Välbalanserat om komplicerat kärlekspar

FILMEN

När Adams far dör förändras inte mycket. Adam markerar helt enkelt på arbetsschemat hemma att han nu tar över pappans göromål i hemmet och börjar sopa. Adam har nämligen Aspergers syndrom vilket gör att han har ett begränsat förhållande till andra människor, en sorts empatistörning liknande autism. Han får kontakt med sin nya granne Beth som är lärare och barnboksförfattare, och de inleder ett inte helt okomplicerat förhållande.

För inte så länge sedan såg jag en annan film som också behandlar Aspergers syndrom, "Crazy in Love". I den möter två personer som båda har diagnosen varandra och inleder ett förhållande. Trots denna lite ovanliga twist blev filmen mest ett vanligt förutsägbart romantiskt drama med alla väntade vändningar. "Adam" klarar sig betydligt bättre med trovärdiga karaktärer och ett händelseförlopp som håller intresset uppe.

Klagomål har framförts av intressegrupper som menar att filmvärlden alltid framställer autism och Aspergers från den extremaste sidan av spektrumet. Sjukdomen måste inte alls vara så framträdande, men hur intressant blir det på film? Själv tycker jag inte att "Adam" överdriver alls, och det faktum att Aspergersgrupper själva visar filmen i utbildningssyfte torde vara bevis nog.

Man säljer filmen ungefär som en romantisk komedi, men nog är det ett drama alltid. Relationen mellan Adam och Beth står mer i centrum än Adams tillstånd, och det fungerar bra. Skådespeleriet är mycket bra och välbalanserat med trovärdighet, och jag kan lugnt rekommendera filmen till dig som känner att historien verkar tilltalande.


EXTRAMATERIALET

Trots att omslaget inte berättar det så får vi också ett kommentarsspår med regissören Max Mayer och producenten Leslie Urdang, med mycket intressant information om filmens uppkomst. Sedan ser vi ett alternativt originalslut som jag är mycket glad att de inte använde. I kommentarsspåret på detta slut mumlar regissören kort att man gjorde ett nytt tydligare slut istället.

Cirka åtta minuter med bortklippta och förlängda scener som faktiskt mestadels är bra. Regissörens kommentarer till dessa består återigen av lite ointressant mummel. En kort featurette berättar hur bra filmen är och verkar som vanligt mer vara en reklamfilm än något annat.


TRE SAKER

1. Aspergers syndrom beskrevs först 1943 av Hans Asperger. På grund av andra världskriget fördröjdes publikationen av hans upptäckter och först 1997 blev majoriteten av hans arbete erkänt.

2. Det gick mer än tre år efter filmens inspelning innan den hade premiär.

3. De två huvudrollsinnehavarna är brittisk respektive australiensk, men spelar båda amerikanare.


HENRIK ANDERSSON (2010-03-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Romantisk komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Letterbox 2.35:1
Extramaterial:
Commentary, Alternate ending, Deleted & alternate scenes, Creating Adam
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA