Julen är relationernas tid

FILMEN

Den som väntar ännu ett sprakande julavsnitt lär inte bli besviken. Med "A Moorland Holiday" bygger man vidare på familjen Crawleys resor och besök hos släktingar. Lady Rose och Atticus har precis återvänt från sin smekmånad och möter familjen hos svärföräldrarna Lord och Lady Sinderby på Brancaster Castle. Det är jaktsäsong och om dagarna roar sig herrskapet med att jaga ripa efter konstens alla regler. På kvällarna anordnas storslagna fester och vi får åter se en glimt av den engelska aristokratins glansdagar. För övrigt är Brancaster Castle som kuliss en riktig guldklimp och det vackra slottet väcker nytt liv i den så estetiskt tilltalande serien som "Downton Abbey" gjort sig känd som.

Men irritationsmoment dyker upp. Den som sett säsong 5 vet att Lord Sinderby inte är känd för att vara lättsam och nu har han anställt en mycket arrogant butler som lyckas stöta sig med de flesta. Den som känner sin Thomas Barrow vet att trubbel inte är långt borta… Lady Mary ger klartecken och så är kuppen i full gång! Lady Rose står mitt emellan de stora familjerna och frågan är om hon kan överbrygga det stora kulturella gap som hotar att stjälpa hennes tillvaro?

Hemma på Downton Abbey planerar Carson och Mrs Hughes för framtiden och går på husvisningar. Kan deras planer för ett Bed and breakfast realiseras och hur ska de lösa de praktiska frågorna? Tillvaron skuggas dock åter av Anna och Bates kamp för rättvisa. Hur ska de kunna visa sin oskuld i ett rättsligt England anno 1924 som hellre verkar fälla än fria?

Det stora temat för detta julavsnitt måste ändå sägas vara romantiken. I slutet av säsong 5 fick de stora matriarkerna Violet och Isobel ett varsitt erbjudande på ålderns höst men frågan är om de kan acceptera när så mycket talar emot. Ett drama som legat undertryckt och pyrt ända sedan Tsartiden blossar nu upp och vi får se änkegrevinnan Violet i ett nytt ljus.

Nytt intressant manligt sällskap dyker också upp kring systrarna Lady Mary och Lady Edith. Jag ser potential, men vi vet också att dessa damer inte lär välja första bästa alternativ som dyker upp. På den romantiska fronten väntar också en stor överraskning! Det är omtvistat om denna vändning är väntad eller inte. Men en sak är säker, de som förtjänat lyckan så länge har äntligen fått sin beskärda del!


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Brancaster Castle är en fröjd för ögat! En historisk karamell med inbjudande utsida och otroligt läcker insida. Spola fram och tillbaka, pausa, och insup varje detalj. Det har jag gjort!

2. Underbutlern Thomas Barrow är åter i sitt esse. Med ilska som driv och klartecken från herrskapet spelar han slottets invånare som marionetter.

3. Julens höjdpunkt är relationernas höjdpunkt. En återförening, en överraskning och ett bitterljuvt farväl. Julavsnittet är klassiskt "Downtonskt" och igenkänningsfaktorn är på topp!


CECILIA BACKLUND (2015-04-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 2.0
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA