Anders Jakobsons blogg

superhjältefilmsnytt (36)
Postad: 2016-05-13 10:54:45

Dags för ett kortare nedslag i superhjältefilmsvärlden. Det rör sig lite, nämligen. Russo-bröderna, som just nu gör succé med "Captain America: Civil War" och härnäst kommer att göra de två kommande "Avengers"-filmerna meddelar att titlarna inte kommer att bli "Infinity War - Part 1" och "Part 2". Anledningen ska vara att Russo-bröderna anser att det är två separata filmer och inte en film delad i två. Det senare är ju ett grepp som man sett mycket av i Hollywood under de senaste åren och det har tydligen inte riktigt gått hem hos publiken som tror sig bara få en halv film.Nya titlar kommer annonseras inom kort. Kanske lagom till Comic-Con? Där får vi kanske veta vad som händer med den tidigare annonserade "Inhumans"-filmen som nu lyfts bort ur schemat helt och hållet. I och med att filmen låg ganska många år framåt i tiden är ingen skada skedd och kanske kommer det att sluta med att filmen steks helt och hållet.

Det har även rapporterats att Iron Man kommer att dyka upp i "Spider-Man: Homecoming", vilket inte förvånar de som sett "Civil War". Karaktärerna har redan en relation och det känns ganska naturligt att Tony Stark blir en mentor på alla sätt och vis till Peter Parker. Däremot ska Michael Keaton inte längre vara aktuell för skurkrollen.

I DC-lägret är det lite oroligt. "The Flash" (2018) har tappat sin regissör Seth Grahame-Smith och under några dagar ryktades det om att "Aquaman" (2018) också skulle tappa James Wan, men Wan replikerade med några poster på Twitter som signalerade att så inte var fallet. Det återstår dock att se.Ben Afflecks Batman-film ska enligt uppgifter innehålla riktigt många klassiska Batman-skurkar, vilket indikerar på att filmens story kan vara inspirerad av tv-spelet "Batman: Arkham Asylum" (i sin tur inspirerad av serieromanen med samma namn av Grant Morrison och Dave McKean). Fräck idé, tycker jag som läst boken men inte spelat spelet.

Det finns ju en värld utanför Marvel och DC också och Fox kommer att ge ut en film baserad på Boom! Studios serie "Irredeemable". Jag vet inte så mycket om serien men läser mig till att i centrum verkar det finnas en superhjälte under namnet the Plutonian som blivit superskurk i stället. Finska Tommy Wirkola ("Död snö", "Hansel & Gretel: Witch Hunters") står för manuset och Adam McKay ("Anchorman", "The Other Guys") regisserar.

Slänger vi ett öga på tv-världen så är det bara några få avsnitt kvar innan "Arrow", "The Flash", "Legends of Tomorrow", "Gotham" och "Agents of S.H.I.E.L.D." avslutar sina säsonger och tar sommaruppehåll. "Supergirl" har redan gått i mål och väntar på att bli förnyad inför nästa säsong. Dessvärre ser det ut om vi tyvärr har sett det sista av "Agent Carter" och att "Agents of S.H.I.E.L.D."-spinoffen "Most Wanted" inte blir av alls. Ett nederlag för Marvel som tappar tv-mark i och med detta.

Det finns kanske en liten möjlighet att "Agent Carter" får nytt liv hos Netflix, för där frodas Marvel. Netflix har efter succén med "Daredevils" andra säsong beställt en separat "Punisher"-serie som i alla fall löst knyts in i The Defenders-franchisen.Här är det uppdaterade releaseschemat, där det inte hänt så överdrivet mycket sedan sist, men nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2016 (DATUM GÄLLER BIOPREMIÄR I SVERIGE)
18/5 - X-Men: Apocalypse (XM)
3/8 - Suicide Squad (DC)
28/10 - Doctor Strange (MCU)

2017
3/3 - The Wolverine 2 (XM)
5/5 - Guardians of the Galaxy Vol. 2 (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DC, JLA)
7/7 - Spider-Man: Homecoming (SM, MCU)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
12/11 - Justice League Part One (DC, JLA)

2018
12/1 - Deadpool 2 (XM)
16/2 - Black Panther (MCU)
23/3 - The Flash (DC, JLA)
4/5 - Avengers 3 (titel TBA) (MCU)
6/7 - Ant-Man and The Wasp (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DC, JLA)
5/10 - Batman-solofilm (DC, JLA)
OKÄNT - Venom (SM)

2019
8/3 - Captain Marvel (MCU)
5/4 - Shazam (DC, JLA)
3/5 - Avengers 4 (titel TBA) (MCU)
14/6 - Justice League Part Two (DC, JLA)
1/11 - DC-film (DC, JLA)

2020
3/4 - Cyborg (DC, JLA)
1/5 - Marvel Phase 4-film #1 (MCU)
19/6 - Green Lantern Corps (DC, JLA)
10/7 - Marvel Phase 4-film #2 (MCU)
6/11 - Marvel Phase 4-film #3 (MCU)

OKÄNT ÅRTAL
Gambit (XM) - SANNOLIKT 2017
The Sinister Six (SM) - EVENTUELLT NEDLAGD
Kvinnlig superhjälte (SM) - EVENTUELLT NEDLAGD
X-Men: The New Mutants (XM)
Guardians of the Galaxy Vol. 3 (MCU) - SANNOLIKT 2020
Lobo (DC)
Fantastic Four 2 (FF) - EVENTUELLT NEDLAGD
Inhumans (MCU)
Irredeemable (?)

TV
2016
22/5 - Preacher (DCTV)
30/9 - Luke Cage (MCU, DEF)
HÖST - Arrow - Säsong 5 (DCTV)
HÖST - The Flash - Säsong 3 (DCTV)
HÖST - Legends of Tomorrow - Säsong 2 (DCTV)
HÖST - Gotham - Säsong 3 (DCTV)

2017
Iron Fist (MCU, DEF)
The Defenders (MCU, DEF)
Jessica Jones - Säsong 2 (MCU, DEF)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN/PILOTER

Punisher (MCU, DEF)
Damage Control (MCU)
Powerless (DCTV)
Scalped (DCTV)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DC - Hjälte hemmahörande hos DC
JLA - Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum, inte nödvändigtvis relaterade serier
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

bio i fyra dimensioner i usa
Postad: 2016-05-12 16:29:22Jag är just nu i New York och njuter av stadens alla fröjder. Bland annat har jag gått på bio och inte vilken bio som helst utan på en av USA:s fyra 4DX-biografer. Den här tekniken kommer från Sydkorea och är en sorts förstärkt bioupplevelse där en 3D-film utökas med fysiska specialeffekter anpassade till det som visas på skärmen.

Biostolen påminner mer om en massagestol än en klassisk biofåtölj. Den kränger, lutar, skakar och vibrerar, och emellanåt knådas det till i ryggen. I höjd med huvudet sitter två lufthål där det då och då skjuts ut snabba "skott". Framför stolen finns en liten öppning som skickar ut vatten och det kan även komma vatten uppifrån som ett regn. Vidare är salongen utrustad med vindmaskiner, blixar, dofter och rök och vad jag har förstått kan det även komma snö (!) och bubblor i salongen om det passar filmen. Smått vansinnigt.

2009 visades den första 4DX-filmen och tekniken har nått Europa, men inte Skandinavien eller Sverige än. Efter att ha sett en film i det här utförandet är jag inte överdrivet såld. Till att börja med är biljetterna dyra. Nästan 250 kr kostade en biljett, och det är värt för att ta del av spektaklet, men inte för regelbundna biobesök. Sen måste jag säga att det tog ganska bra tid att vänja sig vid stolens vilda krängande. Det var nästan lite turbulens-känsla och det är ju mindre kul.

Innan jag reste till New York kollade jag upp vilken film som visades i 4DX och då var det nya "Djungelboken", men när jag väl kom hit hade tekniken flyttats över till "Captain America: Civil War" vilket inte gjorde mig det minsta, även om jag redan sett filmen hemma i Sverige. Utmaningen blev då att övertala frun att följa med som inte sett en enda film i Marvel Cinamatic Universe. Hur kul är det att se en 2,5 timmar lång film utan att ha de ca tio filmer som föregått den i bagaget? Det visade sig vara kul värre för jag tänkte till och berättade en liten sammanfattning som räckte för att alla förutsättningar skulle vara rätt, och nu vill hon se i kapp det hon missat! Jag ser ett sommarprojekt forma sig...

Jag kan tänka mig att vi har 4DX i Sverige inom fem år, men jag funderar mest på hur en hemmavariant kan se ut. Bion har ju flyttat in hos folk via projektorer, böjda tv-skärmar, 3D-blu-ray och så vidare, så varför inte 4DX?


anders jakobson

teaser trailer: inferno
Postad: 2016-05-11 02:48:13

Dan Browns framgångssaga kom av sig lite när han gav ut "Den förlorade symbolen" som uppföljare till "Da Vinci-koden". Det var en ganska trist sak. Lyckligtvis hittade han ny energi i den senaste boken om Robert Langdon, "Inferno", där gåtknäckandet gäckas av en minnesförlust.

"Den förlorade symbolen" filmades aldrig men i höst kommer "Inferno", återigen med Ron Howard som regissör och med Tom Hanks i huvudrollen. Den första teasertrailern är släppt och säger kanske inte så himla mycket, men berör det diaboliska temat.Recensioner av de tidigare filmerna:
"Da Vinci-koden"
"Änglar och demoner"


anders jakobson

the ring vs the grudge?! vm i japanska spöken
Postad: 2016-04-27 09:56:31

"Freddy vs Jason" är ju ett gammalt klassiskt monstermöte på film, och nu plockar japanerna fram sina värsta spöken och ställer dem mot varandra: Sadako från "The Ring" möter Kayako från "The Grudge"!

...eller någonting, den japanska trailern som släpptes härom dagen har ingen textning så det är inte helt enkelt att lista ut den egentliga handlingen. Ställs spökena mot varandra eller är det en stackars mänsklig huvudperson som dragit en dubbel nitlott?

Smått genialt är det i alla fall, och trailern är läskig. Japansk biopremiär i sommar, resten av världens öde är just nu okänt.anders jakobson

superhjältefilmsnytt (35)
Postad: 2016-04-14 15:01:39

Dags för ett nedslag i superhjältefilmvärlden igen. Det var väldigt länge sedan jag gjorde en sådan här typ av uppdatering, speciellt med det långa schemat sist, men nu mitt emellan "Batman v Superman: Dawn of Justice" och "Captain America: Civil War" kändes det motiverat. Det har dessutom varit en del aktivitet i superhjältefilmvärlden den senaste tiden som en följd av CinemaCon i Las Vegas men de stora nyhetssläppen väntar nog till Comic-Con i juli som vanligt.

Låt oss börja hos Marvel. I veckan släpptes trailern till "Doctor Strange", höstens MCU-film som introducerar magi som en faktor i den här världen. I samband med detta släpptes även den första postern till filmen som är sanslöst läcker. Notera att datumet gäller den amerikanska premiären som är lite senare än den svenska.Vidare har det meddelats att den sedan ganska länge planerade "The Inhumans"-filmen, just nu tänkt som avslutning på Phase 3, troligtvis inte kommer att stanna kvar på det utsatta releasedatumet (12 december 2019) utan senareläggas. Detta ska enligt huvudbossen Kevin Feige har det göra med att vissa andra filmer lagts till i schemat sedan den ursprungliga annonseringen och det har ingenting med att Inhumans som koncept redan nu är väletablerat i "Agents of S.H.I.E.L.D.". Det återstår att se om det blir bara en lätt justering av datum eller om det blir någon annan rockad med de utannonserade Phase 4-filmerna under 2020. Feige har även berättat att en av dessa troligen blir "Guardians of the Galaxy Vol. 3".

Det verkar även som om galaxväktarna kommer att medverka i "Avengers: Infinity Way"-filmerna, vilket inte är så konstigt då regissörerna Anthony och Joe Russo utlovat 67 karaktärer i filmerna. Det kommer att bli två mäktiga filmer, det är helt klart.

Spider-Man som gör entré i MCU i och med "Captain America: Civil War" kommer sannolikt att vara med i "Avengers"-filmerna och den tidigare utannonserade rebooten i Sonys regi har fått namnet "Spider-Man: Homecoming" och etablerar redan i titeln ett "skoltema" helt relaterat till att det är en yngre version av hjälten vi har att göra med. Dealen mellan Marvel och Sony innehåller cameomöjligheter för andra MCU-karaktärer så vi får se vad det kan leda till. Som skurk har Vulture (Gamen) nämnts och det ryktas om att Michael Keaton ska göra rollen. Ett spännande val i så fall.

Stellan Skarsgård kommer inte att vara med i "Thor: Ragnarok" då större delen av filmen enligt rykten inte utspelar sig på jorden. Filmen har beskrivits som en "kompisfilm" där Thor och Bruce Banner/Hulk får det jobbigt i Asgard. Titeln har ju onekligen ett visst mörker inbakat.

Vi avslutar Marvelblocket med ett klipp från "Captain America: Civil War" där Ant-Man blir lite starstruck. Kul!Vidare till DC där "Batman v Superman: Dawn of Justice" blivit en publiksuccé men samtidigt fått blandad kritik. Jag håller själv på att bearbetar den fortfarande... Trots den långa speltiden ryktas det att en tretimmarsversion kommer att gå upp på bio. Denna längre - och våldsammare version - är redan klar för att ges ut som en "ultimate edition" på hemmamarknaden, men det kan alltså bli så att den även går upp på bio. Kanske inte i Sverige men väl i USA.

Mer Batman blir det i alla fall då det nu är klart att Ben Affleck både ska skriva, regissera och agera i en solofilm planerad till hösten 2018. Men mer Batman blir det ju redan i sommar då han är med i "Suicide Squad" som har alla chanser i världen att bli det nya DC-filmuniversumets bästa film hittills (vilket inte är så svårt när det inte finns så många än...) - se bara denna tredje trailer:I övrigt är det lite lugnt i nyhetsflödet. Det har pratats om att "The Flash" och "Cyborg" möjligen kommer att kombineras. Sammanhanget där detta kommit fram är lite otydligt och kan antingen betyda att karaktärerna kommer att samarbeta extra mycket i Justice League-sammanhang, eller att Cyborg kommer att ingå i The Flash-filmen (vilket i så fall kanske betyder att Cyborg-filmen utgår). Det är luddigt och oklart, men är kanske ett typexempel på information som kommer att utvecklas under Comic-Con.

I tv-sammanhang dominerar DC med sina serier just nu. Det så kallade "Arrowverse" med utgång från "Arrow" har ju spridit sig till spin-off-serierna "The Flash" och "Legends of Tomorrow", men under våren har The Flash sprungit över till "Supergirl" och på så sätt utökat universumet ytterligare, detta trots att "Supergirl" inte visas på samma kanal. Det här typen av lätt breddning gjorde i och för sig "Arrow" redan tidigt i den pågående säsongen då John Constantine från den nedlagda "Constantine" medverkade i ett minnesvärt avsnitt. Det finns en lekfullhet i det här tv-universumet som är tilltalande.

I Sverige ser man superhjälteserien bäst på Kanal 11 och Netflix som är primärt hem för "Legends of Tomorrow" samt Marvels "Agent Carter" och givetvis "Defenders"-franchisen.

Med det sagt stänger vi butiken och bjuder på uppdaterade releaseschemat. Nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2016 (DATUM GÄLLER BIOPREMIÄR I SVERIGE)
27/4 - Captain America: Civil War (MCU)
18/5 - X-Men: Apocalypse (XM)
3/8 - Suicide Squad (DC)
28/10 - Doctor Strange (MCU)

2017
3/3 - The Wolverine 2 (XM)
5/5 - Guardians of the Galaxy Vol. 2 (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DC, JLA)
7/7 - Spider-Man: Homecoming (SM, MCU)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
12/11 - Justice League Part One (DC, JLA)

2018
12/1 - Deadpool 2 (XM)
16/2 - Black Panther (MCU)
23/3 - The Flash (DC, JLA)
4/5 - Avengers: Infinity War - Part 1 (MCU)
6/7 - Ant-Man and The Wasp (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DC, JLA)
5/10 - Batman-solofilm (CD, JLA)
OKÄNT - Venom (SM)

2019
8/3 - Captain Marvel (MCU)
5/4 - Shazam (DC, JLA)
3/5 - Avengers: Infinity War - Part 2 (MCU)
12/7 - Inhumans (MCU) - KOMMER SANNOLIKT ATT FLYTTAS
14/6 - Justice League Part Two (DC, JLA)
1/11 - DC-film (DC, JLA)

2020
3/4 - Cyborg (DC, JLA)
1/5 - Marvel Phase 4-film #1 (MCU)
19/6 - Green Lantern Corps (DC, JLA)
10/7 - Marvel Phase 4-film #2 (MCU)
6/11 - Marvel Phase 4-film #3 (MCU)

OKÄNT ÅRTAL
Gambit (XM) - SANNOLIKT 2017
The Sinister Six (SM) - EVENTUELLT NEDLAGD
Kvinnlig superhjälte (SM) - EVENTUELLT NEDLAGD
X-Men: The New Mutants (XM)
Guardians of the Galaxy Vol. 3 (MCU) - SANNOLIKT 2020
Lobo (DC)
Fantastic Four 2 (FF) - EVENTUELLT NEDLAGD

TV
2016
22/5 - Preacher (DCTV)
30/9 - Luke Cage (MCU, DEF)
HÖST - Arrow - Säsong 5 (DCTV)
HÖST - The Flash - Säsong 3 (DCTV)
HÖST - Legends of Tomorrow - Säsong 2 (DCTV)
HÖST - Gotham - Säsong 3 (DCTV)

2017
Iron Fist (MCU, DEF)
The Defenders (MCU, DEF)
Jessica Jones - Säsong 2 (MCU, DEF)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN/PILOTER

Damage Control (MCU)
Most Wanted (MCU)
Powerless (DCTV)
Scalped (DCTV)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DC - Hjälte hemmahörande hos DC
JLA - Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum, inte nödvändigtvis relaterade serier
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

trailer: doctor strange
Postad: 2016-04-13 08:40:40

När man som mest håller på att ladda upp inför Marvels interna holmgång i "Captain America: Civil War" vilken har biopremiär om ett par veckor kommer den första trailern till höstens Marvelfilm där vi äntligen får se Benedict Cumberbatch som Doctor Stephen Strange.

Jag är inte inläst på karaktären men har ett litet hum om doktorn som får tillgång till en magisk dimension (typ). Förhandssnacket har vittnat om att "Doctor Strange" ska skilja sig mycket från tidigare Marvelfilmer och utifrån trailern känns det självklart. Marvel goes "Inception"?

Cumberbatch är ju en personlig favorit så det här känns redan nu som en given succé.anders jakobson

rogue one-trailern ger pepp
Postad: 2016-04-07 14:11:07

Från och med snart DVD/BD-aktuella "Star Wars: The Force Awakens" kommer vi att bombarderas med nya filmer regelbundet. Episod 8 och 9 kommer med tvåårsmellanrum men mellan "Saga"-filmerna kommer separata filmer som inte utgår i från Skywalker-familjen.

Först ut är "Rogue One: A Star Wars Story" som kommer i december. I dag släpptes teasertrailern och det börjar knorra behagligt i "Star Wars"-tarmen...För regin står Gareth Edwards som gått från debuten "Monsters" via "Godzilla" till "Star Wars"-världen. Inte illa.

Det ska för tydlighetens skull poängteras att "Rogue One" tidsmässigt utspelar sig mellan Episod 3 och Episod 4, det vill säga långt tidigare än "The Force Awakens".


anders jakobson

Äntligen är nya spider-man här!
Postad: 2016-03-10 18:27:39

Det har suttit långt inne och det sitter långt inne även i denna splitter nya trailer för "Captain America: Civil War". Till slut gör han entré, den tredje filmversionen av Spider-Man, nu med Marvel Studios som delägare.

Den här filmen är så fylld av hjältar att den nästan borde heta "The Avengers 3" (utöver Spider-Man är Black Panther ett nytt tillskott) men det är Captain America som står i fokus och när filmen rullat klart kan vi räkna med att det har hänt mycket med med filmfranchisen som lär påverka de kommande filmerna...

Tills dess, säg hej till Spider-Man...anders jakobson

cloverfield 2 eller inte?
Postad: 2016-01-15 09:49:44

I allra största hemlighet har en film producerats som tros vara en sorts uppföljare till monsterfilmen "Cloverfield". Det är samma produktionsbolag, J.J. Abrams Bad Robot, och i dess titel återfinns "Cloverfield" i samma typsnitt.

Filmen heter "10 Cloverfield Lane" och har en påtaglig "Lost"-känsla i sin första teasertrailer. Här är den:Filmen ska ha producerats under namnet "Valencia" och även under namnet "The Cellar" och berättar historien om en ung kvinna som vaknar upp efter en bilolycka och befinner sig i en källare där en man säger att han räddat henne från en kemisk attack som gjort omgivningen omöjlig att leva i. Som synes av trailern tar sig kvinnan ut från källaren för att se... ja, vadå?

J.J. Abrams beskriver filmen som en "släkting" till "Cloverfield", så det återstår att se hur sammankopplade de är. Namnet och speciellt typsnittsvalet indikerar ju det. I mars kommer filmen och då får vi förhoppningsvis veta det.


anders jakobson

r.i.p. david bowie
Postad: 2016-01-11 16:17:09

Ingen har väl missat nyheten om att David Bowie gått bort i sviterna av en långdragen cancer. Bowies avtryck inom pop- och rockvärlden - en karriär som började redan på 60-talet - är väldokumenterad och det går i dag att läsa många initierade och personliga texter om Bowie och hans betydelse för många människor.

Bowie hade en liten filmkarriär vid sidan av musicerandet. Hans musik finns i mängder av filmer, men han har även dykt upp i större och mindre roller under åren. Här på DVDKritik.se har vi några av hans roller recenserade.

I halvanimerade "Arthur och Minimojerna" gjorde han rösten till skurken Maltazard (en roll som sedan togs över av Bowies kompis Lou Reed). Inte helt minnesvärt kanske. I "The Prestige" gjorde han en elegant och samlad insats som uppfinnaren Nikola Tesla och i "Extras - Säsong 2" spelade han sig själv och komponerar en extremt elak låt på Ricky Gervais karaktärs bekostnad. Mycket kul.

Men det är som Phillip Jeffries i "Twin Peaks: Fire walk with me" som han gjort starkast intryck hos mig. Sekvensen där Bowie dyker upp som en försvunnen FBI-agent är bland det kusligaste i hela filmen. På YouTube finns ett antal versioner av scenen och denna är den som har bäst kvalitet (men dessvärre franska undertexter).

Vila i frid, David Bowie!anders jakobson

<< Maj 2016 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:


9 HÖJDARE FRÅN APRIL
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA