DVDKritik.ses blogg

thomas bästa 2015
Postad: 2015-12-31 14:11:15

2015 lider mot sitt slut och 2016 nalkas - det är dags att sammanfatta det gångna året och DVDKritik.se:s skribenter gör det på olika vis. Thomas Helsing har fokuserat på filmer som överraskade.



Överraskningar 2015

Årets lista blir en blandning med både tvserier och filmer på temat överraskningar. Det vill säga, alla medtagna titlar på listan ska ha antingen överträffat mina förväntningar eller ha överraskat på något annat vis. Alla är dock sevärda så missa inte dessa.

"Terminator: Genisys"
När det stod klart att Arnold Schwarzenegger skulle återvända till sin paradroll hade jag redan tröttnat på franchisen. Även om "Terminator 3" mest innehöll en massa upprepningar och kändes trött så var den ändå okej som actionfilm. Den urtrista ”Terminator: Salvation” var dock ett steg åt helt fel håll. Därför blev "Genisys" en fräsch och överraskande återgång till det rafflande actionepos som gjorde de två första filmerna sådana klassiker. Arnold var återigen sådär robot-bra som bara han kan vara. Manuset var en skön blinkning åt de första två filmerna och det enda som störde var att det var nya skådespelare i de ledande rollerna. "Genisys" må inte nå upp till de två första filmernas storhet men den lyckades placera sig som en charmig och nostalgisk uppföljare till skillnad från de senaste delarna.

"Tomorrowland: A World Beyond"
Jag förväntade mig väldigt lite av "Tomorrowland" men eftersom jag tror på framtida stordåd från Britt Robertson var den ändå ett självklart val att se när den släpptes i höstas. Jag förväntade mig ett effektspektakel men fick mig till livs något som var djupare än så, både visuellt och manusmässigt. Något i skiljelinjen mellan futuristiskt 60-tal och modern misär gjorde filmens värld unik och väldigt lockande. Då spelade det mindre roll att filmens budskap, om att aldrig ge upp sina drömmar, bankas in med oönskad övertydlighet. Dessutom gör Hugh Laurie en fin insats som samvetslös antagonist vilket höjer filmen ytterligare ett snäpp.

"The Knick - Säsong 1"
Den här Stephen Soderberg-skapelsen skulle troligen ha passerat förbi mig obemärkt om jag inte fått ett recensionsexemplar i min hand. Välskriven, välcastad och välregisserad som den är förbryllar det mig att den inte gjorde större väsen av sig 2015. I serien får vi följa Clive Owen och kompani som läkare och anställda vid ett amerikanskt sjukhus i början av 1900-talet. Det här var en tid när läkarvetenskapen gjorde enorma framsteg men samtidigt stod kvar i gamla villfarelser och felaktiga diagnoser. Clive Owen var karismatisk i sin roll som briljant chefsläkare och serien berörde i sin första säsong framförallt rasism och drogmissbruk på ett väldigt träffande sätt. Varning utfärdas dock för operationsscenerna som är många och osedvanligt grafiska.

"The Wedding Ringer"
Det var länge sedan jag såg en amerikansk komedi som var rolig rakt igenom samtidigt som den levererade någonting djupare vad det gäller karaktärer och manus. Mina förväntningar var därför extremt låga när ”The Wedding Ringer” landade i mitt knä. Inte blev det bättre när jag såg att Josh Gad skulle spela ena huvudrollen. Jag blev dock överraskad på alla plan när det visade sig att filmen var en genuint charmig och lagom känslosam historia om en kille utan vänner som anlitar Kevin Harts karaktär som best man när det är dags att gifta sig. Filmen följer till en början mallarna för en romantisk komedi men tvärvänder sedan och blir en feel-good, bromance-film som faktiskt dröjer sig kvar i medvetandet när eftertexterna rullar. Det mesta av det roliga står Kevin Hart för i en roll som ger eko av Eddie Murphy under hans storhetsperiod. Helt klart 2015 år stora komediöverraskning.

"Fortitude - Säsong 1"
”Fortitude” var en annan serie som helt skulle ha passerat under min radar om det inte varit för att ett recensions-ex landade i mitt knä. Serien som utspelade sig i en fiktiv norsk by på gränsen till norra polcirkeln visade sig innehålla ”Twin Peaks”-influenser kryddade med något helt eget. I den fina skådespelarensemblen finns namn som Michael Gambon och Christopher Eccleston men den som stal hela den isfyllda showen var en Stanley Tucci i högform. Ta bort de övernaturliga inslagen och placera jakten på Laura Palmers mördare i ett kargt vinterlandskap så kommer du snubblande nära "Fortitude". Serien var välskriven och välcastad och hade gott om villospår för att hålla tittaren på halster ända in i finalen. Fortitude var en av årets verkliga höjdare.

Bubblare: "Project Almanac", "Kingsman: The Secret Service", "The Homesman", "The Guest", "Looking - Säsong 1"

Fotnot: De länkade recensionerna är delvis skrivna av andra skribenter på DVDKritik.se och stämmer inte alltid överens med Thomas tycke och smak - mångfald är bra!


dvdkritik.se

Inlägget går inte att kommentera
 
<< December 2015 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sök i bloggen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA