Rika stjäl från rika

FILMEN

Netflixsatsningen "Barracuda Queens" släpptes i juni i sex avsnitt. Serien har beskrivits som "underhållande och lite skruvat drama" och handlar om kompisarna Lollo (Alva Bratt), Klara (Tindra Monsen), Frida (Sandra Zubovic), Mia (Tea Stjärne) och Amina (Sarah Gustafsson). Alla utom Mia bor i Djursholm och alla utom Mia har mycket pengar. Trots detta får tjejerna panik när de efter blöta festdagar i Båstad inser att de behöver betala tillbaka en skuld på nästan 200 000 kronor. Pengar de inte vill be sina rika föräldrar om, för som Lollo säger "det funkar inte så.".

I stället bestämmer de sig av olika anledningar att stjäla från sina rika, och bortresta, grannar. Konst, dyra viner, smycken och en hel del annat både stort och smått får följa med under tjejernas stöldturné som så klart ganska snart uppmärksammas både i grannkvarteret, av polisen och i media.

"Barracuda Queens" utspelar sig 1995 och är inspirerad av verkliga händelser under 1990-talet där ett gäng män gjorde liknande stölder. Men nu är det alltså unga tjejer det handlar om och det ger den där lilla extra knorren. Tjejer med bra ekonomi och med alla förutsättningar i livet, men som ändå söker kickar genom att begå brott de kan få många års fängelse för.

Jag gillar det här. Jag ser alla avsnitt på raken och för mig är det underhållande på en alldeles lagom nivå för en trött småbarnsmorsa. Jag skrattar, kommer på mig själv att känna spänning och jag fascineras över den miljö som serien utspelar sig i. Ibland känns det som att tiden har stannat på 1980-talet med mycket pastell, men vad vet jag? Kanske var det såg det såg ut hos överklassen 1995?

Däremot vet jag inte om en säsong två skulle vara ett smart drag, förmodligen inte. Sex avsnitt är alldeles lagom mycket underhållning.

Vi ser en hel del kända ansikten i vuxenrollerna. Bland andra Izabella Scorupco, Maria Kulle, Johannes Kuhnke, Michaela Thorsén, Mirja Turestedt och Meliz Karlge.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det fanns inte mobiltelefoner i gemene persons ägo 1995. Det blir alltid så påtagligt i serier och filmer från innan den tiden, så även här. Det gör det också lite extra kul och spännande när tjejerna ska ta sig ur diverse olika knipor.

2. Serien ger nostalgikern i mig en rejäl resa tillbaka till min egen tonårstid, framför allt med musiken även om vissa låtar kanske faktiskt inte släpptes förrän senare. Pluspoäng att de tittar på "Rederiet" och "Nilecity" och att Melodifestivalvinnaren från 1995 spelas – Jan Johansen med "Se på mig".

3. En av tjejerna kör en Fiat 127. Det känns helt orimligt. Varför skulle en överklasstjej köra en sådan liten bil 1995? Nej, det känns inte rimligt. Annat är det med sportiga Saaben som Lollo kör.


MARIA EREMO (2023-06-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA