Anders Jakobsons blogg

cloverfield 2 eller inte?
Postad: 2016-01-15 09:49:44

I allra största hemlighet har en film producerats som tros vara en sorts uppföljare till monsterfilmen "Cloverfield". Det är samma produktionsbolag, J.J. Abrams Bad Robot, och i dess titel återfinns "Cloverfield" i samma typsnitt.

Filmen heter "10 Cloverfield Lane" och har en påtaglig "Lost"-känsla i sin första teasertrailer. Här är den:Filmen ska ha producerats under namnet "Valencia" och även under namnet "The Cellar" och berättar historien om en ung kvinna som vaknar upp efter en bilolycka och befinner sig i en källare där en man säger att han räddat henne från en kemisk attack som gjort omgivningen omöjlig att leva i. Som synes av trailern tar sig kvinnan ut från källaren för att se... ja, vadå?

J.J. Abrams beskriver filmen som en "släkting" till "Cloverfield", så det återstår att se hur sammankopplade de är. Namnet och speciellt typsnittsvalet indikerar ju det. I mars kommer filmen och då får vi förhoppningsvis veta det.


anders jakobson

r.i.p. david bowie
Postad: 2016-01-11 16:17:09

Ingen har väl missat nyheten om att David Bowie gått bort i sviterna av en långdragen cancer. Bowies avtryck inom pop- och rockvärlden - en karriär som började redan på 60-talet - är väldokumenterad och det går i dag att läsa många initierade och personliga texter om Bowie och hans betydelse för många människor.

Bowie hade en liten filmkarriär vid sidan av musicerandet. Hans musik finns i mängder av filmer, men han har även dykt upp i större och mindre roller under åren. Här på DVDKritik.se har vi några av hans roller recenserade.

I halvanimerade "Arthur och Minimojerna" gjorde han rösten till skurken Maltazard (en roll som sedan togs över av Bowies kompis Lou Reed). Inte helt minnesvärt kanske. I "The Prestige" gjorde han en elegant och samlad insats som uppfinnaren Nikola Tesla och i "Extras - Säsong 2" spelade han sig själv och komponerar en extremt elak låt på Ricky Gervais karaktärs bekostnad. Mycket kul.

Men det är som Phillip Jeffries i "Twin Peaks: Fire walk with me" som han gjort starkast intryck hos mig. Sekvensen där Bowie dyker upp som en försvunnen FBI-agent är bland det kusligaste i hela filmen. På YouTube finns ett antal versioner av scenen och denna är den som har bäst kvalitet (men dessvärre franska undertexter).

Vila i frid, David Bowie!anders jakobson

Årssammanfattning 2015
Postad: 2016-01-01 10:21:30

Bladet har vänts. 2015 har blivit 2016 och det är dags att stänga boken för det gångna året. Jag har som alltid hållit koll på vad jag sett i form av långfilmer, tv-serier-säsonger, dokumentärer och musikfilmer. Slutresultatet blev 215 sedda titlar och 149 recensioner på DVDKritik.se. Kan låta som imponerande siffror men det är mina sämsta på sju år skulle jag tro. Nåja.

Av de 149 som jag recenserat, vilka är titlar som släppts för hemmakonsumtion, har jag i vanlig ordning valt ut de 25 som får anses vara bäst. Jag gillar egentligen inte att göra listor men 25 utan inbördes rangordning är inte så svårt. Till skillnad från förra året har jag med några tv-serier i listan och vad som är nytt helt och hållet är att några titlar endast finns streamade.

Ordningen är alfabetisk men jag tror att det framgår vad som jag tyckt allra bäst om. Här är den den då, listan över...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2015

Air (Science fiction)
Enkel och effektiv
- Under 2015 kände jag allt starkare för enkelheten i filmer, och speciellt i science fiction-filmer. "Air" var ett perfekt exempel. Tydlig story, få skådespelare och en engagerande stämning.


Avengers: Age of Ultron (Action)
En stabil del i Marvels filmuniversum
- Den andra ensemblefilmen med The Avengers bjöd på action direkt från första stunden. I sin helhet lite bökig men viktig i deras numera väldigt omfattande filmsaga. Det börjar knaka i gänget!


Better Call Saul - Säsong 1 (Drama)
Innan Jimmy blev Saul
- "Breaking Bad"-spinoffen om den skrupelfria advokaten Saul Goodman blev en tonsäker prequel innan Saul blev Saul. Känslan från sin föregångare var intakt och gjorde serien till en omedelbar hit.


Birdman (Dramakomedi)
Skådisporr i annorlunda magisk realism
- Michael Keaton vann ingen Oscar men borde kanske ha gjort det. Rollen som actionskådespelaren som sätter upp en pjäs på Broadway var något extra och filmens stil och stuk liknande inget annat 2015.


Cold in July (Thriller)
En modern videobutiksthriller
- 80-talsandan är nästan övertydlig i denna fokusförflyttande thriller som ändrar karaktär utan att spreta. Det händer något hela tiden och Michael C. Hall har hockeyfrissa. Bara en sådan sak.


Daredevil - Säsong 1 (Action)
Marvel tar ett lysande steg in i mörkret
- Marvel i kombination med Netflix blev alldeles lysande. "Daredevil" var först ut och satte en fin standard att bygga vidare på. Mörkt, välskrivet och i det här fallet en utmärkt tolkning av originalkällan.


Ex Machina (Science fiction)
Smart kammarspel i science fiction-skrud
- Även detta en enkel sci-fi-film, fast samtidigt en komplicerad och snygg sådan. Svenska Alicia Vikander tar gigantiska kliv in i den internationella filmvärlden och huvudrollen här är minnesvärd.


The Flash - Säsong 1 (Action)
En blixtrande fullträff redan i säsong 1
- DC Comics dominerar superhjälte-tv:n och med "Arrow"-spinoffen "The Flash" fick de till en riktigt bra adaption som vidgade tv-universumet och dessutom rusade förbi sin "förälder" omedelbart.


Gone Girl (Thriller)
Klurig thriller man inte bör läsa först
- Vissa filmupplevelser önskar man att man har kvar. "Gone Girl" är ett perfekt exempel: Ju mindre man vet om filmen desto bättre. Tänk att få se om den utan att veta alla vändningar och utvecklingar...


Interstellar (Science fiction)
I rymden kan ingen höra mig jubla - tyvärr
- Christopher Nolan var klar med Batman-världen och lämnade den. På alla sätt och vis - "Interstellar" tog oss långt ut i rymden och bjöd på en resa som var tänkvärd och enastående. En av årets bästa.


It Follows (Skräck)
Förföljelsemani och panik
- Skräck behöver inte vara blod och slafs och variationer på gamla myter. En stämning och känsla kan vara bra mycket otäckare än en våldssekvens, och det visade denna indiefilm. Kalla kårar via sex.


Jurassic World 3D (Action)
Dinosaurierna springer från park till värld
- En gammal franchise väcktes till liv och slog biorekord. Ja, jag talar om "Star Wars", men ett halvår tidigare var det dinosaurier som dominerade totalt. Actionäventyret var ett faktum.


Min så kallade pappa (Drama)
En så kallad comeback som heter duga
- En av årets svenska godbitar var ett välskrivet drama om frånvarande föräldrar och möjligheten att forma sin far till den man önskar att han varit. Ulf Malmros fick till det ordentligt.


Nightcrawler (Thriller)
Kuslig thriller med minnesvärd Gyllenhaal
- Med lite god vilja kan man se filmen som en modern "Taxi Driver". Det är något med känslan när Jake Gyllenhaal letar blod och död med sin videokamera. Ju värre desto bättre. En obehaglig film och roll.


Northern Soul (Drama)
Svettigt, svängigt, speedat och struligt
- Ett snärtigt vänskapsdrama satt i det sena 60-talets "northern soul"-scen i England. Uppkäftig och medryckande med årets bästa - och mest obskyra - soundtrack. En film att se men även lyssna på.


Pride (Dramakomedi)
Stolthet vinner över fördom
- 2015 var ett år som påverkades av hat och rädsla för olikheter. Det är tyvärr inget nytt och "Pride" tittade bakåt och bröt sönder fördomar när en grupp homosexuella stödde strejkande gruvarbetare.


The Skeleton Twins (Dramakomedi)
Mörkt och bra när komiker spelar i drama
- Två tydliga komiska skådespelare spelar här ett tvillingpar med rejäla personliga bagage som återförenas efter många år i från varandra. Charmig feel good men med ett bitande mörker.


St. Vincent (Dramakomedi)
Utsökt av Murray i en riktigt bra film
- Man älskar Bill Murray när han får vara en riktig slashas och man älskar även Melissa McCarthy när hon inte gapar för full hals. Den här filmen bjuder på både värme och en djup som hänger kvar länge.


Star Wars Rebels - Säsong 1 (Animerad)
Rätt känsla, snärtiga avsnitt och bra skurk
- 2015 handlar om "Star Wars" trots att "The Force Awakens" bara fanns de sista veckorna. Den animerade tv-serien "Star Wars Rebels" bidrog till mitt pepp då den hittade rätt känsla på en gång.


Svenskjävel (Drama)
Nästan egendomligt realistisk
- Den nya arbetarklassen är svenskar i Norge. I denna trovärdiga regidebut av Ronnie Sandahl träffar vi en av de svenskar som hankar sig fram och märker hur hon påverkar en norsk familj till det bättre.


Trevligt folk (Dokumentär)
En viktig del i integrationspolitiken
- Årets viktigaste svenska film. Filip och Fredrik har i alla sina kanaler tagit ställning emot främlingsfientlighet och i dokumentären om det somaliska bandylandslaget hittade de feel good i eländet.


Turist (Drama)
De hade i alla fall nästan tur med vädret
- Med sex Guldbaggar och som utsedd till Sveriges Oscarsbidrag var Ruben Östlunds "Turist" en av årets stora svenska filmer. Här skakas en familj om i efterskalvet av en kontrollerad lavin. Omvälvande och nära.


Tusk (Skräck)
Bisarrt knäppt från start till mål
- Är man ett Kevin Smith-fan var det svårt att missa hur "Tusk" kom till. Från en galen idé i en podcast till en skruvad film som balanserar mellan genialiskt vansinne och kalkonstinkande flopp.


Whiplash (Drama)
Årets match: konduktör vs trumslagare
- Årets mest rafflande final utspelar sig de sista 15 minuterna i "Whiplash", men upptakten är ett maktspel mellan en stenhård lärare och en målmedveten elev på en jazzskola. En slagkraftig film.


Wild (Drama)
En inre resa under 94 dagar
- Reese Witherspoon tar oss i "Wild" med på en terapeutisk vandring med de egna tankarna som följeslagare. Det verklighetsbaserade dramat skapade eftertanke och bjöd på vykortssnygga bilder av USA.


anders jakobson

spoilerfri kommentar till star wars: the force awakens
Postad: 2015-12-16 20:51:47I dag har "Star Wars (Episode VII) The Force Awakens" (någon svensk översättning av episodtiteln finns lustigt nog inte... "Kraften vaknar"?) premiär och i Sverige visas den överallt. I Örebro där jag bor var det otroliga 26 visningar denna dag där samtliga salonger i vår Filmstad visade filmen multipla gånger. Det i sig är smått ofattbart och det skulle förvåna mig väldigt mycket om filmen inte blir den mest inkomstbringande någonsin. Tills nästa del kommer...

Jag var på premiären. Ja, då menar jag premiären. Kl 10 på förmiddagen bänkade jag mig i den största salongen tillsammans med andra som på ett eller annat vis justerat sin dag så att det fanns utrymme till att gå på bio.

Recensioner och spoilerfyllda kommentarer har redan rasat ut på nätet och jag har från flera håll sett ilskna kommentarer från personer som kommer att se filmen om några dagar och därför känner sig tvungna att hålla sig borta från Internet tills dess. Hur enkelt det nu är.

Jag hade varit likadan. Det var mer eller mindre en slump att jag köpte biljetter till premiären. Det har väl att göra med att det var så obegripligt många visningar. Skönt dock att redan ha sett den. Däremot är jag ganska sugen på att se om den - redan. Och det kommer att hända, fast först ska jag se Episod 1-6 hemma. Känns inte som någon direkt brådska, nya filmen lär finnas kvar på biografen ett tag till.

Vad kan jag då säga om filmen utan att komma med spoilers? Tja, mitt helhetsintryck är att J.J. Abrams lyckats fånga rätt ton i filmen, vilket kanske var svårt ur en synvinkel men enkelt ur en annan. Fanskaran är ju rätt vokal när det gäller Star Wars och fansen vill mer av originaltrilogin och mindre av prequeltrilogin. Och det får vi. Det är som sagt exakt rätt ton med samma mix av äventyr, lite humor, rymd, mystik och som bonus en hel del passningar till det förflutna. Många karaktärer är de samma och scener och repliker anspelar förstås på sånt vi sett tidigare, på ett fullständigt normalt och bra vis.

De nya karaktärerna är mycket bra. Både de som hör till den goda sidan och de som hör till den onda. Som Kylo Ren på bilden här uppe. Det är den nya tidens Darth Vader, men lämpligt nog tar han av sig hjälmen emellanåt så vi får mer än en ondskefull mask och mekanisk röst.

Det finns mycket att diskutera om filmen, vilket jag gärna skulle göra. Men med respekt för de som precis som jag längtar efter att se filmen med så lite förhandsinformation som möjligt så håller jag min käft. Ni har två härliga timmar framför er.

En liten spoiler släpper jag dock: Den första repliken i filmen sägs av en svensk!


anders jakobson

2000 recensioner...
Postad: 2015-12-07 09:33:34

I dag publiceras min 2000:e recension ("Insidan ut") och det är ju förstås en siffra som är snudd på ogreppbar. Har jag verkligen sett så mycket? Jo, jag har rimligtvis sett betydligt mer än 2000 filmer, men fler texter har det inte blivit för DVDKritik.se:s räkning.

Än, ska jag väl tillägga, eftersom tittandet och skrivandet fortsätter med sikte på nästa hyfsat jämna siffra. Vad kan det bli? 2500?

För många år sedan jobbade jag på en veckomässig nöjesbilaga och när nummer 100 närmade sig var det mycket snack om hur mycket 100 var, inte minst som barn när en samling om 100 serietidningar var något enormt. Det är väl ungefär den känslan jag har nu när jag stirrar på siffran 2000 i några dagar till. Sen är räknaren inte lika jämn och fin längre.

Så för stunden: Grattis till mig!anders jakobson

superhjältefilmsnytt (34)
Postad: 2015-12-03 10:09:38

När trailer nummer 2 till "Batman v Superman: Dawn of Justice" kommer får man en helt annat bild av filmen. Till att börja med bjuder trailern på vad som nästan känns som kompletta scener med stor interaktion mellan titelns huvudpersoner, dock utanför sina superhjältepersonas. Under trailerns gång går ovännerna till vänner med hjälp av en tredje person, och en gemensam omänsklig motståndare uppenbarar sig.

Premiär i mars. Grymt!anders jakobson

superhjältefilmsnytt (33)
Postad: 2015-11-25 09:00:03

Den första trailern till "Captain America: Civil War" (första filmen i "Marvel Cinamatic Universes" phase three) hade premiär under "The Jimmy Kimmel Show" i natt. Jag hade fått för mig att den inte skulle komma förrän till premiären av nya "Star Wars"-filmen, men det kanske är först då den börjar gå på bio.

Hur som helst: här är den karaktärsspäckade trailern där hjältarna delas upp i två läger. Captain America är hjälten, Iron Man är skurken. Vad sägs om det?

I trailern kan man se den "nya" hjälten Black Panther som hastigast men man kan varken se Ant-Man eller Spider-man som båda kommer att vara med i filmen. Det kommer ju fler trailers och speciellt avslöjandet av Spider-man suger man nog på lite extra.

Biopremiär i maj, så det är ett tag kvar...anders jakobson

en box skräck i lådan
Postad: 2015-11-10 16:06:23I dag hämtade jag ut ett efterlängtat paket på posten. Innehållet var "Hellraiser: The Scarlet Box", en box i ordets rätta mening med de tre första "Hellraiser"-filmerna i ny 2K remastring på blu-ray. Dessutom innehåller boxen en fjärde skiva med bonusmaterial, ett antal kort och affischer samt en 200-sidig bok med diverse spännande information.

Det är brittiska Arrow som givit ut denna skräckklump och den begränsade upplagan på 5000 ex tog slut omedelbart. Jag är glad över att jag var kvick nog att göra en beställning när möjligheten fanns.

Jag har länge längtat efter att suga tag i "Hellraiser"-serien, men det har fördröjts lite av att det inte funnits några vettiga utgåvor i mitt tycke. Jag har skaffat en tidigare blu-ray-utgåva av den första filmen, men lyckligtvis har jag inte hunnit se den innan denna nya fina version kom. Nu finns det ingen anledning att vänta - i alla fall inte när de gäller de första tre filmerna. Sedan finns det ju ett antal till, i gradvis kalkonmässigare skala. Vi får se om jag ser hela serien eller bara nöjer mig med dessa tre, för de kommer jag att se och skriva om inom hyfsat kort.

"Hellraiser: The Scarlet Box" är redan ett samlarobjekt men Arrow kommer att ge ut en enklare version av boxen under nästa år, så de som åtminstone vill njuta av filmerna i 2K-remastring kommer att kunna göra det, och det är ju alltid något.


anders jakobson

att se en gigant
Postad: 2015-10-19 15:09:05I april nästa år ser jag John Cleese. Inte bara ser honom, utan ser honom i min egen hemstad. Cleese turnerar runt med soloshowen "Last time to see me before I die" och en av de platser han besöker är Örebro.

Det kommer att bli märkligt att se Cleese i samma rum som jag sett Filip & Fredrik, Mia Skäringer, Galenskaparna After Shave och "Pablo Francisco". Eller det blir kanske inte så konstigt alls när man tänker efter, men samtidigt känns det oerhört stort.

Jag får rapportera om ett drygt halvår när föreställningen faktiskt varit. I vårt arkiv har inte så mycket med John Cleese, men lite i alla fall...


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (32)
Postad: 2015-10-10 11:27:58

Det är Comic-Con i New York och då händer det grejer. För ungefär ett år sedan presenterade Marvel hela sin plan för Phase 3 och nu kastar de om lite i den samtidigt som tre datum till Phase 4 presenteras. Det sistnämnda är kanske inte speciellt spännande i och med att det bara handlar om tre datum 2020 utan några titlar kopplade till dem, men det är ju fritt fram att spekulera kring vilka filmer det kan handla om. En tredje "Guardians of the Galaxy"-film? Uppföljare till "Doctor Strange", "Spider-Man", "Black Panther" eller någon annan av de hjältar vi inte stött på än? Vem vet...

Nytt sedan sist är att Marvel pressat in en uppföljare till sommarens "Ant-Man" för release sommaren 2018. "Ant-Man and The Wasp" heter filmen och titeln är ingen överraskning för den som sett den första filmen. Konsekvenserna av detta är marginella då "Black Panther" och "Captain Marvel" fått nya datum. Finn ett uppdaterat schema sist i detta inlägg.Just nu figurerar ett rykte om att Marvel kommer att ställa in den planerade "The Inhumans"-filmen. Ryktet har att göra med lite inbördes stridigheter bland det högre Marvel-folket och ska tas med en nya salt tills något klart besked kommer. Inhumans är i allra högsta grad en betydande del av tv-serien "Agents of S.H.I.E.L.D." som precis dragit igång sin tredje säsong.

Det pratas även om två spin-off-serier till veteranserien. Den ena är "(Marvel's) Most Wanted" med två karaktär från serien. Den här spin-offen har flaxat lite fram och tillbaka då karaktärerna fått en fast plats i moderserien, men en pilot har beställts. Den andra är "Damage Control" och är en komediserie som handlar om ett gäng människor som har till uppgift att städa upp efter superhjälterelaterade incidenter. Ett kul koncept och det finns faktiskt en tecknad förlaga. Även här ska en pilot göras.

(Som en liten parentes här planerar DC att göra en liknande serie, "Powerless" för NBC. Serien beskrivs som "'The Offiice' med superkrafter" och handlar om ett försäkringsbolag som får ta hand om superhjälterelaterade incidenter...)

När det gäller Marvels kommande filmer har det knutits lite folk till filmerna. Regissören Taiki Waititi, som är mer känd i komiska sammanhang ("Flight of the Conchords", "What we do in the shadows") är aktuell för "Thor: Ragnarok", vilket känns som ett spännande val, och Joe Robert Cole och F. Gary Gray är möjligen aktuella för "Black Panther" som manusförfattare respektive regissör.

Vi avslutar Marvel-blocket med en liten till på det nästa vi har att vänta från deras universum, Netflix-serien "Jessica Jones" ("A.K.A." har skippats från namnet), som släpper loss sina 13 avsnitt i november. Ett antal minitrailers har släppts och denna tycker jag känns mest spännande...När det gäller DC så har det inte hänt lika mycket. Det känns lite som det är lugnet för stormen med "Batman v. Superman" som nästa rejäla avstamp. En viral satsning med LexCorp i förarsätet har dragits igång och mycket av det övriga snacket har handlat om filmen ska ses som "Man of Steel 2" eller om det i själva verket är mer av en Batman-film... Det återstår att se.

En annan rolig detalj ur deras universum är en intervju med Will Smith som spelar Deadpool i "Suicide Squad". Han menar att han ännu inte träffat Jared Leto som spelar Joker i filmen. "I've never actually met Jared Leto. We worked together for six months and we've never exchanged a word outside of 'Action!' and 'Cut!' I literally have not met him yet. So, the first time I see him will be, 'Hey, Jared. What's up?' He was all in on the Joker", sa Smith i en intervju. Method acting kallas det och det ska bli spännande att se vad Leto gör av rollen. Förhoppningsvis något minnesvärt.Här är det uppdaterade releaseschemat. Nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2016
12/2 - Deadpool (XM)
25/3 - Batman v Superman: Dawn of Justice (DC, JLA)
6/5 - Captain America: Civil War (MCU)
27/5 - X-Men: Apocalypse (XM)
8/7 - Doctor Strange (MCU)
5/8 - Suicide Squad (DC)
7/10 - Gambit (XM)
11/11 - The Sinister Six (SM) - OKLART

2017
Okänt - Kvinnlig superhjälte (SM) - OKLART
3/3 - The Wolverine 2 (XM)
5/5 - Guardians of the Galaxy Vol. 2 (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DC, JLA)
14/7 - Fantastic Four 2 (FF)
28/7 - Spider-Man Reboot (SM, MCU)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
17/11 - Justice League (DC, JLA)

2018
Okänt - Batman-solofilm (CD, JLA)
16/2 - Black Panther (MCU)
23/3 - The Flash (DC, JLA)
4/5 - The Avengers: Infinity War - Part 1 (MCU)
6/7 - Ant-Man and The Wasp (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DC, JLA)

2019

8/3 - Captain Marvel (MCU)
5/4 - Shazam (DC, JLA)
3/5 - The Avengers: Infinity War - Part 2 (MCU)
12/7 - Inhumans (MCU)
14/6 - Justice League 2 (DC, JLA)

2020
3/4 - Cyborg (DC, JLA)
1/5 - Marvel Phase 4-film #1 (MCU)
19/6 - Green Lantern Corps (DC, JLA)
10/7 - Marvel Phase 4-film #2 (MCU)
6/11 - Marvel Phase 4-film #3 (MCU)

TV
2015
2/11 - Supergirl - Säsong 1 (DCTV)
22/11 - Jessica Jones (MCU, DEF)

2016
Okänt - Preacher (DC)
Januari - Agent Carter - Säsong 2 (MCU)
Okänt - Legends of Tomorrow - Säsong 1 (DCTV)
Daredevil - Säsong 2 (MCU, DEF)

OKÄNT ÅRTAL
Iron Fist (MCU, DEF)
Luke Cage (MCU, DEF)
The Defenders (MCU, DEF)
Damage Control (MCU)
Most Wanted (MCU)
Powerless (DCTV)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DC - Hjälte hemmahörande hos DC
JLA - Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum, inte nödvändigtvis relaterade serier
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

<< Januari 2016 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON: