Omgjord klassiker står stadigt själv

FILMEN

På Upper West Side i New York förändras området i snabb takt då det finns ett konstant hot om rivning av både affärer och bostadshus. I samma takt ökar hatet mellan de två gängen Jets och Sharks. Jets tycker att personer från andra länder kommer in och tar både bostäder och jobb från de som är födda i New York. Samtidigt är Sharks trötta på att bli behandlade som skit bara för att de har en annan färg på huden. Mitt i allt detta träffar Jets grundare Tony (Ansel Elgort) den unga Maria (Rachel Zegler), som råkar vara lillasyster till Sharks ledare. Kärlek uppstår, men det är en kärlek som får rivaliteten mellan gängen att öka och snart står de inför ett möte där någon måste falla.

1957 slog musikalen "West Side Story", med musik av Bernstein och Sondheim, ned på Broadway och skulle komma att förändra musikalvärlden för alltid. Några år senare kom filmversionen som med sina dansnummer trollband en hel värld. Tanken på att göra en remake på detta borde skrämma även den modigaste filmskaparen, ändå är det precis vad veteranen Steven Spielberg tagit på sig att göra. Det i sig kan man tycka är tillräckligt modigt, men Spielberg har gått längre än så. Rollen som Maria gav han till den dittills okända Rachel Zegler, i stället för en mer etablerad skådespelerska han visste skulle leverera både en bra prestation och publik till biografen. Trots riskerna och de stora fallgroparna visar Spielberg återigen att han vet vad han gör. Hans version känns modern och nutida, samtidigt som den är en stor hyllning till både Broadway och filmen från 1961.

Castingen i filmen känns klockren där den starkast lysande stjärnan är Ariana DeBose i rollen som Anita. Karaktären kräver en skådespelerska med bredd som kan skifta mellan motsatta känslor fram och tillbaka samtidigt som hon levererar ett av filmens största dansnummer. DeBose gör det fantastiskt bra, ibland nästan för bra. I ett läge i filmen gör karaktären något som får stora negativa konsekvenser, men i stället för att känna ilska mot henne förstår man hennes val. Att DeBose vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll känns inte annat än rätt. En annan skådespelare att lyfta är Mike Faist som spelar Tonys bästa vän Riff. Han gör och säger många saker som är fel, men Faists gestaltning av karaktären gör att man förlåter honom. Normalt är det huvudkaraktärerna vi som åskådare ska följa och heja på, men både DeBose och Faist leder oss på villovägar. "West Side Story" är långt ifrån den sista filmen du kommer få se dem i.

"West Side Story" är och förblir en klassiker, både som film och musikal. Denna nya version står sig, kanske främst för att Spielberg vågar göra den till sin egen. Ett måste för musikalälskaren och en stark rekommendation för den som gillar bra film.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller ett ganska omfattande extramaterial där fokus är en stor dokumentär om filmen. Allt från hur Steven Spielberg fick kämpa för att få rättigheterna till berättelsen till hur några av de största scenerna gjordes. Som musikalfantast är det lite av en guldklimp, men kanske är det inte lika intressant för den som inte tycker arbetet bakom kameran är lika intressant som det framför.
Denna dokumentär är inte samma som den som ligger som extramaterial på Disney+, här får vi mycket mer och kommer närmare produktionen.

Utöver dokumentären kan den som vill även se enbart låtarna. Det kan vara en kul extragrej om det var någon låt man fastnade för lite extra. Dock rekommenderar jag att man ser hela filmen, inte endast låtarna.TRE SAKER

1. Lite olika tekniker har använts för sången i filmen. Vissa är inspelade på ett klassiskt sätt där låtarna spelats in i en studio tidigare, medan andra sjungs live. Effekten blir ganska fin där vi kommer karaktärerna närmare i vissa av låtarna.

2. "West Side Story" baseras på Shakespeares "Romeo & Julia". Ursprungligen skulle den handla om två familjer från olika religioner. På grund av det stora problemet med gängkriminalitet på 50-talet skrevs den dock i stället med det som fokus.

3. Karaktären Valentina skrevs speciellt till denna film för att få med Rita Moreno även i den nya versionen. Moreno spelade Anita i filmen från 1961.


EMMA ÅKERLIND (2022-04-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2022
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
The Stories of West Side Story
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (2/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA