Anders Jakobsons blogg

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (10)
Postad: 2020-08-06 09:58:47Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 10 av 23...

GUARDIANS OF THE GALAXY (2014)
Regi: James Gunn

Kommentar:
Exakt på dagen sex år efter att jag såg "Guardians of the Galaxy" för första gången (på bio) ser jag om filmen i detta omtittningsprojekt. Som film tio är det förstås ett gigantiskt kliv åt sidan från den övriga storylinen, men inom denna rymdopera finns förstås godbitar inför framtiden. The Collector (Benicio Del Toro) berättar om Evighetsstenarna och Thanos (Josh Brolin) lurar i bakgrunden, redo att snart kliva in i handlingen. Grundäventyret om hur fem omaka varelser, däribland en jordbo och ett träd (!), förenas i en enad kamp som slutligen formar dem till ett team, är actionfyllt och spektakulärt och likt "Thor: The Dark World" mer "Star Wars" än MCU, men i det här fallet fungerar det mycket bättre. Dock måste jag säga att efter att ha sett tio MCU-filmer på 15 dagar börjar en viss mättnadskänsla komma krypande. Många episka bataljer blir det...

Kontinuiteten:
The Collector och Thanos nämnde jag och det är ju de som knyter ihop filmen med de tidigare nio. Dessutom kan man, om man tittar väldigt noga, hitta diverse påskägg i The Collectors samling. Vad är det som finns inglasat där? Howard the Duck-referensen i bonusscenen är oväntad smal, även för Marvel.

Daterad eller inte?
Med undantag för att Peter Quill lyssnar på musik där de modernaste låtarna möjligen är från 1988 (vilket förstås är en del av handlingen) så finns det inget som daterar filmen. Jag golvas fortfarande av designen av Knowhere och filmen är vansinnigt snygg i sin helhet.

Fruns kommentar:
Det här var inte var jag väntat mig och inte alls vad jag ville ha heller. Det känns inte som det är samma serie, utan något helt annat. Den föll mig inte i smaken. Dock kan jag säga att sista halvtimmen var helt okej. Min klara favorit var trädet.

Slutknorr:
I och med att jag vet varför det här gänget introduceras här, kan jag förstå min frus förvirring. Förhoppningsvis kommer hon att uppskatta filmen retroaktivt när fler pusselbitar lagts till. Det är ju i och för sig ett tag kvar till dess. Tio sedda, 13 kvar...anders jakobson

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (9)
Postad: 2020-08-05 14:14:16Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 9 av 23...

CAPTAIN AMERICA:
THE WINTER SOLDIER
(2014)
Regi: Anthony Russo, Joe Russo

Kommentar:
Efter två förhållandevis svaga MCU-filmer blir det upprättelse när "Captain America: The Winter Soldier" levererar en finfin actionthriller som knyts ihop med den första filmen samt med efterspelet av "The Avengers". Captain America och Black Widow jobbar för S.H.I.E.L.D. och tar sig an extra knepiga uppdrag och det är en fröjd att se Captain America in action. Visserligen är han supersoldat men ändå mer jordnära jämfört med Iron Man och Thor. I denna film skakas S.H.I.E.L.D. om ordentligt samtidigt som en synnerligen effektiv lönnmördare orsakar oro, inte minst hos Captain America när identiteten på The Winter Soldier blir känd. Mycket bra!

Kontinuiteten:
Många trådar till det förflutna finns med här, som den oväntade konklusionen på Bucky Barnes öde. Vi får även mer av Black Widow samt att The Falcon, Sam Wilson (Anthony Mackie) introduceras. Bonusscenen ger även en föraning om framtiden. Detta är även den första filmen där brödraparet Russo stått för regin och duon Christopher Markus och Stephen McFeely skrivit manus - en kombination som framöver ska stå för filmseriens bästa delar.

Daterad eller inte?
Åter igen inget att direkt nämna. I en scen gör Captain America anteckningar om saker han behöver kolla upp för att fylla i kunskapsluckorna, vilket kanske är en lista som skulle haft lite andra inslag i dag. Själva sidan med anteckningar ändrades i olika delar av världen för att bli mer ”lokal” för publiken.

Fruns kommentar:
Äntligen är vi tillbaka på banan igen! Jag gillar den här typen av film skarpt och att att Captain America och Black Widow teamar ihop sig. Jag gillar även tvisten med Bucky och andra spår som leder tillbaka till 40-talet. Det är en del riktigt snygga tekniska lösningar i filmen, till exempel när Black Widow tar en annan persons ansikte.

Slutknorr:
Det som slår mig vid dessa återbesök i MCU är vilka stora skådespelare som gjort inhopp i serien. I denna ser vi självaste Robert Redford i en tung roll. Det är ju ändå lite coolt. Snart är vi dessutom halvvägs i projektet. Nio sedda, 14 kvar...anders jakobson

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (8)
Postad: 2020-08-04 16:07:27Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 8 av 23...

THOR: THE DARK WORLD (2013)
Regi: Alan Taylor

Kommentar:
Jag minns att när jag klev ur biosalongen efter att ha sett "Thor: The Dark World" så var det med en "meh"-känsla. Likt "Iron Man 3" är det ingen favorit. Det är en klumpig och mörk science fiction-historia vars poäng är att föra dynamiken mellan Thor och Loke vidare efter "The Avengers" samt att introducera Etern som en beståndsdel i något större. Äventyret i "Thor: The Dark World" är för stort på något sätt. Det känns mer som en "Star Wars"-film än som en del i MCU, och även om det kommer mer av den varan om några filmer, är "Thor: The Dark World" en av de klart sämsta filmerna i serien.

Kontinuiteten:
En skådespelare är utbytt från "Thor". Den musketörliknande Fandral spelas nu av Zachary Levi, vilket gör Levi till en av de där unika personerna som varit med i två parallella superhjältefranchiser (han är ju Shazam hos DC). Ingen större grej, förstås.

Daterad eller inte?
Det finns ingenting som direkt pekar på teknik som åldrats dåligt. Specialeffekterna är bra och framför allt imponeras jag av alla designer på både miljöer, karaktärer och prylar. Man kan absolut säga att Thor-filmerna visuellt inte liknar mycket annat.

Fruns kommentar:
Den här typen av film är lite för mörk för min personliga smak och jag är inte så förtjust i den. Det är för mycket sci-fi. Men återigen vill jag lyfta Tom Hiddleston som är helt fantastisk. Jag stör mig på Kat Dennings Darcy vars repliker bara är töntiga. Filmen är den sämsta hittills, den passade mig inte alls.

Slutknorr:
Som sagt, detta är ingen favorit, men glädjande nog väntar en rad betydligt bättre filmer så det är bara att tugga i sig att denna historia på något vis är nödvändig för att komma vidare med vissa karaktärer och små beståndsdelar i det större. Åtta sedda, 15 kvar...anders jakobson

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (7)
Postad: 2020-08-02 11:59:36Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 7 av 23...

IRON MAN 3 (2013)
Regi: Shane Black

Kommentar:
Jon Favreau var inte nöjd med hur han tvingades modellera "Iron Man 2" utifrån studions önskemål och fortsatte inte som regissör, men är givetvis kvar som bifiguren Happy, vilket man tackar för. Likt tvåan är detta en film där storyn utgår från misstag från förr. Ett svek drygt tio år tidigare får konsekvenser för Tony Stark som inte mår helt bra i denna film. Fans av serietidningarna kunde gotta sig åt att skurken The Mandarin var med i filmen, men blev de helt nöjda med hur han användes? När "Iron Man 3" kom blev jag lite orolig för vilken riktning den faktiskt pekar mot. Tony Stark verkar vara färdig med sin karaktär, men riktigt så blev det förstås inte.

Kontinuiteten:
Å ena sidan tycker jag att filmen tappar lite av The Avengers-kopplingen, men å andra sidan gör den ju inte alls det eftersom Tony Starks mående är direkt kopplat till vad han var med om i den föregående filmen (och bonusscenen knyter ihop det ytterligare). Att använda PTS som en del av storyn är bra. Sen är det ju kul att se Yinsen (Shaun Toub) i flashbacken till 1999 i och med att Yinsen själv hänvisade till detta möte i "Iron Man".

Daterad eller inte?
Jag vet inte om jag ska se detta som ett bevis på att filmen är daterad, men i en sekvens sitter en teknikosäker Happy och inte vet hur han ska vända på skärmen på sin läsplatta. Det ligger kanske mer i karaktären än i helheten, men det är ändå något som pekar på att användandet av videosamtal och liknande var lite nytt.

Fruns kommentar:
Det var skönt med en vanlig actionfilm efter förra filmen. Jag behövde ett litet break från alla konstigheter och då fungerade en bra underhållande actionfilm.
Pepper Potts tog tillbaka lite av sitt gamla jag här, vilket gör det ännu märkligare hur hon var i förra filmen. Jag gillade även delen där Tony samspelar med den lilla pojken.

Slutknorr:
"Iron Man 3" är ingen favorit i sviten. Den har visserligen vissa bra inslag men i ett större perspektiv känns det mer som ett sätt att komma vidare. Jag gillar biten i filmen där Tony tillverkar engångsvapen av vanliga föremål man kan hitta i en järnhandel. I det stora hela läggs det fokus på hans kreativa ådra - mekanikern. Men filmen är som sagt ingen favorit. Sju sedda, 16 kvar...anders jakobson

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (6)
Postad: 2020-08-01 12:58:57Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 6 av 23...

THE AVENGERS (2012)
Regi: Josh Whedon

Kommentar:
Milstolpe nr 1, finalen på MCU Phase 1, "The Avengers"! När man ser om filmerna nästan en per dag blir det förstås inte samma grej som de fyra år det tog mellan "Iron Man" och "The Avengers" men inte mindre härligt att vara framme för det! I och med denna film går MCU in i en ny riktning. Filmen är cirka 20 minuter längre än genomsnittet på de tidigare fem filmerna och omfånget känns större på alla sätt och vis. Berättelsen tar mer plats precis som alla hjältar tar mer plats. Det är intressant att det är så många olika viljor och mer eller mindre "själv är bäste dräng"-attityder som ska samsas mot ett allvarligt hot. Men den ursprungliga gruppen bildas här och det är väldigt härligt att se.

Kontinuiteten:
Mark Ruffalo klev in i MCU som ersättare för Edward Norton som inte kom överens med Marvel. Det är så här knappt tio år senare en förändring som är till det bättre. Inget ont om Norton som är en lysande skådespelare, men Ruffalo gör mer av båda rollerna. Trist nog tappar vi en av de skönare bifigurerna när MCU drabbas av sitt första dödsfall. Vi får även i första bonusscenen en föraning om MCU:s stora skurk. Bra plantering.

Daterad eller inte?
Svårt att hitta något som känns mossigt. Effekterna blir bättre och bättre. Hulken-designen är mycket bättre nu jämfört med några år tidigare.

Fruns kommentar:
Egentligen är det lite för mycket ”rädda världen” och det märks att filmen var längre. Finalscenen var för lång. Det var roligt att se alla tillsammans och Tom Hiddleston är en fantastisk skådis och hans Loke är en bra skurk, väldigt creepy. Väldigt rolig scen mellan honom och Hulken. Det känns som det är mer humor i filmen. Trist att Pepper Potts blivit mer av ett kuttersmycke i de få scener hon är med i. Hon är bara snygg och förfärad. Fast jag förstår att hon inte ska vara i fokus.

Slutknorr:
"The Avengers" kvarstår som en av de bästa MCU-filmerna. Den är en fantastiskt fin avrundning på första fasen och man längtar efter nästa gång karaktärerna sammanstrålar. Sex sedda, 17 kvar...anders jakobson

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (5)
Postad: 2020-07-31 12:25:48Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 5 av 23...

CAPTAIN AMERICA:
THE FIRST AVENGER
(2011)
Regi: Joe Johnston

Kommentar:
Likt fallet med Thor var Captain America ingen karaktär jag var inläst på och när det blev klart att filmen skulle utspela sig på 40-talet kunde jag inte förstå hur det skulle hänga ihop med resten. Inga problem för Marvel som löste det galant. [Min ursprungliga recension av "Captain America: The First Avenger"]. Galant är även en bra beskrivning på filmen - att berätta en 40-talshistoria med den tidens formspråk och attityder är ett genidrag. Det som känns pajigt med 40-talet nu ÄR lika pajigt i filmen och actionsekvenserna känns som tillsnyggade versioner av de episodfilmer som gjordes med Captain America och andra filmstjärnesuperhjältar på den tiden. Otroligt smart och så knyts det ihop med filmsvitens nutid på ett fint sett. Just Captain America (Chris Evans) har blivit lite av min favoritkaraktär i MCU och jag är även väldigt förtjust i Hayley Atwells Peggy Carter som den kvinnliga sidekicken. Av de få starka kvinnokaraktär i MCU vid den här punkten, och kanske även generellt, är hon något extra.

Kontinuiteten:
Vi ser ytterligare en version av Howard Stark i filmen, vilket får ses som i sin ordning eftersom Dominic Coopers variant är ett 30 tal år yngre än den som John Slattery spelade i "Iron Man 2". De är dock inte speciellt lika, men i och med att Cooper fick göra rollen i de två säsongerna av "Agent Carter" så känns det väl okej.

Daterad eller inte?
Den inledande biten där Chris Evans huvud digitalt monterats på en klenare killes kropp ser lite konstigt ut. Det känns som något som hade kunnats göras bättre i dag. Jag är heller inte helt förtjust i Red Skulls utseende. Det ser väldigt gummiaktigt ut och onaturligt rött. Jag fattar att det är en fin återskapelse från serierutorna men det ser ändå lite märkligt ut. Frågan är om det hade gått att göras annorlunda?

Fruns kommentar:
Jag förstår varför Captain America är mångas favorit. Han är genomgod och det är lite fint att en är så i den otroliga blandning på folk som det är i filmserien. Jag tycker att filmen var bra. Kul att få bakgrundshistorien till karaktären i och med att jag sett en senare Captain America-film. Jag visste inte att den skulle utspela sig på 40-talet och att filmen inte känns lika tekniskt cool förklaras ju av det. Men trots det har de ändå skapat tekniska prylar som troligtvis inte fanns då men är ”naturliga” här.

Slutknorr:
Nu är mer eller mindre alla spelpjäser samlade inför "The Avengers" och filmsviten börjar ta fart på allvar. Framför allt ska det bli roligt att se karaktärsutvecklingen från och med nu. Än har det bara börjat. Fem sedda, 18 kvar...anders jakobson

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (4)
Postad: 2020-07-29 13:45:49Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 4 av 23...

THOR (2011)
Regi: Kenneth Branagh

Kommentar:
"Thor" var den första MCU-filmen som jag recenserade för DVDKritik.se. Jag minns en viss tveksamhet inför filmen. Karaktären var jag inte inläst på och hela grejen med en asagud som superhjälte var knepig. Men jag blev glatt överraskad på många vis och Thor fungerar absolut som ensuperhjälte. Detta tack vare kombinationen av äventyr i Asgård och på Jorden. Om filmen inte haft en koppling till vår värld hade det mest blivit ett svulstigt sci-fi- och fantasyäventyr. Kenneth Branagh regisserade filmen med en ambition om att göra ett Shakespearianskt familjedrama, vilket det också blev. Filmen introducerar flera nya viktiga karaktärer, inte minst Thor (Chris Hemsworth) och Loki (Tom Hiddleston), men den introducerar även ett försiktigt lager av humor som gör sitt till det hela. En liten föraning av betydligt oförsiktiga lager i framtiden!

Kontinuiteten:
Med facit i handen är det tydligt att vägen mot "The Avengers" stakas upp här och det är många referenser till framtiden. Cliff Barton skymtas i en sekvens och då visste man kanske inte vad det skulle bli av honom. En avvikelse är dock Thors ögonbryn som blekts till denna film. Lite lustigt!

Daterad eller inte?
Lite som jag misstänkte i förra bloggen är det svårt att hitta något som känns daterat i denna film. Det skulle väl kanske vara att Darcy (Kat Dennings) nämner en iPod. Men det är väl det. När det gäller filmens utseende tycker jag att Asgård är snyggt designat - det liknar verkligen inget annat och regnbågsbron Bifrost ser fantastisk ut.

Fruns kommentar:
Det jag tyckte var kul var att de hade med lite mytologi och en karaktär som redan fanns utanför superhjältevärlden, alltså Thor. Jag har även lagt märke till att tjejerna i filmerna inte bara är jävligt snygga utan väldigt smarta också: Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson och nu Natalie Portman. De är inte bara bihang. Jag reagerade även på att frostjättarna var väldigt lika White Walkers från ”Game of Thrones”. När det gäller filmen så var det lätt att förstå hur det skulle gå, men den var mycket bättre än jag hade trott. Jag blev positivt överraskad.

Slutknorr:
Det börjar kännas roligt att se om de här filmerna, speciellt när pusselbitarna ramlar på plats och man kan ana något större. Det peppar mig. Dessutom tycker jag att "Thor" breddar filmsviten stilmässigt och det är ju bara början. Fyra sedda, 19 kvar...anders jakobson

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (3)
Postad: 2020-07-28 09:02:45Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 3 av 23...

IRON MAN 2 (2010)
Regi: Jon Favreau

Kommentar:
En av de mest uppseendeväckande detaljerna kring "Iron Man 2" [recenserad av Lilja när det begav sig] är att det är skådespelaren Justin Theroux ("The Leftovers") som skrivit manuset helt ensam. Det är ett av totalt fyra filmmanus han producerat hittills. Det är lite oväntat. Nåväl, i och med denna film känns det som Marvels filmuniversum börjar ta fart på riktigt. Många nyckelfigurer introduceras i filmen och små pusselbitar och referenser ger föraningar om något större. Robert Downey Jr.:s Tony Stark har blivit dryg på ett nytt vis, men det grundas i att han inte mår speciellt bra. Vem kunde ana att ett hemligt meddelande från hans pappa (nu spelad av John Slattery) kunde få honom att må bättre? Apropå "nu spelad av" så kliver Don Cheadle in i rollen som Rhodey och mer eller mindre stjäl en Iron Man-dräkt. Tydligen var det en dispyt mellan Terrence Howard och Marvel som ledde till karaktärsbytet. Filmens två skurkar, vapenhandlaren Justin Hammer (Sam Rockwell) och Ivan Vanko (Mickey Rourke) är bra, men den bästa karaktären är förstås Scarlett Johanssons Natasha Romanoff. Jag hade glömt bort hur cool hon är i den här filmen.

Kontinuiteten:
Filmen följer "Iron Man" väl men gör det även tydligt att "The Incredible Hulk" har sina uppenbara problem med att vara en del i seriens kontinuitet. Bonusscenen i föregångaren stämmer liksom inte med var den här filmen är när den börjar, och det är som sagt lite uppenbart att det inte är helt hundra. Men strunt samma. Etableringen av S.H.I.E.L.D. och Avengersintiativet är tydligt på gång och bonusscenen blickar snyggt fram mot nästa film.

Daterad eller inte?
Tekniken i filmen känns som den tagit ett par sjumilakliv från förra "Iron Man". Riktigt snyggt och jag bara älskar den den väskan som rymmer hela Iron Man-dräkten. Så coolt! Jag tror det kommer bli svårt att bedöma daterade inslag i kommande filmer från och med nu...

Fruns kommentar:
Jag gillar introduktionen av Scarlett Johanssons karaktär bäst. Det är tufft med coola kvinnor. Jag gillade även Mickey Rourkes skurk. Han var smart och "på riktigt" på något vis. Jag gillade hans uppfinning, elpiskorna. Det var även kul att Iron Man fått något sorts storhetsvansinne.

Slutknorr:
Trots att "Iron Man 2" bygger ut universumet så upplever jag ändå filmen som lite bökig. Det är inte min favoritfilm, om man säger så. Jag läser mig till att Marvel propsade på att filmen skulle innehålla mer material som ledde fram emot den kommande "The Avengers", vilket gjorde att Jon Favreau fick skära ned lite i sin ursprungliga version av storyn. Det märks på något vis, även om det förstås rent historiskt sett är bättre att riktningen ställdes mot något större. Tre sedda, 20 kvar...anders jakobson

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (2)
Postad: 2020-07-27 09:26:22Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 2 av 23...

THE INCREDIBLE HULK (2008)
Regi: Louis Leterrier

Kommentar:
2003 gjorde Ang Lee den första moderna "Hulk"-filmen som får ses som en massiv flopp på många sätt och vis. Därför var denna reboot blott fem år senare [recenserad av Lilja när det begav sig] lite oväntad, men välbehövd eftersom riktningen på karaktären i ett större perspektiv styrdes rätt. Regissören Louis Leterrier ville lustigt nog ha Mark Ruffalo i huvudrollen, men det blev Edward Norton som enligt uppgift var väldigt engagerad i filmens story och manus. Jag var lite orolig för att se om denna film, men det är i stora drag en spännande story med ett tydligt driv, inte minst tack vare de trånga brasilianska miljöerna i början av filmen. Norton är bra och det som inte är lika bra är egentligen själva Hulksekvenserna. Stundtals är de riktigt bra där skräck- och monsterdelen av karaktären verkligen kommer fram och Hulken är oväntat brutal, men det landar så småningom i det lite trista "göra småsmulor av en stad"-bataljerna som är ett generellt problem inom genren.

Kontinuiteten:
Ibland debatteras det om att "The Incredible Hulk" egentligen inte ska ses som en del av MCU, och med facit i handen finns det vissa saker i denna film som inte följs upp eller som inte är riktigt som det blir. Det känns lite som att Marvel vid den här punkten planterade vissa små frön till eventuella uppföljare på filmen specifikt (till exempel identiteten på Bettys nya pojkvän och att Samuel Sterns får i sig lite av Banners blod), samtidigt som de jobbade vidare på Avengers-masterplanen, vilket bonusscenen med Tony Stark är det tydligaste exemplet på. Dessutom finns det en stark koppling till Captain America i och med att det är samma supersoldatserum som används i filmen. Men kontinuiteten känns ändå lite småskakig, måste jag säga...

Daterad eller inte?
Det är lite samma situation som med "Iron Man" - mobiltelefoner och liknande är uppenbart "gamla", men vad spelar det för roll? När det gäller filmens specialeffekter så tycker jag att de generellt sett är bra, men själva Hulken är inte lika förfinad som den kommer att bli.

Fruns kommentar:
Jag hade inte så höga förväntningar och var inte så peppad på den, men den var helt okej. Inte lika smart och cool som "Iron Man" och därför inte lika rolig. Lite för mycket ”roooaar!”. De värsta actionscenerna tilltalar inte mig.

Slutknorr:
Jag måste säga att jag tycker att filmen var bättre än jag hade räknat med och jag gillar passningarna till Bill Bixby och Lou Ferrigno och lite andra referenser till tidigare inkarnationer i både tv och tryck. Filmen saknar lite av den humor som kommer fram i senare MCU-filmer och det hade nog lyft den ytterligare. Två sedda, 21 kvar...anders jakobson

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (1)
Postad: 2020-07-23 14:54:07Vintern/våren 2019 såg jag om "Game of Thrones" i sin helhet (inför den sista säsongen) tillsammans med min fru som inte sett serien tidigare. Det var ett roligt projekt och i det sista blogginlägget skrev jag att nästa projekt skulle bli att se om hela Marvels filmuniversum (MCU).

Ett drygt år senare har vi börjat. En graviditet och en period av nyblivet föräldraskap med ingen tid alls till gemensamt filmtittande kom emellan, så att säga... Men nu finns tiden och det är jättekul att inleda detta projekt. Jag har varit sugen länge på att se om filmerna och min fru har bara sett några enstaka mitt i så det blir ett sätt för henne att komma i kapp och fylla i vissa luckor.

För min egen del är det vissa filmer jag gärna vill komma till så snabbt det bara går, men poängen med ett sådant här projekt är att det tar tid och att det är en "resa". Därför har jag tänkt dokumentera upplevelsen här i bloggen. För att göra det lite annorlunda, och samtidigt lättare för mig själv, blir det enligt någon sorts förutbestämd formel. Nu kör vi - film 1 av 23...

IRON MAN (2008)
Regi: Jon Favreau

Kommentar:
Det var Lilja som recenserade "Iron Man" när den kom på DVD hösten 2008. Jag borde ha sett den däromkring också. Det var först tre filmer in i MCU som jag ”tog över”. Jag har alltid sett filmen som en av de riktigt bra superhjältefilmerna som gjorde något seriöst av genren. Filmen håller fortfarande hög klass med mycket spänning och bra underhållning. Filmen blir lite klumpig mot slutet, vilket ligger lite i genrens karaktär, men det var ett kärt återseende och jag blir väldigt peppad på att komma vidare i sviten.

Kontinuiteten:
Med facit i handen känns det som att Marvel hade en masterplan (som kanske inte var lika rejäl som det filmserien växt till) med små korn till framtiden. Dock hade man kanske inte räknat med att Howard Stark skulle få en framträdande roll i kommande filmer då skådespelaren Gerald Sanders "spelar" honom på de fotografier som är med. Han har vi inte sett senare. Även Rhodey spelas av en annan skådespelare jämfört med senare i serien. Jag gillar dock Terrence Howards insats och minns inte varför han lämnade serien. Det får jag tar reda på så småningom.

Daterad eller inte?
Teknologin i filmen när Tony bygger sin dräkt är fortfarande härligt futuristisk men visuellt är det lite klent jämfört med senare i serien. Mobiltelefonerna, om än inga man sett på riktigt, är inga moderna smartphones och känns därmed lite daterade. Vad som dock är mest daterat är när en militär vill ta en selfie med Tony och han säger ”Jag vill inte se bilden på MySpace”...

Fruns kommentar:
Jag tycker att den är svinbra och smart på något sätt, trots att den har några år på nacken. Tony Stark är en väldigt skön karaktär. Filmen fyller i några luckor och dialogen är skön.

Slutknorr:
Kul att vara igång och det ska bli ännu roligare att fortsätta. En film sedd, 22 kvar...anders jakobson

<< Augusti 2020 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (7/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
KOMEDIERNA