Klassisk svensk idiothumor i späckad box

FILMEN

Ronny och Ragge. Det känns löjligt att försöka förklara vilka de är. Det känns som att alla känner till dem, och att Peter Settman numer gör saker som "Så ska det låta". Fredde Granberg har man sett betydligt mindre av sen, utöver att han regisserat filmen "Kommissarie Späck" och tv-serien "Dr. Mugg".

Nåja, Ronny och Ragge är två riktiga raggare som är häftigast i hela byn. Det är i alla fall deras egen åsikt, även om verkligheten kanske är något annorlunda. De är ungefär lika intelligenta som två tomma tändsticksaskar och deras sexuella dragningskraft lika stor som en självdöd räv med skabb. De bränner runt i sin Fårrd (Ford) och raggar på brudar, köper raggarballar med svängdörr (varm korv i bröd), gapar och lever rövare.

Det är nästan lite svårt att förstå hur stort det här var mellan 1991 och 1994. Det kanske inte var så att alla följde serien, ändå så penetrerade deras uttryck och sätt att prata alla i min egen ålder. Än i dag utbrister man "jäla skiiit fan" ibland och jag har nog inte uttalat "Ford" på rätt sätt de senaste 15 åren.

"Byhåla" nummer ett (38 min) är från 1991, och består av korta sketcher som spelades in till ungdomsprogrammet "Gerilla-TV Laijv" där Peter och Fredde var programledare ihop med Gila Bergqvist. "Byhåla 2: Tillbaka till Fårrden" är deras första egna tv-serie, och handlar om hur de köper en Ford för att åka till en raggarträff i Pajala. (101 minuter)

I "Byhåla 3: Titta vi pökar" (78 min) startar killarna ett filmbolag för att ragga brudar, men hamnar till slut i stället på Gran Canaria där de försöker undvika att bli upptäckta av Bernst-Gunnar. Det är här ganska tydligt att killarna fått slut på idéer och det är inte särskilt roligt.

Det är ändå klassisk svensk idiothumor med många klassiska repliker. Skådespeleriet är.. öhm.. ja. Speciellt Peter Settman har ett kroppspråk som en fladdrig marionettdocka, mycket imponerande. Kul att man bytt skådespelare till alla återkommande roller för varje säsong.

Tillsammans med extramaterialet nedan är det här helt klart en späckad dubbel-DVD som fansen kan köpa helt utan tvekan. Ni andra kan nog också snegla på en kultflashback i åtminstone "Byhåla 1" och "2", sen tycker i alla fall jag att det blev ganska uttjatat.


EXTRAMATERIALET

"The Pöka Story" (58 min) är en fejkdokumentär om Ronny och Ragge och deras folkparksturné. Nyinspelat material drygas ut med scener ur serien och bitar ur konserten. Måttligt underhållande.

"Pökpåsefabriken" är en en-timmes straight-to-video-film där de båda startar en kondomfabrik. De kör på med sin vanliga stil och även om det blir lite utdraget så är det inte varken sämre eller bättre än deras tidigare program.

"The Live Konsär" är en upptagning från 1993 där vi i en timma bjuds på musik, sketcher och monologer som beroende på din smak är antingen utdraget och pinsamt eller... ja, det är ganska utdraget och pinsamt. Publiken verkar glad i alla fall. Tacksamt nog kan både Peter och Fredde faktiskt hålla de toner de ska, vilket troligen inte är så lätt för Fredde med tanke på den speciella röst han måste använda. Slutligen finner vi videon till "Rara söta Anna".

Tilläggas bör att ingenting på skivorna är svensktextat. Inget av extramaterialet har heller kapitelindelning, vilket gör att man till exempel inte kan hoppa till sin favoritlåt på konserten. Även den totala avsaknaden av de "riktiga" Peter och Fredde i till exempel kommentarsspår eller intervjuer är ganska tråkigt.


TRE SAKER

1. Vi får se en relativt ung Annika Lantz knalla runt i baddräkt. Om det nu intresserar.

2. Serien var från början tänkt som en parodi på såpan "Storstad" som SVT visade mellan 90-92.

3. Peter och Fredde samarbetade senare i ett flertal produktioner, t.ex. "Megafon", "Äntligen måndag", "Egäntligen måndag", "Stereo", "Bara med Bruno", "Tratten och Finkel" och "Snutarna".


HENRIK ANDERSSON (2011-12-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (3/2):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
KOMEDIERNA