Anders Jakobsons blogg

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (4)
Postad: 2020-07-29 13:45:49Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 4 av 23...

THOR (2011)
Regi: Kenneth Branagh

Kommentar:
"Thor" var den första MCU-filmen som jag recenserade för DVDKritik.se. Jag minns en viss tveksamhet inför filmen. Karaktären var jag inte inläst på och hela grejen med en asagud som superhjälte var knepig. Men jag blev glatt överraskad på många vis och Thor fungerar absolut som ensuperhjälte. Detta tack vare kombinationen av äventyr i Asgård och på Jorden. Om filmen inte haft en koppling till vår värld hade det mest blivit ett svulstigt sci-fi- och fantasyäventyr. Kenneth Branagh regisserade filmen med en ambition om att göra ett Shakespearianskt familjedrama, vilket det också blev. Filmen introducerar flera nya viktiga karaktärer, inte minst Thor (Chris Hemsworth) och Loki (Tom Hiddleston), men den introducerar även ett försiktigt lager av humor som gör sitt till det hela. En liten föraning av betydligt oförsiktiga lager i framtiden!

Kontinuiteten:
Med facit i handen är det tydligt att vägen mot "The Avengers" stakas upp här och det är många referenser till framtiden. Cliff Barton skymtas i en sekvens och då visste man kanske inte vad det skulle bli av honom. En avvikelse är dock Thors ögonbryn som blekts till denna film. Lite lustigt!

Daterad eller inte?
Lite som jag misstänkte i förra bloggen är det svårt att hitta något som känns daterat i denna film. Det skulle väl kanske vara att Darcy (Kat Dennings) nämner en iPod. Men det är väl det. När det gäller filmens utseende tycker jag att Asgård är snyggt designat - det liknar verkligen inget annat och regnbågsbron Bifrost ser fantastisk ut.

Fruns kommentar:
Det jag tyckte var kul var att de hade med lite mytologi och en karaktär som redan fanns utanför superhjältevärlden, alltså Thor. Jag har även lagt märke till att tjejerna i filmerna inte bara är jävligt snygga utan väldigt smarta också: Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson och nu Natalie Portman. De är inte bara bihang. Jag reagerade även på att frostjättarna var väldigt lika White Walkers från ”Game of Thrones”. När det gäller filmen så var det lätt att förstå hur det skulle gå, men den var mycket bättre än jag hade trott. Jag blev positivt överraskad.

Slutknorr:
Det börjar kännas roligt att se om de här filmerna, speciellt när pusselbitarna ramlar på plats och man kan ana något större. Det peppar mig. Dessutom tycker jag att "Thor" breddar filmsviten stilmässigt och det är ju bara början. Fyra sedda, 19 kvar...anders jakobson

<< Juli 2020 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA