Klassiker i Young adult-twist

FILMEN

Jag är generellt sett positiv till att man gör anpassningar av klassiker till nya målgrupper. Ett exempel jag tänker på med svenska ögon är "Lilla Jönssonligan" som mer eller mindre bara gjorde karaktärerna till barn och så kunde en ny målgrupp tillfredsställas. "Enola Holmes" är ju inte riktigt samma sak, men det är ändå en klassisk karaktär som anpassas till en ny målgrupp. Eller, ja... Enola i sig är ju ingen klassisk karaktär, men hennes storebröder Sherlock och Mycraft är ju det.

Enola (Millie Bobby Brown) är en runt 20 år yngre syster till mästerdetektiven (Henry Cavill) och politikern (Sam Claflin). Efter att den gemensamma pappan dött och bröderna flyttat till London har Enola växt upp och blivit fostrad av mamma Eudoria (Helena Bonham Carter) som har sina udda idéer om det mesta i livet. Enola klagar inte, utan trivs med att växa upp vid sidan av de givna mallarna för en ung kvinna vid den här tiden. När Enola fyller 16 försvinner mamman spårlöst med några mystiska gåvor som enda spår. Storebröderna återvänder till familjehemmet och chockas av det dåliga skicket på huset och hur ouppfostrad Enola verkar vara. Mycraft, som blivit utsedd till hennes förmyndare är mest upprörd och vill genast styra upp henne medan Sherlock är lite mer samlad.

När Enola dechiffrerar ett hemligt meddelande från mamman rymmer hon och sätter av mot London och på resan träffar hon den unga markisen Tewkesbury (Louis Partridge) som är på rymmen från sin egen familj. När Enola märker att Tewkesbury utsätts för mordförsök hjälper hon honom, men bara temporärt för hon har ju ett eget uppdrag: Att hitta mamman. I London använder hon list för att gå i mammans fotspår, men hennes äventyr med markisen är inte över. Dessutom har hon sin egen mästerdetektiv till bror efter sig. Hur ska det gå?

Jag tycker att filmen är snygg och underhållande och alldeles perfekt för de flesta åldrar. Det är en rolig variant på Sherlock Holmes-mytologin som på något vis fyller en lucka som jag inte trodde fanns. Nu finns det visserligen någon "Young Sherlock Holmes" variant som skildrar Sherlock som tonåring och det är ju lite samma sak, men inte riktigt samma. Det här är roligare i och med att Sherlock även finns med i en biroll.

Millie Bobby Brown går från klarhet till klarhet och den här typen av roll gör hon galant. Hon är jämnårig med sin karaktär och man undrar ju vad hon ska göra i framtiden. Ett riktigt stjärnskott.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är baserad på den första boken av sex som Nancy Springer skrev om Enola Holmes mellan åren 2006-2010, så det finns förstås stoff att basera fler filmer på...

2. ...eller kanske inte: Just nu är bland annat Nancy Springer och Netflix stämda för copyrightintrång på ett ganska snårigt vis. De flesta av Sir Arthur Conan Doyles berättelser om Sherlock Holmes ligger under public domain förutom de allra sista, i vilka Sherlock visar upp känslor på ett annat sätt än i de tidigare. I och med att Sherlock även visar känslor i "Enola Holmes"-serien har det blivit ett märkligt copyrightintrång på ett känsloliv som inte ligger under public domain...

3. Det är lätt att tro att Millie Bobby Brown är amerikan på grund av "Stranger Things", men hon är britt, om än född i Spanien.


ANDERS JAKOBSON (2020-09-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA