Kort men klassiskt och ljuvligt

FILMEN

Det var med viss fasa jag tog mig an "Frank Zappa - The Broadcast Archives". Zappa är ju min största musikaliska idol och min tidigare bekantskap med tydliga bootlegserien "The Broadcast Archives" (Bruce Springsteen) var ingen vidare trevlig upplevelse, trots ett ganska bra innehåll. Kvaliteten på den här serien har inte varit speciellt imponerande.

Lyckligtvis slipper vi att få bilden förminskad 50% och iklistrad i en negativfilmsram denna gång - bilden fyller upp hela skärmen men är återigen 4:3 ihoptryckt till widescreen, vilket är helt obegripligt.

Dock är innehållet mycket fint. Det är de sex låtar Frank Zappa med olika band framförde vid sina två framträdanden på "Saturday Night Live" 11/12 1976 och 21/10 1978 (denna information framgår så klart inte av utgåvan). 76-framträdandet har jag sett många gånger men den från 1978 ska jag helt frankt (!) erkänna att jag inte visste att den fanns.

1976 spelade Zappa och sitt band (med bland annat Terry Bozzio på trummor) "Peaches En Regalia", "I am the Slime" och "Purple Lagoon". Bara några veckor senare skulle bandet göra de konserter som fastnade på den fantastiska "In New York"-skivan där de två sistnämnda spelades. "Peaches En Regalia" råkar vara en av mina favoritlåtar och är alltid trevlig att höra.

1978 sitter Vinnie Colaiuta bakom trummorna och låtarna som framförs är "Dancing Fool", "The Meek Shall Inherit Nothing" och "St Alphonso's Pancake Breakfast". Speciellt den sistnämna är högintressant då det är en instrumental och annorlunda tolkning av låten. Mycket bra.

Det här är väldigt klassiska låtar för mig och både ljud och bild är av godkänd kvalitet, men trots att jag älskar Zappa och vill att så många som möjligt ska se och höra honom så kan jag inte rekommendera denna DVD. Med en total speltid på 24 minuter så är den helt enkelt inte speciellt prisvärd.


EXTRAMATERIALET

I vanlig ordning finns alla låtar redo att slänga in på iPoden om man känner för det.


TRE SAKER

1. I både "Purple Lagoon" (1976) och "St Alphonso's Pancake Breakfast" (1978) gästas bandet av John Belushi som sin galna samurajkaraktär.

2. Efter 78-framträdandet portades Zappa på livstid från "Saturday Night Live" då producenterna inte gillade att han med flit läste cue-cardsen stelt och tillgjort samt att de inte fattade hans humor.

3. Mellan de olika konserttillfällena på DVD:n kommer ett litet klipp där Zappa pratar lite och här har man slagit rekord i liten bild. Jag skojar inte - den rörliga bilden tar upp en sjättedel av rutan!


ANDERS JAKOBSON (2008-05-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Border Music
Tema: Musik
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3 ihopttryckt till widescreen 1.78:1
Extramaterial:
iPod-färdiga versioner av alla låtar.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (3/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA