Anders Jakobsons blogg

superhjältefilmnytt (44)
Postad: 2017-06-14 11:27:15

Av olika anledningar har det inte blivit något bloggande från min sida i år, och det har gjort att min "Superhjältefilmnytt"-rapportering blivit lidande. Jag får försöka råda bot på det.

Vi börjar med Marvels teaser till "Black Panther". Nu har vi kommit så pass lång in i deras filmuniversum att det kommer att bli ett skifte i vilka karaktärer som kommer att hänga med i framtiden, efter de två kommande "Avengers"-filmerna. Vi fick Doctor Strange förra året och nu (=2018!) väntar Black Panther och senare Captain Marvel.

Med det i åtanke känns denna teaser både fräsch och spännande.Nästa superhjältefilm att räkna med på bio är "Spider-Man: Homecoming" som på förhand känns som den fullträff "Spider-Man"-franschisen hoppats på. Jag är väldigt peppad och det är bekräftat att det ska bli en trilogi med nya Spider-Man, där film nummer 2 schemalagts till 2019.

Även om Spider-Man klivit över till Marvel Studios och Disney så har inte Sony släppt på resten av Spider-Mans värld, och för några år sedan var det tal om spin-off-filmer där bland annat skurken Venom skulle medverka, och nu är det klart att det blir av. "Venom" kommer att ha Tom Hardy i huvudrollen och ytterligare en film som annonserats är "Silver Sable and Black Cat". Dessa filmer kommer inte att ha någon koppling till "Avengers"-franchisen, och huruvida Spider-Man dyker upp i dem återstår att se.

DC:s filmuniversum är fortfarande lite fladdrigt framöver. "Wonder Woman" har blivit en smärre succé och nu gäller det att kvaliteten hålls även framöver. Många av de planerade filmerna har hamnat i någon sorts ingenmansland på grund av avhoppade regissörer och liknande, till exempel "The Flash" som är hårt drabbad. Samtidigt annonserar DC nya titlar som Batman-relaterade "Nightwing" (vilket för oinsatta är namnet på den karaktär sidekicken Robin/Dick Grayson blir när han växer upp) och "Batgirl", där den senare kommer att skrivas och regisseras av Joss Whedon. Whedon har för övrigt kallats in för att ta hand om det sista i "Justice League"-produktionen då Zack Snyder och hans producerande fru Deborah lämnade den efter ett tragiskt dödsfall i den närmaste familjen.

Filmerna i DC:s Extended Universe är just nu en enda stor röra. Kanske kan det redas ut och bli lite klarare under Comic-Con i juli? Låt oss hoppas på det.

"X-Men"-franchisen storsatsar under 2018 med tre titlar, "New Mutants", "Deadpool 2" och "Black Phoenix". Även här känns det som det är en generationsväxling liknande MCU på gång.Tar vi en snabb titt i tv-världen så har samtliga i dag pågående superhjälteserier förlängts med nya säsonger. De fyra serierna i DC:s "Arrowverse" återkommer i höst, precis som "Gotham" och Marvels "Agents of S.H.I.E.L.D." återvänder i januari nästa år. Nya tillskott är DC-serien "Black Lightning" som visas på CW och delvis görs av samma team men lustigt nog inte ingår i "Arrowverse" och på Marvel-fronten kan man i höst se nya "The Inhumans" som kanske ersätter filmen med samma namn, eller inte.

Marvels Netflix-värld tuffar vidare och i höst väntar först miniserien "The Defenders" och sedan "The Punisher" och under nästa år kommer sannolikt nya säsonger av de tre första serierna.

Här är schemat, där nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2017
7/7 - Spider-Man: Homecoming (SM, MCU)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
12/11 - Justice League (DCEU)

2018
16/2 - Black Panther (MCU)
23/3 - The Flash (DCEU)
13/4 - New Mutants (XM)
4/5 - Avengers: Infinity War (MCU)
1/6 - Deadpool 2 (XM)
6/7 - Ant-Man and The Wasp (MCU)
27/7 - Aquaman (DCEU)
5/10 - Venom (SM)
2/11 - Dark Phoenix (XM)

2019
8/3 - Captain Marvel (MCU)
5/4 - Shazam (DCEU)
3/5 - Avengers 4 (titel TBA) (MCU)
14/6 - Justice League sequel (DCEU)
5/7 - Spider-Man: Homecoming sequel (MCU, SM)
1/11 - DC-film (DCEU)

2020
3/4 - Cyborg (DCEU)
1/5 - Marvel Phase 4-film #1 (MCU)
19/6 - Green Lantern Corps (DCEU)
10/7 - Marvel Phase 4-film #2 (MCU)
6/11 - Marvel Phase 4-film #3 (MCU)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN
Guardians of the Galaxy Vol. 3 (MCU) - SANNOLIKT 2020
Inhumans (MCU)
The Batman (DCEU)
Suicide Squad Sequel (DCEU)
Gotham City Sirens (Harley Quinn Spin-off) (DCEU)
Lobo (DCEU)
Man of Steel 2 (DCEU)
Untitled Justice League Dark film (DCEU)
Nightwing (DCEU)
Batgirl (DCEU)
X-Force (XM)
Gambit (XM)
Silver Sable and Black Cat (SM)
Fantastic Four 2 (FF) - EVENTUELLT NEDLAGD
Irredeemable (?)

TV
2017
18/8- The Defenders (MCU, DEF)
26/9 - The Inhumans - Säsong 1 (MCU)
9/10 - Supergirl - Säsong 3 (DCAV)
10/10 - The Flash - Säsong 4 (DCAV)
10/10 - Legends of Tomorrow - Säsong 3 (DCAV)
13/10 - Arrow - Säsong 6 (DCAV)
??/10 - Black Lightning - Säsong 1 (DCTV
OKÄNT - Gotham - Säsong 4 (DCTV)
OKÄNT - The Punisher (MCU, DEF)

2018
Januari - Agents of S.H.I.E.L.D. - Säsong 5 (MCU)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN/PILOTER
Jessica Jones - Säsong 2 (MCU, DEF)
Daredevil - Säsong 3 (MCU, DEF)
Luke Cage - Säsong 2 (MCU, DEF)
Damage Control (MCU) - 2017?
Scalped (DCTV)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DCEU - DC Extended Universe/Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum, inte nödvändigtvis relaterade serier
DCAV - DC:s Arrowverse, relaterade serier
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

Årssammanfattning 2016
Postad: 2017-01-01 10:05:08

Dags för min årliga sammanfattning av det gångna årets tv- och filmkonsumtion. Det här är en lång personlig tradition där jag bokför allt jag ser som kan räknas som långfilm, dokumentär, show, konsert eller tv-serie-säsong. Sedan toppen för några år sedan med nästa 500 sedda titlar på ett år har siffrorna stadigt dalat på grund av olika anledningar. Det kallas visst "livet".

Nåja, 2016 stannade räkneverket på 207 titlar och det blev 139 publicerade recensioner här på sidan. Och bland dessa har jag botaniserat fram de 25 som kändes starkast, och här kommer i alfabetisk ordning...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2016

10 Cloverfield Lane (Science fiction)
Från ett monster till ett annat
- Den minnesvärda monsterfilmen från 2008 fick en uppföljare, eller snarare en "blodssläkting" när tre personer gömde sig från ett okänt hot i en bunker. Men var fanns hotet egentligen? Klaustrofobiskt spännande!

Batman v Superman: Dawn of Justice 3D (Action)
Hur maffigt som helst v Småklumpigt gjort
- Egentligen borde inte DC:s superhjältebatalj platsa på listan, men den är onekligen ett viktigt steg till att Justice League äntligen ska synas i en spelfilm. Ben Afflecks Batman gjorde mig inte besviken och Wonder Woman stal showen.

The Big Short (Drama)
Obegripligt men förtjusande ekonomidrama
- Det kommer en kaosartad ensemblefilm per år och här trängdes de kända ansiktena. Be mig inte redogöra för vad som händer - här är det bara att hänga med när fondförvaltare förutspår en bubbla som vänder upp och ned på allt. Inklusive denna recensent.

Captain America: Civil War 3D (Action)
Vändpunkt i välgjort superhjältekrig
- Marvel lyckades absolut bäst när de lät sina hjältar slåss mot varandra i en minst sagt episk fajt. Captain America och Iron Man tog ställning på var sin sida, men nytillskotten Black Panther och den nätsvingande ynglingen från Queens gjorde filmen.

Creed (Drama)
Arvet går vidare till en annan familj
- Arv och miljö, fader och son, legend och talang – ja, den sjunde Rockyfilmen innehöll många teman utöver de svettiga boxningsscenerna. Stafettpinnen förs vidare till en ny generation och det hela presenterades mycket bra.

The Danish Girl (Drama)
Strålande skådespelarinsatser
- Alicia Vikander kammade hem den första svenska Oscarsstatyetten för bästa kvinnliga biroll på över 40 år, men det var Eddie Redmayne som gestaltade titelns danska flicka i en gripande och imponerande vinnarfilm.

Deadpool (Actionkomedi)
Knappast den traditionella superhjälten
- I en tid när superhjältefilmerna står som spön i backen är det skönt när det kommer en film som inte tar sig själv på allt för stort allvar samtidigt som den gör just det. Ryan Reynolds drömprojekt blev mycket lyckat.

Den lille prinsen (Animerad)
Något alldeles speciellt
- Årets bästa animerade film kom inte från Disney, Pixar eller Illumination, utan det var en rad mindre aktörer som gav liv åt en mycket älskad barnbok, bland annat genom att ge den en rar och tänkvärd inramning. Fantastisk!

En man som heter Ove (Dramakomedi)
Stundtals rolig men hjärtskärande tragisk
- En av modern tids mest älskade svenska romaner blev en både underhållande och gripande film som kryper allt närmare en Oscarsnominering för Sverige. Hannes Holm förvaltade Fredrik Backmans text och Rolf Lassgård gav Ove ett ansikte.

The Fundamentals of Caring (Dramakomedi)
En halvdold pärla i filmutbudet
- I grund och botten var detta en variant på succéfilmen "En oväntad vänskap" men Netflix-originalet hittade en ton och känsla som gjorde den oemotståndlig. Kemin mellan Paul Rudds vårdare och Craig Roberts brukare var perfekt.

Hitta Doris 3D (Animerad)
Bra uppföljare som hittar sin egen karaktär
- Pixar tog upp tråden efter en av sina största succér och lyckades ge oss mer av samma vara samtidigt som det egna äventyret blev individuellt och spännande. Skiftet i huvudrollsfokuset kompletterades av nya roliga karaktärer.

Hush (Skräck)
Tyst terror
- Slashergenren med den tysta mördaren fick en spännande twist i "Hush" där det snarare handlade om det tysta offret när en dövstum kvinna med alla medel försvarar sig mot en babblig mördare. Årets skräckis?

The Intern (Dramakomedi)
Välskriven feel-good av yttersta toppklass
- Robert De Niro gör här en av sina bästa roller på senare tid som sympatisk och smart pensionär som får praktikplats på ett hippt modeföretag. Filmen fyller på feel good-kontot så det räcker och blir över och det enda felet är att filmen tar slut.

Love & Mercy (Drama)
Från djurljud till ett försenat leende
- Paul Dano och John Cusack gestaltar den legendariska musikern och låtskrivaren Brian Wilson under två perioder i hans liv. Dano tar Wilson in i vansinnet och Cusack tar honom ur det. Filmgodis för de som gillar musikbaserade filmer.

The Martian 3D (Science fiction)
Att hämta hem Matt Damon från Mars
- Hur överlever man helt ensam på Mars? Fråga Matt Damon - han vet. Även om filmen är ren fiktion - i alla fall just nu - är det inspirerande att se en person som vägrar ge upp trots att situationen är minst sagt hopplös.

Pawn Sacrifice (Drama)
Ett schackparti mellan stormakterna
- Att schack skulle kunna bli en rafflande filmsport kändes som en riktig högoddsare, men denna lätt paranoida, politiskt grundade thriller om det verkliga mästarmötet mellan Bobby Fischer och Boris Spassky bevisade det.

The Revenant (Drama)
Den typ som överlever
- Nej, Leonardo DiCaprio blev inte våldtagen av en björn under inspelningarna men mycket fick han utsätta sig för för att korrekt gestalta sin karaktärs otroliga kamp för att överleva. En film att se framför brasan - oavsett årstid!

Sing Street (Drama)
En lillebror till Once
- En förtjusande film om en samling ungdomar i 80-talets Dublin som startar ett band och går igenom subgenre för subgenre i takt med att de får nya favoritskivor. Under den charmiga musiken vilar en rar kärlekshistoria.

Spionernas bro (Thriller)
Spännande och välgjort på alla sätt och vis
- Kombinationen Steven Spielberg (regi), Coen-bröderna (manus) och Tom Hanks (huvudroll) var en riktig fullträff i denna kalla kriget-thriller där en amerikansk advokat hamnar i ett delat Berlin för att medla ihop tre utbyten på samma gång.

Spotlight (Drama)
Trovärdigt grävande bland vidrigheter
- En verklighetsbaserad historia från tiden då dagstidningar hade råd med fristående grävredaktioner, som i det här fallet nystar upp en övergreppshärva bland katolska präster som växer sig otäckt stor. Vidrigt men suveränt gestaltat.

Star Wars VII: The Force Awakens (Action)
En nystart med ett ansvar på sina axlar
- Succén var självskriven på förhand. Fortsättningen på rymdsagan fick upp historien till rätt nivå efter den tröga och inte speciellt tillfredsställande prequeltrilogin. Nu kan franchisen utvecklas med talang och värdighet.

Steve Jobs (Drama)
Från Macintosh till iMac på fjorton år
- I ett genialiskt och nytänkande grepp om biografifilmen berättade Danny Boyle och Aaron Sorkin om Apple och Steve Jobs i tre långa scener. Låt gå för att verkligheten inte återges korrekt, men så elegant och smart gjort.

Straight Outta Compton (Drama)
Attitydsfulla pionjärer
- Historien om ett av rapmusikens mest inflytelserika band berättar inte enbart om hur några unga män hittade rätt tillsammans, utan ger även en skrämmande bild av rasismen i 80-90-talets USA, speciellt polisens behandling av den svarta befolkningen.

Stranger Things - Säsong 1 (Science fiction)
80-talets bästa som aldrig gjordes då
- En av Netflix största fullträffar hittills gav oss Steven Spielberg/Stephen King-korsningen vi inte visste fanns. En 80-talsdoftande pärla som kramade ihop referenser från överallt till en gnistrande diamant. En av årets bästa nya serier.

The Walk (Drama)
Svindlande och spännande 400 meter upp
- Många spännande filmer 2016 utspelade sig på hög höjd men ingen fick det att kittla lika mycket i magen som filmatiseringen av lindansaren Philippe Petits vandring mellan World Trade Center-tornen 1974. Inget för höjdrädda!


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (43)
Postad: 2016-12-13 09:56:36

Denna uppdatering av Superhjältefilmsnytt handlar nästan uteslutande om "Spider-Man: Homecoming", den tredje omstarten av Spider-Man-franchisen som nu ÄNTLIGEN ser ut att ha träffat helt rätt. Tom Hollands unga version av Peter Parker debuterade till fansens stora hyllningar i "Captain America: Civil War" och nästa år kommer den första egna filmen. Trailern släpptes i förra veckan och lovade mycket gott och fick så bra mottagande att Sony Pictures direkt annonserade en uppföljare till 2019.

Här har vi den amerikanska trailern, följd av den internationella.

Trailern föregicks av en teaser dagen innan som gick i någon sorts Snapchat-inspirerat utförande, allt för att etablera att det är en betydligt yngre Spider-Man vi har att göra med denna gång. Holland känns verkligen helt rätt i rollen. Här är teasern:I övrigt är det lite stiltje bland filmerna. Det pratas om att "The Batman" ska klämmas in innan "Justice League 2" (vilket jag redan fick med förra gången jag publicerade schemat) men det är lite oklart vilka datum som gäller än så jag låter det vara som det är tills andra uppgifter kommer fram.

När det gäller tv-världen har Marvel annonserat att de kommer att göra en tv-serie av "The Inhumans" 2017. Inhumans har sedan ett par år tillbaka haft en stor del i "Agents of S.H.I.E.L.D." och Marvel har ju haft en "Inhumans"-film planerad sedan länge, men sedan en tid tillbaka borttagen ur schemat. Tv-serien ska INTE vara en ersättning för filmen, och kommer heller inte att vara en spin-off på "Agents of S.H.I.E.L.D.". DC har äntligen premiärsatt sin komedi "Powerless" om en organisation som röjer upp efter superhjältarna.

De pågående tv-serierna har i de flesta fall nu tagit juluppehåll och när det gäller CW:s fyra serier "Supergirl", "The Flash", "Arrow", "Legends of Tomorrow" gjorde man det med flaggan i topp. Även om de tre sistnämnda hade varsitt avsnitt extra innan uppehållet var höstsäsongens höjdpunkt en crossover mellan alla fyra serierna som sträckte sig över tre avsnitt där hjältarna ställdes mot ett utomjordiskt hot. Ett maffigt projekt som genererade CW:s bästa tittarsiffror på flera år.

Innan vi tittar på schemat för 2017 och framåt så måste jag bara dela med mig av en relaterad ordvits...Här är schemat, med nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2017
3/3 - Logan (XM)
5/5 - Guardians of the Galaxy Vol. 2 (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DCEU)
7/7 - Spider-Man: Homecoming (SM, MCU)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
12/11 - Justice League (DCEU)

2018
12/1 - Deadpool 2 (XM)
16/2 - Black Panther (MCU)
23/3 - The Flash (DCEU)
4/5 - Avengers: Infinity War (MCU)
6/7 - Ant-Man and The Wasp (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DCEU)
5/10 - The Batman (DCEU) (inte bekräftat än)

2019
8/3 - Captain Marvel (MCU)
5/4 - Shazam (DCEU)
3/5 - Avengers 4 (titel TBA) (MCU)
14/6 - Justice League sequel (DCEU)
5/7 - Spider-man: Homecoming sequel (XM)
1/11 - DC-film (DCEU)

2020
3/4 - Cyborg (DCEU)
1/5 - Marvel Phase 4-film #1 (MCU)
19/6 - Green Lantern Corps (DCEU)
10/7 - Marvel Phase 4-film #2 (MCU)
6/11 - Marvel Phase 4-film #3 (MCU)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN
Gambit (XM) - SANNOLIKT 2018
Venom (SM)
X-Men: The New Mutants (XM)
Guardians of the Galaxy Vol. 3 (MCU) - SANNOLIKT 2020
Lobo (DCEU)
Fantastic Four 2 (FF) - EVENTUELLT NEDLAGD
Inhumans (MCU)
Irredeemable (?)
Suicide Squad Sequel (DCEU)
Harley Quinn Spin-off (DCEU)
Man of Steel 2 (DCEU)

TV
2017
2/2 - Powerless (DCTV)
17/3 - Iron Fist (MCU, DEF)
26/9 - The Inhumans (MCU)
OKÄNT - The Defenders (MCU, DEF)
OKÄNT - The Punisher (MCU, DEF)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN/PILOTER
Jessica Jones - Säsong 2 (MCU, DEF)
Daredevil - Säsong 3 (MCU, DEF)
Luke Cage - Säsong 2 (MCU, DEF)
Damage Control (MCU) - 2017?
Scalped (DCTV)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DCEU - DC Extended Universe/Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum, inte nödvändigtvis relaterade serier
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (42)
Postad: 2016-11-10 11:14:08

Om man ska vara konkret finns det just nu tre stora superhjältefranchiser inom filmvärlden. Vi har till att börja med det som kallas för DC Extended Universe, filmserien baserad på DC Comics-karaktärer som startade med "Man of Steel", fortsatte med "Batman v Superman: Dawn of Justice" och "Suicide Squad" och har en hel framtid utstakad med tio filmer inom de närmaste fyra åren.

Sen har vi givetvis Marvel Cinemantic Universe som vid det här laget är fjorton filmer in i och med bioaktuella "Doctor Strange", även den med en tydlig framtid planerad där vi under fyra år kan räkna med elva nya filmer.

Den tredje är X-Men-franchisen som får ses som den stora långköraren i sammanhanget då den sedan 2000 genererat tio filmer fördelat på tre trilogier och en enskild film. Franchisen utgår från Marvel Comics men hör inte ihop med Marvels filmuniversum.

Hur ser då framtiden ut för dessa franchiser? Jo, DCEU kämpar fortfarande med att få till en fullträff som tilltalar både kritiker och fans. De tre första filmerna har visserligen varit framgångsrika men även fått mycket kritik från olika håll. Nästa film ut är "Wonder Woman" följt av först "Justice League" och det är två tunga titlar som har goda chanser att bli de filmer franchisen behöver. Utöver det är framtiden lite knagglig, men många filmer ligger fortfarande långt bort i tiden.

När det gäller MCU är framtiden förtäckt av ett hemligt dunkel. Sedan en längre tid har Marvel annonserat tre datum 2020 men inte gått ut med några titlar. Inte heller den fjärde "Avengers"-filmen (2019) har fått någon titel än och detta kan ha att göra med att eventuella titlar skulle vara spoilers på vad som blir utfallet av "Avengers: Infinity War" (2018). Jag tycker att detta låter lite knäppt då man sannolikt inte kan vänta tills 2018 för att annonsera dessa titlar. Samtidigt kan det ligga något i det. Flera långtidskontrakt med skådespelarna i MCU löper ut och det är mycket troligt att Marvel väljer att skaka om ordentligt i samband med "Infinity War". Älskade karaktärer kan dö, eller ersättas av andra."X-Men"-franchisen har kört in i en liten återvändsgränd. "First Class"-trilogin som avslutades med inte helt lyckade "X-Men: Apocalypse" ser inte ut att få någon omedelbar fortsättning. Kontrakten på tunga namn som James McAvoy, Michael Fassbender och Jennifer Lawrence har löpt ut. Dessutom sätter Hugh Jackman spiken i kistan för sin tid som Wolverine i "Logan" nästa år. Allt hopp ligger på "Deadpool" som gjorde braksuccé från nästan ingenstans. Tyvärr har "Deadpool 2" drabbats av en del strul, men Fox som har rättigheterna blickar redan fram emot "Deadpool 3" där de planerar att introducera X-Force, en lite mer militäraktig version av X-Men. Detta har varit på gång ett tag och det känns ganska smart att introducera dem via en "Deadpool"-film. Men då gäller det förstås att "Deadpool 2" blir bra...Men... Spider-Man då, kanske någon undrar. Ja, karaktären Spider-Man återuppstod i sin tredje filmversion i "Captain America: Civil War" vilket gjorde att figuren tillhör MCU samtidigt som den inte gör det. Sony har fortfarande rättigheterna för distributionen och kommer att ansvara för de solofilmer som kommer att göras, med start i "Spider-Man: Homecoming" nästa år. Tom Holland som spelar Peter Parker nu har avslöjat att han har kontrakt på att göra Spider-Man i sex filmer, tre solofilmer och som bikaraktär i andra Marvel-filmer, där en alltså redan är gjord. Sannolikt är det i de två kommande "Avengers"-filmerna som vi får återse nätkastaren igen.


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (41)
Postad: 2016-10-20 16:44:33

Två nya trailers har nått oss och det är två riktiga storfilmer som verkligen har två helt olika känslor. Den tredje och sista filmen i "X-Men"-franchisens "Wolverine"-gren, "Logan", är en dyster sak där en uppenbart föråldrad Wolverine/Logan står inför sin sista strid, till tonerna av Johnny Cashs Nine Inch Nails-cover "Hurt". Grått och slitet och melankoliskt.För att balansera upp detta har vi då förärats med en teaser till "Guardians of the Galaxy vol. 2" där färgsprakande humor i Marvel-rymden återigen musiksätts med "Hooked on a Feeling". Hur skön verkar inte uppföljaren vara?anders jakobson

dvdkritik.se 10 år!
Postad: 2016-10-16 14:53:37I dag för 10 år sedan slog vi upp de digitala portarna för DVDKritik.se. Efter att ha bunkrat upp med lite recensioner gick vi "live" med "Lost - Säsong 2" som första recension.

Vi tänkte inte göra något speciellt av detta jubileum utan bara lite torrt konstatera att vi funnits i 10 år. Vilket inte är så tokigt. Till höger ser ni en liten bild på hur en tidigare version av sajten såg ut, dock inte ursprungsdesignen. Den kanske vi gräver fram en annan dag.

Vi är ganska nöjda med den nuvarande formen på sidan vilken hängt med ett tag, men det finns lite utrymmen för förändringar och inom kort kommer vissa mindre justeringar att göra. Håll utkik efter dem.

Kalasandet får vänta till en annan gång, nästa milstolpe är ju 5000 recension och apropå det kan vi bjuda på lite dagsfärsk statistik. Siffror är ju rätt kul...

• DVDKritik.se har funnits i 3 654 dagar och publicerat 1,2 recensioner per dag.
• Det sammanlagda antalet tecken i alla recensioner är 15 311 947, vilket motsvarar ungefär 5 104 A4-sidor.
• Det finns totalt 4 538 recensioner fördelade på 3517 DVD, 995 blu-ray, 26 streamade släpp.
753 recensioner är tv-produktioner (säsongsboxar, tv-filmer eller miniserier).
• Det finns 7 484 skådespelare kopplade till recensionerna.
• Flest recensioner, 928, är i genren Drama.

FEM MEST LÄSTA RECENSIONERNA:
1. "Spider-Man 3" (2007-10-24)
2. "Chloe" (2011-04-04)
3. "Sneakers" (2011-07-29)
4. "Superman Returns" (2006-12-08)
5. "Den gröna milen" (2006-11-24)

Mot 10 år till, eller hur?


anders jakobson

trailers på nätet förr vs nu
Postad: 2016-10-11 12:06:37

Det borde vara ungefär 20 år sedan nu som jag skaffade internet hemma. Ett sprakigt modem förde lite oväsen och så var man "online" medan telefonräkningen tickade. Snabbt ladda hem mailen och sedan koppla ned sig medan man läste och svarade och la eventuella svar i utkorgen i väntan på nästa gång man kopplade upp sig.

Så där kul när man tittar i backspegeln. Att ladda hem något tyngre var inte att tala om. Jag minns när en kompis bifogade en liten halvminutslång videofil med den headbangande dockan Flat Eric i ett mail och det tog en kvart eller mer att få hem några megabyte.

När man väl ville titta på trailers var det lika lätt som att gå in på iTunes trailers eller YouTube och glo på en streamad trailer i HD-kvalitet på nolltid, nej, här fick man antingen ladda hem en snutt i kass kvalitet eller sitta och "buffra" med Real Player. Inte så kul.

Så det är bättre nu, på alla sätt och vis. I går cirkulerade en läckt trailer som kittlade mitt intresse så mycket att jag tittade på den back to back ett par gånger. Och sen igen. Trailern är avfilmad från en videospelare, den är vattenmärkt och har ofullständiga specialeffekter, men den var ack så sevärd. Filmen det handlar om är "The Dark Tower", nästa års stora Stephen King-filmatisering (tills del ett av remaken av "Det" kommer) och det är en film som varit extremt efterlängtad av fansen och extremt omdiskuterad bland fansen. Det finns anledning att återkomma till det.

Tills den skarpa fina trailern släpps officiellt får denna duga. Om den nu finns kvar - filmbolaget har varit snabba på att ta ner alla läckta klipp, men i denna virala värld är den en snudd på omöjlig uppgift. Googla, så hittar ni säkert den.anders jakobson

superhjältefilmsnytt (40)
Postad: 2016-10-09 10:39:25

Just nu är det New York Comic-Con och Marvel och Netflix passade på att lansera trailern för den fjärde enskilda serien i "The Defenders"-konceptet, "Iron Fist". Serien släpps i sin helhet 17 mars nästa år, men här är ett tidigt och kittlande smakprov.Under panelen passade Finn Jones (känd från "Game of Thrones") att ropa upp "några vänner" och för första gången kunde vi se "The Defendes" tillsammans - eller åtminstone skådespelarna...Dessutom annonserades skurken till "The Defenders". Hon kommer att spelas av veteranen Sigourney Weaver. Namnet på skurken är just nu inte känt, ej heller om det är en etablerad figur eller en nyskriven. Sannolikt är skurken kopplad till organisationen The Hand som figurerat i framför allt "Daredevil" än så länge.anders jakobson

sådant här ser man inte i modern tv...
Postad: 2016-10-07 13:12:25Att Kiss delvis inspirerades av de serietidningar Gene Simmons läste när han som invandrare lärde sig engelska är känt sedan tidigare. Seriefigurskänslan stärktes av den magiskt bra-dåliga "Kiss Meets the Phantom of the Park" och de serietidningar som Marvel tryckte upp där bandmedlemmarna bidrog till rödfärgen genom att hälla i sitt eget blod.

Varför detta tjat om seriefigurer då? Jo, i detta klipp som ramlade ut på YouTube häromdagen kan vi se medlemmarna (nåja) dansa (!) tillsammans med Linda Carter i en version av discohiten "I was made for loving you". Carter är känd som Wonder Woman i en älskad tv-serie på 70-talet (och kommer nu att dyka upp som Amerikas president i säsong två av "Supergirl").

Det här ett klipp som ställer fler frågor än det ger svar, men håll till godo!


anders jakobson

superhjältefilmsnytt (39 version 2)
Postad: 2016-10-05 17:31:04

I går postade jag ursprungligen detta inlägg men ser mig tvungen att uppdatera då en hyfsat stor superhjältenyhet ramlade ut. Det gäller den tredje filmen med Wolverine i fokus, planerad till 3/3 nästa år. Den har nu fått en titel och teaseraffisch, och titeln blev "Logan".Helt ur sitt sammanhang känns "Logan" inte som någon vidare klatschig titel efter "X-Men Origins: Wolverine" och "The Wolverine" men samtidigt kan man inte påstå att det funnits någon direkt konsekvens i de tidigare titlarna. Filmen, som ska bli Hugh Jackmans sista insats som karaktären (vilket betyder att han gjort den i totalt nio filmer under 17 år, vilket i sig är otroligt imponerande) ska bygga på en storyline som heter "Old Man Logan" i tidningarna, och därför kan man dra vissa slutsatser. Frågan är vem som håller Logan (jo, Wolverine heter ju så) i handen och hur kan den osårbara mutanten plötsligt ha såriga händer?

[...tillbaka till ursprungsinlägget...]

En lite snabb uppdatering av schemat gällande kommande superhjältefilmer och -serier de kommande fem åren... Egentligen har det inte hänt så där överdrivet mycket sedan sist, utöver lite nya titlar på schemalagda filmer.

"Avengers: Infinity War Part 1 & 2" har blivit "Avengers: Infinity War" och... ja, den fjärde filmen i Avengers-sviten har av förklarliga skäl ingen titel än, men konceptet med "Part 1 & 2" har lagts ned, precis som med de två kommande "Justice League"-filmerna. Det är inte halva historier som spritts ut över två filmer utan enskilda filmer.Ben Afflecks solo-Batmanfilm har fått titeln "The Batman" nu, vilket är en titel som figurerat länge. Dock ska man inte vara fast besluten om att det blir den slutgiltiga titeln...

I fredags ramlade hela "Luke Cage"-säsongen ut på Netflix och nu har nästa serie fått sitt släppdatum - "Iron Fist" publiceras i sin helhet 17 mars nästa år. I övrigt hittar ni lite nya titlar bland "Okänt datum/rykten" där jag även rensat bort några som sannolikt aldrig kommer - eller åtminstone inte är aktuella länge ("The Sinister Six" till exempel).

Här är schemat, med nyheter eller förändringar är highlightade.

FILM
2016 (DATUM GÄLLER BIOPREMIÄR I SVERIGE)
28/10 - Doctor Strange (MCU)

2017
3/3 - Logan (XM)
5/5 - Guardians of the Galaxy Vol. 2 (MCU)
23/6 - Wonder Woman (DCEU)
7/7 - Spider-Man: Homecoming (SM, MCU)
3/11 - Thor: Ragnarok (MCU)
12/11 - Justice League (DCEU)

2018
12/1 - Deadpool 2 (XM)
16/2 - Black Panther (MCU)
23/3 - The Flash (DCEU)
4/5 - Avengers: Infinity War (MCU)
6/7 - Ant-Man and The Wasp (MCU)
13/7 - "Fox Superhero film" (?)
27/7 - Aquaman (DCEU)
5/10 - The Batman (DCEU)

2019
8/3 - Captain Marvel (MCU)
5/4 - Shazam (DCEU)
3/5 - Avengers 4 (titel TBA) (MCU)
14/6 - Justice League sequel (DCEU)
1/11 - DC-film (DCEU)

2020
3/4 - Cyborg (DCEU)
1/5 - Marvel Phase 4-film #1 (MCU)
19/6 - Green Lantern Corps (DCEU)
10/7 - Marvel Phase 4-film #2 (MCU)
6/11 - Marvel Phase 4-film #3 (MCU)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN
Gambit (XM) - SANNOLIKT 2018
Venom (SM)
X-Men: The New Mutants (XM)
Guardians of the Galaxy Vol. 3 (MCU) - SANNOLIKT 2020
Lobo (DCEU)
Fantastic Four 2 (FF) - EVENTUELLT NEDLAGD
Inhumans (MCU)
Irredeemable (?)
Suicide Squad Sequel (DCEU)
Harley Quinn Spin-off (DCEU)
Man of Steel 2 (DCEU)


TV
2017
17/3 - Iron Fist (MCU, DEF)
OKÄNT - The Defenders (MCU, DEF)

OKÄNT ÅRTAL/RYKTEN/PILOTER
Jessica Jones - Säsong 2 (MCU, DEF)
Daredevil - Säsong 3 (MCU, DEF)
Punisher (MCU, DEF)
Damage Control (MCU) - 2016/2017?
Powerless (DCTV)
Scalped (DCTV)

Förkortningar:
MCU - Marvel Cinematic Universe/The Avengers-franchisen
FF - Fantastic Four-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
DCEU - DC Extended Universe/Justice League-franchisen
XM - X-Men-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Fox)
SM - Spider-Man-franchisen (Marvel-hjältar men tillhörande Sony)
DCTV - DC:s tv-universum, inte nödvändigtvis relaterade serier
DEF - The Defenders-franchisen, möjlig koppling till MCU


anders jakobson

<< Juni 2017 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA