Byn som ingen vill glömma

FILMEN

De flesta känner säkert igen namnet Knutby. De flesta tror förmodligen att de var på ett ungefär vad som hände där 2004 också. Eller? Jag trodde det i alla fall men efter att ha sett denna sex delar långa dokumentär så börjar jag undra. Journalisterna Anton Berg och Martin Johnson har grävt djupare än vad till och med polisen gjorde när de utredde vad som hände. De har intervjuat Helge Fossmo, de har intervjuat Sara Svensson och de kan visa upp rekonstruktioner och förhör från polisutredningen.

Totalt sett blir detta en rätt intressant dokumentär om vad som hände eller kan ha hänt. De får gissa lite där de inte kan få fram all fakta. Dock är det lite oklart vad exakt de vill med dokumentären. Vill de fria Helge? Vill de bevisa att han ljuger? Vill de visa att det kanske inte var Sara som dödade Helges fru? Jag vet inte och det kanske inte spelar så stor roll, men lite frustrerande är det. Dessutom slutar hela serien med en fråga som gör att man nu undrar mer än man gjorde innan man såg den och det är ju lite ovanligt. Dokumentärer av den här typen brukar ju vilja få fram ett resultat, en sanning om att "så här gick det till".

Men oavsett så gillar jag serien. Jag gillar dessutom Anton Berg och Martin Johnson som båda ger ett förtroendeingivande intryck och man tror på det de säger och det märks att de tar sitt uppdrag på allvar. Inget lämnas åt slumpen. Sen får man köpa att allt inte går att få fram och att allt inte går att bevisa, men jag gillar att de inte lägger in egna värderingar i vad som hände. De talar lika förutsättningslöst med både Helge och Sara och det hade varit intressant om de kunnat få självaste Kristi brud att ställa upp på en intervju.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den engelska titeln är kort och effektivt döpt till "Pray, Obey, Kill".

2. Något som slår mig är att det väldigt ofta när det gäller sekter som den i Knutby är sex som är vägen till Gud och frälsning. Att en pastor ska ha sex med en underårig tjej för att hjälpa Kristi brud att träffa Gud känns för mig helt galet.

3. Det kanske mest intressanta är ju att vi får höra en hel del personer som var med 2004 berätta i dag hur knäppt de agerade. Hur de i dag till och med har svårt att förstå hur de kunde tänka som de gjorde.


HANS-ÅKE LILJA (2021-04-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: HBO
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA