Ett besök som är jobbigt att se

FILMEN

I denna dokumentär får vi följa med Ben Fogle till Tjernobyl 35 år efter olyckan. Vi får besöka reaktorn, vi får besöka den obefolkade staden Pripyat där de som jobbade på kärnkraftverket bodde. En stad som ska vara tom men dit folk smyger in och filmar sig själva för att visa upp i sociala medier. Eller den dam som valt att flytta tillbaka för att bo där permanent. Rekommendationerna är att man inte vistas i området mer än 14 dagar åt gången…

Lika fascinerande som det är att se detta lika obehagligt är det. Jag känner mig nästan förorenad själv av att bara titta på det så jag kan inte föreställa mig hur det är för Ben som är där på plats. Och samtidigt kan jag inte låta bli att fascineras över det vi får se. Som när han besöker själva kontrollrummet där allt gick åt skogen och flippar den switch som satte igång allt. Fascinerande! Läskigt!

Ett tips är att man innan man ser denna ser TV-serien "Chernobyl". Där får man se (rekonstruerat) vad som hände. Det ger denna dokumentär en autenticitet som får åtminstone mig att skruva på mig av obehag när jag ser den. Som sagt, fascinerande och skrämmande!


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det går inte att ta miste på hur stort Ben tycker detta uppdrag är.

2. Förutom de hemskheter själva olyckan förde med sig så var det olyckligt att just Pripyat drabbades. Just denna stad var en av de modernaste i landet vid tidpunkten för olyckan.

3. Det är obehagligt att inse att myndigheterna dröjde 72 timmar innan de evakuerade befolkningen. Allt för att förhindra att omvärlden skulle få reda på vad som hänt.


HANS-ÅKE LILJA (2021-07-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: CMORE
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA