Om ett monster i skogen... eller inte

FILMEN

Har du någonsin gått på bio och sett en film bara genom att välja efter posterns utseende? Har du någonsin hyrt en film bara genom att titta på framsidan? Kanske läste du ett recensionscitat eller slogan för filmen som fick den att verka intressant? På detta omslags framsida står det '"Wendigo' är en genuint skrämmande historia". Det visar sig att det enda genuint skrämmande här är att någon faktiskt gjort den här filmen.

George (Jake Weber, tv-serien "Medium") och Kim (Patricia Clarkson, "Shutter Island") åker med sin son Miles till en väns stuga i skogen för att ta en lugn och skön helg ihop. Plötsligt springer en hjort ut i vägen som de kör på. Ingen i bilen skadar sig, men några jägare kommer ut ur skogen. Jägaren Otis är märkbart irriterad över att ha jagat bocken i arton timmar och blivit fråntagen chansen att skjuta den.

När de kommer fram till huset ser George att ett skotthål gått genom köksfönstret och in i en vägg. Familjen gör sig i ordning för kvällen, och när Miles somnat "umgås" George och Kim med varandra i soffan... medan Otis smygtittar genom fönstret. På natten får Miles mardrömmar med olycksförebådande visioner.

Dagen efter åker de in till en närliggande stad, och i en affär möter Miles en indian som ger honom en liten statyett föreställande "Wendigo". Det är ett argsint väsen som består till hälften av en människa och hälften av en hjort. Miles visar statyetten för sin mamma, men i butiken finns ingen indian...

Ja, det kanske ser ut som en spännande film. Det är det inte. Faktum är att det i hela filmen aldrig blir det minsta spännande. Det elaka monstret Wendigo väntar vi nästan förgäves på, innan det dyker upp som en skrattretande plastfigur i filmens sista minuter och då står det i princip bara där och skrämmer folk. Väldigt ondskefullt och elakt.

Vi blir blåsta på i princip allt som filmen utlovar. Otis är allt annat än en hotfull figur, filmens titelfigur är i det närmaste en statist, alla chanser till fantastiska naturbiler undviks smidigt och inte sällan uppför sig folk helt orimligt. Ett exempel på det är när Kim letar efter George och möter grannarna, varpå hon plötsligt inte vill tala om för dem vad hon gör. Man nämner också hur sjön i närheten ligger belägen ovanpå en gammal stad, något som det aldrig återkopplas till senare.

"Wendigo" är en helt poänglös film som förmodligen kostade runt tjugo kronor att göra. Jag antar att DVD-distributören fick filmen gratis. Det kan inte finnas någon annan anledning att ge ut en nio år gammal skräpfilm än att varje sålt exemplar ger vinst. Undvik.


EXTRAMATERIALET

En trailer för filmen.


TRE SAKER

1. När George faller av en pulka så landar han i ett kroppsformat hål i snön. Omtagning kanske?

2. Baksidestexten som säger att filmen har drag från både "The Shining" (unge som har syner) och "Deliverance" (bonnläppar) är ungefär lika missvisande som att säga att "Donnie Darko" har drag från "Tillbaka till framtiden" (tidsresor) och "Beverly Hills 90210" (ungdomar som går i high school).

3. Termen "Wendigo-psykos" används när någon utvecklat en omättbar lust att äta mänskligt kött, även när annan mat finns. Det sker oftast efter att man tvingats till kannibalism i svältsituationer.


HENRIK ANDERSSON (2010-09-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA