Anders Jakobsons blogg

passa på att streama svenskt
Postad: 2019-01-02 18:20:20

Så här runt jul och nyår brukar det ramla ut en del intressant på SVT. Många år har vi till exempel blivit förärade nya omgångar av "Fröken Frimans krig" som i alla fall jag njutit av att få grotta ned mig i under tre timmar per omgång. Det här formatet med tre entimmarsavsnitt fungerar fint på SVT, speciellt nu när de tagit för vana att dunka ut alla avsnitt på SVTPlay samtidigt.

Med det sagt vill jag rekommendera några aktuella miniserier på vår egen public service.



"De dagar som blommorna blommar" är skriven av Jonas Gardell och går i samma anda av då och nu, vardagsrealism, familjehemligheter och tänkvärdheter som man känner igen från hans tidigare böcker och tv-serier. Just denna är medvetet komplicerat upplagd, med tre huvudsakliga tidslinjer - 1978, 1994 och nutid. "Det här är ingen serie där man sitter och uppdaterar Facebook samtidigt som man tittar." säger Gardell i en Aftonbladet-intervju och just det är något vi behöver nu. Mindre dubbelskärmande under 2019? Hoppas det!

Hur som helst är det en väldigt bra serie. Gripande och underhållande på samma gång och många spännande gestaltningar och fina skådespelarinsatser. Mycket sevärd!



"Systrar 1968" tar lite rygg på "Fröken Frimans krig" och skildrar några unga kvinnor sommaren 1968. Det är också en serie där mycket tid lagts ned på miljöer, kläder och andra tidsindikatörer, möjligtvis lite på bekostnad av en smidig story. Även om jag gillar den så kan jag inte låta bli att känna att den är skriven efter någon sorts checklista där en rad ämnen ska hinnas med på tre timmar. Bra, men hade kanske behövt en liten runda till på manusstadiet.



Som bonus slänger jag med "Dips" som inte alls är ett tretimmarsdrama i tre avsnitt utan en komediserie enligt den brittiska mallen med sex avsnitt som är ungefär 20 minuter långa. Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll har skrivit manus och spelar tillsammans med Moa Lundqvist och Kristian Luuk. Agerhäll har även stått för regin. Hon är ett nytt ansikte för mig, men är något av ett komiskt geni. Serien är genuint rolig där tre unga blivande diplomater gör kaos på Utrikesdepartementet med Luuk som en sorts samlad chef. Väldigt kul och jag hoppas att gänget får göra en fortsättning.


anders jakobson

<< Januari 2019 >>
Må Ti On To Fr Lö Sö
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÃ…N FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA