Redo att bli mäktigare än någonsin

FILMEN

I Salem vankas det Halloween - stadens favorithögtid. Precis som varje år berättas det historier om de tre systrarna Sanderson som en gång i tiden satte skräck i staden. Några minns 1993 då de syntes flyga över staden, men risken att de skulle komma tillbaka är minimal. Det magiska ljus som kunde föra dem tillbaka brann ut sist de väcktes till liv.

Becca (Whitney Peak) firar sin 16:e födelsedag med kompisen Izzy (Belissa Escobedo). Sedan de var barn har de, tillsammans med kompisen Cassie (Lilia Buckingham), utfört en häxritual på varje födelsedag. Just denna dag får de ett ljus att tända av Gilbert (Sam Richardson) som äger häxkonstbutiken i staden. Becca och Izzy beger sig till skogen och tänder ljuset medan de utför sin ritual. Plötsligt börjar jorden röra sig och ljuset går inte att släcka. Innan de vet ordet av det dyker de tre systrarna Sanderson upp - Winifred (Bette Midler), Sarah (Sarah Jessica Parker) och Mary (Kathy Najimy). Tack vare Becca och Izzy har de återigen fått en chans att återvända för gott, men då måste de hitta den magiska boken, koka sin brygd och få ett barn att dricka den så de kan andas in dess själ.

På sin egen 16-årsdag blev Winifred bannlyst från Salem och pastor Traske (Tony Hale) försökte separera henne från hennes systrar. Samma kväll får hon den magiska boken, och därmed sin förmåga att trolla, av The Witch Mother (Hannah Waddingham). Den enda varningen hon får är att inte använda formeln Magicae Maxima, formeln som gör den som använder den till allsmäktig. Winifred börjar med att hämnas på Traske och bränner ned hans hus. När de nu återigen blir återupplivade inser de att Traskes ättling är borgmästare i Salem. Återigen leds staden av den som en gång ville separera dem. I stället för att fokusera på den brygd som kan hålla dem vid liv även när natten är förbi, bestämmer sig Winifred för att använda den formel hon en gång lovat att aldrig använda. Det är enda sättet att se till att människor som Traske aldrig får bestämma igen.

Medan systrarna ger sig ut på en häxjakt för att hämnas på Traske en gång för alla, försöker Becca och Izzy att stoppa dem. I deras försök inser de att de har magin på sin sida, men också att de måste återförenas med Cassie för att rädda Salem och världen.

Den första "Hocus Pocus" får väl ändå ses som en klassiker och det är alltid svårt att göra en uppföljare på berättelser som älskas av så många. Med Bette Midler i täten och som drivande faktor har ändå Disney gjort ett försök. Och det är inte ett dåligt försök. Det som de flesta minns från första filmen är de tre systrarna och just dem och deras relation har fått extra stor plats i denna film. Något som dock drar ned berättelsen lite är ursprungshistorien som visas i början, då Winifred fick den magiska boken då hon höll på att förlora sina systrar. Redan då hämnades hon på Traske, vilket gör att hennes motiv att hämnas på hans ättling blir mindre. Om hon förlorat mer och inte fått sin hämnd som tonåring hade man förstått varför hon riskerar att få leva efter natten för att få sin hämnd.

Precis som i första filmen måste det också finnas en motpol mot systrarna. För att stärka bandet mellan våra favoritsystrar har just det speglats i motpolen. Becca, Izzy och Dessie har växt upp som systrar, men har den senaste tiden glidit ifrån varandra. För att rädda Salem måste de hitta tillbaka till varandra och hjälpas åt. Det är en väldigt bra idé, men jag önskar nästan att det lagts lite mer fokus på denna relation. Exakt vad som hände mellan dem framkommer inte riktigt, mer än att Dessie skaffade en pojkvän. Om detta förstärkts hade det också stärkt hela filmen. I stället läggs det väldigt mycket fokus på Becca och huruvida hon är en häxa eller inte. Vi får även en sidohistoria med Gilbert och Billy (Doug Jones) som inte riktigt behövs, samt ett väldigt stort fokus på Traske och hans längtan efter ett kanderat äpple. Denna längtan hade kunnat användas mer, men nu släpps det som en rolig grej.

Överlag är "Hocus Pocus 2" inte lika mycket av en klassiker som den första filmen, men den är fenomenal på att ge fansen vad de vill ha. Det är en slags hyllning till sin ursprungsfilm, men också till den moderna värld där vem som helst kan hålla på med häxkonster och formler. Magi behöver inte bara vara en kraft som skjuts ifrån fingrarna med olika färger.

Även om den kanske kan vara lite läskig för de yngsta är "Hocus Pocus 2" en perfekt familjefilm som kan tilltala de flesta åldrar. I år bör den vara ett måste när man på Halloween bunkrar upp med godis och kör filmkväll med vänner eller familj. Varför inte göra en helkväll av det och se båda filmerna som båda ligger på Disney+?


EXTRAMATERIALET

Det enda extramaterial som finns på Disney+ är filmens trailer. Den ger inte dock inte så mycket extra till filmen, men kan kanske vara en rolig grej om man är osäker på vad filmen är.


TRE SAKER

1. I en scen tittar Winfred genom ett fönster och ser ett par titta på "Hocus Pocus". Scenen som visas är med Penny och Gary Marshall, som tyvärr båda gått bort. Denna scen togs med för att hedra deras minne.

2. Scenerna där systrarna ställer sig på scenen och sjunger inträffar efter ca 58 minuter och 30 sekunder i båda filmerna.

3. Även om det i nuläget inte är så troligt har samtliga av Bette Midler, Sarah Jessica Parker och Kathy Najimy sagt att de gärna återvänder för att göra "Hocus Pocus" till en trilogi.


EMMA ÅKERLIND (2022-10-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Disney+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.20:1
Extramaterial:
Trailer
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA