Jazzigt i syndens näste

FILMEN

I Köpenhamn, eller "syndens näste" som det kallas i Emmaboda, har en föreställning med den omåttligt populäre Valter Persson (Reuben Sallmander) precis tagit slut på en jazzklubb. I vanlig ordning går Valter till sin loge och vill inte bli störd. Just störd blir han dock då Ester (Eva Rydberg) och Doris (Ewa Roos) från moralförbundet i Emmaboda kliver in och ber att få tala med honom. De tycker att jazz är hemskt och bara fördärvar folk. Ester lyckas dock få bort Doris då de samtidigt har ett årsmöte inom moralförbundet att gå till. Ester får själv ta tag i saken med jazzmusiken. Dock har hon andra planer. I smyg älskar hon nämligen jazz och har förälskat sig i just Valter. De äter en trevlig middag tillsammans innan Ester återvänder hem till Emmaboda. Det dröjer dock inte länge innan Valter dyker upp och både Ester och Doris, som varit på sina egna upptåg, måste försöka dölja sina äventyr i Köpenhamn för moralförbundets ordförande. Vad Ester inte vet är dock att Valter är hennes mans son från ett tidigare äktenskap, något som Valter har fullständigt koll på.

Rent spontant känns det här som en av de bättre Eva Rydberg revyer jag sett. Det finns en story som är ganska tacksam som revy. Allt som kan går fel och när man tror att det inte kommer fler problem så kommer det ett till. Det blir tack vare det aldrig tråkigt och jag är med hela tiden. Allting som händer har också en anledning. En person som Ester träffar på i början får en ganska viktig roll senare. Allt är relevant och inget lämnas till slumpen.

I de flesta revyer finns det även en sidohistoria mellan två karaktärer – ofta en kärlekshistoria. Det gör det även här. Under hela revyn hålls en bra balans mellan denna och huvudstoryn där båda får den plats de behöver. I slutet knyts de ihop riktigt bra, vilket jag annars tycker kan vara ett problem i både teater och film. Problemet ligger dock i att de knyts ihop lite väl snabbt. En av karaktärerna får en idé om hur de ska göra och så är det gjort. Bara sådär. Kanske kunde därför sidohistorien fått lite större plats mot slutet för att det skulle bli riktigt bra.

Revymässigt är detta alltså riktigt bra. Dock kanske det inte riktigt är revyn som kommer få alla icke-revytittare att konvertera. Riktigt så bra är den inte. Storyn är lite för vanlig för det och det kommer aldrig någon riktigt "wow"-faktor. Uppskattar man dock revyer så är detta absolut något att se.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Fredriksdalsteatern, där revyn utspelar sig, firade 70-årsjubileum när "Hon jazzade en sommar" spelades. Handlingen utspelades också samma år som Fredriksdalsteatern invigdes.

2. Är baserad på en tysk förlaga, "Der wahre Jacob".

3. I början av revyn spelar Birgitta Johansson en av tjejerna som dansar bakom Valter. Senare dyker hon upp som Esters dotter, där hon i sin första dans dansar till Valters musik som spelas på radion hemma i Emmaboda.


EMMA ÅKERLIND (2013-07-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA