först ut är att en ny regissör hittats till "Ant-Man" efter Edgar Wrights oväntade avhopp. Efter en hel del rykten, spekulationer och halvnyheter blev det i förra veckan bekräftat att Peyton Reed ("The Break-up", "Yes Man") blir ny regissör och kommer att jobba med ett manus som fått "input" av Adam McKay (typ ALLA Will Ferrell-filmer...). Renodlade komedimänniskor tar över filmen, och det känns nu som väldigt lite av Wrights vision kommer att vara kvar i slutresultatet.

Jag känner mig väldigt splittrad inför "Ant-Mans" utveckling.

I övrigt har väldigt mycket surr på nätet handlat om "Doctor Strange" - ännu en del i Marvel Cinamatic Universe som än så länge inte fått releasedatum eller plats i Phase 3. Men den har fått en regissör i Scott Derrickson ("The Day the Earth Stood Still", "Sinister") och nu florerar rykten om vem som ska göra huvudrollen. Joseph Gordon-Levitt och Johnny Depp har figurerat i rykten tidigare, och nu nämns namn som Jared Leto, Benedict Cumberbatch och Tom Hardy. Idel stora namn, så vi får se om det blir någon av dessa eller någon annan.

En skådespelare som fått en roll är klassaktören Vincent D’Onofrio ("Full Metal Jacket", "JFK", "Escape Plan") som ska spela superskurken Kingpin i Netflix-serien "Daredevil", en roll som även kommer att figurera i de andra Netflix-serierna Marvel producerar. Rollen som Daredevil/Matt Murdock görs av Charlie Cox ("Stardust", "Boardwalk Empire").

Slutligen en, vad ska man säga... tråkig nyhet: På den kommande DVD/blu-ray-utgåvan av andra "Captain America"-filmen kommer det inte att finnas med någon "Marvel One Shot"-kortfilm. Trist, för de som har funnits tidigare har ju varit bra och indirekt fött två tv-serier - "Agents of S.H.I.E.L.D." och kommande "Agent Carter".


anders jakobson

<< September 2014 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON: