Kitty för en ny generation

FILMEN

Precis som många andra gjort under några decennier växte jag upp med att läsa Kitty-böcker. Jag läste också flitigt böcker om Tvillingdeckarna, Bröderna Hardy och Mary och Lou. Gemensamt för dem är att det handlar om ungdomar i yngre tonåren som löser mysterier, ofta i vuxenvärlden. Kitty var dock alltid den stora favoriten, av någon anledning.

För mig som tonåring var den största inspirationen att de här karaktärerna fick chansen att ta sig an och lösa problem som "riktiga vuxna". Barndomen kunde lämnas bakom en för en stund. För andra har exempelvis just Kitty inspirerat unga tjejer att ta för sig och visa att de minsann också "kan".

Det har man tagit fasta på i den här omdaningen som annars ändrat på det mesta. Jämfört med de böckerna jag växte upp med under det tidiga 1980-talet är det mesta förändrat, endast namnen är desamma. I den här filmen är handlingen förflyttad till nutid och Kitty är en 16-åring som flyttar från Chicago till en liten sömnig småstad tillsammans med sin pappa. För vuxenvärlden är Kitty ganska besvärande då hon ständigt hamnar på kollisionskurs när hon gör eller säger saker i kampen för rättvisa.

Detta etableras tidigt i filmen då hon tillsammans med vapendragarna George och Bess utsätter Bess mobbare och plågoande för ett practical joke som slutar med att han hamnar på YouTube iförd blå färg över hela kroppen. Straffet för Kitty blir att plocka skräp i samhället och det är då hon får nys om att det spökar hemma hos en äldre dam. Ganska snabbt har hon krånglat sig ur samhällstjänsten och skaffat sig sitt första fall.

Skådespelarna är okej och ligger på den nivå man kan förvänta sig. Zoe Renee som George och Mackenzie Graham som Bess är så där lagom intetsägande men ändå stabila som sidekicks behöver vara. För meningen är ju att huvudrollen ska kunna glänsa och i det avseendet får man säga att Sophia Lillis är ett fynd. Som en lite streetsmart och utåtagerande tonåring som den här versionen av Kitty är så är Sophia alldeles utmärkt. Hon debuterade så sent som 2014 men får sägas ha fått ett litet genombrott som den unga Beverly Marsh i nyinspelningen av "Det" och här får hon chansen att bära en film. Och det gör hon med den äran.

"Kitty i spökhuset" ("Nancy Drew and the Hidden Staircase") är en stilla popcorn-bagatell riktad till ungdomar i yngre tonåren. Som sådan är det här en helt okej start på en ny serie filmer med Kitty. Och fortsätter de att casta Sophia Lillis så ser jag gärna ett par filmer till.


EXTRAMATERIALET

Vi får ett par videoklipp där den första låter folk både framför och bakom kameran prata om den här versionen av Kitty och om vad bokserien som helhet har betytt för dem. I den andra tar skådespelerska Linda Lavin (Flora i filmen) med tittarna på en rundvandring i huset där stora delar av filmen utspelar sig. Det är lättsamt och lättviktigt och inget man direkt tar fram och kollar på igen. Extramaterialet avslutas med ett sedvanligt klipp med tabbar och tavlor.


TRE SAKER

1. Bland producenterna hittar man komikern och talkshowvärden Ellen DeGeneres och det är också hennes independentbolag som finansierat filmen.

2. I slutet av filmen bestämmer de fyra att de ska planera framtida äventyr vid The Lilac inn vilket ger en hint om att nästa film kanske kommer att baseras på boken "The Mystery at Lilac Inn" som släpptes i sin första version 1930 och sedan med en omarbetad historia 1961.

3. Ett märkligt sammanträffande? Tre skådespelerskor har hittills spelat Kitty på vita duken. Bonita Granville 1938, Emma Roberts 2007 och så Sophia. Alla tre är födda i februari.


THOMAS HELSING (2019-07-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
A Sleuth, A Girl and An Inspiration, Pink Footprints: Touring Twin Elms, Gag Reel
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA