En sportfilm om missbruk och förluster

FILMEN

Precis som baseball är en utmärkt filmsport är även basket det. Det är kanske något i det snabba, täta spelet som ger en automatisk nerv som skapar spänning och engagemang hos tittaren oavsett om man är intresserad av sporten eller inte.

"The Way Back" är kanske inte nödvändigtvis en sportfilm i första hand. Den berättar historien om Jack Cunningham (Ben Affleck) som man utan tvekan kan kategorisera som en alkoholist. Den silvriga kaffemuggen på byggarbetsplatsen är inte enbart fylld med kaffe. När skiftet är över tar han en öl från kylväskan i baksätet och åker hem till fler ölburkar eller en kväll på den lokala baren som slutar med att en vänlig själ får leda honom hem. Under morgonens nödvändiga dusch slinker ytterligare en öl ned och så börjar det hela om.

Sakta läggs pusselbitar ihop som förklarar varför han är som han är. En separation verkar ha tagit väldigt hårt på honom, men det är först ganska exakt mitt i filmen som vi får den verkliga förklaringen. Och den tänker jag inte nämna.

Innan dess har Jack blivit uppringd av fader Devine (John Aylward) på den katolska high school Jack själv gick på. Här får vi veta att Jack en gång i tiden var en basketspelare i toppklass som hade en otroligt ljus framtid, bara för att lägga av kallt. Fader Devine berättar att skolans basketlag är i behov av en ny huvudtränare omgående och erbjuder Jack tjänsten. Hur mycket Jack än vill säga nej kan han inte göra det och tar sig an laget. Det är ett spretigt lag med få spelare, några duktiga andra duktiga på att verka vara duktiga. Det är framför allt ett lag som inte vinner sina matcher, och om Jack ska få fason på det krävs det mycket av hela laget - och han själv.

Filmen är förstås lite mer komplicerad än så i och med att den i grund och botten handlar om missbruk och personliga förluster, men med basketen som drivmedel handlar filmen även om att hitta sin väg tillbaka. Till glädje och till något som betyder något.

Jag gillar filmen. Ben Affleck spelar trovärdigt rollen vilket kan ha att göra med att han själv har haft alkoholproblem som han tagit hand om och delat med sig av. Men det är som sagt bara ett av de många lager som finns i karaktären och helheten är mycket bra. En väldigt sevärd film.


EXTRAMATERIALET

Två kortare featuretter där flera av de inblandade är med tar upp sportfilmsgenren och karaktären Jack Cunningham och hans missbruk.


TRE SAKER

1. "The Way Back" var en av de filmer som gick upp på bio precis när Coronapandemin slog till och stängde ned alla biografer. Det blev en kraftig ekonomisk smäll för filmen, dessvärre.

2. Filmen är regisserad av Gavin O'Connor som gjorde "The Accountant" med Ben Affleck för några år sedan. En uppföljare till den filmen är på gång.

3. Filmens ursprungliga titel var "The Has-Been", vilket känns lite väl deppigt. I England har filmen får den lite längre titeln "Finding the Way Back", vilket hade varit bättre för oss i och med att vi redan har "The Way Back" och "The Way Way Back" i arkivet...


ANDERS JAKOBSON (2020-08-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: Warner Home Video
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
The Way Back: This Sporting Life, Every Loss Is Another Fight: The Road to Redemption
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (16/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA