Anders Jakobsons blogg

Är detta schwarzeneggers copland eller the wrestler?
Postad: 2015-03-25 17:18:50Arnold Schwarzenegger. Bodybuildern som blev actionhjälte. En man som inte alltid valt sina roller med finess och som emellanåt blivit parodi på sig själv. Men måste det vara så?

Flera av hans kollegor har oväntat gjort roller där de visat upp något annat. När de plötsligt är något mer än en ensidig actionfigur. Sylvester Stallone gjorde det med "Copland" och Mickey Rourke med "The Wrestler". Är det Schwarzeneggers tur nu med zombiefilmen "Maggie"?

Det känns kanske som en zombiefilm inte bör rymma plats för en insats utöver det vanliga, men trailern ger ändå den känslan. Är det nu Schwarzenegger får visa vad han kan? Svensk biopremiär 22 maj.


anders jakobson

the truth is (still) out there
Postad: 2015-03-24 18:40:48"Twin Peaks" är på väg tillbaka i en begränsad tv-serie och nu händer exakt samma sak med "The X-Files". Mulder och Scully tar nästa steg i sin och seriens historia inom kort. Det ska bli sex avsnitt och när dessa ska visas är just nu oklart. Med lite tur innan året är slut, men kanske är nästa år mer troligt.

Seriens skapare Chris Carter sitter fortfarande i förarsätet och kommenterar comebacken på följande vis:

I think of it as a 13-year commercial break. The good news is the world has only gotten that much stranger, a perfect time to tell these six stories.

Som ett stort fan av serien ser jag fram emot denna comeback. Senast vi såg Mulder och Scully var inte så där jättebra, men jag håller ändå tummarna för att det blir bättre den här gången.


anders jakobson

wacka-wacka... Är detta sommarens roligaste film?
Postad: 2015-03-18 14:08:12Vad ska man säga egentligen? Det borde vara världens sämsta idé men jag tycker det är hur kul som helst när klassiska tv-spel (okej, arkad-, video-, whatever...) attackerar mänskligheten. Vem skulle inte få panik om Pac-Man klafsade runt på gator och torg helt bindgalen?

Jag har onödigt höga förväntningar på "Pixels". Hoppas den levererar!


anders jakobson

superhjältefilmnytt (26)
Postad: 2015-03-04 22:34:25

Nu är det mindre än två månader kvar till "Avengers: Age of Ultron" går upp biograferna och för att öka peppet ytterligare skickar Marvel ut trailer #3 till filmen som tack och lov bjuder på nästan uteslutande nya bilder från filmen.

Och riktigt smaskigt blir det absolut sist i filmen då man får se de första rörliga bilderna av Vision... Eller åtminstone hans (dess?) ögon. Fräckt!Något nytt från DC? Ja, Zach Snyder har postat den första bilden på Jason Momoa som Aquaman. Så här hård och för tillfället o-orange ser han ut:I övrigt har de senaste dagarna handlat om att Jared Leto har klippt av sig sitt långa hår inför rollen som Joker i "Suicide Squad". Mystiska bilder har postats på Twitter och Snapchat. All marknadsföring är uppenbarligen bra marknadsföring...


anders jakobson

superhjältefilmnytt (25) - massiv uppdatering!
Postad: 2015-02-10 16:26:14

Tidigt i morse svensk tid var det BREAKING NEWS i superhjältefilmnyttvärlden. Då meddelades det att Spider-Man kommer att dyka upp i "Marvel Cinamatic Universe" - men inte till 100 procent... Sony och Disney har förhandlat och kommit fram till att Spider-Man ska rebootas ytterligare en gång och introduceras helt utan den traditionella origin story-filmen som en bi-karaktär i en "MCU"-film, för att sen - i Sonys regi - få en ny, egen film.

Det har tisslat och tasslats om en eventuell övergång till "MCU" ända sedan Marvel presenterade sitt Phase 3-schema för några månader sedan. Mycket har att göra med storyn som ligger till grund för "Captain America: Civil War" där Spider-Man har en stor roll i den tecknade förlagan. Det känns inte som någon högoddsare att det är i den filmen Spider-Man kommer att nyintroduceras, även om det förstås är möjligt med någon cameo redan i sommarens "The Avengers: Age of Ultron".


OBS! Montage!

Efter introduktionen får den "nya" Spider-Man sin första film 28 juli 2017. Vem som ska kliva in i rollen är okänt, men det är i alla fall bekräftat att Andrew Garfield inte får fortsätta som Peter Parker. Det känns förmodligen lite snopet, men inte lika snopet som för vissa andra involverade i Spider-Man-franchisen då den vänts upp och ned i och med detta. Vad som händer med "The Sinister Six" och den kvinnliga superhjältefilm som planerats till 2016-2017 är just nu oklart, men det lär säkert klarna de närmaste dagarna.

Även inom "MCU" blir det förändringar. Den nya Spider-Man-filmen ligger på datumet vikt för "Thor: Ragnarok", så den tredje "Thor"-filmen har flyttats fram till nästa Marvel-slot, och så vidare med bara de två delarna i "The Avengers: Inifinity War" kvar på sina ursprungliga datum. Förloraren här är "Inhumans" som flyttas fram till 12 juli 2019 och därmed eventuellt blir film nummer 1 i Phase 4... Tråkigt nog har grunden för "Inhumans" börjat läggas i den pågående säsongen av "Agents of S.H.I.E.L.D.", men ett halvår hit eller dit kanske inte gör så mycket.

Pust! Det positiva i detta är att det nu finns goda möjligheter att Spider-Man figurerar i fler "MCU"-sammanhang, framför allt i de två nästkommande "The Avengers"-filmerna. Jag har uppdaterat det stora schemat sist i inlägget. Först - lite annat...

KOMMENTARER TILL MCU PHASE 3

Ja, det här borde jag skrivit för tusen år sedan, men det blev för mycket på en gång och för lite tid för fördjupande bloggning, men nu så... När Marvel presenterade sina Phase 3-filmer var det förstås en hel del överraskningar. Några nya, lätt obskyra figurer har tillkommit, och tittar man på utbudet i stort - i kombination med trailern till "Age of Ultron" - känns det som det kan bli en del förändringar i The Avengers uppställning framöver. Man ska inte räkna med att de som heter The Avengers i år är samma som heter det i dubbelmackan 2018-19. Här är trailer #2 förresten:Black Panther är en ny figur som kommer att spelas av Chadwick Boseman. Han kommer att introduceras redan i "Captain America: Civil War" och vara en del av The Avengers framöver. Captain Marvel är historiskt sett ett namn som flera olika karaktärer haft. Titeln har liksom gått i arv, men i "MCU":s version kommer det att vara ett alias för Carol Danvers och därmed bli Marvels första kvinnliga superhjälte som får en egen film. Här kan man ju reagera då det hängt en "Black Widow"-film i luften rent logiskt hur länge som helst. Men så blev det inte.

"Inhumans" är dock kanske mest obskyra i sammanhanget och kommer att bli ett helt nytt kapitel för Marvel. I korta drag är det en samling supermänniskor som tillhör den mer kosmiska delen av Marvels universum. Ledaren heter Black Bolt, på svenska känd som Svarta Blixten om jag inte minns fel. Redan nu börjar några Inhumans dyka upp i "MCU". Dels i den pågående säsongen av "Agents of S.H.I.E.L.D." och dels i "The Avengers: Age of Ultron" där karaktärerna Quicksilver och Scarlet Witch är Inhumans (och inte Mutanter, som de är i "X-Men"-franchisen).

Nog känns det som det kommer att hända saker inom denna fas.ÖVRIGT NYTT I MARVELS VÄRLDAR

När Phase 3-filmerna presenterades fanns "Doctor Strange" där och kort därpå blev det då äntligen officiellt att Benedict Cumberbatch kommer att göra karaktären. Inget att klaga på där - det kommer att bli kalas.

Efter några minatyrteasers kom trailern till "Ant-Man" för några veckor sedan. Här har vi den:Inom "X-Men"-franchisen har två nya titlar dykt upp. Dels den länge omtalade "Deadpool" med Ryan Reynolds i titelrollen, och dels "Gambit" med Channing Tatum. "Deadpool" har varit på gång hur länge som helst. Reynolds gjorde en variant av karaktären i "X-Men Origins: Wolverine" och det gjordes testinspelningar och filmen lades ned. Men via en läcka blev testinspelningarna plötsligt offentliga och vips hamnade "Deadpool" på tapeten igen. Kul! Även Gambit figurerade i "X-Men Origins: Wolverine", men då spelad av Taylor Kitsch.

DC DÅ?

Inom DC:s filmvärld har det inte hänt speciellt mycket sedan sist. Alla väntar just nu på att få se den första trailern till "Batman v. Superman: Dawn of Justice". I övrigt har det handlat en del om "Suicide Squad" som är en sorts "The Avengers" fast med skurkar, och det som uppmärksammats mest är att Jared Leto har fått den otacksamma/hedervärda uppgiften att gestalta The Joker...

Inom deras tv-värld tuffar både "Arrow" och "The Flash" på för fulla muggar och det är bara en tidsfråga innan vi får se Brandon Routh i sin A.T.O.M.-dräkt i båda serierna. En färsk bild - den här till höger -visar upp honom i alla sin prakt och nog ser det läckert ut.

"Gotham" tuffar också på och "Constantine" går i mål nu, med en lite oklar framtid. Det pratas om att serien ska byta kanal och namn till SyFy respektive "Hellblazer". Framtiden lär visa det.

Så där! Nu tittar vi äntligen på schemat. Nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2015
1/5 - The Avengers: Age of Ultron (MCU)
19/6 - Fantastic Four (FF)
17/7 - Ant-Man (MCU)

2016
12/2 - Deadpool <(XM)
25/3 - Batman v Superman: Dawn of Justice (DC, JLA)
6/5 - Captain America: Civil War (MCU)
27/5 - X-Men: Age of Apocalypse (XM)
8/7 - Doctor Strange (MCU)
5/8 - Suicide Squad (DC)
7/10 - Gambit (XM)
11/11 - The Sinister Six (SM) - OKLART

2017
Okänt - Kvinnlig superhjälte (SM) - OKLART
3/3 - The Wolverine 2 (XM)
5/5 - Guardians of the Galaxy 2 (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DC, JLA)
14/7 - Fantastic Four 2 (FF)
28/7 - Spider-Man Reboot (SM, MCU?)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
17/11 - Justice League (DC, JLA)

2018
23/3 - The Flash (DC, JLA)
4/5 - The Avengers: Infinity War - Part 1 (MCU)
6/7 - Black Panther (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DC, JLA)
2/11 - Captain Marvel (MCU)

2019
5/4 - Shazam (DC, JLA)
3/5 - The Avengers: Infinity War - Part 2 (MCU)
12/7 - Inhumans (MCU)
14/6 - Justice League 2 (DC, JLA)

2020
3/4 - Cyborg (DC, JLA)
19/6 - Green Lantern (DC, JLA)

TV
2015
3/3 - Agents of S.H.I.E.L.D. - Säsong 2b (MCU)
10/4 - Daredevil (MCU, DEF)
Okänt - iZombie (DC)
Okänt - Preacher (DC)

Okänt årtal
A.K.A. Jessica Jones (MCU, DEF)
Iron Fist (MCU, DEF)
Luke Cage (MCU, DEF)
The Defenders (MCU, DEF)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DC - Hjälte hemmahörande hos DC
JLA - Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

superhjältefilmnytt (24)
Postad: 2015-02-04 16:03:40

I april utökas Marvels tv-universum med den första av fem miniserier (?) på Netflix när "Daredevils" 13 avsnitt pytsas ut på en gång. Tv-universumet består i dagsläget av "Agents of S.H.I.E.L.D." och "Agent Carter" men utifrån den dagsfärska teasertrailern känns det tydligt att vi har att göra med något annat här."Daredevil" är en personlig favorit sedan 80 och 90-talet där Frank Millers välskrivna epos är sådana jag kan återvända till gång på gång. Jag har däremot undvikt att se om filmen där Ben Affleck spelade den blinda advokaten Matt Murdock som på nätterna blir Daredevil. Jag minns inte speciellt mycket av den, men den gjordes innan seriehjältefilmerna började bli bra så det är mycket på grund av den anledningen som jag låtit bli att se om den.

Men denna Netflix-version kommer jag absolut inte att missa.


anders jakobson

superhjältefilmnytt (23)
Postad: 2015-01-27 22:08:03

Det finns massor att rapportera inom superhjältefilmvärlden just nu, inte minst inom "Marvel Cinamatic Universe", vilket jag borde skrivit massor om redan. Men det får bli en annan gång. Nu handlar det om en annan del av Marvel-världen, nämligen rebooten av "Fantastic Four"-serien, vars första teasertrailer kom i dag.

Det två filmer som gjordes i förra omgången (film #2 recenserad här) lyckades kanske inte så där jättebra att omvandla serien till film, men det som syns i den här teasern känns lovande. Kanske blir det en fullträff, eller åtminstone en fullt godkänd film denna gång.anders jakobson

Årssammanfattning 2014
Postad: 2015-01-01 12:42:21

Ännu ett år är till ända och jag kan summera allt jag sett. Det första och sista jag såg 2014 var svenska tv-serier - "Fröken Frimans krig" och "Viva Hate", och totalt betade jag av 224 filmer, tv-säsonger, dokumentärer eller musikfilmer. Tragiskt nog är detta en siffra som blir lägre och lägre för varje år, men livet är som det är.

Av dessa 224 blev det 166 publicerade recensioner på DVDKritik.se under året som gått, och av dessa 166 har jag valt ut 25. En liten skillnad från tidigare år är att jag direkt uteslöt tv-säsonger, även om några borde varit med på listan ("Breaking Bad - The Final Season" och "True Detective - Säsong 1" till exempel), men det fanns lite för mycket film att uppmärksamma.

Så här är den, listan över...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY UNDER 2014

American Hustle (Drama)
Storspelande utspökad ensemble
- Filmen blev möjligen den stora förloraren under Oscarsgalan, men är hur som helst en rolig och smart film om lurendrejare under 70-talet. Välkända skådespelare ser fördjävliga ut men är fördjävla bra i sina roller!

Anchorman 2 - The Legend Continues (Komedi)
En uppföljare som slår föregångaren totalt
- Jag har fortfarande lite svårt att smälta att uppföljaren till "Anchorman" letade sig in på topplistan, då jag inte alls tyckte om den första filmen. Jag vet inte vad Will Ferrell och Adam McKay gjort, men lyckat blev det!

Bad Words (Komedi)
Bateman är elak i munnen i sin regidebut
- Den mer eller mindre hundraprocentige Jason Bateman långfilmsdebuterade som regissör med elakt roliga "Bad Words" där han själv gjorde huvudrollen som hämndlysten rättstavare. Låter tråkigt, men var jättekul!

Captain America: The Winter Soldier 3D (Action)
En vändpunkt i Marvels filmuniversum
- Tre filmer och en tv-serie i Marvels filmuniversum kom ut på hemmamarknaden under 2014 men det var den andra Captain America-filmen och tv-serien "Agents of S.H.I.E.L.D." som drastiskt utvecklade huvudstoryn. Spännande fortsättning!

Captain Phillips (Action)
Pulshöjande pirataction utan träben
- Tom Hanks fortsätter att leverera minnesvärda insatser. Här har vi en av två verklighetsbaserade karaktärer på listan där han spelar en slug och modig kapten under en nagelbitsspännande kapning. Mycket bra!

Dallas Buyers Club (Drama)
Torka aldrig tårar utan illegala droger
- 2014 var lite av Matthew McConaugheys år. Fina insatser i "Mud", "True Detective" och så både Oscarsstatyett, Golden Globe och en SAG Award för rollen i denna gripande men ändå positiva film. Välförtjänt på alla sätt och vis.

Förr eller senare exploderar jag (Drama)
En kärlekshistoria med stort C
- Årets stora snyftare. En film om ungdomar som inte är en ungdomsfilm. En film om vänskap och kärlek, om liv och död, och om flickan och pojken som möts utan att ha tiden på sin sida. Ladda upp med näsdukar - det behövs!

Godzilla 3D (Action)
Kungen bland alla monster
- Efter indiefilmen "Monsters" kändes det självklart att britten Gareth Edwards skulle få ta "Godzilla" in i framtiden. Med stora tunga kliv klampade tidernas fetaste monster in på biografer och i vardagsrum. Maffigt!

The Grand Budapest Hotel (Komedi)
Snyggt och underhållande komiskt äventyr
- Även om Wes Anderson har sin speciella visuella stil och alltid upprepar sig ur en synvinkel kan jag inte låta bli att älska hans filmer och se fram emot varje ny titel med illa dold iver. "The Grand Budapest Hotel" svek inte!

Gravity (Thriller)
I rymden kan ingen höra dig. Alls.
- Skräck betyder inte alltid monster och blod. Ibland kan det betyda ensam i oändligheten. "Gravity" svävade fritt men höjde pulsen hos var och varannan tittare, när Sandra Bullock kämpade för sitt eget liv i regi av Alfonso Cuarón.

Guardians of the Galaxy 3D (Action)
Lekfullt, roligt och mycket underhållande
- Det som på förhand kändes som en "hopplös" film i Marvels filmuniversum blev i stället en extremt underhållande och ett fräscht komplement som bokstavligt talat vidgar universumet ytterligare. Årets stora överraskning.

Her (Drama)
Nätdejting 2.0
- Den alltid intressanta Spike Jonze gav oss i "Her" en romantisk science fiction-historia om en omöjlig men trovärdig kärlek mellan en man och hans operativsystem. Joaquin Phoenix förmedlade rätt känslor och filmen blev tänkvärd.

Inside Llewyn Davis (Drama)
En vecka i folkmusikerns liv
- En ny film av bröderna Coen är som att återse en kär vän för första gången. Något bekant men helt nytt också. Den här gången satte de sina gemensamma fötter i folkmusikens 60-tal och levererade något som både lät bra och var bra.

Monica Z (Drama)
Fantastiskt, gripande och fritt
- Sverige börjar nu bli riktigt bra på att göra både biografi- och periodfilmer, vilket "Monica Z" är ett ypperligt bra exempel på. Lika ypperligt bra var sångerskan Edda Magnason i titelrollen. Hon var sin roll.

Oldboy (Action)
Obehaglig och rå men smart konstruerad
- Det är väldigt lätt att tycka om en remake om man inte sett originalet. Kanske är original-"Oldboy" ännu bättre och remaken bara en blek kopia? Jag vet inte, men jag gillade Spike Lees version mycket. Rå och smart.

Philomena (Drama)
Må bra-drama med gripande botten
- Det bästa med "Philomena" är inte den gripande verklighetsbaserade historien utan kemin mellan Dame Judi Dench som spelar skinn-på-näsan-tant som bara hon kan och Steve Coogan som galant gjorde en sansad roll. Värt pengen bara det.

Predestination (Science fiction)
Berikande resa genom tid och rum
- Man ska inte leta logik i tidsresefilmer, speciellt om en paradox är inblandad. "Predestination" snurrar till det, men blir en spännande och kanske för de flesta en överraskande historia som med enkla medel gör något rejält och bra.

Rush (Drama)
Rivalitetsdrama på fyra hjul
- "Rush" lyckades med att dels undvika att ställning i Niki Laudas och James Hunts duster på 70-talets Formel 1-banor, och dels skildra dessa duster på ett dramatiskt rafflande vis. Välspelat och riktigt spännande av Ron Howard.

Saving Mr. Banks (Drama)
Thompson och Hanks levererar filmmagi
- Tom Hanks andra minnesvärda insats överskuggas möjligen av Emma Thompson när de gestaltar Walt Disney och P.L. Travers i en utdragen förhandling om att göra film av Mary Poppins. Kunde varit ännu längre på film utan problem!

The Secret Life of Walter Mitty (Dramakomedi)
En livlig fantasi blir ett fantastiskt liv
- Ben Stiller charmade mig när han i rollen som världens tråkigaste man kliver ut ur sitt trygghetsskal och bokstavligt talat låter slumpen leda honom fram. Filmen tänjde på fantasigränserna och det handlade bara om att njuta.

Stockholm Stories (Drama)
En utmärkt svensk multiplottfilm
- Skådespelaren Jonas Karlsson har en parallell karriär som novell- och romanförfattare. I "Stockholm Stories" blev några av hans noveller sammanfogade till en fascinerande och imponerande multiplottfilm. En av årets bästa svenska filmer.

Upside Down (Science fiction)
Upp är ned, ned är upp
- Brister i storyn och logiken åsido - den romantiska science fiction-filmen om två parallella världar som nästan snuddade vid varandra, var ett visuellt spektakel med ett annorlunda tonläge. Märklig och udda på ett positivt sätt.

Vi är bäst! (Drama)
Förtjusande från två gånger Moodysson
- Lukas Moodysson adapterade hustrun Cocos självbiografiska serie om sin egen uppväxt som punktjej under 80-talet. Resultatet blev en charmigt inslag i feministdebatten med ett härligt nostalgiskt skimmer.

The Wolf of Wall Street (Drama)
Fullt ös, medvetslös
- Bara jag tänker på "The Wolf of Wall Street" blir jag smått anfådd. Sällan har en så lång film känts så rasande snabb. En holmgång av sällan skådat slag där Leonardo DiCaprio gestaltar 80-talets yuppievansinne fullt ut.

X-Men: Days of Future Past 3D (Action)
Maffigt äventyr genom tid och rum
- "X-Men"-franchisen hade i princip målat in sig i två olika hörn och då enades båda spåren i ett klassiskt forn- och framtidsäventyr där en ny tidslinje ritades upp. Smart, och nu kan filmserien tuffa på med ny kraft.


anders jakobson

trailer: jurassic world
Postad: 2014-11-26 09:05:11

"Jurassic Park" var ju onekligen en spektakulär film när den kom, och som visade sig hålla rätt bra än i dag när jag såg om den i sin fina 3D-konverterade version.

Nästa år kommer den fjärde filmen i sviten fjorton år efter den förra filmen och utifrån vad som visas i trailern har det inte hänt mycket. För mig känns det som en variant på första filmen fast med Chris Pratt i huvudrollen. Och en dinosauriehaj...

Jag blir milt upphetsad av trailern.anders jakobson

gw:s bäckström utan prickar
Postad: 2014-11-14 15:58:58

Jag läser med stor glädje Leif GW Perssons polisromaner där svinet Evert Bäckström breder ut sig och är en för läsaren underhållande karaktär och för alla andra en urusel polis som halkar runt på ett bananskal och klarar sig mer eller mindre oskadd.

I Sverige gjordes karaktären fullt godkänt av Claes Malmberg i miniserien "En pilgrims död". Nu kommer den amerikanska varianten. GW har berättat om hur han sålt rättigheterna till FOX för en rejäl slant och att han gärna hade sett James Gandolfini i rollen. Nu blev det Rainn Wilson i stället, som är rätt bra på att spela svinaktig.

Trailern till serien är inte så dum, men så mycket mer än en konstigt namn och en svinaktig karaktär kvarstår inte av Bäckström. Här verkar han ju faktiskt vara ett geni trots allt, vilket inte direkt är fallet i böckerna.anders jakobson

<< Mars 2015 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON: