Julafton för alla Rolling Stonesfans

FILMEN

"Rolling Stones - A Bigger Bang" är en riktig höjdpunkt för alla Stonesfans. Den innehåller inte mindre än fyra skivor fullmatade med material. Det mesta är konserter från "A Bigger Bang"-turnén 2005/2006.

Själva DVD-boxen är väldigt snyggt gjord och går att vika upp så man på ena sidan ser alla medlemmarna i bandet och på andra sidan finns en flygbild från Stones konsert i Rio de Janeiro som sågs av mellan 1 200 000 och 1 500 000 människor.

Även menyerna är otroligt trevliga att se på. Allt detta gör att man har en väldigt positiv inställning till boxen innan man ens börjat titta på innehållet. När man sen väl gör det inser man snart att Rolling Stones är rock’n’roll personifierat. Mick är den ultimata rockern, Richard är "sex, drugs and rock’n’roll" även om han kanske inte är så mycket sex. Sen har vi även den lite anonyme Ron och farbror Charlie som förmodligen är den mest osannolike rockaren i historien. Han ser mer ut som en lärare eller forskare.

Det är extra spännande att se hur dessa "gubbar" trots att de är till åren komna fixar dessa långa konserter. Speciellt Mick Jagger som hoppar runt som en galning på scen. Richard ser dock emellanåt lite sliten ut men ändå, de är ju en bra bit över 60 år.

På disk ett finns en mycket snygg (rent utseendemässigt) konsert från Zilker Park i Texas. Här sjunger även Richards några låtar och som en som bara lyssnat sporadiskt på Stones är detta en angenäm överraskning. Han har definitivt inte världens bästa röst men en otroligt personlig röst.

På disk två får vi konserten från Rio de Janeiro som sågs av mellan 1 200 000 och 1 500 000 människor. Smaka på den siffran. Det är en sjättedel av Sveriges befolkning. Snacka om publikrekord. Frågan är bara hur de som stod längst bort kunde se något över huvudtaget. Men å andra sidan kanske inte det spelar så stor roll. Det lär ju vara en upplevelse att vara på en sådan här enorm konsert även om man inte ser allt.

På disk tre får vi tre lite kortare konserter från Japan, Kina och Argentina och ärligt talat är det inte så stor skillnad på dessa konserter. De är alla i samma stil och det som avslöjar att de inte är på samma ställe hela tiden är egentligen det de säger i mellansnacket och de olika kläderna.

Disk fyra är kanske den mest intressanta i boxen. Den innehåller en drygt timslång dokumentär om turnén, intervjuer med alla medlemmar och andra inblandade. Det är otroligt fascinerande att få en inblick i vad som krävs för att genomföra en turné i den här storleken.

Sammanfattningsvis en mycket spännande box även om man inte är ett superfan av stenarna. Dock kan det bli lite mycket att se allt i ett svep. Man gör nog bäst i att dela upp den över några dagar.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består till stor del av dokumentärer, både om själva turnén i stort och om den jättekonsert som gruppen genomförde i Rio de Janeiro. Vi får även en del bonuslåtar och intervjuer. Vi får även höra ett gäng duetter som Rolling Stones gjorde med artister som Bonnie Raitt, Dave Matthews m.m.

Dessutom får vi en unik inblick i hur gruppen vill att saker och ting ska vara bakom scen. Vi får se hur Keiths biljardbord sätts ihop, hur Charlies strumpor läggs i ordning, Micks träningsbana fixas till och Rons kläder hängs i ordning och så vidare. Riktigt kul att se.


TRE SAKER

1. Stones logo med läpparna och tungan verkar ha uppdaterats och animerats så den ser fräckare ut än någonsin.

2. Jag har verkligen svårt att smälta att det är mellan 1,2 och 1,5 miljoner människor som ser Stones live i Rio. En helt sjuk siffra…

3. Under en presskonferens fick Keith frågan om han grävde upp den palm som han ramlade ner ifrån (och som orsakade en massa inställda konserter) och numera har den hemma i vardagsrummet. Keith förnekade som tur var detta…


HANS-ÅKE LILJA (2007-10-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal music
Ljud: Digital Dolby 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Dokumentärer, duetter, intervjuer och bonuslåtar.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA