Anders Jakobsons blogg

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (5)
Postad: 2020-07-31 12:25:48Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 5 av 23...

CAPTAIN AMERICA:
THE FIRST AVENGER
(2011)
Regi: Joe Johnston

Kommentar:
Likt fallet med Thor var Captain America ingen karaktär jag var inläst på och när det blev klart att filmen skulle utspela sig på 40-talet kunde jag inte förstå hur det skulle hänga ihop med resten. Inga problem för Marvel som löste det galant. [Min ursprungliga recension av "Captain America: The First Avenger"]. Galant är även en bra beskrivning på filmen - att berätta en 40-talshistoria med den tidens formspråk och attityder är ett genidrag. Det som känns pajigt med 40-talet nu ÄR lika pajigt i filmen och actionsekvenserna känns som tillsnyggade versioner av de episodfilmer som gjordes med Captain America och andra filmstjärnesuperhjältar på den tiden. Otroligt smart och så knyts det ihop med filmsvitens nutid på ett fint sett. Just Captain America (Chris Evans) har blivit lite av min favoritkaraktär i MCU och jag är även väldigt förtjust i Hayley Atwells Peggy Carter som den kvinnliga sidekicken. Av de få starka kvinnokaraktär i MCU vid den här punkten, och kanske även generellt, är hon något extra.

Kontinuiteten:
Vi ser ytterligare en version av Howard Stark i filmen, vilket får ses som i sin ordning eftersom Dominic Coopers variant är ett 30 tal år yngre än den som John Slattery spelade i "Iron Man 2". De är dock inte speciellt lika, men i och med att Cooper fick göra rollen i de två säsongerna av "Agent Carter" så känns det väl okej.

Daterad eller inte?
Den inledande biten där Chris Evans huvud digitalt monterats på en klenare killes kropp ser lite konstigt ut. Det känns som något som hade kunnats göras bättre i dag. Jag är heller inte helt förtjust i Red Skulls utseende. Det ser väldigt gummiaktigt ut och onaturligt rött. Jag fattar att det är en fin återskapelse från serierutorna men det ser ändå lite märkligt ut. Frågan är om det hade gått att göras annorlunda?

Fruns kommentar:
Jag förstår varför Captain America är mångas favorit. Han är genomgod och det är lite fint att en är så i den otroliga blandning på folk som det är i filmserien. Jag tycker att filmen var bra. Kul att få bakgrundshistorien till karaktären i och med att jag sett en senare Captain America-film. Jag visste inte att den skulle utspela sig på 40-talet och att filmen inte känns lika tekniskt cool förklaras ju av det. Men trots det har de ändå skapat tekniska prylar som troligtvis inte fanns då men är ”naturliga” här.

Slutknorr:
Nu är mer eller mindre alla spelpjäser samlade inför "The Avengers" och filmsviten börjar ta fart på allvar. Framför allt ska det bli roligt att se karaktärsutvecklingen från och med nu. Än har det bara börjat. Fem sedda, 18 kvar...anders jakobson

<< Juli 2020 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA