Generisk skräckis med viss originalitet

FILMEN

Exempel på ett standardupplägg inom skräckgenren: ett gäng ungdomar åker ut för att campa i naturen och stöter på en ondska som eliminerar dem en efter en tills bara en är kvar - oftast den som i inledningen av filmen ses som svagast men som är rena superhjälten i slutet av filmen.

Det känner ni väl igen? Australiensiska "Primal" faller in i mallen helt och hållet och känns därefter som en tämligen generisk skräckfilm som man sett många gånger tidigare. Tillför den något nytt? Nja, egentligen inte, men själva "ondskan" i filmen är ändå lite originell.

Det är sex ungdomar som ger sig ut i vildmarken, jämt fördelade mellan killar och tjejer. De har alla olika karaktärer. Den drivande Dace (Wil Traval) är ledartypen som tagit med sina kompisar på jakt efter en grottmålning som ingen sett på 120 år. Warren (Damien Freeleagus) är gruppens clown som alltid har en vitsig kommentar på lager. Mel (Krew Boylan) är den förföriska tjejen som i smyg tagit med sig ett gosedjur i packningen. Hon är ihop med Chad (Lindsay Farris) som inte riktigt tycker om sin flickväns beteende. Kris (Rebekah Foord) är den tysta musen som är kär i Dace och slutligen har vi den svaga Anja (Zoe Tuckwell-Smith) som har ett traumatiskt förhållande i bagaget där hennes partner höll henne inlåst i en källare, vilket utvecklat en klaustrofobi hos henne.

Därför har hon problem att ta sig in i den tunnel i berget som de andra går genom för att komma till målningen och hon får i stället köra en liten omväg. De hittar dock målningen som verkar berätta någon sorts historia. Tror de i alla fall, innan de så småningom inser att det är en varning. Det finns en ondska i grottan som smittar av sig på naturen och snart har en av dem blivit förvandlad till ett blodtörstigt vilddjur som matar tunneln med "offer". Något växer till liv i grottan samtidigt som en efter en i gänget smittas.

Ett tämligen vanligt upplägg alltså och även om filmen följer en inarbetad mall så blir det väl lite spännande emellanåt. Inte speciellt skrämmande dock, då regissören väljer att visa för mycket och tjata ut sekvenser som kunde varit mer effektiva om de inte hade dykt upp så ofta.

Specialeffektmässigt är det både bra och mindre bra. Det är solklara brister i de mer avancerade dataanimationerna som är långt ifrån toppklass, men å andra sidan har man kommit på ett ganska bra sätt att illustrera att de smittade fått omänskliga krafter och kan röra sig snabbare än normalt.

Så det finns lite positiva saker att ta med sig från "Primal" i alla fall, men i det stora hela är det en film som mest trampar runt i välbekanta marker.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Ljudmixen är förskräcklig där dialogen är jättelågt mixad i förhållande till musiken och folly-ljudet (fotsteg, prassel och rassel etc).

2. Omslaget känns lite väl avslöjande. Det är ingen tvekan om vem som blir sist kvar och vad för sorts vapen som används mot de andra...

3. Användandet av ett specifikt ord, och i synnerhet i vilket sammanhang man kan använda det är något som diskuteras tidigt i filmen, och som får sin pay off i filmens sista replik.


ANDERS JAKOBSON (2011-09-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
THRILLERNA