Anders Jakobsons blogg

rapport från en vecka i new york
Postad: 2017-11-16 17:36:24

Förra veckan tillbringade jag i New York och hade en liten höstsemester med min fru. Det är alltid trevligt att vara i denna minst sagt speciella stad. För min del var det femte besöket men blott det andra andra av det längre slaget.

Har jag något DVDKritik.se-relaterat att dela med mig av? Ja, kanske. New York är ju en stad som det inte är några problem att shoppa i, men med en dollar som låg på ungefär 8:50 i kurs gick jag inte bananas. Det blev bara två inköp (av det nördigare slaget), en Pied Piper-mugg ("Silicon Valley") inköpt i HBO Shop (som till 80% bestod av "Game of Thrones"-merch) och en Carrie i Funkos Pop!-figurserie. Jag ville köpa en Pennywise, men de var omöjliga att hitta i de tre olika butiker jag var inne i. Så denna fick bli min första Pop!-figur. Kul!Sist jag var i New York, maj 2016, var jag på 4DX-bio för första gången, och det blev ett nytt besök även denna gång. Ett dyrt nöje som jag ju faktiskt inte blev så imponerad av sist och denna andra gång var nog sista gången jag hostar upp strax över 500 kr för två biobiljetter. Så himla lattjo är det inte med krängande biostol och fysiska specialeffekter. Lyckligtvis var filmen jag såg lysande - "Thor: Ragnarök" är en av de roligaste Marvel-filmerna hittills.

Vad mer? Jag såg kanske en (1) kändis. När vi väntade på ett tunnelbanetåg började en tunnelbanetrummis (ja, sådana finns) att gorma "Spike Lee! Spike Lee is on the train!" lagom till när passagerarna fick kliva in i tåget. Eftersom jag klev in i samma vagn spanade jag bland de övriga resenärerna och såg en välklädd man som kan ha varit Spike Lee. Jag kan inte säga säkert. Utöver det var jag på samma hockeymatch som Diane Lane, men kan inte påstå att jag såg henne.

Till sist, ett ännu dyrare nöje efter 4DX och hockey i Madison Square Garden blev en Broadwaymusikal. Vi gick nämligen och såg långköraren "Lejonkungen". Jag kan inte påstå att jag hade en vulkanisk brinnande längtan efter att se en musikal, men den här har jag ändå haft i bakhuvudet sedan 2011 då skrev jag lite om den i min recension av "Lejonkungen"-blu-ray:en, och det var riktigt maffigt att se den, även om jag inte är någon större fantast av storyn. Kvaliteten på produktionen var otroligt hög.anders jakobson

Åtta år senare: watchmen på nytt
Postad: 2017-10-10 16:14:28

Att superhjältefilmer är något som faller mig på läppen är ingen hemlighet. Nu för tiden känns det som det kommer fem nya per år och så alla tv-serier på det - gillar man genren får man verkligen så det räcker och blir över. Genren har ju funnits i princip lika länge som det funnits superhjältar och haft sina perioder då fler filmer än normalt gjorts men inget går att mäta med dagens läge.

En film som jag vill hävda gjorde något speciellt för genren är "Watchmen", Zach Snyders filmatisering av den hyllade grafiska romanen från 1995 skriven av Alan Moore och tecknad av Dave Gibbons. Jag hade inte år av nostalgiska band till förlagan när filmen kom utan hade köpt och läst den bara några månader innan biopremiären. Det räckte för mig, speciellt som filmen var så sjukt trogen förlagan. Jag såg filmen på bio och sedan 2-3 gånger hemma i samband med de recensioner jag skrivit om filmen men sedan dess har filmen fått vila. Jag har tänkt på den emellanåt och sett att den visats på tv, men jag har väntat på rätt tillfälle att se om filmen. Det tillfället kom häromdagen då jag hittade "Watchmen" i Netflix-appen i telefonen lagom till att jag skulle sova.

Jag kan konstatera följande saker:

1. Filmen håller fortfarande. Tekniken har inte sprungit förbi filmen och det enda som kunde gjorts bättre i dag är att Dr Manhattan sannolikt hade sett lite mer "verklig" ut och att filmen högst troligt hade gjorts i 3D.

2. Storyn håller fortfarande. "Watchman" var ingen vanlig superhjältehistoria från första början och även om lite av essensen av storyn skruvats till för att bli en mer logisk film så är det en fascinerande berättelse som kryper in innanför skinnet.

3. Skådespelarna håller fortfarande. Jeffrey Dean Morgan må ha fått en renässans som praktäckel som Negan i "The Walking Dead - Säsong 7" men som Comedian var han snudd på lika vidrig. Och Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Jackie Earle Haley, Patrick Wilson och Carla Gugino är givetvis även de fortfarande bra.

4. Stilen håller fortfarande. Snyders stiliserade våld, som i det här fallet är extra rått och brutalt, är snyggt skildrat och eftersom att de flesta scenerna plankar Gibbons teckningar är det helt enkelt jävligt tjusigt.

5. Allt håller fortfarande. Ja, "Watchmen" är fortfarande en riktigt bra film, och därför tyckte jag att den här planerade remaken som tv-serie med Damon Lindelof vid rodret känns ytterst onödig. Jag respekterar Lindelof, men den serien känns allt annat än självklar för mig.anders jakobson

grattis stephen king - 70 år i dag!
Postad: 2017-09-21 15:38:00I dag fyller skräckmästaren Stephen King 70 år, och det är bara att lyfta på hatten och buga sig i vördnad för ett långt liv där han berikat mänskligheten med diverse rysningar och kusliga läsupplevelser.

Det är en produktiv herre och film- och tv-branschen har givetvis gjort både sitt bästa och sämsta i otaliga filmatiseringar. Det finns möjligen en hel del att önska om man ska se till en helhetskvalitet, men ändå. Just detta jubileumsår är synnerligen gott för King i film- och tv-väg. Två tv-serier ("Dimman" och "Mr Mercedes"), två biofilmer ("The Dark Tower" och "Det") och två kommande Netflixfilmer ("Geralds lek" och "1922") - det är ju något få andra författare kan bocka av i år.

Vi har recenserat en del av det som filmats, och här har vi alla recensioner i ett trevligt block. Grattis igen!anders jakobson

fast i rick & morty-träsket
Postad: 2017-08-24 09:55:41Jag håller på att se i kapp alla avsnitt av "Rick & Morty", vilket varken är någon speciellt jobbig eller mastig uppgift. Det finns två kompletta säsonger om elva respektive tio 22-minutersavsnitt och säsong 3 pågår just nu så snart är jag i kapp. För tillfället är jag halvvägs in i den andra säsongen.

Den här animerade Adult Swim-serien är som en blandning av "Futurama", "South Park" och "Family Guy". Den förstnämnda för det intergalaktiska hoppandet och alla minst sagt fantasifulla miljöer och figurer, det nästnämnda (?) för råheten i dialogerna och det sistnämnda mest för utseendets skull.

"Rick & Morty" är ett typexempel på en serie jag hört bra om från olika håll och när jag upptäckte att serien fanns på Netflix provtittade jag på piloten och somnade. Några månader senare (= nu!) provade jag på nytt och är hopplöst fast. Det är en extremt underhållande och anarkistiskt befriande serie som väver in en hel del smarta och filosofiska funderingar i de spektakulära äventyren. Inget för barn, men desto mer för vuxna.

Serien började som en liten kortfilm som på sätt och vis gjorde en parodi på "Tillbaka till framtiden"-karaktärerna Doc (Brown) och Marty, som sedan utvecklades till morfar Rick och grabben Morty.

Jag kommer inte att recensera säsongerna så det här är en stark rekommendation till de som ännu inte tittat på denna fin-fina serie. Gör det!


anders jakobson

i arkivet: the leftovers - säsong 2
Postad: 2017-08-15 11:02:25Ibland hinner man inte med att se allt, och speciellt gäller det säsongsboxar som hamnar i "att se senare"-högen. Har man tur hinner man beta av dem allt eftersom, och det har nu skett med "The Leftovers - Säsong 2". Boxen kom i höstas men hanns inte med och i samband med att en mig närastående person ville se serien blev det så att säsong 1 sågs om och sen kunde omgång 2 avverkas tämligen omgående. Jag och denna närastående person håller just nu på och se den tredje säsongen som gick klart på HBO Nordic i början av sommaren.

Men mer om den när det är dags, nu finns 2:an i arkivet i alla fall.


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (45)
Postad: 2017-07-23 16:18:05

Årets upplaga av San Diego Comic-Con har varit denna vecka och som väntat laddade både DC och Marvel de stora kanonerna för att marknadsföra kommande filmer i helt rätt sammanhang. Speciellt var jag intresserad av vad DC skulle berätta under sin panel, för i min förra blogg skrev jag:

Filmerna i DC:s Extended Universe är just nu en enda stor röra. Kanske kan det redas ut och bli lite klarare under Comic-Con i juli? Låt oss hoppas på det.
Exakt det hände och det finns lite nyheter att rapportera. Till att börja med dök ett rykte upp dagarna innan DC:s panel gällande att Ben Affleck påstods ha tröttnat på Batman och skulle "fasas ut" efter "Justice League" och ersättas med en ny skådespelare. Vad som bland annat pekat på detta är att Affleck ursprungligen skulle både regissera, skriva och agera i "The Batman", men har klivit av regissörsstolen och nya regissören Matt Reeves har skrotat Afflecks manus, men väl under panelen dementerade Affleck att han var klar med karaktären.

"Justice League" är ju nästa film ut och en exklusiv och lång trailer visades (och lades direkt upp nätet). Ni som undrat var en speciell karaktär tagit vägen kan fundera lite på vem som faktiskt dyker upp "off camera" sist i videon...Det pratas mycket om att filmens utseende lättats upp lite jämfört med de föregående filmerna och det kan jag hålla med om. Skurken i filmen är en karaktär som heter Steppenwolf som jag inte vet så mycket om.DC visade även bilder från den kommande "Aquaman" (december 2018) och meddelade att den fram till nu så problemfyllda "The Flash"-filmen har fått titeln "Flashpoint" som är en numera klassisk storyline från 2011 där The Flash hamnar i en alternativ verklighet där det mesta som vi känner till kring DC:s hjältar och skurkar inte är sig likt (bland annat är det Bruce Waynes far Thomas som är Batman). Den här storylinen har tidigare adapterats som animerad film ("Justice League: The Flashpoint Paradox", 2013) och inspirerade delvis den senaste säsongen av tv-serien "The Flash". Dessutom ledde den till "The New 52" som var DC:s stora reboot av hela paketet.

Då filmen är planerad till 2020 är inget klart om innehållet men det kan vara en film som skakar om saker och ting - som att ersätta universumet med en annan Batman till exempel.

DC presenterade även de kommande årens titlar utan att ge några specifika detaljer kring datum och liknande (så det är fortfarande lite fladdrigt), men de titlar utöver "Aquaman" och "Flashpoint" som presenterades var: "Shazam!", "Wonder Woman 2", "Suicide Squad 2", "The Batman", "Batgirl", "Green Lantern Corps" och "Justice League Dark". Värt att notera är att tidigare annonserade titlar som "Cyborg", "Justice League 2" och "Gotham City Sirens" inte var med i listan. Även värt att notera är att "Shazam!" som går in i produktion snart har fått en svensk regissör. David F. Sandberg (bilden) som debuterade med "Lights Out" ska göra filmen.

Över till Marvel som givetvis hade ett och annat smaskigt att dela med sig av. Till att börja med en färsk trailer till nästa film i Phase 3 - "Thor: Ragnarok".Personligen tycker jag att den här, tredje Thor-filmen, ser riktigt bra ut. De första två har varit ömsom underhållande och ömsom lite klumpiga. Här känns det lite som humorn från "Guardians of the Galaxy" runnit över och jag gillar verkligen 80-tals-känslan i grafik och ljudeffekter. Ser mycket lovande ut och i november får vi se om filmen håller måttet.

"Thor: Ragnarok" påstås påverka kommande filmers innehåll, men en film som den sannolikt inte påverkar speciellt mycket är "Captain Marvel" där Brie Larsen spelar huvudrollen. Marvel har nämligen avslöjat att filmen utspelar sig runt 20 år innan "Iron Man" (2008) och alltså är en sorts prequel till hela kalaset. Dessutom kommer Samuel L Jackson dyka upp som Nick Fury - med två fungerande ögon! - i filmen. Marvel visade upp lite konceptgrafik till filmen som kommer 2019 och där kunde man se hjältinnan slåss mot utomjordiska skurkar, de så kallade Skrulls, vilket även innebär att denna film knyter an till franchisens kosmiska delar.Inget rörligt visades från filmen, men det gjordes det däremot från "Ant-Man and The Wasp" som precis har börjat filmas. Marvel kunde även annonsera lite nya skådespelare i filmen, mest intressant Michelle Pfeiffer som Janet van Dyne - original-Wasp. Laurence Fishburne spelar skurken Dr. Bill Foster och även Walton Goggins och Hannah John-Kamen gör roller i filmen, som givetvis innehåller samma gäng som sist. Filmen kommer om ganska exakt ett år.

Marvel visade även bilder från "Avengers: Infinity War" och "Black Panther" vars maffiga poster får avsluta denna rapport.PRELIMINÄRA DATUM FÖR DE FILMER SOM NÄMNTS:

• Thor: Ragnarok (MCU) - 3/11, 2017
• Justice League (DCEU) - 17/11, 2017
• Black Panther (MCU) - 16/2, 2018
• Avengers: Infinity War (MCU) - 4/5, 2018
• Ant-Man and the Wasp (MCU) - 6/7, 2018
• Aquaman (DCEU) - 21/12, 2018
• Captain Marvel (MCU) - 8/3, 2019
• Shazam! (DCEU) - 5/4, 2019
• Green Lantern Corps (DCEU) - 24/7, 2020
• Flashpoint (DCEU) - ?, 2020
• Justice League Dark (DCEU) - ?
• The Batman (DCEU) - ?
• Suicide Squad 2 (DCEU) - ?
• Batgirl (DCEU) - ?
• Wonder Woman 2 (DCEU) - ?


anders jakobson

superhjältefilmnytt (44)
Postad: 2017-06-14 11:27:15

Av olika anledningar har det inte blivit något bloggande från min sida i år, och det har gjort att min "Superhjältefilmnytt"-rapportering blivit lidande. Jag får försöka råda bot på det.

Vi börjar med Marvels teaser till "Black Panther". Nu har vi kommit så pass lång in i deras filmuniversum att det kommer att bli ett skifte i vilka karaktärer som kommer att hänga med i framtiden, efter de två kommande "Avengers"-filmerna. Vi fick Doctor Strange förra året och nu (=2018!) väntar Black Panther och senare Captain Marvel.

Med det i åtanke känns denna teaser både fräsch och spännande.Nästa superhjältefilm att räkna med på bio är "Spider-Man: Homecoming" som på förhand känns som den fullträff "Spider-Man"-franschisen hoppats på. Jag är väldigt peppad och det är bekräftat att det ska bli en trilogi med nya Spider-Man, där film nummer 2 schemalagts till 2019.

Även om Spider-Man klivit över till Marvel Studios och Disney så har inte Sony släppt på resten av Spider-Mans värld, och för några år sedan var det tal om spin-off-filmer där bland annat skurken Venom skulle medverka, och nu är det klart att det blir av. "Venom" kommer att ha Tom Hardy i huvudrollen och ytterligare en film som annonserats är "Silver Sable and Black Cat". Dessa filmer kommer inte att ha någon koppling till "Avengers"-franchisen, och huruvida Spider-Man dyker upp i dem återstår att se.

DC:s filmuniversum är fortfarande lite fladdrigt framöver. "Wonder Woman" har blivit en smärre succé och nu gäller det att kvaliteten hålls även framöver. Många av de planerade filmerna har hamnat i någon sorts ingenmansland på grund av avhoppade regissörer och liknande, till exempel "The Flash" som är hårt drabbad. Samtidigt annonserar DC nya titlar som Batman-relaterade "Nightwing" (vilket för oinsatta är namnet på den karaktär sidekicken Robin/Dick Grayson blir när han växer upp) och "Batgirl", där den senare kommer att skrivas och regisseras av Joss Whedon. Whedon har för övrigt kallats in för att ta hand om det sista i "Justice League"-produktionen då Zack Snyder och hans producerande fru Deborah lämnade den efter ett tragiskt dödsfall i den närmaste familjen.

Filmerna i DC:s Extended Universe är just nu en enda stor röra. Kanske kan det redas ut och bli lite klarare under Comic-Con i juli? Låt oss hoppas på det.

"X-Men"-franchisen storsatsar under 2018 med tre titlar, "New Mutants", "Deadpool 2" och "Black Phoenix". Även här känns det som det är en generationsväxling liknande MCU på gång.Tar vi en snabb titt i tv-världen så har samtliga i dag pågående superhjälteserier förlängts med nya säsonger. De fyra serierna i DC:s "Arrowverse" återkommer i höst, precis som "Gotham" och Marvels "Agents of S.H.I.E.L.D." återvänder i januari nästa år. Nya tillskott är DC-serien "Black Lightning" som visas på CW och delvis görs av samma team men lustigt nog inte ingår i "Arrowverse" och på Marvel-fronten kan man i höst se nya "The Inhumans" som kanske ersätter filmen med samma namn, eller inte.

Marvels Netflix-värld tuffar vidare och i höst väntar först miniserien "The Defenders" och sedan "The Punisher" och under nästa år kommer sannolikt nya säsonger av de tre första serierna.

Här är schemat, där nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2017
7/7 - Spider-Man: Homecoming (SM, MCU)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
12/11 - Justice League (DCEU)

2018
16/2 - Black Panther (MCU)
23/3 - The Flash (DCEU)
13/4 - New Mutants (XM)
4/5 - Avengers: Infinity War (MCU)
1/6 - Deadpool 2 (XM)
6/7 - Ant-Man and The Wasp (MCU)
27/7 - Aquaman (DCEU)
5/10 - Venom (SM)
2/11 - Dark Phoenix (XM)

2019
8/3 - Captain Marvel (MCU)
5/4 - Shazam (DCEU)
3/5 - Avengers 4 (titel TBA) (MCU)
14/6 - Justice League sequel (DCEU)
5/7 - Spider-Man: Homecoming sequel (MCU, SM)
1/11 - DC-film (DCEU)

2020
3/4 - Cyborg (DCEU)
1/5 - Marvel Phase 4-film #1 (MCU)
19/6 - Green Lantern Corps (DCEU)
10/7 - Marvel Phase 4-film #2 (MCU)
6/11 - Marvel Phase 4-film #3 (MCU)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN
Guardians of the Galaxy Vol. 3 (MCU) - SANNOLIKT 2020
Inhumans (MCU)
The Batman (DCEU)
Suicide Squad Sequel (DCEU)
Gotham City Sirens (Harley Quinn Spin-off) (DCEU)
Lobo (DCEU)
Man of Steel 2 (DCEU)
Untitled Justice League Dark film (DCEU)
Nightwing (DCEU)
Batgirl (DCEU)
X-Force (XM)
Gambit (XM)
Silver Sable and Black Cat (SM)
Fantastic Four 2 (FF) - EVENTUELLT NEDLAGD
Irredeemable (?)

TV
2017
18/8- The Defenders (MCU, DEF)
26/9 - The Inhumans - Säsong 1 (MCU)
9/10 - Supergirl - Säsong 3 (DCAV)
10/10 - The Flash - Säsong 4 (DCAV)
10/10 - Legends of Tomorrow - Säsong 3 (DCAV)
13/10 - Arrow - Säsong 6 (DCAV)
??/10 - Black Lightning - Säsong 1 (DCTV
OKÄNT - Gotham - Säsong 4 (DCTV)
OKÄNT - The Punisher (MCU, DEF)

2018
Januari - Agents of S.H.I.E.L.D. - Säsong 5 (MCU)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN/PILOTER
Jessica Jones - Säsong 2 (MCU, DEF)
Daredevil - Säsong 3 (MCU, DEF)
Luke Cage - Säsong 2 (MCU, DEF)
Damage Control (MCU) - 2017?
Scalped (DCTV)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DCEU - DC Extended Universe/Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum, inte nödvändigtvis relaterade serier
DCAV - DC:s Arrowverse, relaterade serier
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

Årssammanfattning 2016
Postad: 2017-01-01 10:05:08

Dags för min årliga sammanfattning av det gångna årets tv- och filmkonsumtion. Det här är en lång personlig tradition där jag bokför allt jag ser som kan räknas som långfilm, dokumentär, show, konsert eller tv-serie-säsong. Sedan toppen för några år sedan med nästa 500 sedda titlar på ett år har siffrorna stadigt dalat på grund av olika anledningar. Det kallas visst "livet".

Nåja, 2016 stannade räkneverket på 207 titlar och det blev 139 publicerade recensioner här på sidan. Och bland dessa har jag botaniserat fram de 25 som kändes starkast, och här kommer i alfabetisk ordning...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2016

10 Cloverfield Lane (Science fiction)
Från ett monster till ett annat
- Den minnesvärda monsterfilmen från 2008 fick en uppföljare, eller snarare en "blodssläkting" när tre personer gömde sig från ett okänt hot i en bunker. Men var fanns hotet egentligen? Klaustrofobiskt spännande!

Batman v Superman: Dawn of Justice 3D (Action)
Hur maffigt som helst v Småklumpigt gjort
- Egentligen borde inte DC:s superhjältebatalj platsa på listan, men den är onekligen ett viktigt steg till att Justice League äntligen ska synas i en spelfilm. Ben Afflecks Batman gjorde mig inte besviken och Wonder Woman stal showen.

The Big Short (Drama)
Obegripligt men förtjusande ekonomidrama
- Det kommer en kaosartad ensemblefilm per år och här trängdes de kända ansiktena. Be mig inte redogöra för vad som händer - här är det bara att hänga med när fondförvaltare förutspår en bubbla som vänder upp och ned på allt. Inklusive denna recensent.

Captain America: Civil War 3D (Action)
Vändpunkt i välgjort superhjältekrig
- Marvel lyckades absolut bäst när de lät sina hjältar slåss mot varandra i en minst sagt episk fajt. Captain America och Iron Man tog ställning på var sin sida, men nytillskotten Black Panther och den nätsvingande ynglingen från Queens gjorde filmen.

Creed (Drama)
Arvet går vidare till en annan familj
- Arv och miljö, fader och son, legend och talang – ja, den sjunde Rockyfilmen innehöll många teman utöver de svettiga boxningsscenerna. Stafettpinnen förs vidare till en ny generation och det hela presenterades mycket bra.

The Danish Girl (Drama)
Strålande skådespelarinsatser
- Alicia Vikander kammade hem den första svenska Oscarsstatyetten för bästa kvinnliga biroll på över 40 år, men det var Eddie Redmayne som gestaltade titelns danska flicka i en gripande och imponerande vinnarfilm.

Deadpool (Actionkomedi)
Knappast den traditionella superhjälten
- I en tid när superhjältefilmerna står som spön i backen är det skönt när det kommer en film som inte tar sig själv på allt för stort allvar samtidigt som den gör just det. Ryan Reynolds drömprojekt blev mycket lyckat.

Den lille prinsen (Animerad)
Något alldeles speciellt
- Årets bästa animerade film kom inte från Disney, Pixar eller Illumination, utan det var en rad mindre aktörer som gav liv åt en mycket älskad barnbok, bland annat genom att ge den en rar och tänkvärd inramning. Fantastisk!

En man som heter Ove (Dramakomedi)
Stundtals rolig men hjärtskärande tragisk
- En av modern tids mest älskade svenska romaner blev en både underhållande och gripande film som kryper allt närmare en Oscarsnominering för Sverige. Hannes Holm förvaltade Fredrik Backmans text och Rolf Lassgård gav Ove ett ansikte.

The Fundamentals of Caring (Dramakomedi)
En halvdold pärla i filmutbudet
- I grund och botten var detta en variant på succéfilmen "En oväntad vänskap" men Netflix-originalet hittade en ton och känsla som gjorde den oemotståndlig. Kemin mellan Paul Rudds vårdare och Craig Roberts brukare var perfekt.

Hitta Doris 3D (Animerad)
Bra uppföljare som hittar sin egen karaktär
- Pixar tog upp tråden efter en av sina största succér och lyckades ge oss mer av samma vara samtidigt som det egna äventyret blev individuellt och spännande. Skiftet i huvudrollsfokuset kompletterades av nya roliga karaktärer.

Hush (Skräck)
Tyst terror
- Slashergenren med den tysta mördaren fick en spännande twist i "Hush" där det snarare handlade om det tysta offret när en dövstum kvinna med alla medel försvarar sig mot en babblig mördare. Årets skräckis?

The Intern (Dramakomedi)
Välskriven feel-good av yttersta toppklass
- Robert De Niro gör här en av sina bästa roller på senare tid som sympatisk och smart pensionär som får praktikplats på ett hippt modeföretag. Filmen fyller på feel good-kontot så det räcker och blir över och det enda felet är att filmen tar slut.

Love & Mercy (Drama)
Från djurljud till ett försenat leende
- Paul Dano och John Cusack gestaltar den legendariska musikern och låtskrivaren Brian Wilson under två perioder i hans liv. Dano tar Wilson in i vansinnet och Cusack tar honom ur det. Filmgodis för de som gillar musikbaserade filmer.

The Martian 3D (Science fiction)
Att hämta hem Matt Damon från Mars
- Hur överlever man helt ensam på Mars? Fråga Matt Damon - han vet. Även om filmen är ren fiktion - i alla fall just nu - är det inspirerande att se en person som vägrar ge upp trots att situationen är minst sagt hopplös.

Pawn Sacrifice (Drama)
Ett schackparti mellan stormakterna
- Att schack skulle kunna bli en rafflande filmsport kändes som en riktig högoddsare, men denna lätt paranoida, politiskt grundade thriller om det verkliga mästarmötet mellan Bobby Fischer och Boris Spassky bevisade det.

The Revenant (Drama)
Den typ som överlever
- Nej, Leonardo DiCaprio blev inte våldtagen av en björn under inspelningarna men mycket fick han utsätta sig för för att korrekt gestalta sin karaktärs otroliga kamp för att överleva. En film att se framför brasan - oavsett årstid!

Sing Street (Drama)
En lillebror till Once
- En förtjusande film om en samling ungdomar i 80-talets Dublin som startar ett band och går igenom subgenre för subgenre i takt med att de får nya favoritskivor. Under den charmiga musiken vilar en rar kärlekshistoria.

Spionernas bro (Thriller)
Spännande och välgjort på alla sätt och vis
- Kombinationen Steven Spielberg (regi), Coen-bröderna (manus) och Tom Hanks (huvudroll) var en riktig fullträff i denna kalla kriget-thriller där en amerikansk advokat hamnar i ett delat Berlin för att medla ihop tre utbyten på samma gång.

Spotlight (Drama)
Trovärdigt grävande bland vidrigheter
- En verklighetsbaserad historia från tiden då dagstidningar hade råd med fristående grävredaktioner, som i det här fallet nystar upp en övergreppshärva bland katolska präster som växer sig otäckt stor. Vidrigt men suveränt gestaltat.

Star Wars VII: The Force Awakens (Action)
En nystart med ett ansvar på sina axlar
- Succén var självskriven på förhand. Fortsättningen på rymdsagan fick upp historien till rätt nivå efter den tröga och inte speciellt tillfredsställande prequeltrilogin. Nu kan franchisen utvecklas med talang och värdighet.

Steve Jobs (Drama)
Från Macintosh till iMac på fjorton år
- I ett genialiskt och nytänkande grepp om biografifilmen berättade Danny Boyle och Aaron Sorkin om Apple och Steve Jobs i tre långa scener. Låt gå för att verkligheten inte återges korrekt, men så elegant och smart gjort.

Straight Outta Compton (Drama)
Attitydsfulla pionjärer
- Historien om ett av rapmusikens mest inflytelserika band berättar inte enbart om hur några unga män hittade rätt tillsammans, utan ger även en skrämmande bild av rasismen i 80-90-talets USA, speciellt polisens behandling av den svarta befolkningen.

Stranger Things - Säsong 1 (Science fiction)
80-talets bästa som aldrig gjordes då
- En av Netflix största fullträffar hittills gav oss Steven Spielberg/Stephen King-korsningen vi inte visste fanns. En 80-talsdoftande pärla som kramade ihop referenser från överallt till en gnistrande diamant. En av årets bästa nya serier.

The Walk (Drama)
Svindlande och spännande 400 meter upp
- Många spännande filmer 2016 utspelade sig på hög höjd men ingen fick det att kittla lika mycket i magen som filmatiseringen av lindansaren Philippe Petits vandring mellan World Trade Center-tornen 1974. Inget för höjdrädda!


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (43)
Postad: 2016-12-13 09:56:36

Denna uppdatering av Superhjältefilmsnytt handlar nästan uteslutande om "Spider-Man: Homecoming", den tredje omstarten av Spider-Man-franchisen som nu ÄNTLIGEN ser ut att ha träffat helt rätt. Tom Hollands unga version av Peter Parker debuterade till fansens stora hyllningar i "Captain America: Civil War" och nästa år kommer den första egna filmen. Trailern släpptes i förra veckan och lovade mycket gott och fick så bra mottagande att Sony Pictures direkt annonserade en uppföljare till 2019.

Här har vi den amerikanska trailern, följd av den internationella.

Trailern föregicks av en teaser dagen innan som gick i någon sorts Snapchat-inspirerat utförande, allt för att etablera att det är en betydligt yngre Spider-Man vi har att göra med denna gång. Holland känns verkligen helt rätt i rollen. Här är teasern:I övrigt är det lite stiltje bland filmerna. Det pratas om att "The Batman" ska klämmas in innan "Justice League 2" (vilket jag redan fick med förra gången jag publicerade schemat) men det är lite oklart vilka datum som gäller än så jag låter det vara som det är tills andra uppgifter kommer fram.

När det gäller tv-världen har Marvel annonserat att de kommer att göra en tv-serie av "The Inhumans" 2017. Inhumans har sedan ett par år tillbaka haft en stor del i "Agents of S.H.I.E.L.D." och Marvel har ju haft en "Inhumans"-film planerad sedan länge, men sedan en tid tillbaka borttagen ur schemat. Tv-serien ska INTE vara en ersättning för filmen, och kommer heller inte att vara en spin-off på "Agents of S.H.I.E.L.D.". DC har äntligen premiärsatt sin komedi "Powerless" om en organisation som röjer upp efter superhjältarna.

De pågående tv-serierna har i de flesta fall nu tagit juluppehåll och när det gäller CW:s fyra serier "Supergirl", "The Flash", "Arrow", "Legends of Tomorrow" gjorde man det med flaggan i topp. Även om de tre sistnämnda hade varsitt avsnitt extra innan uppehållet var höstsäsongens höjdpunkt en crossover mellan alla fyra serierna som sträckte sig över tre avsnitt där hjältarna ställdes mot ett utomjordiskt hot. Ett maffigt projekt som genererade CW:s bästa tittarsiffror på flera år.

Innan vi tittar på schemat för 2017 och framåt så måste jag bara dela med mig av en relaterad ordvits...Här är schemat, med nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2017
3/3 - Logan (XM)
5/5 - Guardians of the Galaxy Vol. 2 (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DCEU)
7/7 - Spider-Man: Homecoming (SM, MCU)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
12/11 - Justice League (DCEU)

2018
12/1 - Deadpool 2 (XM)
16/2 - Black Panther (MCU)
23/3 - The Flash (DCEU)
4/5 - Avengers: Infinity War (MCU)
6/7 - Ant-Man and The Wasp (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DCEU)
5/10 - The Batman (DCEU) (inte bekräftat än)

2019
8/3 - Captain Marvel (MCU)
5/4 - Shazam (DCEU)
3/5 - Avengers 4 (titel TBA) (MCU)
14/6 - Justice League sequel (DCEU)
5/7 - Spider-man: Homecoming sequel (XM)
1/11 - DC-film (DCEU)

2020
3/4 - Cyborg (DCEU)
1/5 - Marvel Phase 4-film #1 (MCU)
19/6 - Green Lantern Corps (DCEU)
10/7 - Marvel Phase 4-film #2 (MCU)
6/11 - Marvel Phase 4-film #3 (MCU)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN
Gambit (XM) - SANNOLIKT 2018
Venom (SM)
X-Men: The New Mutants (XM)
Guardians of the Galaxy Vol. 3 (MCU) - SANNOLIKT 2020
Lobo (DCEU)
Fantastic Four 2 (FF) - EVENTUELLT NEDLAGD
Inhumans (MCU)
Irredeemable (?)
Suicide Squad Sequel (DCEU)
Harley Quinn Spin-off (DCEU)
Man of Steel 2 (DCEU)

TV
2017
2/2 - Powerless (DCTV)
17/3 - Iron Fist (MCU, DEF)
26/9 - The Inhumans (MCU)
OKÄNT - The Defenders (MCU, DEF)
OKÄNT - The Punisher (MCU, DEF)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN/PILOTER
Jessica Jones - Säsong 2 (MCU, DEF)
Daredevil - Säsong 3 (MCU, DEF)
Luke Cage - Säsong 2 (MCU, DEF)
Damage Control (MCU) - 2017?
Scalped (DCTV)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DCEU - DC Extended Universe/Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum, inte nödvändigtvis relaterade serier
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (42)
Postad: 2016-11-10 11:14:08

Om man ska vara konkret finns det just nu tre stora superhjältefranchiser inom filmvärlden. Vi har till att börja med det som kallas för DC Extended Universe, filmserien baserad på DC Comics-karaktärer som startade med "Man of Steel", fortsatte med "Batman v Superman: Dawn of Justice" och "Suicide Squad" och har en hel framtid utstakad med tio filmer inom de närmaste fyra åren.

Sen har vi givetvis Marvel Cinemantic Universe som vid det här laget är fjorton filmer in i och med bioaktuella "Doctor Strange", även den med en tydlig framtid planerad där vi under fyra år kan räkna med elva nya filmer.

Den tredje är X-Men-franchisen som får ses som den stora långköraren i sammanhanget då den sedan 2000 genererat tio filmer fördelat på tre trilogier och en enskild film. Franchisen utgår från Marvel Comics men hör inte ihop med Marvels filmuniversum.

Hur ser då framtiden ut för dessa franchiser? Jo, DCEU kämpar fortfarande med att få till en fullträff som tilltalar både kritiker och fans. De tre första filmerna har visserligen varit framgångsrika men även fått mycket kritik från olika håll. Nästa film ut är "Wonder Woman" följt av först "Justice League" och det är två tunga titlar som har goda chanser att bli de filmer franchisen behöver. Utöver det är framtiden lite knagglig, men många filmer ligger fortfarande långt bort i tiden.

När det gäller MCU är framtiden förtäckt av ett hemligt dunkel. Sedan en längre tid har Marvel annonserat tre datum 2020 men inte gått ut med några titlar. Inte heller den fjärde "Avengers"-filmen (2019) har fått någon titel än och detta kan ha att göra med att eventuella titlar skulle vara spoilers på vad som blir utfallet av "Avengers: Infinity War" (2018). Jag tycker att detta låter lite knäppt då man sannolikt inte kan vänta tills 2018 för att annonsera dessa titlar. Samtidigt kan det ligga något i det. Flera långtidskontrakt med skådespelarna i MCU löper ut och det är mycket troligt att Marvel väljer att skaka om ordentligt i samband med "Infinity War". Älskade karaktärer kan dö, eller ersättas av andra."X-Men"-franchisen har kört in i en liten återvändsgränd. "First Class"-trilogin som avslutades med inte helt lyckade "X-Men: Apocalypse" ser inte ut att få någon omedelbar fortsättning. Kontrakten på tunga namn som James McAvoy, Michael Fassbender och Jennifer Lawrence har löpt ut. Dessutom sätter Hugh Jackman spiken i kistan för sin tid som Wolverine i "Logan" nästa år. Allt hopp ligger på "Deadpool" som gjorde braksuccé från nästan ingenstans. Tyvärr har "Deadpool 2" drabbats av en del strul, men Fox som har rättigheterna blickar redan fram emot "Deadpool 3" där de planerar att introducera X-Force, en lite mer militäraktig version av X-Men. Detta har varit på gång ett tag och det känns ganska smart att introducera dem via en "Deadpool"-film. Men då gäller det förstås att "Deadpool 2" blir bra...Men... Spider-Man då, kanske någon undrar. Ja, karaktären Spider-Man återuppstod i sin tredje filmversion i "Captain America: Civil War" vilket gjorde att figuren tillhör MCU samtidigt som den inte gör det. Sony har fortfarande rättigheterna för distributionen och kommer att ansvara för de solofilmer som kommer att göras, med start i "Spider-Man: Homecoming" nästa år. Tom Holland som spelar Peter Parker nu har avslöjat att han har kontrakt på att göra Spider-Man i sex filmer, tre solofilmer och som bikaraktär i andra Marvel-filmer, där en alltså redan är gjord. Sannolikt är det i de två kommande "Avengers"-filmerna som vi får återse nätkastaren igen.


anders jakobson

<< November 2017 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA