Lite sladdrig men stundtals effektfull

FILMEN

Den omringande historien i "Framing Britney Spears" är om rörelsen #FreeBritney som verkar för att Britney Spears ska bli av med det förmyndarskap som har ett fast grepp om hennes liv och pengar sedan många år tillbaka, där Britneys pappa Jamie Spears är den som håller i de ekonomiska spakarna. I rörelsen finns det även konspiratoriska tankar om att Britney kommunicerade med hemliga koder i sina Instagramposter, vilket skulle peka på att hon var oförmögen att ta sig ur förmyndarskapets grepp. Jag minns när kvällstidningarna i Sverige började rapportera om konspirationstankarna där folk tolkade hennes val av emojis, färg på kläder och andra vaga tecken som rop på hjälp. Stolligt, men lite kul.

Mindre roligt är det som utgör större delen av denna dokumentär, nämligen en ganska äckelframkallande skildring av Britneys totala kollaps triggad av ett obeskrivligt paparazzitryck. Vi får en grundlig genomgång av Britneys start som barnartist med påhejande föräldrar med tveksamma baktankar, vidare till tv-karriären med "Mickey Mouse Club" och de första trevande stegen som popartist, vilket mer eller mindre över en natt blev ett totalt genomslag. Vi ser även att Britney initialt är road av uppmärksamheten och kamerorna men det blir snabbt värre. Det känns ganska uppenbart att omvärldens enorma tryck på henne orsakade de värsta urflippningarna som ledde till förmyndarskapet 2008.

Dokumentären i sig är vad den är. Lite sladdrig i kanterna men den är effektfull när den är bra. Konspirationstankarna är som sådana brukar vara: luddiga, men det är ganska tydligt att det där förmyndarskapet i dagsläget inte känns okej. Sista ordet är inte sagt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Dokumentären är gjord av The New York Times och ingår i en serie som heter "The New York Times Presents". Detta är avsnitt sex.

2. Även om dokumentären blickar bakåt med hjälp av arkivbilder så finns det även jättenytt material i den där folk pratar knappt hörbart med ansiktsmasker.

3. Ett arkivinslag måste vara från en svensk intervju med Britney Spears, för svengelskan är väldigt tydlig.


ANDERS JAKOBSON (2021-03-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: CMORE
Tema: Musik
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA