Anders Jakobsons blogg

trailer: jurassic world
Postad: 2014-11-26 09:05:11

"Jurassic Park" var ju onekligen en spektakulär film när den kom, och som visade sig hålla rätt bra än i dag när jag såg om den i sin fina 3D-konverterade version.

Nästa år kommer den fjärde filmen i sviten fjorton år efter den förra filmen och utifrån vad som visas i trailern har det inte hänt mycket. För mig känns det som en variant på första filmen fast med Chris Pratt i huvudrollen. Och en dinosauriehaj...

Jag blir milt upphetsad av trailern.anders jakobson

gw:s bäckström utan prickar
Postad: 2014-11-14 15:58:58

Jag läser med stor glädje Leif GW Perssons polisromaner där svinet Evert Bäckström breder ut sig och är en för läsaren underhållande karaktär och för alla andra en urusel polis som halkar runt på ett bananskal och klarar sig mer eller mindre oskadd.

I Sverige gjordes karaktären fullt godkänt av Claes Malmberg i miniserien "En pilgrims död". Nu kommer den amerikanska varianten. GW har berättat om hur han sålt rättigheterna till FOX för en rejäl slant och att han gärna hade sett James Gandolfini i rollen. Nu blev det Rainn Wilson i stället, som är rätt bra på att spela svinaktig.

Trailern till serien är inte så dum, men så mycket mer än en konstigt namn och en svinaktig karaktär kvarstår inte av Bäckström. Här verkar han ju faktiskt vara ett geni trots allt, vilket inte direkt är fallet i böckerna.anders jakobson

superhjältefilmnytt (22)
Postad: 2014-10-28 20:00:17

I kväll hade Marvel ett event i bästa Apple-stil där de presenterade samtliga titlar i sin Phase 3 (minus "Ant-Man" som varit känd sedan länge). Precis som i D.C.-fallet härom veckan återkommer jag med kommentarer i ett senare inlägg, men nedan finns alla nya titlar markerade och det är några oväntade saker att notera.


--- FILM ---

2015
1/5 - The Avengers: Age of Ultron (MCU)
19/6 - Fantastic Four (FF)
17/7 - Ant-Man (MCU)

2016
25/3 - Batman v Superman: Dawn of Justice (DC, JLA)
6/5 - Captain America: Civil War (MCU)
27/5 - X-Men: Age of Apocalypse (XM)
8/7 - Doctor Strange (MCU)
5/8 - Suicide Squad (DC)
11/11 - The Sinister Six (SM)

2017
Okänt - Kvinnlig superhjälte (SM)
3/3 - The Wolverine 2 (XM)
5/5 - Guardians of the Galaxy 2 (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DC, JLA)
14/7 - Fantastic Four 2 (FF)
28/7 - Thor: Ragnarok (MCU)
3/11 - Black Panther (MCU)
17/11 - Justice League (DC, JLA)

2018
Okänt - The Amazing Spider-Man 3 (SM)
23/3 - The Flash (DC, JLA)
4/5 - The Avengers: Infinity War - Part 1 (MCU)
6/7 - Captain Marvel (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DC, JLA)
2/11 - Inhumans (MCU)

2019
5/4 - Shazam (DC, JLA)
3/5 - The Avengers: Infinity War - Part 2 (MCU)
14/6 - Justice League 2 (DC, JLA)

2020
3/4 - Cyborg (DC, JLA)
19/6 - Green Lantern (DC, JLA)

--- TV ---

2015
Januari - Agent Carter - Säsong 1 (MCU)
Maj - Daredevil (MCU, DEF)
Okänt - iZombie (DC)
Okänt - Preacher (DC)

Okänt årtal
Jessica Jones (MCU, DEF)
Iron Fist (MCU, DEF)
Luke Cage (MCU, DEF)
The Defenders (MCU, DEF)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DC - Hjälte hemmahörande hos DC
JLA - Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

superhjältefilmnytt (21)
Postad: 2014-10-24 15:09:16

Teasertrailern till "The Avengers: Age of Ultron" var planerad att släppas nästa vecka, men en tafflig kopia läckte ut på nätet. Marvel gjorde det enda rätta: Skyllde på Hydra på Twitter och la ut teasern i bra kvalitet själva. Och här har vi den:Det känns som en oerhört mörk historia vi har att se fram emot nästa sommar. Personligen blir jag lite konfunderad av scenerna med Iron Man i den så kallade "Hulkbuster"-dräkten. Varför ställs Iron Man och Hulken mot varandra?

Kul att se är det i alla fall. Här är en komplett nedbrytning av trailern med möjligen en hel del spoilers...

Mer nytt på Marvel-fronten är att Robert Downey Jr skrivit på för att fortsätta vara Iron Man - fast i nästa Captain America-film. Enligt rykten ska filmen baseras på en storyline som kallas "Civil War" där hjältarna delas upp till följd av en "Superhuman Registration Act".

Och när vi ändå pratar om teasertrailers så ska enligt rykten en "Batman-tung" teaser till "Batman v Superman: Dawn of Justice" ligga klar och släppas i december, och en kvalificerad gissning är att teasern kommer att visas ihop med den sista "Hobbit"-filmen...


anders jakobson

redrug... redrug... redrug...
Postad: 2014-10-22 21:41:38

Det här ju kul. IKEA i Singapore gör en liten "The Shining"-spoof inför Halloween.anders jakobson

superhjältefilmnytt (20)
Postad: 2014-10-18 12:05:37

Under fem år är det tänkt att DC ska klämma ut tio filmer. Eller är det i själva verket tolv? Senaste nytt är nämligen att utöver de tio titlar som är kända och datumplanerade ska även varsin "egen" Batman- och Superman-film släppas. Många superhjältar blir det och det känns lämpligt att kommentera lite.

Så här ser schemat ut just nu:

2016
 
25/3 - Batman v Superman: Dawn of Justice
5/8 - Suicide Squad
2017
 
23/6 - Wonder Woman
17/11 - Justice League
2018
 
23/3 - The Flash
27/7 - Aquaman
2019
 
5/4 - Shazam
14/6 - Justice League 2
2020
 
3/4 - Cyborg
19/6 - Green Lantern

Vad vet vi då? Jo följande:

Batman v Superman: Dawn of Justice blir starten på DC:s filmuniversum, som visserligen smygstartade med "Man of Steel". Zach Snyder står för regin och i rollerna hittar vi Ben Affleck som Bruce Wayne/Batman, Henry Cavill som Clark Kent/Superman, Gal Gadot som Wonder Woman och Jesse Eisenberg som Lex Luthor. Filmen kommer även introducera Ray Fisher som Victor Stone/Cyborg och Jason Momoa som Aquaman. Om det nu tar slut där...

Suicide Squad blir film nummer två ut i detta universum och är en ganska märklig film att ge ut så tidigt. "Suicide Squad" är ett samlingsnamn på ett antal superskurkar som förenats för att göra bot och vara de goda som omväxling. David Ayer kommer att regissera filmen, men vilka skurkar som kommer att vara med i gänget är just nu inte kända. Tv-serien "Arrow" har smygflirtat lite med "Suicide Squad" under säsong 2, men i och med att DC:s film- och tv-världar inte sitter ihop kommer det inte att påverka filmen alls.

Wonder Woman får sin introduktion i "Batman v Superman" och blir den första kvinnliga superhjälten att få en egen film på ett bra tag. Ingen regissör är utannonserad än men Gal Gadot gör självklart huvudrollen. Enligt uppgift ska Wonder Womans ursprung i filmversionen av karaktären vara formad efter The New 52-rebooten.

Justice League blir den stora ensemblefilmen, eller filmerna till och med. Enligt de uppgifter som finns ska filmerna ha suffixen "Part one" och "Part two", även om det känns aningens märkligt med en två-delad film med ett och ett halvt år och dessutom ytterligare tre relaterade filmer mellan dem. Men i och med att vi inte vet något om storyline eller liknande just nu kan det mycket väl vara så att fördelningen är fullt naturlig på något vis. Zach Snyder står för regin till båda filmerna.

The Flash blir en lite knepig film kan jag tycka i och med att DC:s tv-universum precis debuterat karaktären i en lyckad tv-version som om allt går väl kan vara inne på sin fjärde/femte säsong när filmen kommer. Och det är förstås inte samma skådespelare som kontrakterats, utan i filmversionen görs huvudrollen av Ezra Miller. Den stora frågan är dock när karaktären först kommer att dyka upp? I "Wonder Woman" eller "Justice League Part one"?

Aquaman har ju nästan filmats tidigare, i alla fall om man tittat på "Entourage" där en version i regi av James Cameron figurerade. Ett skämt förstås, men nu blir det en film i alla fall. Jason Momoa (känd från "Game of Thrones - Säsong 1") gör huvudrollen som vattenhjälten.

Shazam är en i Sverige mindre känd figur som genom att utbrista "Shazam!" får sina krafter... Vem som ska göra huvudrollen är inte känt ännu, men Dwayne Johnson kommer att göra Black Adam som är Shazams nemesis eller en anti-hjälte på sitt sätt.

Cyborg är näst intill lika okänd, men för de som läste "Tonårsgänget" är han välbekant. I och med att karaktären introduceras redan fyra år innan den egna filmen kan man räkna med att Ray Stevens kommer att dyka upp i karaktär i någon av de andra filmerna också.

Green Lantern då slutligen blir en reboot som inte tar någon hänsyn till Ryan Reynolds-filmen från 2011, vilket jag kan tycka är lite trist då jag gillade Reynolds i rollen. Å andra sidan ger det Reynolds chansen att spela Deadpool i en annan franchise så det blir kanske win-win av det hela.

I det stora hela kan man konstatera att DC satsat tufft på både kända och mindre kända hjältar. Om satsningarna går hem lär visa sig. Personligen kan jag tycka att Marvel känns mer spännande, men det beror ju på att de har nästan tio års försprång med sin filmvärld.


anders jakobson

superhjältefilmnytt (19)
Postad: 2014-10-15 19:55:37

Tv-säsongen har dragit igång på allvar och "Gotham" - Säsong 1, "Agents of S.H.I.E.L.D." - Säsong 2, "Arrow" - Säsong 3 samt "The Flash" - Säsong 1 har börjat visas. Samtliga har dessutom inletts bra så tv-säsongen känns riktigt lovande.

Utöver det har några nya filmtitlar bekräftats eller annonserats vilket motiverar en uppdatering av kalendern. När det gäller Marvel har de spikat "Doctor Strange" till det datum som det spekulerats kring tidigare (däremot har ingen skådespelare knutits till filmen än). DC har å sin sida saftat på ordentligt och fyllt de nio datum de bokade upp nyligen med titlar som det finns anledning att kommentera i separat inlägg vid ett senare tillfälle. För denna gång räcker det med en uppdaterad kalender, och förändringarna är highlightade.

--- FILM ---

2015
1/5 - The Avengers: Age of Ultron (MCU)
19/6 - Fantastic Four (FF)
17/7 - Ant-Man (MCU)

2016
25/3 - Batman v Superman: Dawn of Justice (DC, JLA)
5/5 - Captain America 3 (MCU)
27/5 - X-Men: Age of Apocalypse (XM)
8/7 - Doctor Strange (MCU)
5/8 - Suicide Squad (DC)
11/11 - The Sinister Six (SM)

2017
Okänt - Kvinnlig superhjälte (SM)
3/3 - The Wolverine 2 (XM)
5/5 - Marvelfilm (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DC, JLA)
14/7 - Fantastic Four 2 (FF)
28/7 - Guardians of the Galaxy (MCU)
3/11 - Marvelfilm (MCU)
17/11 - Justice League (DC, JLA)

2018
Okänt - The Amazing Spider-Man 3 (SM)
23/3 - The Flash (DC, JLA)
4/5 - Marvelfilm, sannolikt The Avengers 3 (MCU)
6/7 - Marvelfilm (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DC, JLA)
2/11 - Marvelfilm (MCU

2019
5/4 - Shazam (DC, JLA)
3/5 - Marvelfilm (MCU)
14/6 - Justice League 2 (DC, JLA)

2020
3/4 - Cyborg (DC, JLA)
19/6 - Green Lantern (DC, JLA)

--- TV ---

2014
24/10 - Constantine - Säsong 1 (DC)

2015
Januari - Agent Carter - Säsong 1 (MCU)
Maj - Daredevil (MCU, DEF)
Okänt - iZombie (DC)
Okänt - Preacher (DC)

Okänt årtal
Jessica Jones (MCU, DEF)
Iron Fist (MCU, DEF)
Luke Cage (MCU, DEF)
The Defenders (MCU, DEF)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DC - Hjälte hemmahörande hos DC
JLA - Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

goda grunder för en stämningsansökan - eller?
Postad: 2014-09-25 16:17:39En för den stora världen okänd peruansk författarinna, Isabella Tanikumi, har stämt Disney för plagiat. Tanikumi menar att succéfilmen "Frost" - baserad på H.C. Andersens saga - i själva verket är stulen från hennes självbiografi "Yearnings of the heart" från 2010. Karaktärer, story och händelser i boken har blivit "Frost".

Vad boken handlar om? Hur Isabella Tanikumis familj överlevde en av världens kraftigaste jordbävningar 1970.

Likheterna är ju... inga, faktiskt. Nu är detaljerna kring Tanikumis bok väldigt få, men det känns som ett totalt hjärnsläpp, speciellt när Andersens saga faktiskt finns.

1,7 miljarder kronor vill Tanikumi ha som kompensation. Jag säger lycka till...


anders jakobson

när samlarobjekten blir absurda
Postad: 2014-09-23 10:24:51

Filmfantaster är köpstarka. Samlare köper gärna samma film i alla tänkbara utgåvor och boxar kan kryddas med diverse digitalt och analogt godis och säljas till fantasisummor, men ändå köper folk. Och folk köper statyetter och dockor och allt möjligt. Samla, samla, samla.

Själv är jag inte jätteintresserad av alla dessa kringprodukter även om jag faktiskt har några få saker bara för att det är lite kul, men det är framför allt inget jag lagt några större summor pengar på. Och jag kommer heller inte att köpa vad som sannolikt är det dyraste samlarobjektet någonsin - en "Godzilla"-figur i 24-karats guld.

10,7 miljoner kronor får man hosta upp om man vill ha denna "Guldzilla" som väger nästan 15 kilo och är 35 cm lång. Figuren är gjord för att fira Godzillas 60-årsjubileum och finns att köpa i japanska butikkedjan Ginza Tanaka över hela Japan.

Ja, jag säger då det...anders jakobson

superhjältefilmnytt (18)
Postad: 2014-09-04 13:56:39

Sist i detta inlägg finns en hyfsat detaljerad kalender över vad som är på gång - och det är mycket! - men först några nyheter.

* * *

"Shazam" är en DC-serie som kanske inte är superkänd i Sverige. Den ska i alla fall bli film som en av de filmer DC/Warner planerat in. Länge har det varit känt att Dwayne "The Rock" Johnson varit aktuell för filmen, till och med så att han fått välja medan att spela hjälten Shazam eller anti-hjälten/skurken Black Adam. Nu har Johnson valt och kommer att spela Black Adam. Vem som ska göra huvudrollen är inte känt just nu, men Darren Lemke ska skriva manuset. Filmen och karaktären kommer inte att ingå i Justice League-universumet som byggs upp just nu, utan kommer att stå på helt egna ben.

Shazams styrka är att han kan framkalla krafter från sex mytologiska karaktärer - Solomon, Herkules, Atlas, Zeus, Akilles och Mercurius genom att säga ordet "shazam". Karaktären hette ursprungligen Captain Marvel men det gillade inte Marvel och namnbytet blev ett faktum.

* * *

Joaquin Phoenix sägs vara precis på gränsen att skriva på för rollen som Doctor Strange till filmen med samma namn, en roll som tidigare haft skådespelare som Justin Theroux, Benedict Cumberbatch, Tom Hardy och Jared Leto som potentiella kandidater. Nu är det ytterst nära att den går till Phoenix.

* * *

Trots att det görs mängder av superhjältefilmer finns det också en mängd som inte har gjorts, men som varit nära. Tim Burtons version av Superman till exempel, samt J.J. Abrams skrivna "Superman: Flyby" från 2002. Nedan är en ganska tramsig videopodcast som återger storyn från Abrams manus. Det känns dock som det var väldigt rätt att filmen aldrig gjordes...* * *

Okej, dags för en rejäl genomgång om vad som är på gång både på film och i tv-rutan. Just nu lever superhjältegenren verkligen upp och både Marvel och DC, samt Sony och Fox som äger några franchiser har vräkt ur sig datum som sträcker sig långt in i framtiden. Jag är lite tveksam till poängen är att boka upp en massa datum, men det är väl för att brösta upp sig på något vis.

Hur som helst - jag har sammanställt det jag hittat. Det finns säkert ännu mer och det kan finnas anledning att uppdatera listan allt eftersom nyheter dyker upp. Jag har delat in listorna för i film och tv och sen år för år utifrån vad jag vet. Efter varje titel finns en liten förkortning som berättar vad titeln har för tillhörighet. En lista för dessa kommer sist. Observera att de datum som anges avser de amerikanska premiärerna, men för filmerna brukar det inte skilja så mycket med de svenska.

--- FILM ---

2015
1/5 - The Avengers: Age of Ultron (MCU)
19/6 - Fantastic Four (FF)
17/7 - Ant-Man (MCU)

2016
25/3 - Batman v Superman: Dawn of Justice (DC, JLA)
5/5 - Captain America 3 (MCU)
27/5 - X-Men: Age of Apocalypse (XM)
8/7 - Marvelfilm, sannolikt Doctor Strange (MCU)
5/8 - DC-film, sannolikt Shazam (DC)
11/11 - The Sinister Six (SM)

2017
Okänt - Kvinnlig superhjälte (SM)
3/3 - The Wolverine 2 (XM)
5/5 - Marvelfilm (MCU)
23/6 - DC-film, möjligen Justice League (DC, JLA)
14/7 - Fantastic Four 2 (FF)
28/7 - Guardians of the Galaxy (MCU)
3/11 - Marvelfilm (MCU)
17/11 - DC-film, möjligen Wonder Woman (DC, JLA)

2018
Okänt - The Amazing Spider-Man 3 (SM)
23/3 - DC-film (DC, JLA?)
4/5 - Marvelfilm, sannolikt The Avengers 3 (MCU)
6/7 - Marvelfilm (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - DC-film (DC, JLA?)
2/11 - Marvelfilm (MCU

2019
5/4 - DC-film (DC, JLA?)
3/5 - Marvelfilm (MCU)
14/6 - DC-film (DC, JLA?)

2020
3/4 - DC-film (DC, JLA?)
19/6 - DC-film (DC, JLA?)

--- TV ---

2014
22/9 - Gotham - Säsong 1 (DC)
23/9 - Agents of S.H.I.E.L.D. - Säsong 2 (MCU)
7/10 - The Flash - Säsong 1 (DC, DCTV)
8/10 - Arrow - Säsong 3 (DC, DCTV)
24/10 - Constantine - Säsong 1 (DC)

2015
Januari - Agent Carter - Säsong 1 (MCU)
Maj - Daredevil (MCU, DEF)
Okänt - iZombie (DC)
Okänt - Preacher (DC)

Okänt årtal
Jessica Jones (MCU, DEF)
Iron Fist (MCU, DEF)
Luke Cage (MCU, DEF)
The Defenders (MCU, DEF)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DC - Hjälte hemmahörande hos DC
JLA - Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

<< November 2014 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON: