Anders Jakobsons blogg

superhjältefilmsnytt (33)
Postad: 2015-11-25 09:00:03

Den första trailern till "Captain America: Civil War" (första filmen i "Marvel Cinamatic Universes" phase three) hade premiär under "The Jimmy Kimmel Show" i natt. Jag hade fått för mig att den inte skulle komma förrän till premiären av nya "Star Wars"-filmen, men det kanske är först då den börjar gå på bio.

Hur som helst: här är den karaktärsspäckade trailern där hjältarna delas upp i två läger. Captain America är hjälten, Iron Man är skurken. Vad sägs om det?

I trailern kan man se den "nya" hjälten Black Panther som hastigast men man kan varken se Ant-Man eller Spider-man som båda kommer att vara med i filmen. Det kommer ju fler trailers och speciellt avslöjandet av Spider-man suger man nog på lite extra.

Biopremiär i maj, så det är ett tag kvar...anders jakobson

en box skräck i lådan
Postad: 2015-11-10 16:06:23I dag hämtade jag ut ett efterlängtat paket på posten. Innehållet var "Hellraiser: The Scarlet Box", en box i ordets rätta mening med de tre första "Hellraiser"-filmerna i ny 2K remastring på blu-ray. Dessutom innehåller boxen en fjärde skiva med bonusmaterial, ett antal kort och affischer samt en 200-sidig bok med diverse spännande information.

Det är brittiska Arrow som givit ut denna skräckklump och den begränsade upplagan på 5000 ex tog slut omedelbart. Jag är glad över att jag var kvick nog att göra en beställning när möjligheten fanns.

Jag har länge längtat efter att suga tag i "Hellraiser"-serien, men det har fördröjts lite av att det inte funnits några vettiga utgåvor i mitt tycke. Jag har skaffat en tidigare blu-ray-utgåva av den första filmen, men lyckligtvis har jag inte hunnit se den innan denna nya fina version kom. Nu finns det ingen anledning att vänta - i alla fall inte när de gäller de första tre filmerna. Sedan finns det ju ett antal till, i gradvis kalkonmässigare skala. Vi får se om jag ser hela serien eller bara nöjer mig med dessa tre, för de kommer jag att se och skriva om inom hyfsat kort.

"Hellraiser: The Scarlet Box" är redan ett samlarobjekt men Arrow kommer att ge ut en enklare version av boxen under nästa år, så de som åtminstone vill njuta av filmerna i 2K-remastring kommer att kunna göra det, och det är ju alltid något.


anders jakobson

att se en gigant
Postad: 2015-10-19 15:09:05I april nästa år ser jag John Cleese. Inte bara ser honom, utan ser honom i min egen hemstad. Cleese turnerar runt med soloshowen "Last time to see me before I die" och en av de platser han besöker är Örebro.

Det kommer att bli märkligt att se Cleese i samma rum som jag sett Filip & Fredrik, Mia Skäringer, Galenskaparna After Shave och "Pablo Francisco". Eller det blir kanske inte så konstigt alls när man tänker efter, men samtidigt känns det oerhört stort.

Jag får rapportera om ett drygt halvår när föreställningen faktiskt varit. I vårt arkiv har inte så mycket med John Cleese, men lite i alla fall...


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (32)
Postad: 2015-10-10 11:27:58

Det är Comic-Con i New York och då händer det grejer. För ungefär ett år sedan presenterade Marvel hela sin plan för Phase 3 och nu kastar de om lite i den samtidigt som tre datum till Phase 4 presenteras. Det sistnämnda är kanske inte speciellt spännande i och med att det bara handlar om tre datum 2020 utan några titlar kopplade till dem, men det är ju fritt fram att spekulera kring vilka filmer det kan handla om. En tredje "Guardians of the Galaxy"-film? Uppföljare till "Doctor Strange", "Spider-Man", "Black Panther" eller någon annan av de hjältar vi inte stött på än? Vem vet...

Nytt sedan sist är att Marvel pressat in en uppföljare till sommarens "Ant-Man" för release sommaren 2018. "Ant-Man and The Wasp" heter filmen och titeln är ingen överraskning för den som sett den första filmen. Konsekvenserna av detta är marginella då "Black Panther" och "Captain Marvel" fått nya datum. Finn ett uppdaterat schema sist i detta inlägg.Just nu figurerar ett rykte om att Marvel kommer att ställa in den planerade "The Inhumans"-filmen. Ryktet har att göra med lite inbördes stridigheter bland det högre Marvel-folket och ska tas med en nya salt tills något klart besked kommer. Inhumans är i allra högsta grad en betydande del av tv-serien "Agents of S.H.I.E.L.D." som precis dragit igång sin tredje säsong.

Det pratas även om två spin-off-serier till veteranserien. Den ena är "(Marvel's) Most Wanted" med två karaktär från serien. Den här spin-offen har flaxat lite fram och tillbaka då karaktärerna fått en fast plats i moderserien, men en pilot har beställts. Den andra är "Damage Control" och är en komediserie som handlar om ett gäng människor som har till uppgift att städa upp efter superhjälterelaterade incidenter. Ett kul koncept och det finns faktiskt en tecknad förlaga. Även här ska en pilot göras.

(Som en liten parentes här planerar DC att göra en liknande serie, "Powerless" för NBC. Serien beskrivs som "'The Offiice' med superkrafter" och handlar om ett försäkringsbolag som får ta hand om superhjälterelaterade incidenter...)

När det gäller Marvels kommande filmer har det knutits lite folk till filmerna. Regissören Taiki Waititi, som är mer känd i komiska sammanhang ("Flight of the Conchords", "What we do in the shadows") är aktuell för "Thor: Ragnarok", vilket känns som ett spännande val, och Joe Robert Cole och F. Gary Gray är möjligen aktuella för "Black Panther" som manusförfattare respektive regissör.

Vi avslutar Marvel-blocket med en liten till på det nästa vi har att vänta från deras universum, Netflix-serien "Jessica Jones" ("A.K.A." har skippats från namnet), som släpper loss sina 13 avsnitt i november. Ett antal minitrailers har släppts och denna tycker jag känns mest spännande...När det gäller DC så har det inte hänt lika mycket. Det känns lite som det är lugnet för stormen med "Batman v. Superman" som nästa rejäla avstamp. En viral satsning med LexCorp i förarsätet har dragits igång och mycket av det övriga snacket har handlat om filmen ska ses som "Man of Steel 2" eller om det i själva verket är mer av en Batman-film... Det återstår att se.

En annan rolig detalj ur deras universum är en intervju med Will Smith som spelar Deadpool i "Suicide Squad". Han menar att han ännu inte träffat Jared Leto som spelar Joker i filmen. "I've never actually met Jared Leto. We worked together for six months and we've never exchanged a word outside of 'Action!' and 'Cut!' I literally have not met him yet. So, the first time I see him will be, 'Hey, Jared. What's up?' He was all in on the Joker", sa Smith i en intervju. Method acting kallas det och det ska bli spännande att se vad Leto gör av rollen. Förhoppningsvis något minnesvärt.Här är det uppdaterade releaseschemat. Nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2016
12/2 - Deadpool (XM)
25/3 - Batman v Superman: Dawn of Justice (DC, JLA)
6/5 - Captain America: Civil War (MCU)
27/5 - X-Men: Apocalypse (XM)
8/7 - Doctor Strange (MCU)
5/8 - Suicide Squad (DC)
7/10 - Gambit (XM)
11/11 - The Sinister Six (SM) - OKLART

2017
Okänt - Kvinnlig superhjälte (SM) - OKLART
3/3 - The Wolverine 2 (XM)
5/5 - Guardians of the Galaxy Vol. 2 (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DC, JLA)
14/7 - Fantastic Four 2 (FF)
28/7 - Spider-Man Reboot (SM, MCU)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
17/11 - Justice League (DC, JLA)

2018
Okänt - Batman-solofilm (CD, JLA)
16/2 - Black Panther (MCU)
23/3 - The Flash (DC, JLA)
4/5 - The Avengers: Infinity War - Part 1 (MCU)
6/7 - Ant-Man and The Wasp (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DC, JLA)

2019

8/3 - Captain Marvel (MCU)
5/4 - Shazam (DC, JLA)
3/5 - The Avengers: Infinity War - Part 2 (MCU)
12/7 - Inhumans (MCU)
14/6 - Justice League 2 (DC, JLA)

2020
3/4 - Cyborg (DC, JLA)
1/5 - Marvel Phase 4-film #1 (MCU)
19/6 - Green Lantern Corps (DC, JLA)
10/7 - Marvel Phase 4-film #2 (MCU)
6/11 - Marvel Phase 4-film #3 (MCU)

TV
2015
2/11 - Supergirl - Säsong 1 (DCTV)
22/11 - Jessica Jones (MCU, DEF)

2016
Okänt - Preacher (DC)
Januari - Agent Carter - Säsong 2 (MCU)
Okänt - Legends of Tomorrow - Säsong 1 (DCTV)
Daredevil - Säsong 2 (MCU, DEF)

OKÄNT ÅRTAL
Iron Fist (MCU, DEF)
Luke Cage (MCU, DEF)
The Defenders (MCU, DEF)
Damage Control (MCU)
Most Wanted (MCU)
Powerless (DCTV)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DC - Hjälte hemmahörande hos DC
JLA - Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum, inte nödvändigtvis relaterade serier
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

favoriten dammas av
Postad: 2015-09-29 09:27:00Rubriken till detta inlägg är dubbeltydligt. Framför allt syftar jag på just märkningen "Favoriten" som var något vi höll på med som mest på DVDKritik.se för hela åtta år sedan då vi varje lördag rotade fram en favoritfilm ur våra personliga samlingar och skrev om den. Det blev några "Favorit"-markerade texter.

I dag dammas märkningen av då jag dammat av en gammal utgången svensk klassiker - "Mannen från Mallorca". Det är en riktig "film som spelats av från tv till ett videoband"-klassiker från min uppväxt. Det fanns några sådana, filmer som man såg om och om och om igen för att man inte hade så mycket annat att titta på.

Anledningen till att filmen dammats av över huvud taget är för att det är den första Leif GW Persson-filmatiseringen och dagens huvudrecension är den senaste GW-filmatiseringen (nåja...) - "Backstrom", som kanske inte blir en klassiker på något vis.


anders jakobson

en lång väg till en recension
Postad: 2015-09-24 07:28:53Vi är ju så lyckligt lottade på DVDKritik.se att vi får recensionsex från filmbolagen och distributörerna. En del bolag skickar ut pressreleaser och så "beställer" vi det vi vill skriva om, medan andra skickar i princip allt de ger ut. I det senare fallet kan det bli riktigt spännande då man som recensent kan upptäcka något man aldrig hade hört talas om tidigare. Ett bra exempel på det var när "Sons of Anarchy - Säsong 1" hamnade i min hand för ungefär fem år sedan. En helt okänd serie för mig och jag var inte direkt sugen på att se tretton avsnitt, men den visade sig vara lysande och blev en liten favorit under en period.

Lite värre är det när säsong 3 (!) av en okänd serie ramlar in. Så var fallet när "Strike Back - Säsong 3" kom för en månad sedan ungefär. Att ge sig in i en serie utan att ha sett de tidigare är ingen bra idé. Det i sig är en uppförsbacke. I och med att vi är några recensenter här på sidan brukar det alltid vara någon som har sett ett avsnitt eller två av en tv-serie och därmed ta sig an uppdraget. Så var det inte denna gång.

Efter lite konfererande med mig själv insåg jag att det var görbart att se de tidigare två säsongerna för att komma ikapp. Det handlade ju ändå bara om 16 avsnitt totalt då första säsongen hade sex avsnitt. Så jag började titta och lagom till att den första säsongen var sedd och jag började skriva på min recension upptäckte jag något som vred upp vinkeln på uppförsbacken ytterligare. Den "säsong 3"-box jag hade var inte alls den tredje säsongen av serien - den var den fjärde... Av någon anledning har numreringen halkat lite snett och den inledande miniserien har blivit säsong 0. Plötsligt hade jag 26 avsnitt att se innan jag kom till de tio som jag egentligen skulle se och recensera...

Men det var bara att bita ihop och kämpa på. Lyckligtvis är "Strike Back" en generellt sett bra serie så det har inte varit någon större plåga direkt, och nu när säsong 3 recenseras ligger även de tidigare tre (!) säsongerna i arkivet!

"Strike Back"
"Strike Back - Säsong 1"
"Strike Back - Säsong 2"


anders jakobson

en pärla som fått ligga till sig i ett år
Postad: 2015-09-16 09:21:31

Dagens nya recension är "Coherence" som är ganska exakt ett år gammal på den svenska DVD och blu-ray-marknaden. Även om vår uppgift är att recensera nya filmer kommer det tillfällen då lite äldre filmer, kanske sådan som inte hans med när de kom eller som helt enkelt ramlade mellan stolarna på ett eller annat vis, trillar ut.

Här har vi ett sådant fall. Filmen är något av en dold pärla i filmutbudet (exakt så uttrycker jag mig i recensionen). Kanske ingen klassiker eller en fempoängarna, men ändå något som jag tycker är värt att föra fram i ljuset trots att filmen numera ligger i reabackarna ett år senare. Desto större anledning att kolla upp den.


anders jakobson

woodyman v. buzzman: dawn of toy story
Postad: 2015-09-04 09:58:07

I mitt nästa liv ska jag viga all tid åt skapa mash-ups. Oavsett vad det gäller. Att kombinera ljudet från en trailer med bilderna (nåja...) från en annan är inget nytt, men det kan bli riktigt kul.

Som här då, där ljudet från "Batman V. Superman: Dawn of Justice" bildsatts med lämpliga bilder från "Toy Story". Resultatet är nästan olidligt spännande...anders jakobson

superhjältefilmsnytt (31)
Postad: 2015-08-11 10:55:08

Fox andra försök med "Fantastic Four" har gått upp på biograferna och verkar tyvärr inte vara filmen som ger karaktärerna ett drägligt liv. Åsikterna är ganska negativa överlag och en av de som gnällt är filmens regissör Josh Trank som twittrade om att han hade en riktigt bra version av filmen för ett år sedan men som genom bolagets påtryckningar förändrats till något sämre.Jag har själv inte sett filmen än så jag kan inte uttala mig. Kanske får Fox bättre tur med "Deadpool" där Ryan Reynolds gör huvudrollen som den superkaxiga antihjälten. En tidig version av karaktären figurerade i "X-Men Origins: Wolverine" där han sedermera förvandlades till tysta Weapon X. I den kommande filmen är Wade Wilson enbart mannen i rött. Här är en red band-trailer som är både grov i munnen och ganska våldsam.Kul att det görs en referens till Reynolds misslyckande som "Green Lantern". "Deadpool" har premiär nästa år och vad jag har förstått kommer Fox även att göra fler "Fantastic Four"-filmer. Kanske är det så att de karaktärerna inte fungerar i filmat format? Det verkar dock inte hindra bolaget från att försöka gång på gång.


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (30)
Postad: 2015-07-14 10:50:18

Det har varit Comic-Con i USA och det brukar alltid betyda drösvis med nyheter, bilder och trailers. Och 2015 är givetvis inget undantag. Dock valde Marvel att inte medverka alls i år, vilket kan ha att göra med att Marvels ägare Disney ville fokusera på "Star Wars"-franchisen i stället.

Årets upplaga av mässan handlade i stället nästan uteslutande om DC Comics och deras kommande filmer. Först brassade de på med en ny och otroligt cool trailer till "Batman v Superman: Dawn of Justice":Här känns det som man får lite mer snurr om storyn och bataljen mellan Batman och Superman grundas i slutfajten i "Man of Steel" där delar av Metropolis smulades sönder, bland annat ett Wayne-hus där vänner till familjen Wayne omkom. Det framgick även under panelen att i den här versionen av DC-universumet är Metropolis och Gotham tvillingstäder (likt San Fransisco och Oakland) där Metropolis är den rika staden och Gotham den fattiga.

I samband med detta blev det klart att Ben Affleck ska regissera en ny Batman-solofilm med sig själv i huvudrollen. Filmen, eventuellt kallad "The Batman", planeras till 2018 mitt emellan de två "Justice League"-filmerna. I någon av dem kan vi räkna med att se en eller fler Green Lanterns då DC annonserat att deras reboot av "Green Lantern" (2020) blir "Green Lantern Corps" och fokuserar på hela den intergalaktiska kåren av Green Lanterns.

DC:s stora trumfkort var dock den första titten på "Suicide Squad", filmen där skurkar bildar en sorts insatsstyrka. I tv-serien "Arrow" har Suicide Squad redan figurerat i några avsnitt men det här är förstås något helt annat. Det tog några dagar innan bilderna släpptes officiellt och fram till dess fanns enbart avfilmningar inför publik och reaktionerna när Jared Leto dyker upp som Jokern i slutet var ganska starka om man säger så. Själv tycker jag det är rätt fräckt att se Joel Kinnaman bredvid Will Smith som om det vore det mest naturliga i hela världen...Nog känns det som DC har hittat en mörk och fin ton i sina kommande filmer.Det var förstås inte bara DC som visade upp superhjältefilmer. Även Fox var där med sina Marvel-karaktärer, framför allt "Deadpool" som är nästa film ut. Rörligt visades och enligt uppgifter ska filmen kännas som "'X-Men'-franchisens 'Guardians of the Galaxy'", det vill säga lite mer skruvad och lite roligare. Känns mycket lovande, och trailern som visades bör komma ut på nätet snart. Även väldigt tidigt material från "X-Men: Apocalypse" visades men det lär inte släppas officiellt.

Utöver det som kom fram på Comic-Con kan följande rapporteras sedan sist:

• Brittiska 19-åringen Tom Holland blir Peter Parker/Spider-man i den andra rebooten, nu under gemensam Sony/Marvel-flagg. I seriernas värld har Spider-Man varit personan för fler personer än Peter Parker, men det blir den klassiska karaktären även denna gång. Figuren ska göra entré i "Captain America: Civil War" som spelas in just nu. Marvels Chief Creative Officer Joe Quesada sa under Comic-Con att Spider-Mans nya dräkt är något extraordinärt. Det återstår att se...

• Uppföljaren till "Guardians of the Galaxy" har fått namnet "Guardians of the Galaxy Vol. 2" för att knyta an till de blandband som figurerar i filmen.

• Säsong två av "Daredevil", planerad till april 2016, kommer att introducera den småknepiga Marvel-karaktären Punisher, som det redan gjorts tre filmer om. Karaktären kommer att spelas av Jon Bernthal, känd som Shane i "The Walking Dead", och sannolikt fortsätter karaktären i en egen serie så småningom.

• "Arrow" och "The Flash"-spinoffen har fått namnet "Legends of Tomorrow" och beräknas att visas under 2016. Förälderserierna drar igång med sin fjärde respektive andra säsong nu i höst.

• Även "Gotham, "Agents of S.H.I E.L.D." och "Agent Carter" återkommer med nya säsonger i höst/vinter. Däremot har DC-serien "Constantine" lagts ned efter sin första säsong.

Med det sagt kan vi titta på det uppdaterade releaseschemat. Nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2015
22/7 - Ant-Man (MCU) - SVENSKA PREMIÄREN
7/8 - Fantastic Four (FF) - SVENSKA PREMIÄREN

2016
12/2 - Deadpool (XM)
25/3 - Batman v Superman: Dawn of Justice (DC, JLA)
6/5 - Captain America: Civil War (MCU)
27/5 - X-Men: Apocalypse (XM)
8/7 - Doctor Strange (MCU)
5/8 - Suicide Squad (DC)
7/10 - Gambit (XM)
11/11 - The Sinister Six (SM) - OKLART

2017
Okänt - Kvinnlig superhjälte (SM) - OKLART
3/3 - The Wolverine 2 (XM)
5/5 - Guardians of the Galaxy Vol. 2 (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DC, JLA)
14/7 - Fantastic Four 2 (FF)
28/7 - Spider-Man Reboot (SM, MCU)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
17/11 - Justice League (DC, JLA)

2018
Okänt - Batman-solofilm (CD, JLA)
23/3 - The Flash (DC, JLA)
4/5 - The Avengers: Infinity War - Part 1 (MCU)
6/7 - Black Panther (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DC, JLA)
2/11 - Captain Marvel (MCU)

2019
5/4 - Shazam (DC, JLA)
3/5 - The Avengers: Infinity War - Part 2 (MCU)
12/7 - Inhumans (MCU)
14/6 - Justice League 2 (DC, JLA)

2020
3/4 - Cyborg (DC, JLA)
19/6 - Green Lantern Corps (DC, JLA)

TV
2015
Okänt - A.K.A. Jessica Jones (MCU, DEF)
Okänt - Supergirl - Säsong 1 (DCTV)
21/9 - Gotham - Säsong 2 (DCTV)
29/9 - Agents of S.H.I.E.L.D. - Säsong 3 (MCU)
6/10 - The Flash - Säsong 2 (DCTV)
7/10 - Arrow - Säsong 4 (DCTV)

2016
Okänt - Preacher (DC)
Okänt - Agent Carter - Säsong 2 (MCU)
Okänt - Legends of Tomorrow- Säsong 1 (DCTV)
Daredevil - Säsong 2 (MCU, DEF)

OKÄNT ÅRTAL
Iron Fist (MCU, DEF)
Luke Cage (MCU, DEF)
The Defenders (MCU, DEF)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DC - Hjälte hemmahörande hos DC
JLA - Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

<< November 2015 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON: