Låt majsbarnen vara i fred!

FILMEN

"Children of the Corn" filmades första gången 1984 och hade då en ung Linda Hamilton i rollen som Vicky. Sedan dess har det kommit inte mindre än sex uppföljare som alla varit mer eller mindre usla och nu är det dags igen. Den här gången är det dock inte en uppföljare det handlar om utan en remake av originalet.

Och till en början är den nya versionen rätt lik originalet Vicky och Burt råkar under sin andra smekmånad köra vilse och hamnar i den lilla staden Gatlin. Vad de inte vet när de kör in i staden är att den sedan många år tillbaka innebos av enbart barn under 19 år. Dessa barn har mördat alla vuxna och leds nu av Isaac, en liten kille på sådär 7-8 år gammal. Han predikar att alla vuxna måste dö för att He who walks behind the rows ska bli nöjd.

Nu hamnar alltså Vicky och Burt bland dessa ungar och vore det inte för att de bråkar så otroligt mycket med varandra skulle de kanske se vad som händer lite tidigare än de gör nu och på så vis klara sig undan. Nu är det bara Vicky som inser att något är fel i staden men hon är så otroligt otrevlig att varken Burt eller jag som tittar orkar bry oss om vad hon säger.

Deras bråk förstör filmen rätt mycket för mig även om filmen i just det fallet är närmare novellen den bygger på än originalet. Det känns tillgjort och varken intressant att titta på eller trovärdigt. Dessutom är Kandyse McClure riktigt dålig som Vicky. Hon spelar över och personligen bryr jag mig inte om hon lever eller dör. Kanske föredrar jag det senare då vi i alla fall slipper höra henne.

När det sen gäller ungarna i filmen är Daniel Newman i rollen som Malachai den enda som klarar av att leverera sina repliker någorlunda trovärdigt. De andra känns väldigt amatörmässiga och oengagerade. Att sen Isaac ser ut som en svamp med sin alldeles för stora hatt gör ju inte det hela mer skrämmande.

Det enda positiva jag har att säga om filmen är att det, för att vara en TV-film, är rätt snyggt filmat och dessutom är specialeffekterna rätt bra. Men förutom det… nej, denna remake är inte ett dugg bättre (eller jo, kanske liiite bättre) än alla de uppföljare som gjorts under åren. Man vill väl men får det helt enkelt inte att funka och det är bara att hoppas att man låter barnen i Gatlin vila för gott efter detta misslyckande.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av fyra tiominutersdokumentärer. I den första "New directions" berättar Donald P. Borchers (som även gjorde originalversionen) varför den här nya versionen är så mycket bättre och framförallt att den är mer trogen Stephen Kings historia.

Den andra dokumentären "Casting the corn" handlar om skådespelarna. Här får de komma till tals och berätta om deras erfarenheter från inspelningen. Tyvärr får vi inte ett ord från Preston Bailey som spelar Isaac. Kanske är han för ung?

I den tredje dokumentären "To live and die in Gatlin" berättar Andrew Hussey och Alan Tuskes om hur specialeffekterna och rekvisitan kom till under filmens gång. Den sista dokumentären går under namnet "Fly on the wall" och ser mest ut som någons privata hemmafilm. Här är det någon som går omkring och bara filmar och man får inga förklaringar till något. Det är bara en massa ihopklippta sekvenser. Inget vidare.

Extramaterialet täcker upp rätt bra hur inspelningen gick till och vad de inblandade tycker om filmen. Bäst är intervjun med Donald P. Borchers och sämst är helt klart hemmafilmen "Fly on the wall". Det är intressant att höra Borcher prata ner sin egen film (originalet) och hans tankar om att nu återupprätta Kings historia. Det är inte utan att man känner med honom när han berättar att King vägrade läsa hans manus…


TRE SAKER

1. I rollen som Isaac ser vi Preston Bailey som även spelar Cody i den suveräna TV-serien "Dexter".

2. I den här versionen sänker Isaac levnadsåldern från 19 till 18 på grund av att de skötte hanterandet av Vicky och Burt så dåligt.

3. Ytterligare en skillnad mellan den här och originalet är att man här helt missar själva mördandet av de vuxna som faktiskt är en rätt otäck del av originalfilmen.


HANS-ÅKE LILJA (2009-10-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Anchor Bay
Tema: Stephen King
Ljud: Dolby Surround 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
• New Directions - an interview with Writer/Prodcuer/Director Donald P. Borchers on remaking a cult classic
• Cast of the Corn - Interviews with Actors Kandyse McCLure "Vicki", David Anders "Burt", and Daniel Newman "Malachai"
• To Live And Die in Gatlin - Interviews with Production Designer Andrew Hussey and Special Make-Up FX Supervisor Alan Tuskes
• Fly On The Wall - Behind the scenes footage from the set of Children of the Corn
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA