Manligt/kvinnligt - en obehaglig sanning

FILMEN

"Kvinnor är från Venus, män är från Mars". Inte direkt någon nyhet och inte överraskande för en enda vuxen individ. Det tar "The Ugly Truth" fasta på och det blir till en långfilm. Skönt med en romantisk komedi som tar ut svängarna lite och har lite mer udd än denna genre vanligtvis har.

Filmen handlar om Abby (Katherine Heigl) som arbetar som tv-producent. Tittarsiffrorna är dåliga och räddningen ligger i Mike (Gerard Butler), en man som Abby avskyr. Mike har ett program som kallas heter "The Ugly Truth" där han rakt på sak talar om hur män och kvinnor fungerar och framför allt vad de olika könen vill ha. Mike börjar i Abbys program och genast skjuter tittarsiffrorna i höjden. Abby blir förälskad i sin granne och Mike hjälper henne att fånga drömmannen. Som man tidigt kan lista ut får dock mansgrisen Mike ganska snart känslor för den vackra Abby.

Abby är fruktansvärt stiff, tillrättalagd och har ett stort kontrollbehov. Heigl gör henne väldigt bra och även om det till en början känns lite väl tramsigt gör hon en rolig rollprestation. Heigl har en bred mimikkunskap som hon får väl användning av i den här filmen. Hon är perfekt för att leverera humor och känslan av en ny Bullock flimrar förbi flera gånger under filmens gång. Butler gör sin roll lika bra han och det är uppriktigt svårt att tänka sig några andra skådespelare i karaktärerna.

"The Ugly Truth" innehåller otroligt många sexskämt och i den här genren har åtminstone inte jag upplevt den mängden tidigare. Nu snackar vi direkta ord och inte bara antydningar. Kuk, anal, onanera, orgasm och manshora är självklara ingredienser rakt igenom. Det är otroligt befriande att det inte pratas runt det och tassas på tå, utan att man helt enkelt säger det rakt ut. Det gör att filmen får mer spets än andra romantiska komedier. Trots att filmen börjar ganska segt tar den sig och blir riktigt rolig.

Att män och kvinnor är fruktansvärt olika blir vi påminda om gång på gång. Visst är det frustrerande att det faktiskt också är på det viset i verkliga livet, att vi vet om det men uppenbarligen inte lyckas få till en förändring. En tacksam gåta att göra film av när man, som här, gör det på rätt sätt.


EXTRAMATERIALET

Alla scener med Mikes killkompisar är bortklippta. Måste ju kännas riktigt surt att få en roll i en film, få spela in flera scener med den manliga huvudrollen och sedan blir alla bortklippta.

I extramaterialet är det otroligt mycket onödigt som inte ens hade behövt vara med som extramaterial. Riktigt långtråkigt. Intervjuerna med skådespelare och människorna bakom kameran är roligt och det verkar absolut ha varit en kul inspelning av filmen.


TRE SAKER

1. I en scen har Abby på sig vibrerande trosor. Hon är på affärsmiddag och givetvis börjar trosorna vibrera. Här får vi en modern "När Harry mötte Sally"-scen och även ett tydligt exempel på att Heigl bemästrar den komiska genren mer än väl.

2. I annan scen flyger Abby och Mike luftballong. En fruktansvärt dåligt gjord scen. År 2009 (när filmen är gjord) vill jag inte se pinsamma trickfilmningar. Jag vill heller inte med mitt blotta öga kunna avgöra att scener är dataanimerade.

3. Det här med att ett ord kan betyda två saker märks tydligt i en scen då det pratas om ordet "pussy". Skämt som visserligen är plumpa men samtidigt riktigt roliga i sitt sammanhang.


MARIA EREMO (2010-02-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Romantisk komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Sony
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Scener med kommentatorspår från filmskaparna. Borttagna scener och förlängda scener. Alternativa slut. Bloopers. Sanningen är inte vacker: Att fånga manliga och kvinnliga perspektiv. Konsten att skratta: En filminspelning av festliga proportioner.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA